Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2016 11:15 - Както очаквах: всичко е трик на мозъка
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1115 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разкриха тайните на преживяванията близо до смъртта

Подробен анализ на историите на стотици хора, разкрива, че явлението не е запазено само за онези, които са на смъртно легло. Пилоти, планинари и водолази също са разказвали за подобни духовни усещания

Някои казват, че се издигат над собственото си тяло, други са били дърпани към ослепително бяла светлина или отново се срещат починал любим човек. Това обаче не означава непременно, че има живот и след смъртта. Преживяванията близо до смъртта може да са просто трик на мозъка.

Подробен анализ на историите на стотици хора, разкрива, че явлението не е запазено само за онези, които са на смъртно легло. Пилоти, планинари и водолази също са разказвали за подобни духовни усещания.

Хора от различни култури до голяма степен имат еднакви преживявания, което предполага, че виденията са приумица на биологията на мозъка, а не се коренят в религията и вярванията.

Предишни изследвания показват, че почти един на всеки пет пациенти с инфаркт, чийто живот е бил спасен от лекарите, съобщават за такива преживявания в моментите, в които са били близо до смъртта. Те включват напускане на тялото, приятни чувства, виждане на тунел, светлина, починали роднини или целият им живот, който минава пред очите им.

Белгийският невролог Стивън Льоре разглежда спомените на 400 души от цял свят.  Сред тях е и преживяването на жена, която изпаднала в кома, след като се разболяла, докато била бременна. Тя си спомня, че е видяла отново мъж, в когото е била влюбена много отдавна. Жената разказва: „Този човек загина в самолетна катастрофа, но аз го видях физически непокътнат. Всичко беше много ясно – ярко синьо небе и брилянтен лъч светлина имаше около нас“.

Доктор Льоре установил, че и катерачите имат преживявания като тези по време на дълги спускания, а пилотите на самолети докладват, че понякога са имали чувството, че сякаш са извън самолета си и летят до него.

Ученият от университета в Лиеж споделя: „Навсякъде по света се появяват все нови и нови разкази на преживявания близо до смъртта и това означава, че можем да изберем подобни фактори и да опитаме да разберем какво ги причинява“.

Общите аспекти включват екстремни събития, които излагат живота на риск и внезапна промяна в кръвоснабдяването, които променят нивата на кислород към мозъка. Д-р Льоре смята също така, че е възможно да се предизвика преживяване близо до смъртта чрез комбинация от хипервенилация и бързи промени на стойката на тялото. Един от изследователите е приложил това върху себе си и описва, че е видял светлина в края на тунел.

Д-р Стивън Льоре заяви: „Това, което открихме, показва, че дори хората, които изглеждат в безсъзнание или в кома могат да имат богат неврологичен живот“.

Напоследък все повече се говори и за вечния живот чрез замразяване в специални камери (вижте повече за него във видеото горе), ако това се случи, замразените дали ще иимат подобни преживявания? Отговор на този въпрос ще бъде получен, когато за първи път бъде събуден замразен човек.


Тагове:   психология,   наука,


Гласувай:
12



1. krivoshapkova - ...
19.07.2016 23:12
да, камерите за депривация, холотропното дишане ( по мое мнение е опасно ) също допринасят за подобни състояния на съзнанието; да не говорим за гъби и лсд :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280895
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив