Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2015 14:22 - Тъмната материя е още по-необикновена, отколкото се смяташе
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1283 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Тъмната материя вероятно е способна да се движи из Вселената, без да бъде забавяна или препятствана от нищо, тъй като дори собствените й частици не взаимодействат помежду си - това разкрива ново изследване, публикувано в сп. Science.
Ако досега направените наблюдения на Вселената действително разкриваха всичко, което би могло да се измери в нея, то галактиките би трябвало отдавна да са се разпилели. Ето тук се намесва така наречената "тъмна материя". Това е понятие, с което се обозначава все още неизследван тип материя, която би трябвало да присъства из целия космос и да придава допълнителна "тежест" на галактиките, добавяйки допълнителната гравитация, която е нужна, за да се обясни въртенето им именно със скоростта, която наблюденията показват. И макар и все още да не сме я засекли директно, тъмната материя (наречена така, понеже не взаимодейства със светлината по начина, по който го прави обичайната материя - нито я поглъща, нито я отразява, макар и да я изкривява поради гравитационния "ефект на лещите") все още не е била наблюдавана пряко, учените могат да научат много за нея възоснова на ефектите, които тя оказва върху по-забележимите и наблюдаеми видове материя.
Във въпросното изследване, учените са наблюдавали галактически купове (големи струпвания на галактики, които са гравитационно обвързани помежду си), за да изследват как би могла да се държи тъмната материя при евентуално сблъскване и сливане на галактики. Такива събития се случват непрекъснато, като срещащите се галактики понякога се сливат с течение на времето, а друг път се разминават. Газовете вътре в тях се забавят при срещата си с тези от другата галактика, макар и звездите рядко да взаимодействат помежду си (да не говорим пък за сблъсъци между тях), тъй като на практика галактиките в по-голямата си част представляват празно пространство и звездите в тях са разположени на огромни разстояния едни от други.
image

"Ние знаем как газовете и звездите реагират при тези космически сблъсъци и какво е поведението и движението им след събитието", казва водещият изследовател Дейвид Харви от института EPFL в Швейцария. "Чрез сравняване на начина, по който се държи тъмната материя, можем да стесним кръга от възможни обяснения какво всъщност представлява тя".

Чрез остойни наблюдения на 72 галактически сблъсъка, Харви и неговите колеги са установили, че тъмната материя изобщо не се забавя, когато галактическите купове се срещат. Това е неочаквано разкритие, тъй като доскоро учените са считали, че тъмната материя е широкоразпространена из Вселената и вероятно съставя около 90% от всичката налична материя в нея. Но тъмната материя (каквото и да представлява тя) би трябвало да се сблъсква с друга тъмна материя - а всъщност тези предполагаеми частици изглежда въобще не взаимодействат помежду си. Следователно, тъмната материя е още по-необикновена от "обикновената" материя, отколкото се е считало досега.
"Ако си блъснете главата в стената, електростатичните сили между молекулите в главата ви ще се сблъскат с тези от стената. Това обаче изглежда не важи за тъмната материя", друг участник в изследването, Ричард Мейси споделя с BBC.
В изявление за BBC, неговият колега Том Кичинг разказва повече за "тъмнотата" на тъмната материя: "Понякога ми се струва, че "тъмна енергия" е твърде ужасно понятие. То е измислено, защото това явление не включва излъчване или поглъщане на никаква светлина. Но светлината всъщност е навсякъде из мрака, дори и когато не е наблюдавана - тя я прекосява и е навсякъде из нея. И наистина, ефектът на лещите, който използваме при наблюденията си, е всъщност случай, при който светлината заобикаля масивните обекти - така по-далечните галактики изглеждат изместени и разкривени, когато между тях и наблюдателя има голямо струпване на невидима тъмна материя. Така че може би по-подходящо би било названието "прозрачна материя" или "бистра материя". Предпочитаният от мен термин е "материя инкогнита", непозната материя. На старите карти с "тера инкогнита" са отбелязвали непознатите земи, така че можем по подобен начин да обозначим все още непознатите и необяснени явления във Вселената".
image

Все пак, благодарение на такива изследвания, които ще зачестяват все повече в следващите години (още повече, че сега Големият адронен колайдер отново ще заработи в Швейцария, този път с удвоена мощ), един ден на нашето невежество по въпроса за тъмната материя ще бъде сложен край. И тогава вероятно ще се наложи да дадем на това явление по-подходящо название. "Странна материя", може би? А защо не "чудата материя"?

Във всеки случай, тези открития подсказват, че тъмната материя може и изобщо да не е съставена от частици, пък били те и "странни" и "чудати" - за разлика от познатата ни обикновена материя.
"Стигнали сме до етап, на който вероятността две предполагаеми частици тъмна материя да взаимодействат помежду си се счита за далеч по-ниска от тази два протона да си взаимодействат - което означава, че е твърде малко вероятно тъмната материя да е съставена от някакъв вид "тъмни протони"", казва Харви. "Ако беше така, би следвало да очакваме те да могат да "отскочат" един от друг, но досега такова нещо не е наблюдавано".


Тагове:   наука,   физика,   астрофизика,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4310473
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив