Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2015 11:48 - Вело-разходка до Перущица
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2764 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 23.09.2015 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Родопската яка. Меката на винопроизводството в Южна България. Един от най-живописните райони по периферията на Горнотракийската низина. И разбира се - чудесно място за поредния вело-поход. Този път се разходих от Пловдив до Перущица, а оттам - до Стамболийски и обратно с влака. Централната забележитлност по маршрута бе древната Червена църква край Пастуша.

Маршрутът:
image
[цъкни за увеличаване]

Крайните блокове на ж.к. Хр. Смирненски в Пловдив. Между Смирненски и кв. Прослав все още е останала незастроена зона, заета с обработваема земя.
image

Районът на Родопската яка е доминиран от лозарството и винопроизводството. Практически във всяко село има по няколко винарски изби.
image

Подстъпите към Родопите се пресичат от гъста мрежа от напоителни канали, които свързват река Марица с десните й притоци.
image

В далечината: Червената църква при кв. Пастуша на гр. Перущица.
image

Мемориалният паметник на трите поколения над Перущица се откроява сред силуетите на Западните Родопи.
image

Паметна плоча в памет на загиналите в Априлската епопея.
image

Известната чешма при разклона за Брестовица. В момента не работи.
image

Свидетелствата за героичната и трагична история на Перущица могат да се забележат на всеки ъгъл.
image

Местността Пастуша е вилната зона на Перущица. Тук изобилства от лозарски и овощни градини.
image

Приемният център при Червената църква. Оттук могат да се купят билети за достъп и сувенири, а и да се организира беседа за групи.
image

Червената църква е недействаща, ранносредновековна, ранновизантийска базилика в близост до Перущица.
image

До обекта се стига по пешеходна алея в ляво от главния път (в посока град Перущица), пред която има малка паркинг площадка. Има маркировъчна табела при отбивката от асфалтирания път към черквата.
image

Повечето от нашите и чуждите изследователи се обединяват около идеята, че Червената църква е била изградена в края на V или началото на VI век при управлението на император Анастасий I.
image

Веднага след свикания Вселенски събор в Сердика (на „Помирението“), 343 г.н.е., в цяла Тракия започнало строителство на култови сгради, сред които имало и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството.
image

Мястото е внимателно подбрано. “Червената църква” е построена в близост до старо езическо светилище, в непосредствена близост до важния византийски град Филипопол (дн. Пловдив). До най-важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа.
image

Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Храмът се е казвал "Света Богородица", но е станал известен като „Червената църква“ заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден.
image

Червената църква“ била богато украсена. Подът и? бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.
image

Днес са запазени само отделни стени и части от купола. Достигнала до наши дни като величествени руини, църквата е един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа.
image

Размерите на църквата са доста големи – 32/26 метра. Съчетани с оригиналното пространство изграждане, те свидетелстват за една изключителна по замисъл и изпълнение архитектурна творба.
image

Статуя на гроздоберачка при винарската изба в Пастуша.
image

Винарска изба Пълдин край Перущица.
image

Партизански мемориал край Йоаким Груево.
image

Река Въча, малко преди да се влее в Марица.
image

Паметник на плодородието при разклона за Стамболийски. Градът се е развил в началото на миналия век под името Гара Кричим. Днес е важен транспортен възел и център на хранително-вкусовата промишленост.
image

Гара Стамболийски - редовна спирка по централната ж.п. линия София-Пловдив.
image


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280234
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив