Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2015 16:45 - От Старосел до Кози грамади
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2021 Коментари: 1 Гласове:
21

Последна промяна: 06.08.2015 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В продължение на предния снимков разказ за излета из Средна гора, сега ще разгледаме първия етап от Старосел през Каменица до Кози грамади. Един маршрут, подчертано наситен с древни тракийски светилища.

Винарска изба Старосел 
 

 


Тракийски култов комплекс Каменица (Храм на слънцето)

Тракийският култов комплекс обхваща целия връх Каменица, включително съседния до него по-малък североизточен хълм. Заедно с най-популярния сакрален обект Слънчевата врата, наречена "Момини Камъне", в комплекса са включени още множество други интересни обекти, включително група от менхири в южното подножие на върха, изключително атрактивен долмен в северната част непосредствено на върха, скални изсичания, жертвеници, малка пещера на североизточния хълм, провирало и много други.


Южния комплекс

 

Менхири

Провиралото

Жертвеник

 

Жабата

Североизточния комплекс

 


В светилището всяка година се извършва Пролетен ритуал за плодородие, който е наследник на древен тракийски обред почиташ Великата богиня Майка, в който самото отиване до там и изкачването пресъздава символично преминаването от човешкия живот във владенията на боговете, където през дните на пролетното равноденствие кипи живителна сила.
 

 

 

Изглед откъм Острата могила на север към Средна гора

 

В околностите на тракийския култов комплекс Острата могила

 
Античен архитектурно-култов комплекс Кози грамади

Античният комплекс в района на връх Кози Грамади (1100 м надморска височина) е Групов паметник от Национално значение. Обектът е интерпретиран от доц. д-р Иван Христов като резиденция на владетеля на Одриското Царство. Древният градеж отстои на около 20 km от сегашното село Старосел и на 22 km от град Хисаря.
 

 
Връх Кози грамади представлява висока скална пирамида издължена в посока северозапад-югоизток. Върхът е обрасъл с гъста широколистна гора. Изключение правят южните склонове на върха, които са характерни със стръмни скали, спускащи се от най-високата точка на върха с денивелация от 400 m. На площ повече от 100 ха в посочената част на Същинска Средна гора при теренни наблюдения между 2000 и 2010 г. са регистрирани различни по вид археологически паметници - крепост, укрепена владетелска резиденция, скални светилища, могилни некрополи, кариери за добиване на строителен материал, неукрепени селища и пътни артерии.
 

 

 
В този район на Същинска Средна гора, където е разположена и владетелската резиденция при връх Кози Грамади, при теренни наблюдения между 2002 г. и 2012 г. са регистрирани различни по вид археологически паметници (крепост, владетелска резиденция, скални светилища, могилни некрополи, кариери за добиване на строителен материал, неукрепени селища,пътни артерии). Този археологически комплекс не стои изолиран от паметниците, разположени в землището на с. Старосел.
 

 

 
Заедно с величествения подмогилен храм в Четиньова могила, могилата Хоризонт, одриската владетелска резиденция и светилищата около връх Кози грамади образуват археологически ансамбъл с потенциал за привличане на посетителски интерес и за развитие на културен туризъм, ето защо през археологически сезон 2010 г. са екипът на доц.Христов взема мерки за консервация на разкритите археологически структури, като е изготвено е предписание за консервация на разкритата архитектура от проф. Владимир Тодоров. Проведена е междуведомствена комисия, която определи защитена площ от 61 хектара със статут "Групов паметник от Национално значение". Комплексът получава статут за "Групов паметник от Национално значение" със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 8 август 2012 г.
  

 

 
В следващата част ще разгледаме втория етап на разходката - през хижите Фенера и Чевира до хижа Средногорец.


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
21
01. lidislidis - Интересен снимков репортаж
06.08.2015 17:09
Благодаря за разходката!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 2542419
Постинги: 1683
Коментари: 3145
Гласове: 11356
Архив