Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2016 10:08 - Красотите на Северозападна България - част IV - Белоградчик
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 3258 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 14.05.2016 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Двувдневната екскурзия приключи с черешката на тортата - Белоградчишките скали. Или по-точно - крепостта Калето над Белоградчик.

image
 
image
 
image

Височината на Белоградчишките скали достига до 200 м. Много от тях имат фантастични форми и са включени в интересни легенди. Често са наричани на хора или премети, на които приличат.

image
 
image
 
image

Всъщност освен Калето, Белоградчишките скали покриват площ от 50 kmІ в западната част на Стара планина. Те се простират от село Рабиша на запад до село Белотинци на изток.

image
 
image
 
image
 
image

На изток е Фалковската група, в която се включват Момина скала, Пчелен камък, Орлов камък и Боров камък. Централната група се извисява непосредствено на юг над град Белоградчик. В нея се включват Мислен камък, Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Ученичката, Овчарчето, Адам и Ева и др. При силен вятър скалата на име Кукувицата издава звуци, наподобяващи звука на кукувица.

image
 
image
 
image
 
image

Много фантастични скални фигури и малки долини със стръмни вертикални склонове са се оформяли в продължение на стотици милиони години в резултат на ерозия, денудация, растеж на мъхове и лишеи и други природни фактори.

image
 
image

Белоградчишките скали са главната туристическа дестинация в Северозападна България заедно с: град Белоградчик, Белоградчишката крепост, която използва част от скалите като естествена защита, и пещерата Магурата, разположена близо до село Рабиша. Друга туристическа атракция в района е средновековната крепост Баба Вида в близост до град Видин на река Дунав.

image
 
image
 
image

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]
image


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
19



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301446
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив