Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2015 18:45 - ”Интерстелар” да се дава в училище
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Физици: ”Интерстелар” да се дава в училище

Филмът „Интерстелар“ да бъде включен в учебната програма, застъпват се учени с публикации в Американския журнал за физика и „Класическа и квантова гравитация“.

Изследователите обясняват, че призивът им идва след прозрението за черните дупки в резултат на визуалните ефекти във филма. Физиците подчертават, че изобразяването на „червейните дупки“ там е научно точно, пише "Би Би Си", цитирана от "Площад Славейков".

image
„Физиката винаги е била много внимателно проверявана от експертите, за да е точна. Публикацията трябва да окуражи учителите да показват  „Интерстелар“ в класовете си при преподаването на общата теория на относителността“, аргументира се теоретичният физик д-р Дейвид Джаксън в американския журнал.

Режисьорът на филма Кристофър Нолан обяснява, че коментарите на д-р Джаксън, както и двете публикации, са много важни за него.

„От самото начало всички вярвахме, че е време да вдъхновим едно друго поколение да погледне отвъд, да погледне отново към звездите. Надявахме се, че с поставянето на науката на екран и правейки я развлекателна за децата, можем да подтикнем астронавтите на утрешния ден – това беше крайната цел на проекта ни", казва режисьорът.

По „Интерстелар“ Нолан е работил с Кип Торн, професор по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт. Визията на Торн е била да създадат научно-фантастичен филм с истинска наука, втъкана в историята.

„Филми като „Интерстелар“, „Контакт“, „2001: Една одисея в космоса“ са вдъхновения за младите. Голям брой хора, на които съм преподавал като физик, са навлизали в тази материя именно заради заглавия като тези. Така че, ако искаш да направиш филм, който наистина привлича младежите към науката, той трябва да е научно обоснован и точен“, обяснява проф. Торн.

Дизайнерите на „Интерстелар“ са рисували на базата на научни уравнения при създаването на компютърно-генерираните ефекти във филма. Специално за филма компанията за визуални ефекти е разработила изцяло нов софтуерен набор, който позволява да се изчисли пътят на слънчевите лъчи през изкривеното пространство около черната дупка.


Тагове:   наука,   филми,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4307192
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив