Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 14:30 - Преувеличеният гений Тесла
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4172 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 18.02.2015 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата година явно бяха на мода биографичните филми за видни учени. Хокинг, Тюринг и т.н. Е, нека сега разгледаме едно от най-спряганите имена на бележит учен, това на Никола Тесла.
В днешния доминиран от популярната култура свят не е никак учудващо, че из медиите и особено в интернет изобилства от сайтове и документални филми, посветени на Никола Тесла и приписващи му какви ли не гениални открития и "първи" изобретения. Колкото повече такива сайтове и блогове се появяват, толкова повече се преповтарят и взаимно се препотвърждават всякакви теории на конспирацията и откровени митове и легенди, а истинските факти остават размити сред цялата тази плява. От всичко това страдат редица други изследователи и изобретатели в областта на науката и технологиите, а също и историята на науката като цяло, която бива излишно принизявана до твърде опростенчески стереотипи.
image

Също както повечето хора не разбират съвсем с какво всъщност се е занимавал Едисон и вярват в опростения му идеализиран образ, така и Тесла явно с лекота е заел популисткото му място през XXI в. През по-голямата част от живота си Тесла е бил обсебен от краен нарцисизъм, а това поставя доста от собствените му твърдения за "първи" открития под въпрос. Единственото, на което можем да се опрем, е информацията, все още налична в патентните регистри, стенограмите от съдилищата, както и доказано автентичните писмени източници.

За пореден път съм длъжен да предупредя. Не бива да се доверяваме безусловно на всичко, което пише в интернет. Така че преди да се върнем към типичните сайтове, посветени на възхвалата на Тесла, е препоръчително първо да се разровим в библиотеката и да прегледаме фактите и свидетелствата от регистрите с патентни заявки, както би направил всеки държащ на научния метод историк. Съжалявам, че ще трябва да разбия някои особено привлекателни митове на конспиративните теоретици и така навярно ще си навлека доста незаслужена неприязън, но фактите си остават неоспорими. А те са както следва.
image

Мит №1. Тесла изобретил полифазния променлив ток: ЛЪЖА. Първо на първо, още през 1832 г. Иполит Пикси е изобретил ръчно задвижван генератор на променлив ток. Еднофазният променлив ток е бил използван в Европа от множество изобретатели още през 80-те на XIX в. През 1870 г. в Германия е разработен първият двуфазен генератор на променлив ток. В Ню Йорк Тесла се е обърнал към потенциални инвеститори едва през 1886 г., предлагайки им своята система на променлив ток, но без особен успех. След това в Ню Йорк се е провела неголяма конференция, където са се обсъждали редица такива системи. Проблемът е бил, че от практическа гледна точка е имало твърде много разнородни системи на променлив ток. Огъст Хейзълуандър и К.С.Брадли (бивш служител на Едисон) създали първите трифазни генератори на променлив ток (през 1887 г.). Михаил Доливо-Добровски пък разработил пълна трифазна генерираща и разпределителна система между 1888-1891 г. Междувременно, Тесла продължил да държи на своята двуфазна система на променлив ток, която се оказала далеч по-неефективна от трифазната.

Мит №2. Тесла изобретил трансформатора: ЛЪЖА. Компанията Ганц в Будапеща е първата, която е създала и използвала трансформатори в системи с променлив ток, още в края на 70-те на XIX в. Тесла все още е бил ученик по онова време и даже не е бил започнал първата си работа в областта на телефонията. По време на първата си служба в Будапеща през 1880 г. той вероятно е "взаимствал" идеите на Ганц и бил убеден от унгарците, че променливият ток заслужава доверие, докато Западът е бил все още с 5 години назад в това отношение. Уилям Стенли изобретил първия модерен трансформатор едва през 1885 г. Дизайнът му бил основан на този на Голар и Гибс. Голар е бил използвал демонстрацията на променлив ток на Ланцо в Торино, проведена година по-рано. Също заслужава да обърнем внимание на ZBD трансформатора на унгарците, който не бил приложим за системата, която Стенли изградил в Грейт Барингтън, Масачузетс, така че той самият после изработил свой собствен. Тази информация се потвърждава от регистрите на Института Смитсониън и IEEE. Едва през 1885 г. Тесла се присъединява към малцината изобретатели, които работят по тогава все още еретичния променлив ток и се опитват да популяризират новата система. Не съществува никакво свидетелство, че Тесла е разполагал с каквито и да било системи на променлив ток, разработени от него до този момент. (Той твърдял, че си е представил тази система още през 1882 г., но няма никакви писмени документи, които да доказват това - всъщност той често е обичал да се самоизтъква така, за да впечатли публиката и да си спечели благоразположението на патентните власти).
image
Това са Карол Зиперновски, Микса Дери и Ото Блати - унгарците, разработили първия трансформатор. Уилям Стенли доразвил трансформатора в моноцикловата и трифазната система на променлив ток. По-късно в САЩ Тесла и неговият колега в Уестингхаус, Оливър Шаленбергер, разработили трансформатор за двуфазни системи. Поради егоманията на Тесла, никога няма да намерим източник, където той да благодари или дори да споменава Шаленбергер, макар че двамата са работили заедно и съвсем равностойно. Със сигурност Тесла не е бил отборен играч и не е никак учудващо, че Уестингхаус не го е изтраял твърде дълго под крилото си. Все пак техническият му принос наистина е бил оценен по достойнство и съответно щедро възнаграден от предприемача Уестингхаус.
image

Мит №3. Тесла изобретил индукционната бобина: ЛЪЖА.
Всъщност това е една особено нагла лъжа. Индукцията е открита от Майкъл Фарадей, а индукционната бобина е изобретена от Николас Калан през 1836 г., когато Тесла още не е бил роден!
Мит №4. Тесла изобретил високоговорителя: ЛЪЖА. В съвременния му вид високоговорителят е изобретен от К.У.Райс и Едуард Келог с работен прототип от 1921 г., патентован през 1925 г. Десетилетия преди този финален успех, Вернер фон Сименс се е заигравал с идеята за магнитно контролиран говорител, по времето, когато Тесла още е бил в началното училище.

Мит №5. Тесла изобретил радара през 1917 г.: ЛЪЖА. Това е наистина щекотлива тема, тъй като радарът е станал възможен благодарение на работата на Кристиян Хулсмайер (германец) през 1903 г., Лий Де Форест през 1918 г., Едвин Армстронг (1918 г.), Ернст Александерсон Маркони, Албърт Хъл, Едуард Виктор Епълтън, както и руснаци, които са разработили радарна система, за да засичат немски самолети през 1934 г. Сър Робърт Уотсън-Ват е демонстрирал първата радарна система през 1935 г., която е работила на 6 MHz и е имала обхват от 8 мили. Има много книги на тази тема.

image

Мит №6. Тесла изобретил флуоресцентната лампа: ЛЪЖА.
Александър Бекерел пръв е изследвал явлението флуоресценция през 1857 г. Някои твърдят, че Едисон е изработил първите лампи. Според други Джордж Инман е разработил съвременната флуоресцентна лампа през 1934 г. Трудно е да се каже кой е бил пръв, тъй като по онова време възникнал съдебен спор. Има вероятност германецът Едмунд Гермер да е предшествал и двамата. Мнозина изобретатели са работили по тази концепция, като Инман заслужава признание заради построяването на първия работещ практически дизайн. Дори Тесла да е използвал наличната вече теория по въпроса, той далеч не е бил единственият по същото време, а и със сигурност не е направил кой знае какво в сравнение с други, които всъщност са посветили много труд и време по отстраняване на препятствията пред технологията, докато развият един завършен и работещ продукт. Даниел МакФарлан Мур например изработил Тубата на Мур, която е първият комерсиален предшественик на съвременната флуоресцентна лампа. Всъщност долната схема е повече от красноречива по въпроса:
image
На графиката е показана само част от множеството изобретатели, работили и развивали концепцията за флуоресцентната лампа. Не са показани Томас Едисон и Никола Тесла, които несъмнено също имат известен принос, но съвсем не са ключови фигури в тази област. Тесла е далеч по-важен като пропагандатор на индукционната лампа, която също е използвала флуоресценцията. Йохан Вилхем Хиторф, Дж.Дж.Томсън, Никола Тесла, Питър Купър Хюит и Джон Андерсън са основните пет разработчици, които са направили индукционната лампа възможна.
Мит №7. Тесла изобретил микровълновите предаватели: ЛЪЖА. Албърт У. Хъл е изобретил вид магнетрон, който от своя страна довел до множество изобретения, включително съвременната микровълнова фурна, връзката чрез микровълнови комуникации и радара. Можем да се разровим и по-надълбоко и да открием още цял куп по-ранни пионери, предшествали дори Албърт Хъл.
image

Мит №8. Построеният през 1895 г. ВЕЦ при Ниагара е първата индустриално значима хидроелектрическа централа с променлив ток: ЛЪЖА. Това е абсолютна лъжа. Ред подобни станции, използващи променлив ток, са били изградени из Европа между 1878-1885 г. След това Уестингхаус наема Стенли, Оливър Шаленбергер, Бенджамин Лам и други, за да построят ВЕЦ системи с променлив ток в Северна Америка. Тесла се присъединява към Уестингхаус едва през 1888 г. Списъкът с такива ВЕЦ е наистина доста обширен.

Електроцентралата в Редландс, построена през 1893 г., е била първата с трифазен променлив ток, построена с комерсиална цел в Северна Америка. Елайху Томсън, Алмириън Декър и Д-р Луис Бел са работили заедно по построяването на тази централа, няколко години преди тази в Лин, Масачузетс. Добровски е бил построил първата цялостна ВЕЦ с трифазна система на променлив ток във Франкфурт през 1891 г. По същото време Чарлз П. Стейнмец е първият, който е проумял концепцията за хистерезата и свързаните с нея физични процеси, което е довело до разработването на генератора на променлив ток. Стейнмец е бил скромен човек и подобно на мнозина техници е обичал да споделя знанията си и да общува с други хора по въпроса за науката и технологиите. Подобни хора с преподавателски дух често са оставяли други да им откраднат славата, а и патентите. Всъщност в онази епоха славата и бизнес успехът са били самоцел само на шепа инженери. Това, което ги е обединявало с останалите, е било любовта им към изобретателството. Едисон и Тесла са именно от тази предприемаческа порода изобретатели.
image

Мит №9. Тесла е бил аутсайдер, който не е направил достатъчно, за да се самоизтъкне: ЛЪЖА. Ако въобще се зачетем в историята на технологиите по онова време ще установим, че изобретенията и новите идеи са се разпространявали като пожар от Москва и Будапеща до Ню Йорк и въобще по целия свят. За човек като Едисон или Тесла е било важно да поддържат шоуто и магията, за да държат публиката нащрек. Впрочем и двамата са се справяли доста добре с тази задача. Докато живеел на Пето Авеню, Тесла е бил в самия епицентър на цялото това шоу и върху него е имало огромен натиск и едно безспирно очакване да предоставя нови и нови изумителни зрелища на публиката. Тесла е бил ориентиран предприемачески, той е осъзнавал, че се налага неуморно да се самоизтъква и саморекламира, за да е в крак с Едисон и другите си конкуренти. Повечето изобретатели по онова време не са имали толкова натрапчива нужда да бъдат постоянно център на внимание както тези двамата.

Мит №10. В началото на XX в. основният конфликт е бил между двата лагера на правия и променливия ток, между Тесла и Едисон, между Уестингхаус и Дженерал Електрик: ЛЪЖА. Дженеръл Електрик е основана през 1892 г. и по онова време Томас Едисон е имал едва минимална роля в компанията. Докато Едисон е бил застъпник за правия ток, главно фокусирайки се в района на Ню Джърси и Ню Йорк, Елайху Томсън, Уилям Стенли и К.П.Стейнмец вече са пропагандирали променливия ток като бъдещето на електротехниката. Компанията не е била "посветена на правия ток" - в нея е имало добре изразени лагери. Тесла и Едисон наистина не са се погаждали много, което си е нормално. Само дето популярните медии са обичали да преувеличават конфликта като личностен и да представят сблъсъка на двете концепции като лесносмилаем медиен продукт, просто защото журналистите по принцип се водят от идеята, че публиката обича да е свидетел на грозни конфликти, за да не й е скучно. На страниците на вестниците често можело да се прочете, че "Едисон мрази Тесла, защото Тесла е изобретил еди какво си" и т.н., което се правело умишлено с цел да се подчертае елементът на съревнование между двете концепции (който си е бил налице). Ако конфликтът и драмата наистина са основният фокус на вашия интерес, препоръчвам по-скоро да се концентрирате върху Световната Федерация по Кеч вместо върху технологиите и инженерството.
image

И още скандално: Кой е изобретил полифазния електромотор?
Тесла е бил първият в САЩ, който патентовал трифазния електромотор на променлив ток през 1888 г., но Галилео Ферарис всъщност е изработил същия дизайн месеци по-рано в Италия. Ферарис е бил университетски професор и изобщо не се е интересувал от правенето на големи пари от изобретения. Всички знаем, че Тесла е бил изключително интелигентен и е бил в състояние да запамети цели книги след един-единствен прочит. Така че е напълно възможно той да се е сдобил с копие на публикацията на Ферарис в Кралската Академия на Науките в Торино и да е успял да запомни и осмисли дизайна на италианеца. След това е могъл да възпроизведе и внесе пояснения по дизайна черно на бяло и да подаде така оформения проект в патентното ведомство, където пък добре заплатената му свита от адвокати веднага се е заела със задачата. Ако наистина се е случило така, това е просто още един пример как един предприемач, подкрепен от високо компетентни адвокати, е смачкал претенцията за предходност на някакъв никому неизвестен академик.

Историята тук е почти изцяло пренаписана още на момента, но не всички документи, удостоверяващи претенцията на Галилео Ферарис, са потънали вдън земя. Още повече, че Тесла не е имал на разположение никакви доказателства, които да подкрепят самопровъзгласената му претенция, че си е бил "представил" концепцията за този мотор още в 1882 г. В допълнение към това, Ферарис все пак е имал доволно пълна биография на предшестващи иновативни разработки в тази област, датиращи още от началото на 80-те на XIX в. Същевременно, по онова време Тесла все още е имал твърде ограничен опит с променливите токове и е бил вербуван от Уестингхаус едва по-късно, през 1888 г., след като разтръбил навред, че е изобретил трифазния мотор. Информацията по този съдебен процес е доста подробна.

image

Безплатното електричество
Мнозина фенове на Тесла вярват в една конспирация, която попречила на Тесла да създаде "безплатна" електроенергия, която да се предава безжично. Първо на първо, дори и при днешните модерни технологии, за преноса на електроенергия все пак е нужна някаква инфраструктура, така че електроенергията няма как да бъде изцяло безплатна. Второ, безжичното предаване на електричество не е практически изгодно, тъй като е крайно неефективно поради огромните загуби дори на малки разстояния. А последният гвоздей в ковчега на тази предполагаема идея на Тесла е огромната опасност от безжично предаване на преминаващи или прелитащи животни и поражения върху близко разположени хора. Предвид усиления дебат за опасностите от мобилните телефони за здравето (а мобилните телефони използват енергии с изключително слаба интензивност), можем да си представим колко пъти по-висок е рискът от безжичен пренос на енергия с висок интензитет и каква истерия би се разиграла по този въпрос.
image

Тесла срещу Едисон - пленителна човешка история, но няма отношение към инженерството.
Тесла напуска компанията на Томас Едисон обиден и беден. Това е една доста популярна история. Само дето Тесла далеч не е единственият, който се разделя с Едисон по подобен начин. Както твърди популярният мит, Тесла първоначално се обърнал към Едисон с идеята да опитат да развият променливия ток. В действителност обаче той не е действал сам. Други изобретатели също са се обръщали към Едисон и са постигали съвсем същия никакъв резултат. К.С.Брадли е работил за Едисон и същевременно е бил убеден в бъдещето на променливия ток. Впоследствие той напуснал фирмата и изработил трифазовия генератор през 1887 г. Ото Блати, който изобретил ZBD трансформатора в Унгария, срещнал Едисон по време на едно делово пътуване през 1886 г. Той се опитал да продаде патента си на Едисон, който обаче отказал, както преди това се било случило и с останалите. Впоследствие става ясно, че това е било голяма грешка на Едисон от бизнес гледна точка, тъй като по онова време Уестингхаус вече е бил конструирал и демонстрирал работеща система на променлив ток в Грейт Барингтън, Масачузетс. Елайху Томсън от фирмата Томсън-Хюстън в Масачузетс вече е бил тествал и конструирал свой собствен трансформатор. Така че това оставило Едисон с едни гърди назад и впоследствие той е бил принуден да полага неимоверни усилия, за да изтика конкурентите си и да узурпира монопола над новата технология.
Друг един елемент от дебата "Едисон срещу Тесла", който фанатизираните поклонници на последния обичат да използват, за да спечелят подкрепа за "каузата" си, е небезизвестната екзекуция на слоницата Топси чрез електричество през 1903 г. Томас Едисон и мощната му пропагандна машина са работели независимо от Дженеръл Електрик с цел да дискредитират противниковия лагер, като покажат опасностите от използването на променлив ток - и публичната екзекуция на това невинно животно е било поредната демонстрация в тази насока. В интерес на истината е малко вероятно Тесла да би прибягнал към подобни крайни способи, но така или иначе повечето хора от онази епоха не са проявявали особено голям интерес към хуманното отношение към животните. За тях това е било просто още едно зрелище - дори е имало идея да се продават входни билети за онези, които са държали лично да присъстват на събитието. Малко е вероятно Едисон да се е отличавал от останалите изобретатели, които нерядко са използвали животни при експериментите си и са ги подлагали на болезнени мъчения в името на науката. Със сигурност това е било мрачен период за животните, попаднали в ръцете на изследователите.
image

През 1903 г. Дженеръл Електрик вече в продължение на 18 години е произвеждала революционни електрически системи на променлив ток и е разполагала с едни от най-добрите инженери, работещи в тази сфера. Фанатизираните почитатели на Тесла са повече известни с неподправената си и неутолима страст, отколкото с историографските си умения, така че не е учудващо, че им липсва най-елементарно разбиране на бизнес атмосферата по времето, когато е изобилствало от велики умове, работещи по променливия ток. Докато самият Едисон все още упорито е живеел в миналото и е подкрепял остарели технологии като правия ток, създадената от него компания, залегнала в основата на основаната през 1892 г. Дженеръл Електрик, вече е била лидер в технологиите с променлив ток. Бордът на директорите са отлъчили Едисон като "неотборен играч" и хахо, също както Тесла е бил отлъчен от Уестингхаус като "твърде непредсказуем" хахо, който е заплашвал да докара компанията до банкрут заради непрактичния си и разхитителен подход към иновациите. Така че дали е чак толкова важно, че хахото Едисон все още е поддържал правия ток през 1903 г.? Сименс-Халске, Дженеръл Електрик, Оерликон, Уестингхаус и други основни компании вече отдавна са били преминали към лагера на променливия ток. През 1903 г. вече не е имало Война на Токовете. Тя е била приключила още в 1891 г.

Тесла изобщо не е бил някакъв месиански "самотен визионер", повел неравна борба в подкрепа на обречената и потъпквана кауза на променливия ток. Той просто е бил достатъчно находчив, че да следи отблизо големите открития с добър потенциал в областта на променливия ток, които през 80-те на XIX в. са били извършвани главно в Европа. Той е бил част от малка група (т.е. малцинство) инженери, работещи по променливия ток в Америка в средата на 80-те. Първата му възможност да работи с истинска голяма компания по развитието на променливия ток се е открила, след като "откраднал" или поне едновременно изобретил полифазния електромотор през 1888 г. Вярно, по време на една публична демонстрация, Елайху Томсън и Уестингхаус са решили, че в Тесла има потенциал. Томсън (по-късно основател на Дженеръл Електрик) му предложил низша позиция за начало. Егото на Тесла обаче го накарало да отхвърли предоставената му възможност. За негов късмет, по-късно Уестингхаус му предложил място във вече изградения си екип от инженери, усилено работещи по променливия ток. Уестингхаус получил контрол над патента на Тесла за индукционния мотор, което помогнало на двамата да натрупат състояние от милиони долари (Тесла прахосал своята част по гореспоменатите неразумно широкомащабни проекти, като например кулата в Уордънклиф, която така и си останала незавършена и накрая се наложило да бъде нарязана за скрап). Когато патентът на индукционния мотор бил оспорван през 1905 г., Уестингхаус впрегнал най-добрите си адвокати, за да защитят най-ценната му златна кокошка. Корпоративната мощ на Уестингхаус просто не би позволила да остави индукционният мотор да попадне в публични ръце, а Тесла да изгуби реномето си.
image

Като заключение
Бих могъл цял ден да продължавам да изброявам още много погрешно приписвани на Тесла открития и създаващи му героичен ореол конспиративни теории, но съзнавам, че това би било по-скоро разхищение на време на този етап. По-важното в случая е да вникнем в цялата реална картина на ВСИЧКИ чудесни и забележителни откриватели в света на технологиите, от които историята изобилства. Никола Тесла наистина е бил един от най-великите умове и изобретатели за времето си и не му е била чужда искрената любов към науката и инженерството. И тъкмо затова той заслужава да бъде почетен като човек, дал огромен принос за развитието им. Смятам, че това е напълно възможно, без задължително да попадаме в капана на популистката реторика и ирационалното, почти свръхестественото богопочитание към личността му.
Бих препоръчал на всеки, който има възможност, да посети Deutsches Museum в Мюнхен, където са изложени много от най-ранните мотори, динамо и други технологични разработки в тази област, заедно с надлежно приложените им съответни документи, лицензи и патенти.
Повече информация за цялата плеяда изследователи и изобретатели в областта на променливия ток можете да намерите ТУК.

- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.



Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Аз пък от сигурен източник от блог.бг научих,
18.02.2015 17:07
че Тесла е отговорен за Тунгуският метеорит.
Просто е било малко изтърван експеримент с
безжично предаваната енергия...
цитирай
2. vmir - Някои от легендите за Тесла са явно отрицание на способността да се разсъждава логично.
18.02.2015 22:17
Винаги ми е било чудно какви хора измислят подобни фантастични небивалици. Все едно Джон Атанасов да е измислил айфона.
цитирай
3. podvodni - Все пак, Тесла е регистрирал над 800 ...
19.02.2015 00:33
Все пак, Тесла е регистрирал над 800 изобретения за които са издадени съответните патенти.
Тъй наречената Безплатна енергияне се изобретява, а се създава генератор-пробразувател за електрическа енергия от ефира.
А преносът на енергия се използва ката ден и до сега няма сериозно пострадали от това.
цитирай
4. asthfghl - 3.
19.02.2015 10:30
Точно така, Тесла има много патенти. Но не и тези, които изброих по-горе и които погрешно му се приписват.

Теорията за така наречния "ефир" отдавна е била опровергана. Към момента не съществува нито едно неоспоримо научно доказателство за съществуването му.

Бих искал да получа от теб примери за безжичен пренос на високоинтензивна енергия, която според твоето твърдение се "използва ката ден".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280851
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив