Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 15:23 - Вело-обиколка из Шоплука - част I (яз. Искър)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2590 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 26.05.2016 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналия уикенд се разходих на двудневна колоездачна обиколка из Ихтиманската околия - предимно около яз. Искър. Да си призная, чак сега за пръв път стъпвам на брега на най-големия изкуствен водоем в България. И наистина останах приятно изненадан. Оказва се, че в района има доста подходящи места за отдих, за еднодневни излети или за по-дълга почивка. Разбира се, за запалените рибари яз. Искър е истински рай. Но наоколо има и ред други места, които си струва да се посетят. В следващите няколко части ще разкажа за това.

Маршрутът на I-ви етап:

image
[
+]

Ж.п. гара Ихтиман е разположена на около километър от самия град и е основна спирка по маршрута Пловдив-София.
image

През почти целия ден на отиване към яз. Искър валя дъжд, на моменти проливен. За нула време Ихтиманското поле се накваси. Лошото време обаче си имаше и своя чар, както е видно от снимките.
image
 
image

След ок. 15 км умерено изкачване в западна посока, на 2 км преди завоите при яз. Искър, има крайпътна чешма с паметна плоча и мемориал на антифашистките борци. Тук наистина силно намирисва на соц-носталгия.
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Яз. Искър е най-големият в България по площ (30 кв.км) и обем (673 млн. куб. м). Разположен е на едноименната река. Използва се за водоснабдяване на София, както и за производство на електроенергия. Край южния му бряг изобилства от места за отдих - бунгала "Релакс", "Будното око", "Дивото зове" и разбира се новият комплекс "Иструм парк".
image
 
image
 
image
 
image

Наблизо се намира и ловното стопанство "Искър", а в хубаво време бреговете на язовира са препълнени с любители-рибари. Има и условия за всевъзможни водни развлечения.
image
 
image
 
image

"Иструм парк" се оказа доста уютно място за престой. Има голям ресторант с невероятна панорамна гледка, хубава градина с барбекю и голям брой стаи, разпределени в малки едноетажни къщички.
image
 
image
 
image
 
image

Тучните поляни около комплекса предоставят отлична възможност за семеен пикник или веселба на воля сред природата.
image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Гледката към язовира е впечатляваща.
image

Същия следобед се разходих до Шишмановския манастир "Успение Богородично", разположен на ок. 3 км от южния бряг на яз. Искър. Но повече за това - в следващата част.

Следва: Част II от V - Шишмановски манастир

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281643
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив