Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 14:04 - Псевдонаука: Лечение с кристали
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4074 Коментари: 3 Гласове:
20

Последна промяна: 08.10.2014 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Псевдонауката за магическите кристали се отнася до предполагаемата свръхестествена способност на хората (предимно почитателите на "ню ейдж" философията) да приписват всевъзможни фантастични способности на кристалите. Във фолклора на множество култури, както и в алтернативната ню ейдж медицина са залегнали твърдения, че кристалите притежават специални способности и енергия. Тук могат да се включват всякакви чудеса: от лечебни свойства, през защитно въздействие "против уруки", през "фокусиране на енергията", "насочване на енергията", "отваряне на чакрите" и т.н.
Макар че традициите на използването на камъни и кристали за лечение да датират от векове и дори хилядолетия, както редовно практикуващите този метод често обичат да ни напомнят, стандартният метод е описан в съвременния му вид през 40-те на XX в. Освен него е възможно различни конкретни техники да се измислят и прилагат дори днес, често в движение. Често те вървят в комбинация с подобни мъгляво дефинирани практики като интуиция, водотърсачество, спиритуализъм, рейки и др., чиято цел най-общо е да подсили "вибрациите" на кристалите срещу скромно възнаграждение за проведен неколкоминутен сеанс насаме с експерт в областта.
В действителност навярно няма твърдение, което разнообразните шарлатани и ню ейдж гурута не биха приписали на магическите кристали. Все пак нали тези камъчета изглеждат толкова хубавки и някак си създават "свръхестествено" впечатление у наблюдателя поради чудните си окраски и правилната си форма! (Макар че във формата на кристалите няма нищичко свръхестествено и необяснимо - достатъчно е да използваме физиката и математиката, за да я обясним). Следователно в тях трябва да има нещо много специално, въпреки че всъщност цялата им особеност се заключава във високата степен на правилна подредба на минералните структури, които ги изграждат. Голяма част от псевдонауката за кристалите се основава на примитивните поверия и практики на индианците.
image

Най-широкоизвестната шарлатанска злоупотреба с кристалите разбира се е "кристалната топка", която мнозина самопровъзгласили се мистици и медиуми използват за получаване на образи от "Отвъдното".

Лечението с кристали пък представлява използването на въпросните камъни по магически начин, за да се пренаредят и отворят "чакрите" и да се накара ракът (или каквото там заболяване имате) да изчезне. Вярно, този метод не свършил никаква работа на Анди Кауфман и няма да проработи и за вас, но какво пък - никога не боли да опитате, нали?
Също така има понятия като "деца индиго" и "кристални деца", под които се разбира представители на "напреднала" фаза на човешката еволюция или нещо подобно. Зависи от произволно избраните вярвания на конкретния псевдонаучен ню ейдж последовател.
image
Има ли научни свидетелства?
Най-напред трябва да отбележим, че въпреки че твърденията на практикуващите кристална медицина, досега не съществуват никакви научно обосновани доказателства, че кристалите притежават някакви специални способности или енергия. Answers.com обобщава научния консенсус по въпроса за кристалната терапия по следния начин:
"Медицинските професионалисти нямат доверие на кристалната терапия и заключават, че наблюдаваните ползи от нея изцяло се покриват с плацебо ефекта. Този скептицизъм произхожда от пълната липса на научни свидетелства за лечебните свойства на кристалите и от силно изразения разнобой в мнението на самите практикуващи кристално лечение по отношение на самия начин на действие на терапията".
И наистина, IndianReikiMasters.com признава:
"Основният проблем с набавянето на твърди научни данни, които биха били приемливи от научна гледна точка е, че необходимата чувствителна апаратура за измерването на тези промени в енергията все още не е изобретена... Ако енергията можеше да се измери, ефектът, който тя има върху човешкото тяло, също щеше да може да се засече. Следователно, този индуктивен начин на изследване налага използването на неконвенционални устройства с научно недоказано действие, като например екстрасензорни пръчици, с които да може да се измери свиването и разширяването на енергийното поле на човешкото тяло".
Всякакви свойства, които кристалите може и да изглежда да притежават, са напълно обясними с плацебо ефекта (т.е. положителното самовнушение), избирателното мислене, пожелателното мислене, непотвърдените показания и груповото внушение. Застъпниците за тази практика признават, че наблюдението на енергията в кристалите зависи от личния подход и нагласата на наблюдаващия. Множество интернет сайтове, които пробутват кристално лечение и продават "защитни" кристали, често признават, че тяхната основна цел е главно забавление и в никакъв случай не бива да се считат за заместник на медицинското лечение и дори здравия разум.
image

Подбор и употреба
Счита се, че изборът на подходящия кристал може да стане, като той се докосне и интуитивно се почувства дали е именно "правилният". Джоан Бранън казва следното за избора на защитен кристал"
"За да може магическите свойства на кристала да осигурят ефективна защита, трябва да има позитивно взаимодействие между ползвателя и камъка. Когато купувате кристали през интернет, можете да направите връзка с кристала, като се концентрирате върху него с вътрешното си око. Ако въобще има такава връзка, непременно ще я усетите".
Твърди се, че кристалите имат памет - ако държим кристал и го обсипем с любов, то той непременно ще "запомни" това чувство и после ще го разпръсне из околната среда. Кристалите също могат да абсорбират негативна енергия и понякога се нуждаят от пречистване. То става чрез измиване на кристала и оставянето му потопен в солена или течаща прясна вода за известно време, или заравянето му в почвата, или излагането му на слънчева или лунна светлина. IndianReikiMasters.com обяснява как да пречистим и тестваме кристалите преди използване:
"Най-ефективният метод за пречистване на кристала е да го държим или докосваме с ръка. Повторете Зова към Светлината три пъти: "Призовавам Светлината Божия в теб. Аз съм чист и перфектен проводник. Светлината ти ме води". Когато привършите третото повторение, негативната емоция ще си е отишла. Изпробвайте това върху себе си, като помолите свой приятел да ви помогне. Първо измерете неговото енергийно поле, използвайки екстрасензорна пръчица... а после запишете резултатите. Подайте на приятеля си един кристал и измерете енергийното поле. Пак запишете резултата. Сложете с ръка кристала на челото си и си припомнете момента, когато сте били ядосани. Отново подайте кристала на приятеля си и пак измерете енергийното поле. Накарайте приятеля си да повтори Зова към Светлината три пъти на висок глас и пак измерете енергийното поле. Негативните емоции предизвикват спад в човешкото енергийно поле. Ако зареден с негативна емоция кристал предизвика отслабване на измерваното поле, значи този кристал съдържа и складира негативни емоции".
image

Забележете задължителното използване на екстрасензорна пръчица в горния експеримент. IndianReikiMasters.com обяснява как става препрограмирането на кристала, след като е бил пречистен:

"Кристалите могат да получават и задържат мисловни форми... Информацията или заповедите се складират в молекулярната структура на кварцовия кристал като магнитно заредени данни".
След това се изказва твърдението, че за да програмираме кристала, само трябва да го поставим върху челото си и да си представим желания резултат. Счита се, че за да получим желания положителен ефект от кристала, той трябва да се носи на медальон или като някаква друга дрънкулка, завит в плат или зашит в джоб, или да се пази в торбичка някъде из дрехите. Кристалите могат да се поставят върху компютъра или в микровълновата фурна, за да се неутрализират ефектите от тези прибори. Също могат да се оставят на различни места из дома, на работното място или в колата.
"Кристалните решетки се съставят, като се поставят камъни в геометрични форми за специфични цели и насочване на енергиите към определена цел. Камъните или кристалите след това се зареждат от вашите намерения и енергия", твърдят "специалистите".
С цел повече драматизъм, кристалът може да се постави върху някоя част от тялото или да се държи в ръка.
image

Как се предполага да действат
Вярва се, че кристалите притежават свойствата си, защото са в съзвучие със Земята. Олга Расмусен обяснява в HealingCrystals.com:
"Ако приемем, че кристалите са също толкова част от мрежовата връзка на света колкото и ние, тогава със сигурност ще осъзнаем, че те притежават способността да действат като посредници и да ни помагат да комуникираме и да се свързваме с по-високи нива на съзнание и съществуване".
Gems4Friends.com предлага по-различно обяснение защо кристалите притежават специалните си свойства:
"Теорията е, че тези камъни имат вибрационни честоти. Като поставяме тези вибрационни честоти вътре в аурата си, нейната вибрационна честота също се променя".
Норма Бюканан от American Time също има свое обяснение:
"Кварцът е идеалният материал за използване като осцилатор. Първо на първо, той губи много малко енергия, докато вибрира, така че вибрациите му са изключително стабилни. И второ, той проявява нещо, което учените наричат "пиезоелектричен ефект", т.е. вибрира в отговор на присъствието на електрически заряд и също така генерира волтаж, докато вибрира. Това свойство е централно за начина, по който кварцът действа".
image

Лечебните кристали
Това е практика, която се опитва да лекува физически, емоционални и психологични проблеми, като поставя скъпоценни или полускъпоценни камъни върху или в близост до пациента. Една стандартна форма на този метод се свързва с цветовете от дъгата, които съответстват на всяка от чакрите. Ако в някоя част от тялото има проблем, той се "лекува", като се поставя подходящо оцветен кристал върху най-близката чакра. Така например, чакрата върху челото се свързва с виолетовия цвят, така че за да се излекува главоболие, трябва да поставим виолетов камък върху челото. Липсата на търсене на аметисти като заместник на аспирина обаче би трябвало да ни подскаже точно колко ефективни всъщност са те.
Освен стандартната лечебна доктрина, практикуващите са свободни да си измислят каквито ритуали с участие на камъни намерят за добре и да им приписват каквито магически свойства им хрумнат на ума. Например кристалните терапевти опитват да диагностицират състоянието на аурата на пациента и да подберат кристалите, които те се надяват да премахнат дисбаланса.
В добавка към цялата тази смехотворна псевдонаука, съществуват и алтернативни ветеринари, които от известно време използват лечение с кристали. Без наличието на плацебо ефект при животните, подобен подход логично е още по-неефективен.

image

Начин на действие
IndianReikiMasters.com обяснява как лечебните кристали се предполага да действат:
"Същността на тялото е енергията. Кристалите функционират като трансформатори и усилватели на различни енергии в биологични енергии и възстановяват баланса на биологичната ни система на клетъчно ниво, както и емоционалното ни, ментално и духовно ниво. Този трансфер на енергия се базира на предположението, че тялото представлява серия от синхронни, трептящи твърдо-течни системи, към които посредством техниките на лечението с кристали може директно да се пренесе енергия. Този енергиен трансфер помага на системата да постигне определена функционална крепкост и така да се възстанови".
Расмусен също обяснява, че "кварцовите кристали могат да пренасят енергията на мисловните форми на лечителя".
Различни лечебни свойства се приписват на голям набор от камъни и скъпоценности. Gems4Friends.com например разполага с доста изчерпателен списък. Тук трябва да отбележим, че огромната част от изброените лечебни качества са много трудни, да не кажем невъзможни за стойностно измерване. Например камъкът амазонит се предполага да повишава самочувствието. Определени кристали или камъни пък се свързват с конкретни чакри или енергийни системи в човешкото тяло. Расмусен предлага своето наблюдение за специфични камъни, свързани с лечението на всяка чакра:
"Ако прочетете десет книги, очаквайки да научите кои точно камъни и кристали да използвате, за да балансирате чакрите си, вероятно ще получите десет различни мнения. Помнете, че в края на краищата тези камъни представляват широк диапазон от възможни решения. Трябва да се научите да култивирате и да развивате интуицията си и сами да установите кои кристали ви привличат и да използвате именно тях".
Забележете, че авторката също споменава за съществуването на изследвания, извършени от "реномирани институции", за да подкрепи твърдението си за наличието на чакри, макар че някак случайно пропуска да назове дори едно конкретно изследване.
image

Защитни кристали
Застъпниците за тази псевдонаучна практика обещават защита от зло, уруки, проклятия, лош късмет, негативни енергии, психични атаки, психични вампири, електромагнитни полета, дори загуба на енергия (каквото и да означава това). Те твърдят, че кварцът е изключително мощен защитен кристал. CrystalsAndJewelry.com например предлага изчерпателен списък с кристали и камъни за различни типове защита. PaganLore.com пък обяснява как действат кристалите за защита:
"...Тяхната енергия леко и безболезнено отклонява негативните енергии и усилва позитивните енергии, които ни помагат да се чувстваме по-добре. Те абсорбират излишната енергия или засилват изхабената енергия, което ни помага да постигнем вътрешна хармония и да защитим личното си пространство".
HealingCrystal.com споменава, че когато работим с кристали за защита, "намерението" е от решаващо значение за успеха на целия метод и че "трябва да сме наясно какво точно се опитваме да постигнем и да мислим за него по позитивен начин".
image
Идеално средство за премахване на тези досадни шипове във врата ви!

Ефикасност
Досега никой не е успял да представи някакви убедителни, недвусмислени и научно доказуеми свидетелства, че външно прилаганите кристали притежават каквито и да било лечебни свойства, нито пък лечителите с кристали са особено заинтересовани в търсенето на подобни доказателства.
Предполагаемите физически ефекти на камъните обикновено се обясняват с такива общо звучащи понятия като "подпомагане функционирането на черния дроб" или "балансиране на ендокринната система". Няма да успеете да намерите нито една книга по темата за лечението с кристали, която да твърди, че лекува определено конкретно заболяване като заушка, дребна шарка, детски паралич, рак, дори слънчев удар или сърдечен удар. Поради това, лечението с кристали е далеч по-малко гибелно от други шарлатански форми на алтернативна медицина като например хомеопатията, които предлагат доста по-специфични лечения и така отклоняват голям брой лековерни пациенти от истинското медицинско лечение, особено в решителния начален стадий, когато то все още може да бъде ефективно. Вместо това, лечението с кристали е по-скоро като хоби за любители, които в мига, в който се почувстват наистина зле, със сигурност ще отидат на истински доктор.
Освен неясно формулираните физически ползи, приписвани на кристалите, те също са холистични и според мнозина разнообразни лечители притежават по-скоро спиритуално и окултно предназначение като например отваряне на третото око, поправяне на аурата или предпазване от психични атаки. Макар и почти всички практикуващи да споделят вярването, че кристалите притежават такива метафизични ефекти, между тях не съществува единомислие по въпроса кои точно камъни с какви точно сили разполагат. Не само тези твърдения са непоследователни и променливи, но и са удобно непроверуеми.
image
Лечение с кристали: защото като речеш "Уха, лъскав предмет!" сам се правиш на идиот.

Все пак може да се каже, че ако някой наистина искрено се страхува от посегателство от злонамерени сили и е дълбоко убеден, че като носи магическо речно камъче окачено на врата си, той ще отблъсне тези атаки, то той наистина има полза от това камъче - макар и не точно ползата, която си въобразявя, че получава от него. Тук става въпрос именно за плацебо ефекта - положителното самовнушение, което безспорно може да има благотворно въздействие върху цялостното здравословно състояние.
Също така не съществува почти никакво единомислие между практикуващите по въпроса как точно се предполага едно камъче, колкото и красиво да е то, следва да може да балансира чакрите. Различните теории варират от въздействие на извънземни до обичайния псевдонаучен жаргон, включващ голям брой произволно подхвърлени термини от квантовата механика.
image
Окачете готиното кристалче на врата си и то веднагически ще фокусира "духовната ви енергия"!
Номенклатура
Любопитно е, че много от предлаганите от лечителите с кристали теории приписват голяма важност на правилната геометрична структура, с която те се характеризират. И все пак, така наречените "кристални лечители" на практика използват всякакви скъпоценни и полускъпоценни материали в дейността си, включително и аморфни (т.е. не-кристалинни) скали като обсидиан, а и такива с животински произход като кехлибар, гагат, слонова кост, корал и перли. Някои практикуващи се опитват да поправят това несъответствие между теория и практика, като си изсмукват между пръстите всевъзможни препратки към кристалите и преименуват тези техники на "терапия със скъпоценности". При все това, просто едната промяна на наименованието съвсем не е достатъчна да реши основния проблем на цялата тази шарлатания - а именно пълната липса на каквато и да било научна обосновка.
image
Запознайте се с огнения корал. Просто го поставете върху кожата си и ще ви излекува. Хич да не обръщате внимание на ужасяващата пареща болка!

- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - hmmm
08.10.2014 14:18
не бих казал че е толкова еднозначно..просто за сега не ни стигат знанията и няма достатъчно факти.
Някога са смятали микроскопичните животинки...са измислица.. ;-) нека дадем шанс на науката ?!?!?;-))
цитирай
2. asthfghl - 1.
08.10.2014 14:24
Това "лечение" присъства от хилядолетия - не мислиш ли, че за толкова време поне някакъв минимален напредък към изследване и обясняване на предполагаемото явление би трябвало да е направен? Но досега - нищо освен голи догадки и вяра на сляпо.

Науката си има точно определени принципи на действие.
http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/06/03/nauchniiat-metod.1270274
Дотук нито един от тях не е бил спазен в случая с лечението с кристали.
цитирай
3. asthfghl - Нека имената на троловете ясно да се виждат:
12.10.2014 18:26
...Изтрит коментар на kostadin -- заради лични нападки към автора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301834
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив