Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2016 13:51 - По долината на Бели Искър
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 6062 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 03.08.2016 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През уикенда имах удоволствието да се потопя в прохладата на долината на р. Бели Искър. Сърцето на Рила планина предлага едни от най-чудесните и спокойни кътчета за отмора от летните августовски горещини.

Районът:

image
[ + ]

Еко-хижите "Орловите скали" са сравнително нова придобивка на национален парк Рила. Комплексът се състои от три обновени четириетажни къщи с просторен двор и ресторант, закътани сред боровата гора край брега на пенливия Бели Искър, тъкмо преди началото на вододайната зона на ВЕЦ Бели Искър.

image
 
image
 
image
 
image

Горното течение на Бели Искър предлага бистра бързотечна вода, в която гъмжи от дива пъстърва. Тучните полянки край каменливите брегове на ледения поток са идеални за устройване на пикник.

image
 
image
 
image

В подстъпите към яз. Бели Искър се забелязват руините на стар пионерски лагер. Говори се, че в най-скоро време той ще бъде преобразуван в модерен комплекс за отдих. На входа към вододайната зона е изградено КПП, а нагоре планината е строго охранявана поради стратегическото значение на обекта. От едната страна на дълбокия каньон са надвиснали непристъпните чукари на вр. Пчелина, от другата се чумери вр. Алеко, а още по на юг се извисява исполинската грамада на балканския първенец Мусала.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Няколкочасова разходка на двайсетина километра западно ни отвежда в съседното поречие - това на Черни Искър. Тук над с. Говедарци се намира популярната туристическа зона в подножието на вр. Мальовица. Едноименната стара станция все още работи, а на просторната Меча поляна при входа на националния парк Рила, край ски-влековете е устроен малък крайречен бивак. И разбира се, един планинар за нищо на света не би пропуснал да изсърба една гореща шкембе-чорба на фона на далечните зъбери на Мальовица!

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Обратно при Бели Искър, непосредствено зад еко-хижите "Орловите скали", отвъд просеката на ВЕЦ-а, ромолят ручеите на Тошов дол, където сред почти отвесните скали и ронливи морени изобилства от безименни водопади.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Разбира се, за повечето посетители на този живописен район, основна атракция си остава наскоро устроената екопътека "Орловите скали". Тук еврофондовете са били усвоени с размах - над реката са прехвърлени 7 големи моста; уредени са дори пътеки и площадки за хора в неравностойно положение, а обособените места за отдих и барбекю са многобройни.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Изминаването на цялата екопътека отнема около 2 ч., а интересното е, че тя върви успоредно на шосето и във всеки момент посетителите могат да я напуснат и да се върнат в изходната точка.

image
 
image
 
image
 
image

След тридневно събиране на хлад сред боровите гори на Рила (през които не ни бе спестен и среднощният потоп, придружен с канонада от гръмотевици), бе време да си кажем довиждане с местните четириноги пазачи и да се гмурнем обратно в смазващия задух на големия град.

image

Рила неизменно очарова с необятната си красота и свежия дъх на ледени потоци и борови шишарки. Непременно ще се върнем тук час по-скоро!

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294445
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив