Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2015 15:43 - Физиологични псевдонауки
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 10377 Коментари: 13 Гласове:
24

Последна промяна: 20.02.2015 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
I. ИРИДОЛОГИЯ
Иридологията е вид псевдонаука, или по-точно псевдомедицинска шарлатания, която твърди, че чрез изследване на окото (особено на ириса) може да се диагностицира здравето на човек. Макар това да е отчасти вярно за някои специфични медицински състояния като например така наречените петна на Брунсфелд, които са широко разпространени сред хората, страдащи от синдрома на Даун, иридологията отива доста отвъд стойностната медицинска наука, като твърди, че ирисът се променя в зависимост от получени заболявания и контузии като счупени кости, или че наблюдаването на тези промени може да се използва за диагностициране на такива заболявания. Този вид заблуда често се обозначава с понятието "симпатична магия" (т.е. поверието, че сходни помежду си предмети могат взаимно да си влияят).
Произход
Съвременната ирисова диагностика е изнамерена от унгарския медик Игнац фон Печели, макар че някои от нейните най-ревностни почитатели й приписват корени в дълбока древност. На 11-годишна възраст, Фон Печели открил една сова и без да иска й счупил крака. Макар че совата вероятно е буйствала наоколо из стаята, както би сторило всяко ранено животно, Фон Печели успял да забележи малка кафеникава линия, която се била появила в ириса на птицата. Той се заел да отглежда совата и я излекувал, като след време забелязал, че въпросната линия е побеляла едновременно с възстановяването на птицата.
Печели разработил своя теория, според която чрез изследване на ириса могат да се диагностицират голям набор от заболявания и контузии. Той съставил интересно изглеждащи таблици и графики на ириса, според които различни части на левия и десния ирис са свързани чрез невидими нишки с различни части от човешкото тяло. Така например чрез изследване на определена точка от левия ирис можело да се диагностицира здравословното състояние на далака.

image
Трябва да отбележим, че много съвременни иридолози използват същите тактики за отбягване на въпроса и отклоняване на вниманието, както и останалите шарлатани, като "диагностицират" единствено хронични проблеми, а не остри моментни травми като счупени кости и др. Едно от най-странните твърдения на иридолозите е, че ако имате зелени очи, това е очевидно доказателство за големи медицински проблеми, тъй като единствено кафевите и сините очи са "естествени".

Биологични последствия
За жалост, за да приемем ирисовата диагностика като стойностна наука, първо ще се наложи да променим изоснови човешката физиология с цел да създадем система за пренос на диагностична информация от конкретните човешки органи до различните зони на ириса. Макар и някои конкретни специфични заболявания наистина да имат своето видимо отражение върху други органи, не съществуват доказателства в полза на твърдението за съществуваща пряка взаимовръзка между състоянието на ириса и коя да е друга част от тялото.

image
Биометрия
Ирисовият скенер е едно често срещано устройство, което се използва за биометрична идентификация. Причината да се избере именно ирисът е медицинският факт, че специфичната му шарка е строго индивидуална и се определя още в стадия на зародиш и не се променя след раждането (като изключим възможните леки промени в оцветяването през първата година от живота). Последващи промени са единствено възможни в резултат на директна травма на окото или вследствие на редица заболявания на очите като глаукома или разсеяна ирисова меланома. Ако в ирисовата диагностика наистина имаше някаква истина, тя веднага би унищожила всякаква приложимост на ирисовите скенери, тъй като ирисът би следвало да се променя и при най-леката простуда.
image
II. ФРЕНОЛОГИЯ
Френологията представлява идеята, че е възможно да се определят характеристики на човешката физиология и морал като например криминални тенденции чрез измерване размера и формата на главата и регистриране на някои гънки, бабунки и ръбчета по нейната повърхност.
Тази идея се заражда в края на XVIII в. и добива невероятна популярност в Европа и Америка, особено през XIX в., макар че днес е напълно дискредитирана като псевдонаука.
Сред "постиженията", приписвани на френолозите, е кражбата на главата на покойния композитор Йозеф Хайдн.
Френологията се основава на теорията, че специфичните части на мозъка контролират определени дейности (което е вярно), но вместо да съставят карта на мозъчната активност и на такива неща като нервните реакции, рефлексите, мускулния контрол и паметта, френологичните диаграми показват как части на мозъка управляват черти на характера като "възприемчивост", "добронамереност", "страст" и "веселие".
Макар и отхвърляна като псевдонаука, френологията е исторически значимо явление в науката, в смисъл, че първа признава важността на мозъка за мисловната дейност и поведението - една концепция, която до появяването на френологията е била пренебрегвана. Все пак заключенията на френологията са изначално основани на заблуди, спекулации и анекдотични примери, които твърдо я поставят в сферата на псевдонауките. Тя може да бъде разглеждана като преходна дисциплина, предхождаща появата на емпирично ориентираните науки като неврологията и психологията, които вече сериозно се заемат с изследването на мозъка и човешкото съзнание.
Въпреки че са отхвърлени от научната общност, идеите на френологията понякога са използвани и през XX в., особено от някои расово насочени теории, които погрешно твърдят, че определени разлики в размерите и формата на черепа у различните човешки раси подсказват за по-нисък или по-висок морал и интелект. Въпреки претенцията й за научност, идеите на френологията са забележимо сходни с тези на палмистрията - една концепция, която по-скоро се свързва с мистицизма, отколкото с науката.
image
III. ПАЛМИСТРИЯ
Палмистрията (или "гледане на ръка") е една от най-откровено глупавите пседонауки и твърди, че може да предсказва бъдещето на човек възоснова на линиите на дланта на ръката му. Тя води основата си от индуистката астрология и се счита за шарлатания, предвид склонността й да си измисля и наглася факти както й е угодно, за да паснат на предварителните й заключения (т.нар. "студено четене"). Колкото и да е странно, все още твърде много хора вярват на тези глупости - вероятно това са същите хора, които редовно следят по вестниците какво им говорят звездите и взимат насериозно съветите на астролозите.
image

IV. МОЛЕОСОФИЯ
Молеософията (или още молеоманция) е техника на гадаене и предсказване на бъдещето, основана на наблюдението и тълкуването на белези по тялото - предимно бенки, а също и белези по рождение, петна по кожата и др. Макар и такъв тип гадаене да се е използвало в много общества през вековете, молеософията така и не е постигнала култовия статут на гадаенето по сънища, астрологията или дори гледането на ръка. Като такава, тя дори не се причислява към псевдонауките, а към обикновеното народно суеверие и фолклора.

image
Класическото гадаене по бенки
За разлика от гадаенето по физиономията (виж по-долу), по което има значително количество изписана литература, гадаенето по бенки и телесни белези не е било особено широко разпространено в гръко-римската антична култура, така че данните за него са доста оскъдни. Белезите по рождение са били малко по-популярни сред гадателите и се споменават повече. Твърди се, че Селевк I Никатор, първият македонски владетел на Сирия, е получил от бог Аполон едно рождено петно във формата на котва, което може и да се е предавало на наследниците му.
От древността е останал един кратък гръцки наръчник по тълкуване на бенки, прикрепен към един по-обширен труд по темата за гадаенето, приписван на легендарния гръцки ясновидец Мелампий. Макар и притурката за бенките да няма установен автор и да се различава по стил от останалата част от произведението, обикновено тя също се приписва на предполагаемия ясновидец. Текстът е озаглавен "Peri elaion tou Somatos" ("За маслините на тялото") - един термин, с който се предполага, че са обозначавани бенките, поради видимото им сходство с маслините по цвят и форма. Все пак има подсказки, че текстът също се е занимавал и с рождените белези, тъй като в него се споменава и за "червени маслини".
Като цяло, това произведение разчита на доста праволинейни аналогии и асоциации. Така например белег отзад на шията вещае смърт чрез обезглавяване. Белег върху устните предрича преяждане и наднормено тегло. Белег на носа (който гърците, подобно на ред други култури, са свързвали с интимните части) сочи за "любовна ненаситност". Правят се и някои разлики между белезите у мъжете и жените, между лявата и дясната половина на тялото и т.н.
Един по-късен превод на текста на Мелампий, приписван на "Лъв Мъдрий", е на свой ред преведен на френски от Жан Николаидес (Les Livres de Divination Traduits sur un Manuscrit Tur Inedit, 1889).
image
V. ФИЗИОНОМИЯ
Физиономията (от гр. physis, природа и gnomon, тълкуване) е оценката на характера на човека чрез тълкуване на въшния му вид, особено на лицето. Понятието също може да се отнася и до общия външен вид на човек, предмет или терен, без намек за вътрешни негови характеристики - което е и по-широкоразпространеното значение, което днес влагаме в думата.
Тази практика е била силно застъпена сред древногръцките философи, но губи популярността си през Средновековието, когато е била използвана главно от скитници-номади и измамници-шарлатани. След това е възродена и отново популяризирана от Йохан Каспар Лаватер, преди за пореден път да бъде отхвърлена в края на XIX в. Според днешните научни критерии, тя отговаря на всички основни белези на една типична псевдонаука.
Не съществуват никакви преки и неопровержими свидетелства, които недвусмислено да демонстрират, че физиономията работи, макар че някои наскорошни изследвания подсказват, че изражението на лицето може и да съдържа някои подсказки за човешкия характер.
Физиономията понякога също е наричана и антропоскопия, макар че това понятие е по-характерно за XIX в.
image

VI. ГРАФОЛОГИЯ
Графологията, или още анализ на почерка, е друга една псевдонаучна идея, според която е възможно да се определи характерът на индивида чрез анализиране на почерка му. Тази дисциплина твърди, че личните черти на характера, както дори и някои заболявания, могат да се диагностицират чрез внимателно разглеждане особеностите на ръчния почерк. Сред типичните заключения на графологията е, че интровертите обикновено накланят буквите наляво, а екстровртите - надясно. Друго твърдение е, че можем да определим дали човек казва истината, като следим за специфични кривини в буквите, които той изписва, или да познаем дали някой е романтично заинтригуван от теб, ако прави извънредно големи дъги в букви като "Р" или "Я" в писмените си послания. Както може да се очаква, не съществуват никакви научни доказателства, които да потвърждават тези твърдения. Все пак по ню ейдж секциите в книжарниците изобилства от книги, които претендират да предоставят подробни познания по темата.
Макар и понякога да е подкрепяна от отделни анекдотични примери и твърдения на отделни индивиди, досега проведените научно контролирани тестове на тази техника недвусмислено демонстрират, че тя е повече от неефективна.
Разбира се, съществува и истинска научна дисциплина, която се занимава с анализ на индивидуалния ръкопис - графологичният анализ, която широко се използва от разследващите полицаи и детективи и която е предназначена да се идентифицира авторът на даден ръкописен текст възоснова на експертни технически познания за неща, вариращи от видовете хартия и мастило до видовете ръкопис при умора, стрес и други фактори, както и основни познания за съвременните техники на възпроизвеждане на писмено съдържание. Това обаче няма нищо общо с гореописаната псевдонаучна шарлатания.
image

VII. ЛИПСОЛОГИЯ
Липсологията е практиката да се анализират особеностите на човешките устни, за да се извадят заключения за характера на индивида. Подобно на френологията, палмистрията и графологията, които също изследват определени физически черти като средство за изваждане на заключения за психологията и морала, това не е нищо повече от поредната псевдонаука.
"Изкуството да четеш по белезите по устните" е изнамерено от Джили Еди, след като забелязала предполагаема "взаимовръзка между характера и формата на устните". На свой ред, това й наблюдение произтичало от хобито й да събира отпечатани устни по същния начин, както някои събират автографи на знаменитости. Не е за учудване, че това прави Еди "водещия световен експерт" по разчитане на устни. Не е ясно каква полза може да се извлече от разчитането на отпечатъка на устните ти от "експерт" (освен разбира се малката финансова полза за самия въпросен експерт).
"Това изкуство може да ти помогне да разбереш по-добре себе си и другите по нови начини и да ти даде нови насоки как да действаш или какво да учиш, като ти предложи ценни съвети, напътствия и насърчение". -- от една брошура по липсология.
Предвид това, че на практика всяко развлечение би могло да предяви същите претенции, наред с още цяла плеяда шаралатански псевдонауки, разчитащи на студеното четене и представящи се за нещо, което не са, опитът лично да проверяваме твърденията на Еди лице в лице с "експерта" по-скоро би бил едно излишно прахосничество на червило. От друга страна възможността да се пробваме да тестваме тази техника чрез научния метод като й изпратим отпечатък от нацупени устни върху анонимен лист хартия без никаква друга информация за самоличността на техния собственик, звучи доста привлекателно - само дето Еди разбира се удобно е пропуснала да предложи подобна услуга.
Самата Еди изглежда предпочита да използва липсологията като средство за разчупване на леда и за забавление на гостите си по време на партитата у дома си. Срещу определена скромна такса, разбира се.


- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. podvodni - Ха-ха-ха, цар си във фанизма! Ако, ...
20.02.2015 15:58
Ха-ха-ха, цар си във фанизма! Ако, инквизицията все още имаше реална власт, до сега да си станал папа.
Велико, графологияте шарлатания, въпреки, че графологичният анализ се приема за съдебно доказателство.
Да не говорим за ирисодиагностиката към която се обръщат, с нежелание, и светила на медицината когато са безпомощни или неуверени при диагнистицирането на болни.
цитирай
2. asthfghl - 1.
20.02.2015 16:21
Личната нападка този път ще се направя, че не съм я забелязал.

Ти изобщо прочете ли частта за графологията и графологичния анализ, които са две абсолютно различни неща? Най обичам като ми се говори наизуст, да знаеш.

Представи ми ЕДНО научно доказателство, че ирисовата диагностика дава някакви резултати. Мога да почакам.
цитирай
3. podvodni - Разбира се, научно даказателство, ...
20.02.2015 19:15
Разбира се, научно даказателство, в смисъла който влагаш, не мога да ти представя, но виж, реално докателство - колкото щеш.
Просто отиди на ирисодиагностик, след това проведи стандартни изслезвания и прегледи и доказателството е налице.
цитирай
4. asthfghl - 3.
20.02.2015 19:32
Ще ме извиняваш, но не е моя задачата да ти свърша твоята домашна работа. След като изказваш твърдение, ще се наложи ТИ да си го подкрепиш със свидетелства.

Естествено, че нямаш научно доказателство. Защото много добре знаеш, че анекдотичният пример НЕ Е и не може да бъде научен довод. Какъв смисъл влагам аз ли? Има един единствен критерий какво може да се счита за научно доказателство, който не е изфабрикуван от мен и който е достатъчно ясно формулиран:

http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/06/03/nauchniiat-metod.1270274

Ирисовата диагностика не само че не е научно издържана, ами може и да бъде опасна:

http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=412789

<-- Това е реален мета-анализ на голям брой научни изследвания по темата. Както и това:

http://edzardernst.com/2013/06/iridology-if-evidence-is-systematically-ignored-lives-are-put-at-risk/

И още един доста подробен анализ по темата:

http://www.sciencebasedmedicine.org/iridology/

И признанията на един бивш практикуващ иридолог:

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/confessions.html

Същевременно, предоставянето на подобен род аргументи от привържениците на иридологията все още предстои... А аз продължавам да чакам да видя нещо, което поне бегло да се доближава до аргументация. За съжаление единственото, с което дотук се сблъсквам, е пълно невежество за елементарни неща като същността и целта на графологичния анализ и умишленото му смесване с псевдонауката графология - наистина нещо много типично за шарлатаните и техните почитатели.
цитирай
5. asthfghl - 5.
20.02.2015 20:51
Така е, със звездите трудно можеш да спориш. Както с онези на небосклона, дето говорят на посветените, така и със звездите на целокупното родно блогопространство ;)
цитирай
6. podvodni - Браво! Както си имислех. Истината ...
20.02.2015 21:32
Браво! Както си имислех.
Истината е, че и практически не мога да ти помогна, поради простата причина, че нямам нужда да ходя на лекар. А да ходя защо-пощо просто не ме кефи.
Но да предположим, че отида и докажа своята правота, то не съм убеден, даже съм на 100% сигурен, че няма да признаеш резултатите. Просто научен фанатизъм нищо повече.
Т.е. в твоят случай никой не може да те убеди. Вкл. и самият ти, защото силно се страхуваш от срутване на илюзията в която се намираш.
цитирай
7. asthfghl - 7.
20.02.2015 21:43
Доста удобен, но и крайно евтин и аматьорски способ да се отървеш от отговорността да подкрепяш собствените си твърдения, не мислиш ли? "Няма да си направя труда да се обоснова, защото така или иначе няма да ми приемеш аргументите" - доста тъп начин да се измъкнеш от темата.

Точно един сляп поклонник на псевдонаучната шарлатания няма никакво основание да ми говори за илюзорен измислен свят, който е под постоянната заплаха да бъде разбит на пух и прах под натиска на обкръжаващата го действителност. Иронията в подобно твърдение е наистина много забавна.

Така. Значи да разбирам, че всъщност от самото начало не си разполагал с нищо смислено, което да добавиш по същинската тема. В такъв слъчай мисля, че достатъчно си побъбрихме с теб.
цитирай
8. asthfghl - 9.
20.02.2015 22:59
> С твоето твърдение, че нямаш нужда от лекар

Булшит. И strawman.

Някаква друга безсмислица да имаш да избълваш в напразни опити да отклониш вниманието от пълната си неспособност да изкажеш дори нещо, бегло напомнящо на сносен аргумент по темата? Или ще продължаваш да затъваш все по-навътре в безпредметни бръщолевения и все по-дразнещи лични нападки?

Съгласно формулираната в червения текст в края на този постинг политика на автора, оттук нататък започвам да трия всякакви коментари, които не са по темата и особено такива, които съдържат лична нападка или опит за обида.

Смятам, че достатъчно дълго те изтраях и че ти бяха предоставени достатъчно много възможности да се обосновеш. Вместо това ти предпочете да се представиш като типичния форумен трол.

Е, достатъчно се позабавлява. Чао, и не оставяй вратата да те фрасне на излизане от блога ми.
цитирай
9. asthfghl - Списък на досега изявилите се тролове:
21.02.2015 00:45
Изтрит коментар на трола freeoldmen -- за нецензурни лични обиди към автора.

Нов изтрит коментар на същия простак -- за лични нападки.

Пробвай пак. Мога да трия цял ден.
цитирай
10. htpcl - podvodni. . . mnogo si prost. gra...
21.02.2015 10:08
podvodni... mnogo si prost. grafologia i grafologichen analiz ne e edno i sashto neshto. veche ti beshe obiasneno kakva e razlikata. ebasi.

Да не говорим за ирисодиагностиката към която се обръщат, с нежелание, и светила на медицината когато са безпомощни или неуверени при диагнистицирането на болни.


da de, ama raboti li? tova che se obrashtat ne oznachava che raboti. tova mu se vika argument ot populiarnost. poneje bili svetila znachi vsichko koeto kazvat i praviat e merodavno. a goliamata ironia e che uj medicite bili zabludeni agenti na Big Pharma i t.n. ama sega izvednaj se izpolzvat kato argument. vaobshte smehoria. mnogo ste mi interesni paranormalnite maloumnici...ot 100 kladeneca voda shte donesete samo ne i da poglednete faktite v liceto!
цитирай
11. ironia - Леле мале
21.02.2015 15:54
Толкова пъти се споменава името ми и се наложи да се намеся.)
Човечеството има необходимост от самозаблуждения. Предприемчиви люде се възползват от невежеството на тълпата. Така е било, така е и днес, вероятно така и ще бъде.
Каква невежа съм била и аз. Досега смятах, че липсология означава слово за липсата, нещо като да обичаш черна дупка. Всичко се стича в дупката и отвън остава една голя-я-я-я-я-яма липса. :D

На теб ти се чудя на вдъхновението, да громиш идиотщините на празноглавците. Нямат край и това си е. Виж новото увлечение на американците. Не им стигна поливането с ледена вода, та сега скачат от балкони, коли, прозорци и парапети право в снега. Някои по бански, други голи. И следващите зомбита копират и повтарят. С една дума – предай нататък.

Твоето е кауза пердута. Ама нали си мечтател… :D

Давам ти безплатна идея - отпечатай на тениска " I love the black hole! ", като love, можеш да замениш с червено сърце, ей така за цветен нюанс и за правилно разчитане от съвременните привърженици на криптографията, които не са стигнали в обучението си до буквата "L". Ще има страхотен успех на пазара.:D
цитирай
12. asthfghl - ironia,
21.02.2015 18:54
Не знам какво толкова те притеснява в модерацията, че даже и да съм те изгубил като почитател само заради политиката на модериране на някои коментари. Все пак блог.бг е предоставил такава възможност и то по много основателни причини - и аз смятам, че тя засега ми върши добра работа. Както виждаш, всякакви коментари с различни мнения се допускат, стига в тях да липсват лични нападки (макар и понякога да получават одобрение с известно закъснение - все пак не стоя онлайн по цял ден като някои маниаци).

Достатъчно съм се занимавал с тролове от всякакъв вид, така че надявам се ще ме разбереш, ако държа да запазя чистотата в моя блог.

И не знам кой те е споменавал тук - аз поне не виждам такъв случай.
цитирай
13. asthfghl - 12.
21.02.2015 19:03
А иначе тази малоумщина със скачането от балкони американците ще има да взимат, но не са я измислили те. Още от 2-3 години насам английските и холандските пияни туристи по нашето Черноморие редовно я практикуват по хотелите. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280922
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив