Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2016 11:13 - Весело посрещане на зимното слънцестоене!
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1755 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 13.12.2016 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Случвало се е да ме питат, след като не съм вярващ, аз празнувам ли всъщност Коледа? Ама разбира се, че празнувам! Коледа е забавна, уютна и внася разнообразие в обичайния ритъм. Пълна е с красиви украси, хубави песнички, лъскави елхички, подаръци, вкусна храна и споделени моменти с близките. Как да не я празнувам! Освен това, Коледа е може би най-светският измежду множеството ни уж религиозни и традиционни празници. Дори по-интелигентните вярващи са наясно, че в Коледа няма нищо, ама нищо, което да напомня за Христос. И в това като че ли е точно очарованието й. Това озадачава ли ви? Добре, нека видим защо е така.

image
В някои уж напреднали общества като х"Америка например, всяка година по това време ултра-консервативните медии не пропускат да насъскат обществеността с истерична кампания в защита на Коледа. Твърдението им е, че срещу Коледа и християнството се води систематична "война" с цел заличаването им от паметта на богобоязливото народонаселение. Това естествено поражда неприязън у хората срещу предполагаемите светски конспиратори и така обществото се поддържа разделено, църквите се пълнят с настръхнали от фанатичен плам поклонници, а моловете регистрират колосални приходи от продажбата на артикули с религиозна насоченост.

Всъщност срещу Коледа няма никаква "война" и никога не е имало. Няма и как да има, след като тя не е строго религиозен празник. Коледа, особено по начина, по който я празнуваме в днешни дни, дължи много повече на популярната култура, отколкото на Църквата. Всъщност самият начин, по който Коледа е била обсебена от Църквата, има много общо с факта, че на популярната култура няма как да се противопоставиш, а по-добре е да се опиташ да установиш симбиотични взаимоотношения с нея. Но повече за това - малко по-късно.

Засега ще кажем само, че съвременният празник, с който отбелязваме зимното слънцестоене, е по-скоро творение на нашата култура, отколкото религиозна церемония. Като погрешно считат Коледа за свещена, религиозните фанатици често стигат до абсурдни, дори нелепи крайности. Христос, който те желаят да озари тяхната Коледа, не е толкова продукт на Витлеем и Назарет, колкото на собствените им болни амбиции. И цялото това мрънкане за "войната срещу Коледа" не помага на празника да стане нито по-приятен, нито пък по-религиозен по своята същност. Ето някои основни проблеми с цялата идея за Коледа като религиозен празник.

image
Първо на първо, Христос не е причината за празника
Действителният първообраз на този празник е древен езически фестивал, с който хората са отбелязвали края на есенното прибиране на реколтата и началото на зимното бездействие и домашно себеугояване. Дори библейските изследователи признават, че Исус е бил роден през пролетта. В Библията никъде не е изрично споменато, че той е роден на 25-ти декември. Папа Юлий I е бил този, който пръв въвел това поверие. През 350 г. от н.е. той обявил 25-ти декември за официална дата на Коледа. Даже папа Бенедикт преди няколко години призна, че християнският календар се основава на погрешна информация. Ранните християни дори категорично са отказвали да празнуват Коледа, тъй като тя не е била библейски празник и е била кощунство спрямо тяхната вяра. Повечето от атрибутите на този празник (Дядо Коледа, коледната елха, украсите, картичките, празнуването, гощавките и безкрайното пазаруване) са били взаимствани от редица културни традиции или умишлено добавени от търговците.

image
В този празник няма почти нищо (с изключение може би на кампанийното събиране на дарения за благородни каузи, което някак удобно бива забравено и изоставено скоро след края на празниците), което да е свързано с Христос и което той би препоръчал или сам би извършил. Всичкото това безспирно харчене на пари, предаване на имущество от едни ръце в други, безкрайно чревоугодничество, местене от софра на софра и забавления до забрава, изобщо не подхожда на един ревностен последовател на Спасителя.

Отделно, по време на Коледа, върху всевъзможни сгради и терени, които са държавна собственост и следователно принадлежат на всички граждани, се излагат на показ всякакви религиозни символи и атрибути, свързани с християнството - без да са питани гражданите и без да се зачитат потребностите и предпочитанията на всички общности. И това - на разноски на всичките тези граждани. Вярно, че християнството е преобладаваща религия у нас, но никъде в Конституцията ни не е отбелязано, че то е официална държавна религия (и с право). Мястото на подобни символи е в църквите и по частните домове на вярващите, а не на публично място. Или ако ще е на публично място, тогава защо не се отбелязват всички религии, които също имат празници в този период? Изобщо някой наясно ли е, че по това време има празници и на други религии?

А когато някой случайно дръзне да постави светски символи или атеистични послания на публично място, вярващите незабавно започват едно безкрайно вайкане и настояване те да се отстранят. Или да се съчетаят със зачитане на символите на всички вероизповедания и идеологии (както би трябвало да бъде, ако ще мерим навсякъде с еднакъв аршин) - като всъщност единствено им пука за техните собствени. Нали забелязвате лицемерието?

image
Исус някак не се връзва със семейните ценности
Исус - едно извънбрачно родено дете - ни чете лекции по семейни ценности и заповядва на семействата да следват заветите му? Стига бе! Някой май не си е чел Библийката? Матей 19:29, 10:21 и 10:34-37; Марко 10:29-30 и 13:12; Лука 12:51-53, 14:26, 18:29-30 и 21:16 говорят ли ви нещо? Въпреки съвсем изричните указания в Библията, ние продължаваме да представяме Коледа като семеен празник. Една, честно казано, благородна и похвална цел, но нямаща нищо общо с Исус, неговото учение, или пък със самата Библия. И слава Богу! (Ха! Казах го).

Така че защо просто не се насладим на красотата, приповдигнатото настроение и празничната атмосфера на коледно-празничния сезон, без да се напъваме да го представяме като автентично честване на исторически и религиозни събития и явления? Това не би трябвало да ни представлява чак такова голямо затруднение, нали?

"Чудя се колко ли писма с пожелания получава Сатаната по това време на годината от деца с дислексия" -- Матю МакКим

image

Исус Христос срещу Дядо Коледа
Първо, сходствата между Месията и добрия старец
- И двамата са популярни култови икони, всеки от тях - неразривна част от европейската култура.
- Биографията им е утвърдена чрез истории, разказани в книги и разпространявани чрез народни предания от поколение на поколение, всяко от които допълнително ги е украсявало с времето.
- Имат брада.
- Поощряват добротата, възнаграждават примерното и добро поведение.
- Обичат да съдят: парче въглен за непослушните, Рай или Ад; списък на послушните и непослушните.
- Основен ден за преклонение: 25-ти декември.
- Възхвалявани са в песни: съответно църковни химни и коледни песнички.
- Свръхчовешки способности: могат да преодоляват гравитацията, безсмъртни са.
- Правят чудеса: минаване през комини, превръщане на водата във вино, материализиране на хиляди риби или милиони подаръци.
- Децата вярват особено усърдно в тях; по-трезвомислещите възрастни - не чак толкова.

image
Разликите между Дядо Коледа и Христос
- Образът на Дядо Коледа се основава на документирана реално съществувала личност - щедър добряк на име Николас, който обичал хората. Този на Исус се основава на непотвърдена история за личност, за чието съществуване твърдят предимно неговите религиозни последователи, първите от които са пуснали слуха за него десетилетия след предполагаемата му смърт. От самия период на съществуването му липсват документални и научно потвърдени веществени свидетелства.
- Децата нямат търпение да се срещнат с Дядо Коледа и му се кланят с искрен ентусиазъм. Подаръците на Дядо Коледа са много силно желани от тях. Същевременно, повечето деца се налага да бъдат принуждавани с упорито убеждаване, а често и със заплахи, да ходят на църква в неделя (или на неделно училище). Те не отиват там, за да се срещнат с Исус, а за да отбият номера и да не получат наказание.
- Не е известно Дядо Коледа някога да се е ядосвал. За сметка на това, Исус сериозно се вбесил на лихварите пред храма - дотолкова, че дори прибягнал до насилие, за да ги изгони оттам. Което някак не се връзва с настояването му да обръщаш и другата буза.
- Дядо Коледа често е изобразяван със своята спътница в живота, която е грижовна и добра жена - очевиден пример за традиционните, стабилни семейни ценности, на които е посветен неговият празник. А в Библията никъде не е споменавано Исус да се е женил или да е прекарвал някакво време със семейството си.
- Ако някой откаже да вярва в Дядо Коледа, това няма да му навлече лоши последствия (освен може би парче въглен в чорапчето). Но ако откаже да вярва в Исус, той е обречен на вечни мъчения и болка в Ада.

С порастването си и интелектуалното си съзряване, повечето хора осъзнават, че Дядо Коледа не е нищо повече от красива и забавна приказка. Възрастните не вярват в Дядо Коледа, макар и да продължават да поддържат илюзията у децата си известно време. Същевременно Исус, който не е ни най-малко по-"истински" от Дядо Коледа, продължава да бъде съвсем сериозно боготворен от голяма част от същите тези възрасни и уж интелектуално съзрели индивиди (ако изобщо може да се говори за индивидуално мислене в случая).

image
И след като сме тръгнали да нарушаваме Божиите заповеди ("Не си прави кумири!"), може пък да стигнем и по-далеч и да си признаем, че се нуждаем от нова религия? Да я наречем Дядоколедянство. В центъра й ще е митът за Дядо Коледа. Все пак нали и той, също като Исус, е творение на народните предания и има сходна история и способности с неговите. Така че защо да не почитаме веселия, забавен, добронамерен старец? Вместо в църкви можем да му се кланяме в специално пригодени за целта дървени селца като тези в Лапландия. И да си въобразяваме, че сме на Северния полюс. И бездруго вече имаме на разположение неограничен брой жизнерадостни коледни песнички, с които да запълним празничните сборници!

image
В следващата част ще разгледаме по-сериозно и в повече подробности откъде се е пръкнала Коледа и ще видим как тя е била присвоена от християнството, въпреки че предшества Христос с поне две хилядолетия.


[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   религия,


Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301574
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив