Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2015 16:59 - Празникът Ла Томатина
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1502 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Томатина (на испански: La Tomatina) е ежегоден фестивал, провеждащ се в последната сряда от месец август в испанския град Буньол в автономна област Валенсия. Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Продължаващият една седмица фествал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

Приблизително 20 000-40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на град Буньол, което е едва 9 000 души. Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от град Валенсия с автобус или с влак. Като подготовка за мръсната бъркотия, която ще настъпи след фестивала търговците използват огромни найлони, с които покриват магазините си, за да ги защитят.

image
В 10:00 часа сутринта първото събитие от Томатина започва. Много камиони докарват изобилие от домати в центъра на града. Доматите идват от Естремадура, където са по-евтини. Технически фестивалът не започва преди някой смелчага да се изкачи по двуетажен дървен стълб, покрит с мазнина, и да достигне пушен свински бут на върха на стълба. Това е почти невъможно и никой не успява да достигне бута, но въпреки това боят с домати започва. След като започне, настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Всички, които участват, трябва да носят защитни очила и ръкавици. Като допълнение участниците трябва да смачкват доматите, преди да ги хвърлят като предпазна мярка. Друго правило е, че никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира някого и да възникнат сериозни скандали, като например стъклени бутилки. Въпреки, че е забранено хората да си късат дрехите, никой не спазва това и постоянно къса горната дреха на някой облечен човек, мъж или жена. След точно един час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Почистването след доматената битка се извършва от пожарни камиони, които пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт. Властите изглеждат по-заинтересовани да почистят града, отколкото да почистят посетителите и затова някои хора използват водите на река Буньол, за да се измият. Някои жители на града пък използват маркучи и пръскат с тях всички хора, за да ги измият. Веднъж след като доматът се полее със силна струя вода, земята остава чиста, благодарение на киселинноста на плода.

image


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280408
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив