Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2016 20:24 - Вело-обиколка из Шоплука - част III (Ихтиман)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1347 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 28.05.2016 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рано сутринта на втория ден от обиколката времето беше приказно. От проливния дъжд не бе останал и помен, а над язовир Искър се издигаше уханна мараня. image
 
image
 
image

Край южния бряг на язовира минава шосето, което се отклонява от автомагистрала "Тракия" при Ихтиман и я свързва с Боровец, Самоков и струмския международен път за Гърция. Тук през деня е доста натоварено с тирове и се налага да се кара внимателно.
image

Ихтиманската котловина е с размери около 16 на 10 км. Оградена е от Ихтиманска Средна гора, Вакарелска планина и ридовете Белица, Еледжик и Септемврийски. Ихтиманското поле е доста високо - средната надморска височина е между 620 и 700 м, затова то често се оказва под похлупака на гъсти мъгли. Според една от версиите за произхода на името на град Ихтиман, то идва от "их туман", т.е. "брей, че мъгла!"
image
 
image
 
image

В Ихтиман има много висока безработица, тъй като повечето предприятия в града са били закрити през периода на прехода и в повечето случаи - разрушени или разграбени. Все пак центърът е сравнително добре поддържан, макар и да показва минимални признаци на живот - дори през почивните дни.
image
 
image
 
image

Старите сгради напомнят за златните години на Ихтиман, когато тук е кипял динамичен живот.
image
 
image

Ж.п. линията, свързваща София и Пловдив, минава само на километър от града, а около широкия булевард до гарата се е оформила промишлена зона. Старата сграда на гарата днес е порутена и разграбена, но до нея е издигната нова просторна чакалня. Влаковете от София за Пловдив и Източна България неизменно спират в Ихтиман, така че това е доста натоварена спирка.
image
 
image
 
image

Следва: Част IV - Панчарево

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
21



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281365
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив