Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2015 16:06 - Значи това бил магическият камък, а?
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Брей. Изглежда наистина живеем във време на чудеса! Първо Папата наруши канона на собствената си църква и заяви, че трябвало да се прощава на онези, които правят аборти; а сега и това...

Мормонската църква пусна снимки на "ясновидския камък", използван от своя основател Джоузеф Смит

"Във вторник Църквата на светиите от последните дни предостави нов поглед към своя произход, след като публикува оригиналния ръкопис на Книгата на Мормон, както и снимки на ясновидския камък - полиран тъмен яйцевиден камък, който според тях основателят Джоузеф Смит е използвал, за да предаде своето свято послание.

Двата артефакта са включени в нов том на по-рано публикуван проект с ръкописите на основателя, с което се цели постигане на повече прозрачност за миналото на мормонизма.

Смит твърдял, че е получил провидение и е бил отведен до заровени златни плочки, в които е била записана историята на древни американски цивилизации, както и посещение на Исус Христос в Новия свят. Мормонският пророк също твърдял, че е успял да преведе тези плочки от "модернизиран древноегипетски език", използвайки спиритични средства, включително въпросния камък
".

Така че гледайте и се дивете! Ето го знаменитото камъче!

image
Според мормонската доктрина, Джоузеф Смит го е използвал, за да получи божествените си факсове. Не разбирам много от камънаци, но на мен ми изглежда като обикновен камък тип "тигрово око". Ако си спомням добре, според твърденията на мормоните, Смит намерил това незначително късче геология в Ню Йорк, докато помагал на баща си да прекопае някаква нива... или май бяха копали нов кладенец - нещо от сорта. И тогава цялата Божия благодат изведнъж някак безпричинно се изсипала върху главата му!

Всеки мислещ човек навярно тук би се зачудил: ама защо точно сега? Защо тъкмо сега мормонската църква пуска тези материали? Да не би да са решили, че са в период на стагнация или упадък, що ли? И спешно им трябва някакъв грандиозен медиен фокус? Признавам, не съм много запознат със съвременната динамика в техния култ, така че не знам със сигурност. Единствено знам, че цялото им учение е пълен булшит. Но ние това вече много добре го знаехме, нали?

Предполагаемите "преводи" на Смит на древните египетски писания вече са били изследвани от експерти и е установено, че при всичките си напъни за превод той тотално се е изложил. Неговите вдъхновени драсканици са били сравнени с книгата на Авраам там, където това е възможно, разпознати са точните писания, които той е изкопирал, за да си напасне своята измислена доктрина - и става ясно, че Смит действително е имал нулева подготовка в разчитане на древноегипетски йероглифи, а и почти толкова нулево понятие от съдържанието на текстовете. В общи линии, той си е извадил цялата история от задника. Но нали знаете - всяко твърдение има право да се счита за еднакво валидно с всяко друго - колкото и несъстоятелно или направо малоумно да е то! А може би не?

В допълнение, самите "учени" на Църквата на светиите от последните дни неведнъж са се опитвали да открият някакви, каквито и да е свидетелства, че предполагаемото изгнаническо израилтянско племе на Ламанитите са били от Мезоамерика - но разбира се, без успех. Но разбира се, както може да се очаква в случаите с подобни религиозни култове, за редовия мормон всичко това изглежда няма абсолютно никакво значение - на тях не им пука дали Писанието им е исторически достоверно или не. Това, което е важно за тях е, че още от раждането си те са били приучени към определен начин на живот и са развили силно чувство за принадлежност към тяхната си затворена общност. Само това е от значение за тях. Това е отличителен белег за повечето религиозни култове, били те малки или големи. Или ако трябва да го представим с други думи: мнозина сред членовете на мормонската общност се страхуват от пълното социално самоубийство, което би последвало, ако напуснат общността. Стигмата и отлъчването, унищожаването на личния им живот - за това говорим. Не е като да няма безброй примери за това.

Проблемът е, че това важи, в една степен или друга, за всички религиозни и културни общности.

Между другото, твърде любопитно е да се наблюдават реакциите на мормоните на това "откровение". Както един коментатор наскоро се изрази, те посрещнали новината със смесица от "хумор, цинизъм, отрицание, отбягване на темата... и откровена паника".

Така че сега предполагам следва да очакваме Църквата на светиите от последните дни най-сетне да извади и онези прословути плочки от колективния си задник. Е, това вече би било истинска сензация!

Сега, предполагам ще се съгласите с мен, че целият мормонски мит е една голяма смърдяща купчина карантия. И никак няма да сгрешите. В такъв случай, просто ей тъй между другото, да взема да ви напомня за знаменитите думи на Стивън Ф Робъртс:

"Твърдя, че и двамата с теб сме атеисти. Просто аз вярвам в още един бог по-малко от теб. Когато разбереш защо ти отричаш всички останали възможни богове, ще разбереш и защо аз отричам твоя".

За удобство, може да перифразираме това, като заменим "бог" с "разказ", "история", или "мит" ако щете - и тогава ще разберете цялата ми гледна точка. ;-)

[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   религия,   псевдонаука,


Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297712
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив