Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 15:12 - Благодатният огън - митология и химия
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3931 Коментари: 6 Гласове:
20

Последна промяна: 28.04.2016 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Тук следва кратък обзор на феномена, наречен "чудото на Благодатния огън". Първо, гръцкият православен Патриарх влиза в Църквата на Божи гроб в Йерусалим на Света Събота (според православния календар). Той продължава навътре към гробницата на Христос и подхваща политва. Скоро по незнаен чудотворен начин отнякъде се появява пламък - предполага се, че това става по силата на Божието провидение - след което пламъкът започва да се препредава от свещ на свещ и от факла на факла из цялата църква и навън сред тълпата.

Всъщност Папа Григорий IX обявява "благодатния огън" за измама още през 1238 г. В днешни дни официалната католическа доктрина отхвърля това явление като "окултно и магическо", макар и то да продължава да се радва на дълбока почит в православната традиция.

image
Общо описание на "чудото"
В определения ден по пладне гръцкият Патриарх, следван от арменския архиепископ, се отправя на тържествено шествие начело на съответните си свити от духовници, пеейки празнични химни. Цялата процесия прави точно три обиколки на Божи гроб. След като тази част приключи, православният Патриарх на Йерусалим или някой друг архиепископ рецитира точно определена молитва, повдига робата си и влиза сам в Светая светих. Преди да влезе при гробницата на Христос, патриархът е прегледан от израелските власти, за да се удостовери, че не носи никакви технически средства у себе си с цел запалване на огъня. В миналото този оглед се е извършвал от мюсюлмански османски войници.

Арменските и коптските епископи остават в преддверието, където според легендата е седял ангелът, когато се е явил на Мария Магдалена след Възкресението Христово. Богомолците пеят "Господи, помилуй" на гръцки, докато в един момент Благодатният огън спонтанно се появява някъде горе и се спуска връз 33 свещи, вързани заедно в сноп от Патриарха, докато той остава сам вътре в гробницата на Христос. След това той се появява при множеството и пее още няколко молитви, преди да запали или 12, или всичките 33 свещи и да ги раздаде на тълпата. Огънят се счита от поклонниците за пряко отражение на силата на Възкресението, както и за искра от огъня на Горящия храст на планината Синай. Източник: Wiki.

Огънят според думите на самия Патриарх
"Прокарвам си път сред мрака към вътрешната гробница, където падам на колене. Тук произнасям определени молитви, които са ни били предадени през вековете, а след това оставам да чакам. Понякога чакането е няколко минути, но обикновено чудото се случва веднага, след като съм изрекъл последната молитва. От самото сърце на камъка, върху който Исус е лежал, започва да струи светлина. Най-често тя има син оттенък, но цветът може бъде и в много различни оттенъци. Не може да се опише с човешки думи. Светлината извира от камъка, както мъгла се издига от езеро. Изглежда, сякаш камъкът е покрит с влажен облак, но направен от светлина.

Всяка година тази светлина се държи по различен начин. Понякога покрива само камъка, а понякога озарява цялата гробница, така че ако някой внезапно влезе и надникне вътре, би видял една стая, потопена в светлина. Тази светлина не е гореща и не изгаря - брадата или косата ми никога не се е подпалвала през шестнайсетте години, откак съм Патриарх в Йерусалим и изпълнявам този ритуал. Светлината е от естество, различно от нормалната светлина, която излиза от маслените лампи например.

В даден момент тя се издига и образува стълб от свръхестествен огън, от който започвам да предавам пламъче на свещите. И така, след като пренеса огъня върху всичките свещи, излизам при богомолците; първо подавам свещ на арменския Патриарх, а после и на коптския. Сетне го раздавам и на събраното множество в църквата.
"

ВИДЕО от Църквата на Възкресението: ТУК.

ВИДЕО пред Църквата на Възкресението: ТУК.

Кратка история на Благодатния огън
Първото писмено свидетелство за Благодатния огън (или Божия пламък) датира от IV в., но авторите му описват събития, случили се още през I в. от н.е. Св. Йоан Дамаскин и Григорий от Ниса описват как Апостол Петър е видял Благодатния огън в Божи гроб веднага след Възкресението Христово: "Можем да проследим чудото назад във вековете и сред пътеписите на Светите земи". Руският игумен Даниил доста подробно описва през 1106-7 г. "Чудото на Светата светлина" и за церемониите, които съпътстват запалването му. Той разказва как Патриархът влиза в гробницата с две свещи, коленичи пред камъка, върху който е лежал мъртвият Христос, и произнася определени молитви, след което се случва самото чудо. От сърцевината на камъка излиза мистериозна синкава светлина, която спонтанно запалва няколко маслени лампи, както и двете свещи в ръцете на Патриарха. Това е "Благодатният огън" и той бързо се разпространява сред насъбралите се в църквата богомолци.

Съпътстващата тези събития церемония е може би най-древният и непроменен християнски ритуал в света. От IV в. досега, всевъзможни източници разказват за това впечатляващо преживяване. От тях става ясно, че чудото се е чествало все на същото място на същия ден в годината без прекъсване.

image
...И каква е реалността
Благодатният огън неведнъж е бил критикуван от всевъзможни страни. Още от времето на ислямското завоевание на Йерусалим, че и отпреди това. Въпреки критиките, по време на арабското и след това на османското владичество на Светите земи, потокът от поклонници никога не е бил пресичан от властите - главно поради сериозните финансови постъпления, които местните управници са си набавяли благодарение на него. По времето, когато католиците Кръстоносци поставили под опеката си православното свещеничество, което се занимавало с пазителството на пламъка, той някак спонтанно "отказал" да се появи - което още повече засилило скептицизма сред западноевропейците. Но поради намаляващия приток на поклонници, Балдуин I Йерусалимски се принудил да възстанови автономията на православните свещеници. Съответно, на следващия Великден огънят послушно отново се появил, а с него - и приходите от поклоннически туризъм.

През 1238 г. папа Григорий IX обявил Благодатния огън за измама.

През 2005 г., по време на заснета наживо по гръцката телевизия демонстрация, Майкъл Калопулос, автор и експерт по история на религията, потопил три обикновени свещи в бял фосфор. Те спонтанно се възпламенили след около 20 минути чакане поради самовъзпламеняващите качества на белия фосфор, поставен в директен контакт с въздуха. В личния сайт на журналиста пише следното:

"Ако разтворим фосфор в подходящия органичен разтвор, самовъзпламеняването може да се забави дотогава, докато разтворителят почти напълно се изпари. Многократните експерименти показват, че възпламеняването може да се отложи до половин час и повече в зависимост от наситеността на разтвора и конкретния разтворител."

Калопулос също изтъква, че детайлните познания за всякакви химични реакции от този род са били достояние на посветените хора още от древни времена, като се позовава на Страбон, който пише, че "Във Вавилон е имало два вида извори на нафта (суров нефт) - бяла и черна. Бялата нафта е именно този вид, който позволява самовъзпламеняването". Той също описва как древните халдейски магове и алхимици са използвали фосфор в началото на V в.пр.н.е. и как гърците впоследствие са взаимствали тази техника и са я използвали по начин, който е много сходен със съвременното й приложение от православния Патриарх в Йерусалим.



[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]



Гласувай:
21



1. pvdaskalov - * ! *
28.04.2016 22:23
Благодаря ти, Приятелю, за интересния разказ. Знаех си, че свещите няма да се запалят току така, но не знаех технологията. Изясняването на "вълшебството" не променя традицията, нали?
Сега, поне аз, ще приемам случващото се по-спокойно.
Бъди жив и здрав! Поздрави на нашия град, който вече се задъхва от коли като София.
П и е р
цитирай
2. asthfghl - 1.
28.04.2016 22:26
Прав си, нищо не променя. Който си е решил да си вярва, ще си вярва в каквото си е наумил, независимо от фактите и реалността.
цитирай
3. podvodni - Мистерията е разкрита ! Алелуя !!
29.04.2016 17:24
Мистерията е разкрита ! Алелуя !!
цитирай
4. asthfghl - 3.
29.04.2016 17:56
Да, разкрита е още преди около осем века. Но който досега не е внимавал и занапред няма да е в час.
цитирай
5. podvodni - Опс, твърдение и предположение = ...
29.04.2016 19:26
Опс, твърдение и предположение = доказателство.
Малко ненаучно от човек държащ на чисто научният подход !
Четох някъде, че освем проверка от полицията на патриарха влизащ в обиталището на "Благодатният огън" се проверяват стриктно и свещите, които си се оказват най-обикновен пчелен восък и конец.
Значи белият фосфор си го внасят я между зъбите или под ноктите.
Както казах - мистерията е разкрита ......... ама друг път !
цитирай
6. asthfghl - 5.
29.04.2016 22:10
Не четеш внимателно. Най-обикновени свещи, потопени в бял фосфор, се възпламеняват "от само себе си" след няколко минути. Не е нужно да внасяш нищо специално в криптата. То вече е вътре. В криптата. Само Патриархът знае къде е скрит фосфорът. Полицаите със сигурност не се допускат вътре (доста удобно - те са "непосветени" и "недостойни" да влязат).

Първата част от коментара ти беше достатъчно несвързана, че да си заслужи просто да я подмина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294626
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив