Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 08:59 - Позоваване на традицията
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1608 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 02.03.2016 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Позоваването на традициите е широкоразпространен подвеждащ логически трик, който се състои в това да приемеш, че нещо е добро, вярно или полезно, просто защото е старо, традиционно и "винаги се е вършело или винаги е съществувало".

  Алтернативни названия
- Argumentum ad antiquitatem
- Позоваване на древност/античност
- Позоваване на популярна практика
- Позоваване на опита
- Традиционна мъдрост
- Традиционно доказателство

  Структура
Подобен род логика придобива следната форма:

1. Х е било правено в продължение на дълго време.
2. Неща, които са правени в продължение на дълго време, са верни/добри/полезни.
3. Следователно Х е вярно/добро/полезно.

Хората често предпочитат да се придържат към неща, които са им познати, с които са израснали или за които обществото е приело, че "винаги са се вършели". Често използваме като аргумент, че нещо е било "тествано"  дълго време и е издържало на проверката и че това означава, че това нещо е фактически вярно, тъй като е потвърдено от "по-мъдри от мен хора". Приема се, че едно такова теоретично нещо, ако изобщо е било погрешно, отдавна да е било отхвърлено. Щом досега не е отхвърлено, значи то е вярно. В този смисъл, традиционното обикновено е неразривно свързано с утвърдените авторитети.

Обратното на позоваването на традицията е позоваването на модерното - т.е. твърдението, че нещо е автоматически добро, понеже е ново и модерно.

  Примери
- Алтернативната медицина: чест довод в подкрепа на дадена практика е, че тя има богата и дълга история.
- Позоваването на природосъобразното може да се разглежда като частен случай на позоваването на традицията.
- Еднополовите бракове са лоша идея, понеже за тях няма исторически прецедент.
- Жените трябва да си стоят вкъщи, понеже жените винаги са си стояли вкъщи.

  Очевидни недостатъци на аргумента
- Робството е съществувало много дълго време. Не е ли редно да се узакони?
- Земята дълго се е считала за център на Вселената - значи тя наистина е център.
- Идеята за плоската Земя е много по-стара (и дълго съществувала) от тази за кръглата Земя - да видим дали не е вярна!
- Кръвопускането се е използвало в течение на хилядолетия като универсален начин на лекуване на болежки. Значи би трябвало да работи!
- Тютюнът е бил част от туземната медицина на индианците в течение на векове - значи пушенето би трябвало да е полезно, нали?
- Жените са били третирани като втора ръка хора през почти цялата история на човечеството. Значи трябва да продължат да бъдат третирани така.

  Някои изключения
- В определен религиозен контекст, упованието в значимостта на традицията е аксиоматично, т.е. позоваването на традицията по дефиниция не следва да се брои за погрешно.

- Тъй като погрешните идеи по принцип биват отхвърляни с времето, упоритото налагане на дадена идея би трябвало да може да предостави някакви експериментални свидетелства за достоверността й. Традиционализмът действа като грубовата форма на повторямостта.

- Позоваването на разпространената практика може да се счита за валидно, ако цената на изоставянето на тази практика и преминаването към нейна алтернатива надхвърля ползите от това. Така например, променянето на посоката на електрическия ток с цел да съвпадне с посоката на движение на електроните, може да допринесе за по-доброто осмисляне на процеса и да намали объркването, но от друга страна ще наложи поголовно пренаписване на всички учебници и научни материали по темата. Този проблем е изумително често срещан при определянето на стандарти в технологиите и е известен като "зависимост от последователността". Между другото, при определени обстоятелства е много по-удобно да се приеме, че електричеството е поток от положително заредени "дупки", които са просто отсъствие на електрон.

- В англосаксонския модел на правото, както и в много по-малка степен в континенталния модел, се набляга на прецедента - т.е. начинът, по който сходни казуси се разглеждат и интерпретират от различни съдилища, зависи от предходни подобни случаи. Континенталната система има някои очевидни предимства в това отношение, тъй като нещата там са по-прости и предвидими и са кодифицирани в ясни и относително твърди правила. Китайската съдебна система например почти изобщо не зачита никакви прецеденти. И в това има логика: все пак обстоятелствата постоянно се менят с развитието на обществото, следователно и законите и тяхната интерпретация следва да еволюират, за да са в крак с новата действителност. Всичко това все повече отслабва позоваването на традицията като аргумент.


[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   логика,


Гласувай:
19



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280586
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив