Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2016 14:56 - Бегликташ - част III (Плаж Перла и Приморско)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 4378 Коментари: 0 Гласове:
24

Последна промяна: 29.06.2016 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На около 4 км южно от резервата Ропотамо се намира просторният плаж Перла, който обрамчва целия залив северно от Приморско. В северния край на плажа се намира бившата резиденция на Тодор Живков, "Ривиера". Основната й сграда е разположена до самия пясък, а втората сграда - по-навътре в сушата. И двете са отдавна изоставени и занемарени и са се превърнали в обиталище за редки видове прилепи и влечуги.

image
 
image

На няколкостотин метра на североизток от резиденцията край скалистите брегове се вие пътека, край която сред гората са се ширнали няколко къмпингови зони с крайбрежни панорамни тераси с беседки за отдих. Тук се намира и миниатюрният скален остров Крокодила, както и уникален подводен параклис на името на Св. Николай Чудотворец, изграден наскоро на 10 м дълбочина и достъпен само за водолази.

image
 
image
 
image

Плажът Перла край Приморско е място, където човек може да се наслади на родното море в цялата му прелест. Районът около бившата резиденция на Тодор Живков винаги се е славил като едно от местата, където водата винаги е кристално чиста. Заливът е плитък и когато морето е спокойно, може да навлезе на няколко десетки метра навътре от брега и все още да сме се измокрили само до коленете.

image
 
image
 
image
 
image

Плажът Перла граничи на юг със Северния плаж на Приморско. Край него се простира красива дъбова гора, която е част от буферната зона на резерват "Ропотамо". В гората и на брега паркирането е разрешено и е безплатно. Къмпингуването обаче е строго забранено. Районът на бреговата ивица се охранява. Въпреки това там често могат да се видят разпънати палатки. Може би защото изкушението да се нощува именно тук, между гората и морето, е голямо. Собствениците на палатките обикновено се оказват санкционирани часове, а понякога и минути, след като са ги разпънали. Още по-зорко се бди за неспазване на забраните за палене на огън. Глобите за всеки, който не се съобразява с тях, са доста солени.

image

Познавачите на тукашната гора разказват, че районът често се посещава от иманяри. Те открай време търсят тук скритото имане на Вълчан Войвода. Обхождат горските дебри предимно нощем. Срещата с такива хора може да бъде също така неприятна, подобно на тази с подвизаващите се из резервата бракониери. Особено ако се състои в момент, в който търсачите на съкровища са решили, че току-що са намерили местонахождението на така желаното имане и вие сте станали свидетели на това. За да избегнете такива срещи, добре е да правите преходите си само през деня и да не нощувате далеч от цивилизацията, е съветът на тукашните хора. А тя, цивилизацията, никак не е далеч. От южната страна на плажа започва град Приморско с неговите добре устроени улички и малки хотелчета.

image
 
image
 
image

Южният (градски) плаж на Приморско е доста по-посещаван и гъстозаселен. Тук се намира и живописното устие на Дяволска река, над която са прехвърлени два моста - въжен и бетонен.

image
 
image
 
image

Името на реката не идва от някаква зла прокоба или нещо подобно. Просто поради потъвания на земната кора в устието на реката се е образувало блато, наречено Дяволското блато, чието равнище е под морското ниво. Устието е обрасло с тръстика. Любителите на риболова могат да намерят в сладките му води речен и блатен кефал, черна мряна, както и още много други видове речни и блатни риби.

image
 
image
 
image
 
image

И разбира се - къде без вездесъщите улични сергии и капанчета!

image

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
24



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281636
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив