Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 10:58 - Псевдонаука: Ернст Мулдашев
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 9118 Коментари: 12 Гласове:
25

Последна промяна: 18.12.2014 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Ернст Рифгатович Мулдашев е башкирски доктор, изследовател на Тибет, от град Уфа в Руската Федерация. Голяма част от сензационалните му публикации са вдъхновени от Елена Блаватска, виден теософ от XIX в. Мулдашев най-вече се свързва с изобретението "алоплант", който той твърди, че успешно е използвал в комбинация с изкуствено развити тъкани, за да възстанови зрението на една своя украинска пациентка.
Д-р Мулдашев е Директор на Руския Център по Очна и Пластична Хирургия в Уфа, Башкортостан; първокласен хирург, почетен консултант към Университета в Луизвил (САЩ), член на Американската Академия по Офталмология, офталмолог с лиценз в Мексико, член на Международната Академия на Науките, трикратен носител на титли на СССР по спортен туризъм.
Преди всичко, Мулдашев се свързва с изобретяването на биоматериала "алоплант". Като използва този материал, неговият център лекува пациенти, които преди са имали нелечими заболявания на очите (атрофия на очния нерв, диабетна ретинопатия, ретинитис пигментоза и др.). Твърди се, че изобретяването на "алоплант" е разкрило нови възможности пред развитието на регенеративната хирургия, която е ориентирана към "отглеждане" на човешки тъкани.
Мулдашев е разработил повече от 70 фундаментално нови очни и пластични операции. 58 различни вида биоматериали тип "алоплант" са изобретени и въведени в неговата практика. Той е автор на над 300 статии, публикувани както в Русия, така и в други страни. През 1999 г. той публикува книгата "От кого сме произлезли?". Мулдашев държи патенти в Русия, САЩ, Германия, Франция, Швейцария и Италия. Два от тях са спечелили златни медали на международни изложения. Ернст Мулдашев е изнасял лекции и е правил демонстрационни операции в над 40 страни. Той е активен хирург и прави между 300 и 400 хирургически операции годишно.
image

Противоречиви твърдения на границата с псевдонауката
Твърденията на Мулдашев са силно противоречиви. Повечето, ако не и почти всички от извършените от него хирургически интервенции, са доказано фалшифицирани, както е установено след щателна проверка от CERN. Той също твърди, че е изцелил "слепота" - нещо, което недвусмислено е демонстрирано като измама. Заключението на научната общност е, че твърденията му са спекулативни в най-добрия случай, а във всеки случай - неподкрепени с научно проверуеми доказателства. По време на едно негово лятно посещение в България през 2010 г., на Мулдашев е отказано правото да извършва операции над пациенти, тъй като практикуваните от него методи са считани за опасни и неподлежащи на контрол.
Мулдашев също твърди, че успешно е трансплантирал око на свой пациент. Подобна операция се счита за невъзможна на този етап на развитие както на западната наука, така и на традиционната източна медицина и съществуват голям брой критични аргументи и неизяснени въпроси по предполагаемата трансплантация. Експерти от Москва и Лондон неведнъж са заявявали, че транспланти на ретина е невъзможно да се разработят с днес наличните технологии, а какво остава за цяло око.
По-късно Мулдашев променя първоначалното си твърдение, като уточнява, че всъщност не е трансплантирал цяло око, а просто го е регенерирал с помощта на "алоплант" (едно твърдение, което също остава спорно и недоказано). Пациентът му твърди, че след операцията е могъл да вижда светлина, но същевременно е демонстрирано, че подобни усещания могат да бъдат генерирани чрез обикновена мозъчна стимулация, без намесата на каквото и да е фактическо подобрение у ретината на пациента. Заключението на специалистите гласи: "Тук няма нищо за обсъждане. Тук просто няма никаква наука", като се намеква за присъщата на Мулдашев склонност към мистицизъм, който той обича да представя за наука.
imageimageimage

Повече за "алопланта"
"Алоплант" е експериментален химически разработен биоматериал, използван за трансплантация. Произвежда се предимно от мъртви човешки тъкани, които се подлагат на радиационна стерилизация и се изследват за възможни регенерационни качества и съвместимост с пациента. Цялата концепция е отхвърлена от медицинската общност като несъстоятелна.
Основният и може би единствен квалифициран застъпник за "алоплант" е самият д-р Ернст Мулдашев. През 2000 г. той изказва твърдението, че успешно е трансплантирал човешко око на сляпа пациентка, използвайки изкуствено отгледана роговица и ретина в комбинация с "алоплант".
Операцията била извършена, след като Мулдашев и няколко негови колеги се завърнали от дълго пътешествие из Тибет. Според Мулдашев, това пътуване му дало вродено и безпрецедентно познание за определени световни идеи и концепции (каквото и да означава това). Той твърди, че е станал свидетел на паранормални явления, включващи "огледала на времето", докато е пътувал в търсене на "гиганти, предци на човечеството".
Тези твърдения са широко отхвърлени от научните и медицински среди. Въпреки че гледат да избягват понятието "шарлатанин", експертите поддържат мнението, че подобни транспланти са медицински невъзможни и досега нито веднъж не са били потвърдени и демонстрирани чрез методите на научното изследване и контролирания експеримент, т.е. не съществува нито едно състоятелно свидетелство в подкрепа на твърденията на Мулдашев. Въпреки това, въпросният пациент продължава да настоява, че е развил способността да вижда светлина и да различава очертания, цветове и дори отделни букви, благодарение на трансплантираното око. А многобройните последователи на противоречивия доктор продължават безпрекословно да вярват на всяко твърдение, изложено във все по-увеличаващата се колекция от популярни книжки на самопровъзгласилия се изобретател.

За последните твърдения на Мулдашев говорихме тук наскоро. Очевидно, в стремежа си да продава книгите си, той вече тотално е преминал в зоната на конспирациите...

- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. asthfghl - Едно пояснение
17.09.2014 16:14
Някой ще попита... Странно как е спечелил 2 златни медала от изложения за своите патенти и в същото време го изкарват мошеник?

Все пак не за всичките си патенти твърди, че възстановяват зрението на слепи, нали? Човекът си е много добър експерт в очната хирургия, независимо дали си е измислил конкретно тази част за лекуването на слепота или не. Някои от патентите му са си съвсем нормални медицински нововъведения. Тези за "излекуваната слепота" обаче си остават неприложени, нетествани, недоказани и непотвърдени.

А щуротевините за митичната страна Шамбала, древните жреци, спящи из пещерите от хиляди години и другите теософски измишльотини, струва ми се, не се налага да ги коментирам ;)
цитирай
2. shtirlic - интересно
21.09.2014 18:16
а доказано ли е съществуването на Бог ? Чудесата на Исус Христос и Йоан Кръстител доказани ли са ? Какво изучават в семинарията ? Наука ли е или мистицизъм ? Шарлатани ли са богословите ?
цитирай
3. asthfghl - 2.
22.09.2014 21:06
Поясни се с каква цел задаваш именно тези въпроси.
цитирай
4. didanov - псевдонаука
23.09.2014 13:40
как ще дефинираш псевдонауката? - за мен има само наука, която функционира и която не - няма значение колко професорски титли има човек.
коя медицинска общност имаш предвид - тази която му е дала златните медали или някой, който не одобрява по принцип методите на Мулдашев?
чел съм му повечето книги - много информация се припокрива с тави от други езотерични и исторически източници. Моето мнение е, че Мулдашев е имал достъп до древни отдавна забравени знания и медицински техники - които не могат да се обяснят все още от "научните" среди - и порадии това срещат съпротива и неодобрение.
цитирай
5. asthfghl - 4.
23.09.2014 14:34
Кой говори за титли!?

> как ще дефинираш псевдонауката?

Заповядай, запознай се с основните принципи на научния метод:

http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/06/03/nauchniiat-metod.1270274

А ти как ще дефинираш "наука, която функционира"?

> Моето мнение е, че Мулдашев е имал достъп до...

Твоето мнение няма никакво значение. За науката единствено от значение са доказателствата. А не изсмукани между пръстите догадки или предубеденото лично мнение на тоя или оня.

След като изказваш твърдение, че е имал достъп, докажи го. Иначе сам се поставяш в категорията на псевдонаучните шарлатани.
цитирай
6. kostadin - Кой говори за титли!?> как ...
24.09.2014 10:00
asthfghl написа:
.............
..........
Твоето мнение няма никакво значение. За науката единствено от значение са доказателствата. А не изсмукани между пръстите догадки или предубеденото лично мнение на тоя или оня.

След като изказваш твърдение, че е имал достъп, докажи го. Иначе сам се поставяш в категорията на псевдонаучните шарлатани.

А какви са доказателствата на науката за всичките и теории ,като имаме в предвид ,че всяка теория може да бъде подменена с нова .
Всяко доказателство се гради върху някакви аксиоми ,а те не се доказват.
цитирай
7. asthfghl - 6.
24.09.2014 10:04
Ти изобщо прочете ли линка в коментара, на който отговаряш!? Отговорът на въпроса, който току-що зададе, е пространно разяснен там.

Най ми са интересни хора, които говорят наизуст.
цитирай
8. kostadin - По принцип не ми отговори. Чел съм ...
30.09.2014 13:02
По принцип не ми отговори .
Чел съм Мулдашев доста .Хората преди 50 година са присаждали глави ,присаждат сърца Защо някъде да не се опитват да присаждат и очи.
и аз мисля ,чеси си самодостатъченпри това си от хората които са ти интересни.
По важното е ,че все пак проявяваш интерес Рано или късно ще започнеш да внасяш и корекции в светогледа си.
цитирай
9. asthfghl - 8.
30.09.2014 14:03
> Хората преди 50 година са присаждали глави

Доказателствата ти къде са?

"Тук има нещо" и "може пък да говори частица истина" НЕ Е доказателство. То е догадка.

Не се ли умори с личните нападки? Защо моята личност те интересува толкова много, та всеки твой коментар я обсъжда? Защо не се концентрираш върху самата тема? Да не би да е защото ти липсват състоятелни доводи и затова гледаш да отклоняваш вниманието към мен?
цитирай
10. asthfghl - ...
03.10.2014 17:09
Изтрит коментар на kostadin: поради лични нападки и обидни квалификации спрямо автора.

Пробвай пак, но този път без да тролиш.
цитирай
11. born - Не зная дали има смисъл да комент...
18.12.2014 21:11
Не зная дали има смисъл да коментирам, след като авторът доколкото виждам от коментарите не приема други мнения освен своето. Все пак искам да прибавя изказването на Айнщайн когато го попитали, как стига до гениалните си теории. Отговорът е : Ами просто всички знаят,че едно нещо не може да се направи, но се появява някой, който не знае това и го прави. А ракетчиците свалили американския СТЕЛТ в Сърбия на въпроса, как са го направили отговарят : Ние не знаехме, че е невидим ! Така че е възможно и Мулдашев да прави неща, които за останалите са невъзможни, дори за вярване.
цитирай
12. asthfghl - 11.
18.12.2014 23:08
Доста полуистини и подвеждащи неща избълва в един-единствен коментар.

Първо, единственото, което авторът не приема и няма как да приеме, са лични нападки, обиди и всякакви опити за умишлено дерайлиране на темата. Номерът просто няма да мине.

Второ, Айнщайн е използвал принципите на научния метод. Нали знаеш какво е това?
http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/06/03/nauchniiat-metod.1270274
Извежда хипотеза, обосновава я и прави прогнози, които после се тестват. А не произволно да пляска някакви си съждения и да твърди, че са чистата истина. Което прави Мулдашев. Неговите теории няма как да бъдат подложени на научния метод - и то по много основателна причина. Защото няма да издържат на него.

Не е достатъчно просто да заявиш, че "нещо е възможно". Това не е наука. Наука е да се обосновеш и да изведеш конкретни положения, при които твърдението ти да може да бъде проверено. Всичко отвъд това е метафизика и псевдонаука и тук си прав - бидейки такова, не заслужава да се взима насериозно. Поне не и докато не отговори на изискванията на научния метод.

Не е чак толкова сложно, колкото може би звучи на някои.

Пс. Както виждаш, коментарът ти видя бял свят, въпреки плахите опити за лична нападка в началото му. Не е истина, че не приемам чужди мнения. Както казах, ако са по темата и са обосновани, не виждам защо да не бъдат разгледани. Засега обаче на теб, както и на самия Мулдашев, ти липсва конкретика. Което е меко казано разочароващо. Наслушал съм се на общи приказки, вадене на вода от десет кладенеца и въобще всякакви опити за отклоняване на вниманието от невъзможността да се представи състоятелна и проверима хипотеза от псевдонаучните шарлатани. Продължавам да очаквам нещо по-различно, но засега - напразно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281068
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив