Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2015 19:55 - В търсене на Тъмръш
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 5343 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 13.09.2015 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Още един чудесен уикенд, оползотворен по предназначение. В неделя използвах хубавото време, за да се спусна от х. Върховръх до руините на легендарното с. Тъмръш. Един район, в който още витае споменът за онези смутни времена между Освобождението и Балканските войни. Избрах маршрут с предимно спускане, за да мога да обхвана максимално голямо разстояние за деня, без да си давам много зор. И не съжалявам за това си решение. Остана достатъчно време и за снимане, и за чести спирания, почивки и закусчици... и разбира се за дълго любуване на страхотните гледки, които предлагат Родопите.
Маршрутът:
image
[цъкни за увеличаване]

Стартирах сутринта от хижа Върховръх, една от малкото добре запазени и отлично поддържани хижи в Чернатишкия дял на Западните Родопи. Хижата е разположена на няколкостотин метра под едноименния връх (височина 1633 м).
image

х. Върховръх се намира на около 22 км от Перущица. Пътят дотам е стръмен и с доста завои, но сравнително запазен. Хижата е изградена сред вековна борова гора и разполага със 100 легла, в стаи с по 3 и 4 легла, етажни санитарни възли и бани, 2 апартамента и столова. Приготвя се вкусна храна от местни готвачи.
image

В съседство с хижата се намира курортното селище Върховръх с около 300 вили на перущенци и собственици от Пловдив и региона. В курорта работи ресторант, а през лятото и магазин за хранителни стоки. Обширните вечнозелени гори и чудни поляни наоколо предлагат възможности за пълноценен отдих и наслада за любителите на природата. Изобилието на горски ягоди, малини, боровинки, къпини и гъби правят района още по-атрактивен.
image

Изглед към най-високата част от Чернатишкия дял на Родопите. В далечината се издига внушителният вр. Модър (1992 м) - пресечна точка на ридовете Персенк, Върховръх, Бяла черква и Средня.
image

На два километра на юг от Върховръх, след като се подмине парк-хотел Родопи, пътят свършва в с. Чурен. Селото е малко и през зимния сезон е почти необитаемо. Останали са да живеят петима души, сред които най-възрастен е 80-годишният бай Лазар, който е бил овчар, пазач, магазинер и по съвместимост - селски наместник.
image

Преди време Нова ТВ направи репортаж за селската идилия, която цари тук. Заключението на репортера бе: "Чуренци не си признаха, но ние ги разбрахме: не ходете там! Не им разваляйте рахата!"
[ВИДЕО]
image

В района се отглеждат доста крави. Край пътя често се срещат поилки.
image

Да не се плашите. Предстоеше ми да прехвърля само този, най-отсамния рид.
image

Всъщност на минаване през долната част от селото се поздравихме със самия Лазар. Както можеше да се очаква, въпреки сравнителната безлюдност на Чурен, край ловния клуб винаги може да се чуе гълчава. Мога да си представя колко вкусна е ракийката на този чист въздух.
image

Общ изглед от Чурен. Миналата зима закратко пътят дотам бе отрязан поради снежното бедствие.
[репортаж] На местните това обаче изглежда не им влияе много. Всъщност дотук има редовен автобусен транспорт от пловдивската автогара Родопи, макар и минибусът да не пътува всеки ден.
image

В дерето на Чуренска река се намира Ловно стопанство Тъмръш. По склоновете на рида южно от Чурен ловджиите са изградили хранилки и такива кули, където чакат дивеча на пусия.
image

Макар и да е късно лято, тук потоците и изворите никога не прекъсват. Предните дни в цяла Пловдивска област бе валяло проливно и чешмите шуртяха.
image

Отново Модър. Сега ридът отвъд Лилково изглежда доста по-близо. Пътеката е на места стръмна, но като цяло - подходяща за удобно скоростно спускане.
image

И най-сетне - тъмръшките руини. Всъщност от някогашната столица на небезизвестната самопровъзгласила се Помашка република не е останало абсолютно нищо, освен сечище и няколко ръждясали стари машини на горското.
image
 
image

Единствено една новострояща се постройка, наподобяваща вила, стърчи на някогашния мегдан, който е бил средище на отцепническата държава на Ахмед ага Тъмръшлията.
[предговор на Хайтов към една книга по темата]
image

Освен недовършената къща, тук в наши дни е изграден и малък православен параклис - сякаш напук на някогашните обитатели, участвали в априлските кланета из перущенско.
image

На около 500 м нагоре по горския път за Лилково, сред гъсталака при един остър завой се намира старото Манафско гробище. Ако не знаете предварително за съществуването му, едва ли ще го забележите. Помашките гробове са засипани, а надгробните камъни - изпочупени и разтурени.
image
 
image

Обратно през Тъмръш и вече на север по течението на едноименната река - тук гледките са наистина впечатляващи.
image
 
image
 
image

Зачестяват признаците, че наближавам ловното стопанство.
image
 
image

Кучешки лай посреща пътешественика при новата вила край рибарниците. Отглежда се пъстърва, предполагам.
image
 
image

Дивеч не срещнах, но затова пък имаше коне на свободна паша.
image

Ловно стопанство Тъмръш е наполовина частно, наполовина държавно. Предлага целогодишен лов на диви прасета, муфлон, елен, вълк, черна мечка. Цените за престой и отстрел са умопомрачителни - естествено, като за баровци. Самите баровци също не липсваха.
image
 
image
 
image
 
image

Мога да си представя какви запои се случват на това място. :-)
image

Надолу по течението. Между другото, след като навлезе в Горнотракийската низина, Тъмръшка река се влива в Марица при Гребната база в Пловдив (а също и отчасти захранва гребния канал). Който е минавал по въжения мост в Ловния парк, значи я е пресичал, тъкмо преди тя да приключи пътя си сред жабунясалата тиня на най-пълноводната българска река.
image

Малко повече фантазия и ето, че вече си имаме естествен хидромасаж и джакузи - през лятото тук е особено прохладно.
image

Чешмата под рида Средня. Построена е по случай честването на 1300 г. българска държавност. Място за кратък обяд.
image

Страховити гледки от каньона на Тъмръшка река.
image

Зад ръба на отсрещния рид се намира хижа Бряновщица. До нея се стига през с. Брестовица.
image

Ако се вгледате по-внимателно, ще различите забития в отвесната скала фургон. Дотам се стига само със специална екипировка за скално катерене.
image

И в този ден откъм главозамайващите висини на хитроумната наблюдателница отекваха гласовете на развеселените алпинисти.
image

След 4-часово спускане през гори и коларски пътища, най-сетне - излаз на основния път от Пловдив за Ситово и Лилково. Така изглежда разклонът за Тъмръш. На дървото с боя е направена и своеобразна указателна табела, но лесно може да бъде пропусната.
image

Гледки от ждрелото на Тъмръшка река. Отсреща е ридът с х. Бряновщица.
image
 
image
 
image

Забелязва се хижа Академика, бивша Родопски партизани. До нея се стига откъм с. Храбрино.
image

Село Храбрино - живописно разлято из склоновете на широка долина, където се срещат няколко реки и откъдето започват множество туристически пътеки в най-различни посоки. Пазарчето при моста е средоточието на обществения живот в селото.
image
 
image

Старата изба - Първенец. Бутикова винарска изба, където е възможна дегустация.
image
 
image

На километър над Първенец край прохладата на реката се е оформило нещо като парк за отдих - със заведения, мостове, плаж и всичко останало както си му е редът.
image

Пловдивчани обичат да се спасяват тук от летните жеги през уикендите, макар че пътеките и поляните често са "минирани" от местния едър рогат добитък.
image

Село Първенец, известно с виното си и с традиционния кукерски карнавал в края на зимата. Селото е разположено на самата граница между Родопите и низината. Открай време съм запомнил една негова колоритна особеност - тук изобилства от извори, чешми и постоянно течаща улична вода. Всъщност местните нарочно са изградили канавки от двете страни по цялото протежение на централната улица и са пуснали потока да ромоли край тротоарите.
image

Вездесъщият магазин за прясно месо. Толкова често минавам оттук напът за прохладата на Родопите, че ми се е създал навик на отиване всеки път да спирам, за да се запася с нещо деликатесно, че да има какво да се пекне после на огъня. Сега обаче се движех в обратната посока.
image

След новата спортна база на Ботев Пловдив в кв. Коматево, нима има нужда да споменавам повече други забележителности? :-)
image




Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



1. lostov - Такава красота
15.09.2015 01:51
я има само в България. Браво, страхотен фотопътепис. Яки снимки + описание. Определено си е било яко приключение. И аз имам в блога няколко, които правех преди за Вихрен, Ботев и Руен.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4306707
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив