Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 10:48 - Заблудата за сезоните и разстоянието до Слънцето
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4961 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 23.12.2014 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След около две седмици Земята ще достигне перихелий - най-близката си точка до Слънцето. Това ежегодно събитие ще се случи на 4-ти януари 2015 г. около обяд тукашно време. Думата "перихелий" е с гръцки корен и означава "близо до слънцето".
Всяка година Земята се приближава максимално до Слънцето през януари, когато в северното полукълбо е зима. Съответно сме най-отдалечени от Слънцето в началото на юли, когато тук е лято.
image
По време на перихелия Земята е с около 5 млн. км по-близо до Слънцето, отколкото при афелия. Това разбира се не е кой знае колко голяма разлика, предвид огромното разстояние до нашата звезда. Във всеки случай, тя не влияе особено чувствително на земните сезони.
Въпреки доста разпространеното (и напълно погрешно) схващане, разстоянието от Земята до Слънцето не е нещото, което определя сезоните. Понеже земната орбита е доста близко до окръжност, зимата и лятото се причиняват предимно от наклонената земна ос спрямо Слънцето. През зимата нашата част от земната повърхност е огрята под малък ъгъл, докато през лятото - под по-голям. Денят с минимален ъгъл на огряване е именно зимното слънцестоене, а този с максимален - лятното слънцестоене.
image
Макар и да не са отговорни за смяната на сезоните, най-близката и най-отдалечена точка от Слънцето донякъде влияят на тяхната продължителност. Когато Земята се приближи максимално до своята звезда (както е в момента), нашата планета се движи най-бързо по своята орбита около нея. В момента тя лети с 30.3 км/сек - което е с около километър в секунда по-бързо, отколкото през юли. Затова по принцип зимата в северното полукълбо (и лятото в южното) са най-краткият сезон на Земята, тъй като тя се втурва бързешком от зимното слънцестоене към пролетното равноденствие.
В северното полукълбо летният сезон (от лятното слънцестоене до есенното равноденствие) трае с почти 5 дни повече от зимния. И разбира се съответно в южното полукълбо зимата е с почти 5 дена по-дълга от лятото.
Всичко това се дължи на формата на земната орбита, която е елипса - т.е. леко сплесната окръжност. Елиптичната форма на орбитата предизвиква леки вариации в дължината на сезоните.
image
С две думи, на 4-ти януари Земята ще е най-близо до Слънцето. Но това никак няма да ни стопли.


Тагове:   астрономия,   наука,


Гласувай:
11



1. dalida - КОЕ Е ВЯРНО
29.12.2014 21:49
Първо пишеТЕ че
".....Понеже земната орбита е доста близко до окръжност, зимата и лятото се причиняват...
после пишеТЕ - ".... това се дължи на формата на земната орбита, която е елипса - т.е. леко сплесната окръжност. ..."
КОЕ от твърденията Ви е ВЯРНО?
цитирай
2. asthfghl - 1.
29.12.2014 22:33
Ами да бяхте прочели по-внимателно двете цитирани от Вас неща?

Земната орбита е леко сплесната елипса - толкова леко, че е почти окръжност, с пренебрежимо малки разлики между перихелия и афелия.

Други неясноти някакви има ли?
цитирай
3. asthfghl - 1. (2)
29.12.2014 22:34
И ако може на свой ред да попитам, на какво се дължи наглед произволното Ви заиграване с главните букви?
цитирай
4. dalida - Здравей! заигравам се с буквите винаги, когато се налага.
30.12.2014 10:24
Обикновено не се заяждам, и този ми коментар просто е повече една чуденка, отколкото нещо грубо. И аз съм попадала на статии с текс,който понякога си противоречи. Имам статия където Земята е показана като сплескан картоф - от последните снимки на НАСА. А филмите на Холи-Вуд печелят милиони почитатели от такива измислици.
Извинете, ако съм засегнала Вашето Его!
ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
цитирай
5. asthfghl - 4.
30.12.2014 10:58
О, за егото ми хич да не се притесняваш. По-скоро можеш да обърнеш внимание на правописа си. ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281108
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив