Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2015 13:32 - За Нострадамус - или хубаво, или...
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1422 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 11.11.2015 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нострадамус е френски астролог, живял през XVI в., който е известен с това, че е правил предсказания за близкото и по-далечно бъдеще. Подобно на други подобни ясновидци, предсказанията му изглеждат перфектни при едно вглеждане постфактум, т.е. след като вече предполагаемото събитие се е случило. Това се дължи предимно на факта, че те са формулирани толкова общо и завоалирано, че на практика всяко негово предсказание може да бъде тълкувано по всякакви удобни начини и да бъде изкарано да изглежда така, сякаш съответства на цял набор произволно избрани събития.

Все пак това не пречи на изумително голямото количество негови съвременни почитатели (някои - за забавление, други - взимащи го доста насериозно) да приписват на предсказанията на Нострадамус магически свойства: отначало те са неясни и замъглени от твърде общата терминология; но след като съответното предполагаемо събитие отмине, те изведнъж придобиват кристална яснота.

image
Нострадамус е писал в четиристишия (кватрени), групирани по 100 (центурии), повечето от които представляват неразбираеми бръщолевения, по които обаче любителите на свръхестественото обичат да се упражняват в тълкуване и приписване на какви ли не обяснения за последвали събития.

Някои предсказания на Нострадамус изглежда подсказват за неминуем свършек на света, който е трябвало да настъпи през 1999 г. Както е видно, това предвиждане не се е сбъднало. По-късно пък на французина се приписва друго едно предсказание за Апокалипсис през 2012 г., който също очевидно не се е състоял. Вероятно тези, които са се постарали да раздухат сензацията за 2012 г., са се надявали, че хората са достатъчно късопаметни, за да забравят за фиаското с 1999 г. Не е нужно да съм някакъв ясновидец, за да предположа, че и в бъдеще предстои почитателите на Нострадамус да преразгледат тълкуванията си за свършека на света още няколко пъти.

До 1991 г. (когато се разпадна СССР), книгите на Нострадамус се предполагаше, че "предсказват" велика война между САЩ и СССР. Тя така и не се състоя. Затова пък, легендарният ясновидец явно напълно е пропуснал разпадането на СССР. Както казва Сесил Адамс (самият той се пада малко нещо самопровъзгласен ясновидец), "Нострадамус е за шарлатанията това, което Стоунхендж е за камъните".

В Интернет изобилства от всевъзможни сайтове, посветени на предсказанията на Нострадамус, които имат претенцията да разполагат с единственото възможно и смислено тълкувание на неговите шизофренични брътвежи. В тях активно се дискутират такива важни за света въпроси като световните войни, предсказанията за края на света, идването на Антихриста и т.н.

image
Няколко нагледни примера

"В годината 1999 и седем месеца от мъглите ще дойде един ужасен владетел. Преди и след това войната ще бъде в апогея си. Хилядолетието ще е близо и мъртвите ще излязат от гробовите си."
...А също...
"Великият крал на ужаса ще се спусне от небесата, за да възкреси краля на монголите, преди Марс да се възцари."

Никой, дори и най-фанатизираните последователи на Нострадамус, си е нямал и най-малката представа какво се е предполагало да означава този пасаж преди юли 1999 г. Все пак, след като Джон Ф. Кенеди-младши и жена му Каролин Бесет и сестра й Лаурин Бесет загинали в самолетна катастрофа на 18-ти юли 1999 г., лъжетълкувателите не са се поколебали да припишат въпросното "предсказание" именно на този инцидент. Ето едно примерно тълкувание, взето от Интернет:

"Възможно ли е катастрофата на самолета на Кенеди-младши през 1999 г. да е сбъдване на предсказанието за спускането на великия крал на ужаса? Възможно ли е присъщият на човека страх от смъртта и телесната повреда да е била скрита зад метафората за великия крал на ужаса? Напълно възможно!"

"Напълно възможно" - ето това си е един пример за доста точна терминология сред тези среди, нали? Други пък щедро са приписали на Нострадамус предсказание за едно слънчево затъмнение, което се случило на 11-ти август същата година (вярно, август не е точно седмият месец, но какво пък; нито пък предвиждането на слънчеви затъмнения е чак толкова сложна задача). А трети са изказали опасението, че космически апарат на НАСА ще се разбие в Земята.

image
Има и такива, които твърдят, че Нострадамус е предсказал и гибелта на совалката Чалънджър през януари 1986 г. Разбира се, те не са и подозирали, че съответното четиристишие се отнася именно за подобно събитие, докато самото събитие не се е случило:

"От човешкото ято деветима ще бъдат отпратени, отделени от съд и съвет. Съдбата им ще е подпечатана още при отпътуването им - Капа, Тита, Ламбда, грешните ще бъдат прокудени."

Фирмата Тиокол е била отговорна за производството на дефектната част, която е станала причина за трагедията. В името на фирмата има "K", "TH, както и "L". Нищо, че загиналите са седмина, а не деветима. Останалото е достатъчно завоалирано, за да може да бъде приписано на всякакви други случки, стига да имаме желание да си поиграем малко с думите.

image
Някои от най-ревностните поклонници на Нострадамус (като Ерика Чийтъм, авторка на "Последните предсказания на Нострадамус", 1989 г.) вярват, че средновековният прорицател е предвидил изобретяването на бомбите, ракетите, подводниците и самолетите. Той уж е предказал Големия пожар в Лондон (1666 г.) и възкачването на Адолф Хитлер, както и ред други исторически събития.

Същевременно, скептици като небезизвестния Джеймс Ранди предлагат доста по-различен прочит на въпросните четиристишия.

Версията на Чийтъм: "Зверове, подивели от глад, ще пресекат реките. Голяма част от битката ще е срещу Хитлер. Той ще отведе мъжете в клетка от желязо в деня, в който синът на Германия ще погази всеки закон."

Версията на Ранди: "Зверове, подивели от глад, ще преплуват реките. Голяма част от армията ще се отправи към Долен Дунав. Великият водач ще бъде отведен в клетка от желязо в деня, в който братчето няма да наблюдава нищо."

И двата превода звучат достатъчно несвързано, но Ранди поне е наясно, че "Хистер" се отнася до конкретен географски район, а не до човек. Същото важи и за "Германия", между другото - името се отнася до древен регион в Европа, разположен на север от Дунава и на изток от Рейн. Понятието би могло да се отнася и до част от Римската империя, съответстваща на съвременна североизточна Франция и части от Белгия и Нидерландия. (Тъй като Хистер е древното име на района около Дунав, в който пък се включва и родното място на Хитлер, някои считат, че понятието се отнася конкретно до Фюрера - в което няма никаква логика).

image
След терористичните атаки в САЩ от 11-ти септември 2001 г. се появи слух, че Нострадамус разбира се е предсказал и това събитие. Следното четиристишие най-често се прилага за "доказателство":

"В годината на новия век и деветия месец, в града Йорк ще настане голямо сгромолясване. Двама братя близнаци ще се разкъсат от хаос. Докато крепостта пада, великият водач ще се пречупи. Третата голяма война ще започне, докато големият град е в пламъци."

Вече е доказано, че това четиристишие е измама. Първата част е очевидно изопачаване на следното двустишие: "В годината 1999 и седем месеца от мъглите ще дойде един ужасен владетел."

Както е видно, в оригинала на Нострадамус никъде не се споменава за "годината на новия век и деветия месец", какво остава пък за град на име Йорк.

После следва следното двустишие: "При 45 градуса ще се подпали небето. Пожарът ще наближи големия град."

Някои спекулират, че "45 градуса" се отнася до географската ширина на Ню Йорк, но действителната ширина там е 40*47"N. Всеки с поне две гънки в мозъка би осъзнал, че просто няма начин да напаснем географски твърдението "при 45 градуса ще се подпали небето" към случилото се на 11-ти септември.

Останалата част от четиристишието пък гласи: "В миг, голям разпръснат пламък ще се надигне, когато ще потрябва доказателство за норманите."

Единственото в тези редове, което поне бегло се доближава до събитието в Ню Йорк, е "голям разпръснат пламък". Но дори и човек само с две гънки в мозъка би трябвало да е достатъчно умен да се сети за кои точно "нормани" става въпрос: през 911 г., група скандинавски разбойници, предвождани от Роло, се качили с лодките си нагоре по Сена, обсадили Париж и принудили френския крал да им преотстъпи обширни територии от кралството си (сещате се за сериала "Викинги"). Така се създала областта Нормандия. Това вече едва ли е съвпадение.

Единственото по-отвратително нещо от тези явни измами и изопачавания на оригинала е когато разни самозвани екстрасенси твърдят постфактум, че са предвидили терористичната атака. Някои (Силвия Браун например) дори са имали наглостта да твърдят, че са успели да превидят конкретни подробности от атаката, понеже са "всевиждащи".

image
Както е установил сайтът Urban Legends, едно от подправените четиристишия всъщност е било написано през 1997 г. от Нийл Маршал, студент в Университета Брок в Канада. Маршал искал да демонстрира, че писанията на Нострадамус са толкова двусмислени, че при подходящо тълкуване биха могли да се нагласят така, че да означават почти всичко, което ви дойде наум. С достатъчно въображение, бихме могли да напаснем почти всяко историческо събитие така, че привидно да отговаря на кой да е пасаж от писанията на Нострадамус. Така например, през 1981 г. Боб Дилън написал в текста на "Анджелина" стихове, които биха могли да се тълкуват като предсказание за терористичната атака от 11-ти септември със същата валидност, колкото и четиристишията на Нострадамус:

"Черен мерцедес прекосява бойното поле...
Слугите ти са полумъртви, ти си мъртъв до мозъка на костите...
Виждам части от хора да маршируват, опитват се да превземат Рая със сила...
В долината на великаните, където звездите и райетата експлодират...
Те молят Бога за милост и скърбят в безбожни кътчета.
"

И накрая, ще е любопитно да цитираме и виждането на Жан-Клод Пекер от Френския Колеж в Париж. Той твърди, че Нострадамус всъщност не е описвал бъдещи събития, а такива, които са се случили по негово време и преди това. Според Пекер, Нострадамус ги е маскирал зад някакъв своеобразен "кодиран френски", тъй като в онази размирна епоха всяка публикация е била наблюдавана под лупа, а самият предсказател е бил "под постоянна заплаха".

image
Едно нещо, което Нострадамус със сигурност не е успял да предвиди, е фактът, че творенията му един ден ще се превърнат в толкова доходоносен бизнес. Издателските къщи по цял свят могат да са сигурни, че никога няма да фалират, ако отвреме-навреме публикуват по някой и друг пореден том с последните "предсказания", изстискани от находчиви "анализатори" от безкрайно плодоносните ръкописи на легендарния французин.


[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
21



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301847
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив