Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2015 16:31 - За кокалите и еднорозите
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1745 Коментари: 1 Гласове:
17

Последна промяна: 31.03.2015 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Или в какво се заключава господството на суеверието и ирационализма).
Първо, да взема да нахвърлям малко линкове към статийки тук:
22% от американците вярват, че светът ще свърши по някое време докато са живи (а 10% смятат, че Апокалипсисът наближава) 48% от американците вярват, че НЛО може да е причинено от посещения от извънземни Проучване: Почти 8 от всеки 10 американци вярват в ангели Проучване: 54% от републиканците смятат, че "дълбоко в себе си", Обама е мюсюлманин 35% вярват, че Бог е сътворил динозаврите, заедно с всички останали животни и хората, преди по-малко от 10 хиляди години 51% от хората мислят, че бурното време влияе на "облачните компютърни системи"
Нека добавя и че 6% от американците вярват в еднорози. 18% пък все още вярват, че Слънцето се върти около Земята. 48% (без значение републиканци или демократи) вярват в някаква форма на Креационизъм. Страховито голяма част от крайнодясно настроените американци пък са убедени, че Обама скоро ще дойде да им отнеме грижливо складираните лични оръжия, така че при всяка поредна училищна престрелка, където измират деца, вместо да се замислят за последствията от безконтролното разпространение на огнестрелно оръжие, те се скупчват на опашка пред магазина за муниции и си купуват още куршуми. Ей така, за всеки случай. Да не вземе пък Обама наистина да дойде да им вземе пушкалата.
Има ли нужда да продължавам с примерите? Като вземем предвид всичко гореизброено, вероятно няма да е твърде смело да заключим, че около 2/5 от американците са... как да го кажа... ами, "склонни да не мислят и действат рационално". И вероятно това е вече необратимо - поне за повечето от тях. Не че това много ги интересува, де. И не ме разбирайте погрешно - тук съвсем не става въпрос само за "тъпите американци". Всъщност това явление се наблюдава из целия уж напреднал свят. При това - вече в средата на второто десетилетие на XXI век! Знам, трудно е да си го представим, но е истина.
image (Вероятно по този начин изглеждат облачните компютърни системи. Личната ти колекция от порно е някъде сред тези облаци. Вервайте ми!)
Ще кажете, тоя пък колко е краен, нахален, елитарен дори! Не че това има кой знае какво значение в случая. Защото изобщо не си правя някакви илюзии, че някой от онези, за които говоря тук, ще прочете тези редове. Така или иначе такива хора не са склонни да прочетат нищо, по-дълго от пет параграфа, да речем. Все пак четенето на нещо като анализ, или нечие чуждо мнение по някаква обща и абстрактна тема, която се простира отвъд всекидневните домакински задължения и/или безсмисленото ежедневно забавление, което постоянно ни се сервира на тепсия по телевизията, изисква някакво умствено усилие. А на значителна част от хората не им е до такива работи като влагането на време и акъл в подобни занимания (не казвам, че са природно неспособни, вероятно просто не им се занимава).
Все пак нали следващото риалити шоу почва след по-малко от 10 минути, или пък поредното сборище на ритнитопковци, които се блъскат и млатят за удоволствие на ревящата, храчеща, семколюпеща тълпа по трибуните? Ами рекламите? Охооо, къде без рекламите! Къде-къде по-лесно е да консумираш удобно пакетирани продукти за масово ползване, предназначени за смилане от третокласници (или хора с подобни на третокласник способности за задържане на вниманието). Вижте: смешни котета по интернет, хахаха! Леле божке, едно непохватно куче се оказва много по-тъпо от теб, можеш ли да си представиш? Ами онзи галфон, дето си падна на врата, след като се мъчеше да се хързулне със скейтборда по онзи парапет в мола? Мн. яко видео, брат! А какво по дяволите се е случило с чисто новия задник на Ким Кардашиян!?
Дали пък не ви звуча твърде хапливо-заядливо? Вероятно. А какво да кажем за тази стара поговорка, че действителността имала левичарски уклон. (Е, не е като да се намират твърде много консервативно настроени интелектуалци, нали?) Може пък това да се дължи на склонността на по-висшето образование да способства за изграждането на по-добри умения за критическо мислене, което пък на свой ред да води до по-открит поглед към света. Съответно и повечето учени, университетски професори или студенти в областта на науките да клонят по към лявото в политическо отношение. И това, признавам, си е доста широко обобщение. Като много други подобни, които смятам ей сегинка да направя.
И тогава всичките тези хора остаряват. Или забогатяват. И започват полека да забравят уменията си за критическо мислене. Те може пък да атрофират с времето, да се превръщат във вкаменелост (за последното ще поговорим малко по-надолу). В крайна сметка, консервативният манталитет рано или късно те засмуква като попивателна гъба. И край. Вече си друг човек.
image

Но ако оставим тези врели-некипели настрана, сега ще ме питате, добре де, след всичкото това безцелно мрънкане, дали не ти се намира някое и друго решенийце на проблема? Как да достигнем до онези, които не са чак толкова умни (или може би са твърде мързеливи да използват мозъка си по предназначение), след като те просто отказват да бъдат достигнати от какъвто и да било разумен аргумент, затварят уши и очи за всякаква логика, благоприличие или съвременно разбиране за обществено полезно? Как да им предадем факти, които иначе са очевадни (и същевременно - крайно важни) като например необходимостта от сносен подход към общественото здраве, сексуалната просветеност, основните принципи на здравословното хранене, осъзнаването на религията като една метафора, чисто себичната необходимост от опазване на околната среда, или пък самия факт, че гледането на риалити шоута си е чиста загуба на време и мозъчни клетки? С други думи, как да предпазим едно общество, което уж има претенцията да е модерно, свободно и отворено към съвременния свят, от опасността да се свлече още по-надолу към положението на всеобщо посмешище?

И изобщо как да разпознаем кои именно са хората, към които следва да се обърнем с подобно послание? И наистина ли е вярно, че те по правило произхождат от бедните, необразовани, изостанали райони и съсловия? Това не е ли само по себе си твърде произволно, обобщено, да не говорим колко умишлено обидно твърдение? И въобще истина ли е? А дали плачевното състояние на общественото образование е главният виновник за това положение? Или пък затъпяващите медии, риалити шоута, видеоигри - кое е наистина причината? Откъде се взеха всички тези пукнатини в умственото развитие на нашето съвременно общество - кое е първопричината?
Честно казано, не знам отговора на този въпрос. Защото няма един единствен прост отговор. Само знам, че е доста любопитно, че ние тук може и да си дискутираме неща като елитарност, интелект и всякакви други подобни; да критикуваме онези, които искрено вярват например, че еднополовите бракове автоматически обричат въвлечените в тях деца на покварен неморален живот на "отсрещната писта"; че Еволюцията е просто един мит, измислен с цел да ни отклони от праведния път Божи; че Исус буквално се е изстрелял от открехнатата пещера и е отлетял към небето. В крайна сметка обаче проблемът тук е, че самата дискусия по начало е елитарна, не може да включва всички хора и се нуждае от абстрактно мислене, на което не всички са способни (или по-скоро ги мързи), следователно не е възможно всички да участват в нея. С други думи, самото обсъждане на елитизма е елитарно, тъй като няма начин да обсъждаш невежеството с невежия по един искрен, открит и лишен от глупост начин. Той просто няма да те чуе какво му говориш. И дори и случайно да го стори, едва ли ще разбере нещо от това, което чува.
Боби Джиндал, един млад и обещаващ политик, който иначе е от същата тази консервативна партия в САЩ, която се е самопревърнала в носител на всички тези пороци, за които говорим, в един момент е осъзнал този факт и наскоро имаше доблестта (или пък може би внезапния самоунищожителен порив) да го заяви право в лицето на собствената си партия (същата тази партия, която се очаква да го издигне като един от своите най-обещаващи претенденти за най-високия и влиятелен пост в държавата). Той им каза, че спешно се налага да престанат да бъдат "партията на глупаците" и да започнат да се държат като партия на възрастните и зрелите. Не че кой знае колко от тях го чуха или разбраха - все пак в днешно време тази партия съвсем целенасочено е възприела за своя основа фундаменталистките църковни общности из изостаналите провинциални краища на страната; те са най-активни тъкмо по масовите неделни сбирки по градчета и паланки, където стотици екзалтирани чеда Божи възхваляват Исус под звуците на химни и проповеди за любов, скромност и смирение от пастори-милионери със златни Ролекси и Ролс-Ройси; те са тези, които складират тонове припаси, одеяла, гориво и пушкала в своите бункери под паркета на картонените си къщурки в очакване на неминуемия Апокалипсис; както и псевдонаучни "учители", които наливат в главите на децата "научната истина", че чудовището от Лох Нес е поредното доказателство, че Еволюцията е лъжа и че Бог е създал света преди 6 хиляди години - барабар с всичките му там динозаври и тем подобни.
image (Обновената версия на действителните събития по онова време. Вервайте ми!)
Да кажем, че сме попаднали в следната ситуация. Някъде наскоро са открити купчина кокали, които веднага са подложени на въглеродно датиране и се установява, че са на възраст между 80 и 90 милиона години. Дотук - добре. Но ето я и уловката. Ако мозъкът ти е така устроен, че да вярваш точно на онези конкретни идеологически глупости, с които предпочитаната от теб телевизия, вестник, списание или уебсайт редовно ти пълнят главата и с които твоят местен свещеник в комбинация със собствената ти липса на образование са те приучили да вярваш и мислиш, тогава ти просто ще откажеш да вярваш на фактите и доказателствата, които ти се навират в лицето, независимо колко необорими са те. Никакви факти, никакви данни, научно проверени методи или дори принципи на здравия разум и логиката няма да са от значение за теб. Ще си готов да стигнеш до всякакви крайности, за да изкараш всичко това велика конспирация, да го обявиш за лъжа. Или просто да го отхвърлиш ей така, без никаква последваща обосновка.
Принципът на Бръснача на Окам тук не важи. Никое обяснение, било то най-простото, най-логичното или очевидното, няма да важи - освен онова, което са те убедили да възприемеш. Някаква стара книга, написана преди няколко хиляди години по времето на родовообщинния строй, когато хората са вярвали, че Земята е плоска и че Слънцето и звездите обикалят около нея, ти казва, че това е вярното. Тя ти казва, че целият свят с всичко в него е на възраст 6 хиляди години. Твоят свещеник безспирно ти го повтаря всяка неделя. Родителите ти са ти разказвали тази история на вечеря и вместо приказка за лека нощ. Значи трябва да е вярно. Науката е елитарна. Учените са омразни елитарни либерасти, които мразят господ Бог и всичко хубаво и добро на тоя свят - те искат да унищожат свободата и мира, просто защото така им е забавно. И точка.
image

Самата идея, че всяко едно мнение е също толкова валидно колкото всяко друго, че всяко поверие заслужава да се изучава като научен факт само заради спазването на "свободата на словото" и че понеже всеки има право на свое мнение, всички сме задължени да му уважаваме мнението, без значение колко смехотворно глупаво е и дори потенциално вредно за онези, които впоследствие ще бъдат привлечени от неговата доктрина - ето това е може би най-опасната идея, която някога съм срещал. Е, да, хората наистина са си свободни да вярват в каквото си искат. Дори и когато са изправени пред купчини неопровержими доказателства в противното и натрупвани с векове свидетелства за противното. Но когато тези вярвания започнат да бъдат налагани на другите и да влияят на живота на другите, ТОГАВА вече имаме проблем. И тогава ще бъда склонен да им се противопоставя с всички налични средства.

Работата е там, че повечето мислещи хора просто не можем да разберем как действат мозъците на такива хора. Не ни го побира акълът. Не ги разбираме и това е! Човек би си помислил, хей, ако повече хора разполагат с информация, с всички налични факти, дали пък те не биха проявили естествената склонност да използват вроденото си любопитство и умствени способности и да стигнат на собствен ход до някакви що-годе смислени, логически заключения, мнения, аргументи или позиции по въпросите, които са базирани на реални неща, съществуващи и случващи се в реалния свят? Нали се сещате - понеже такъв подход би им помогнал да живеят по-добре? Със сигурност те би трябвало да могат да си променят мнението и убежденията в зависимост от фактите - особено когато е ясно, че фактите недвусмислено ги опровергават? Не би трябвало да е чак толкова трудно просто да приемем, че сме сгрешили в нещо и да продължим нататък, нали? Но НЕ. Всъщност не е толкова просто. Колко глупаво и наивно от моя страна да вярвам, че е възможно!
image

Вижте, открихме бедрена кост, принадлежала на Исус! Намерихме я скрита в една крипта дълбоко под Ватикана. Оказва се, че в крайна сметка изобщо не е бил бог - я вижте тези драскотини, погледнете ДНК пробата му, забележете как тя съвпада с онази проба, която по-рано взехме от онази ключична костица от Пакистан. Трябва да е бил мъж, който е прекарал известно време сред гурутата в Далечния изток и е донесъл някои нови идеи за морала в своето размирно общество, смесил ги е с по-стари и популярни метафорични притчи от други религии и така е оформил ново философско течение! А после една умираща империя е решила да припознае учението му като своя собствена държавна доктрина, понеже то вече така или иначе е било станало твърде популярно сред простолюдието, така че те са го кодифицирали като част от отмиращата си цивилизация в отчаян опит да съхранят хегемонията си над обществото! Хора, това е то християнството! Основното в него не са ангелите, чудотворното непорочно зачатие или прочутото превръщане на вода във вино, или пък четирите конници на Апокалипсиса! Това е по истинската си същност всяка основна религия - винаги е било така и винаги така ще бъде. Е? Нима не звучи логично?

А вижте сега, тук имаме неопровержими и ясни емпирични свидетелства, комбинирани със здрав разум, които недвусмислено показват, че наличието на повече огнестрелно оръжие води до повече насилие и смърт! Вижте само как статистиката продължава да се трупа, вижте безспирната поредица от масови разстрели по обществени места, които показват, че досега всички разбирания, свързани с оръжието, са били пълна глупост и че нищо не сме разбрали за същината на личната безопасност и страха от посегателство върху личността и личната собственост. И така... желаете ли да сторим нещо по въпроса или не? Не желаете? Всъщност искате да сторим тъкмо обратното на това, което трябва? Искате още от същото ли!? Само защото някой ви е налъгал, че правителството идва да ви вземе ръждясалите патлаци, а с тях - свободата ви? В това ли ви е целият проблем? Вашият местен проповедник ви го е казал със сериозен и нетърпящ възражение тон, значи трябва да е истина - нали така? Вашият предпочитан телевизионен или радиоводещ, които имат претенцията да ви представят "обективната истина", постоянно бълват тази помия в ефира, а вие с готовност я попивате, защото тя трябва да е истина и нищо друго, а? Нали? Просто няма как да е другояче!
А ето и огромно количество данни, които в огромното си мнозинство сочат, че промяната на климата се ускорява с всяка следваща година и че тази тенденция няма никакво намерение да се обърне в скоро време. И че ние не просто имаме огромен принос към всичко това, ами все още упорито вървим в посока към ръба на бездната и ако продължаваме така, ще стигнем точката, отвъд която целият този дебат ще е напълно безсмислен, защото и бездруго повече връщане назад няма да има. Само че нали Исус нищичко не е споменавал за промени на климата и разни такива работи. Всичко, за което си струва да го цитираме (дори и приписваните думи никога да не са изказвани от него) е, че трябва да държим пушката на една ръка разстояние по всяко време, да не вземе да дойде правителството да ни я вземе; че трябва да мразим обратните и че трябва да продължаваме да се оглеждаме за онези небесни еднорози... ъъъ, искам да кажа ангели, които един ден ще дойдат да ни спасят безценната душица.
Повтаряй след мен. Всичко ще бъде наред. Справяш се повече от добре. Всъщност всичко се нарежда все по-добре за теб с всеки следващ ден. Напълно! А сега да вземеш да ми подадеш пуканките, че след 10 минути почва Биг Брадър, а?
image (Еднорозите се хранят с разноцветни дъги за закуска. Истина е, казвам ти. Вервай ми.)


[Политика на модерация]


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. asthfghl - Списък на многопрофилните тролове-минусчии (обновява се):
31.03.2015 17:42
1. loop
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4307827
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив