Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2016 09:48 - Нибиру, това ти ли си?
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1531 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Dnevnik.BG: Астрономи ще търсят девета планета в Слънчевата система

image

Астрономи от калифорнийския Институт по технологии (Caltech) започват да търсят девета планета в Слънчевата система, съобщава БиБиСи. Специалистите са събрали достатъчно информация, която да подсказва, че далеч след Плутон може да има още една планета, която обикаля около Слънцето.

През годините неведнъж е имало подобни подозрения, но досега мистичната девета планета никога не е била потвърдена чрез директни наблюдения. Днес технологиите и науката са доста по-развити и шансовете за потвърждаване или окончателно отхвърляне на наличието на още една планета в Слънчевата система са още по-големи.

Специалистите от Caltech имат приблизителна представа в коя част на Космоса да търсят. "По света вече има много телескопи и имаме реален шанс да намерим тази планета. Надявам се, че след като обявим това, хората по света ще се включат в търсенето", коментира Майк Браун, един от водещите проекта учени.

Според астрономите планетата трябва да е на орбита около 20 пъти по-далечна от Слънцето спрямо тази на Нептун, която се намира на около 4.5 млрд. км. Освен това орбитата на неизвестната планета трябва да е елипсовидна и една обиколка около Слънцето отнема между 10 хил. и 20 хил. земни години.

Учените са достигнали до тези заключения след анализ на Пояса на Кайпер и движението на ледените обекти, които го съставят. Астрономите са открили, че два от най-големите обекти в пояса имат ясна подредба, а не се носят хаотично в пространството. Според тях това е признак за наличието на голяма планета.

"Всички от най-отдалечените обекти се местят в една посока по много странен начин, който не би трябвало да се случва. Осъзнахме, че ако нещо може да ги "избута" в една посока, то това може да е огромна планета, която е далеч от Слънцето и ги държи на мястото им докато те обикалят около него", коментира Браун.

Той допълва, че първоначално е искал да бъде възможно най-скептичен към тази идея, но постепенно е започнал да смята, че може и да е истина. За момента неофициалното име на мистичния обект е Planet X. Това е името й, което от десетилетия се разпространява, когато темата за още една планета в Слънчевата система се възроди.

Досега учените отхвърляха идеята за Planet X. Сега астрономите от Caltech смятат, че ако има подобна планета, то тя би трябвало да е около 10 пъти по-тежка от Земята. Засега обаче те не се наемат да прогнозират нейния размер, докато не бъде направено директно наблюдение с телескоп.


Тагове:   астрономия,   наука,


Гласувай:
8



1. asthfghl - 1.
23.01.2016 17:03
Ух, ты! Зачем русский ненавидеть? ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294266
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив