Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 16:23 - Мнимите концлагери в Америка
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3923 Коментари: 4 Гласове:
21

Последна промяна: 16.08.2014 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предполагаемите концентрационни лагери на Федералната Агенция по Управление на Спешните ситуации на САЩ (FEMA) са една от най-широко разпространените теории на конспирациите. Тези лагери съществуват във въображението на една особено чалната порода конспиративни теоретици, които вярват, че голям брой съоръжения за масово затваряне на хора са били изградени на територията на САЩ в подготовка за внезапно бъдещо налагане на военно положение.
image
Същност на конспирацията
Макар и твърденията за целите и естеството на тези концлагери да варират в зависимост от моментното психическо състояние на конкретния хахо, всеобщото схващане е, че те ще бъдат използвани за задържането на свободолюбиви американски граждани, след като се установи Новият световен ред и се основеСеверноамериканският Съюз, който ще погълне САЩ, Канада и Мексико. Крайната цел явно е подготовката за тиранично световно правителство. Твърди се, че въпросните лагери са вече завършени и разполагат с камионетки, които да извозват затворниците, както и с хиляди пластмасови ковчези, в които накрая да бъдат погребвани. (Защо просто не бъдат изгорени както в нацистките концлагери, така и остава необяснено от конспиративните теоретици - но да не изпадаме в излишни неудобни подробноси).
FEMA, естествено, се счита за правителството в сянка, което ще дърпа конците след разпускането на сегашното марионетно правителство, след серия от укази на изпълнителната власт, издадени лично от Президента. Самата идея, че FEMA е в състояние да организира такъв мащабен заговор, се ползва с изненадваща популярност, предвид иначе толкова очевидната некомпетентност на същата тази агенция, проявена по време на урагана Катрина.
Съществуват известен брой видеоклипове, които циркулират из Youtube и форумите и за които се твърди, че показват автентични кадри от тези лагери, а също снимки на зловещо изглеждащи телени огради. Тези "свидетелства" се подкрепят от голям бройсайтове, които прекопират тези материали един от друг и така раздухват тази конспиративна теория, твърдейки, че разполагат със списък на над 800 такива концлагера - всичките строго пазени от въоръжена охрана и постоянно пълни с персонал - въпреки че през цялото време си остават съвсем празни.
image

В добавка към крайно нищожната вероятност такава грандиозна конспирация да бъде запазена в пълна тайна толкова продължително време (да напомня само, че дори когато FEMA наистина задържа известен брой оцелели от урагана Катрина в един национален парк и отказва да им даде достъп до медиите, местните телевизионни канали все пак успяват да се доберат до тях и да отразят събитието), фактът, че тези видеоклипове и снимки всъщност показват всевъзможни неща - от тренировъчни центрове на Националната гвардия до ремонтни станции на ж.п. мрежата Амтрак, та чак до севернокорейски концлагери, никак не действа в полза на тази теория.

Любопитно е, че тази теория редовно е пробутвана и от висши членове на Републиканската партия като например Мишел Бахман, макар че самата тя не споменава изрично името FEMA. Скандално известният журналист консерватор Глен Бек (който все пак по-късно се отвръща от думите си и дори излъчва опровержителен репортаж), също известно време активно е наливал тази теория в мозъците на своите втрещени зрители по FOX News. Все пак, теорията си остава доста популярна сред вече тук наскоро споменатите параноични "апокалиптици", както и сред въоръжените до зъби почитатели на доброволческото движение за самозащита, като и на двете групи никак не им липсват всеотдайни последователи из необятното интернет блогопространство.
Засега единственият недостатък на тази иначе уж толкова брилянтно изпълнена конспирация е грешката публично да се рекламират свободни работни места във въпросните концлагери. Несъмнено, винаги дребните детайли се оказват препъникамъка за иначе толкова гениалните конспиратори!
image

Идеята, че американското правителство планира да затвори голям брой от собствените си граждани в лагери, си има своите корени в историята. През 80-те, левичарските противници на политиката на Роналд Рейгън спрямо Централна Америка са вярвали, че FEMA планира да обгради и изолира по-голямата част от тях преди неминуемото нашествие на САЩ в Никарагуа. После за нула време тази теория се префасонира в цяла поредица от твърдения за тайни черни правителствени хеликоптери, подета през 90-те от особено истерични и гръмогласни конспиративни теоретици като вече легендарния Алекс Джоунс, на свой ред последвани през 2000-те от движението "truthers" (почитатели на конспирацията за 11-ти септември), а днес теорията е отново модифицирана и пренесена върху администрацията на Обама.

Проповедниците и вярващите в тази теория явно гледат да не занимават ограничените си умове с такива други "опасни" агенции като Центъра за Контрол на Заболяванията, които в действителност наистина притежават правомощията спешно да изолират голям брой граждани в случай на избухване на епидемия. Все пак, FEMA е къде-къде по-апетитна хапка за дъвчене и предъвкване.
image

H.R. 645
Една сравнително по-скорошна разновидност на тази теория твърди, че с Решение 645 от 2009 г., 111-тият Конгрес всъщност наистина дава правомощия на FEMA да създаде такива концлагери (въпреки че твърденията за тяхното съществуване датират много отпреди това). В действителност наистина има решение H.R. 645 и един по-внимателен прочит на документа показва, че лагери наистина се строят и че FEMA е част от проекта. Само дето всеки човек с що-годе сносни умения да разбира това, което чете, простиращи се отвъд нивото на средностатистически третокласник, веднага би забелязал, че това постановление е предназначено изключително и само за хуманитарна помощ и временно настаняване в случай на природно бедствие и че участието на FEMA стига само дотолкова, че местонахождението на тези лагери е съобразено със зонирането на агенцията по райони. А също така тренировъчните лагери за подготовка за реакция при природно бедствие от национални мащаби се координират едновременно на федерално, щатско и общинско ниво.

Причината всеки случаен минувач да няма моментален и свободен достъп до тези лагери е, че в по-голямата си част те са разположени в съседство с военни инсталации, за да се използва вече изградената стройна организация в тях с оглед ограничаване на разходите - а военните обекти по принцип не се ползват със свободен достъп за всеки срещнат. При подаване на молба за достъп и минаване през надлежната процедура обаче, всеки гражданин може да влезе и да разгледа, стига да е с придружител.

image

Действително инкарцериране в миналото
В историята на САЩ наистина има случаи, когато правителството е пращало американски граждани в лагери за принудително задържане. По време на Втората световна война, около 110-120 хил. американски граждани от японски произход са били принудително заселени в концлагери по Западното крайбрежие и във вътрешността на страната, възоснова на опасения, че те биха могли да послужат като агенти на Японската империя. Един безспорно срамен епизод от американската история. В действителност, този акт е бил разглеждан от мнозина бели фермери по Западното крайбрежие като възможност да се отърват от конкуренцията на азиатските си сънародници. Този епизод често е цитиран от онези, които твърдят, че правителството се кани да извърши "нещо нередно" в лагерите, като довод в подкрепа на тяхната предпочитана конспиративна теория: "ето, правителството го е правило и преди!" Някои дори стигат дотам, че да твърдят, че част от лагерите на FEMA са реновирани стари концлагери за "жълтури", като удобно пропускат да споменат факта, че общественият отзвук срещу инкарцерирането на японските американци доста бързо е охладил ентусиазма на тогавашното правителство да се отнася по такъв начин към собствените си граждани.
Истина е и че САЩ са депортирали голям брой индианци в щата Оклахома. Въпреки извършените там безобразия, строго погледнато, по онова време те не са били американски граждани.
image

Какво всъщност е FEMA
Федералната Агенция по Управление на Спешните ситуации (FEMA) е правителствената агенция на САЩ, натоварена с ефективното управление на ситуации на всеобща мобилизация по време на бедствия, включително с осигуряването на нормалното функциониране на правителството в случай на значително нарушаване на обичайното функциониране на обществената инфраструктура на страната - например при ядрена война.
Агенцията се предполага да предоставя федерална помощ на районите, засегнати от природни бедствия, и с годините често е ставала обект на унищожителни критики заради умопомрачителната си некомпетентност в това отношение.
Първоначално, FEMA е представлявала странна бюрократична аномалия, тъй като е била създадена чрез поредица от укази на изпълнителната власт, вместо по надлежния ред от Конгреса. През 2002 г. тя най-сетне е била кодифицирана чрез закон и е превърната в част от Департамента по Националната Сигурност. Освен че управлява големи парични масиви, предназначени за справяне с извънредни ситуации, FEMA е и най-големият застраховател срещу наводнения в САЩ, тъй като повечето застрахователни компании по принцип не предлагат такава услуга поради твърде високата й цена.
Естествено, FEMA е и обект на безкрайно разнообразие от конспиративни теории. Много от тях са фокусирани около Маунт Уедър, щаба на агенцията във Вирджиния, който е нещо като "резервен Вашингтон" (в случай, че истинският Вашингтон бъде поразен от ядрено оръжие) и следователно е мястото, откъдето се предполага да управлява тайното правителство! Също се твърди, че FEMA разполага с правомощията да налага военно положение и да подкара милиони американски граждани като овце към гореспоменатите концентрационни лагери, така че ООН да може спокойно да отнеме личните пушкала на всички (но не и преди някой да е връчил на тези некадърни чиновници някое що-годе силно фенерче, та да могат първо да открият собствените си задници).
image

  ПРОБОЙНИ В КОНСПИРАТИВНАТА ТЕОРИЯ
Но нека влезем малко по-надълбоко в конкретиката и да разгледаме изсмуканите между пръстите твърдения на конспиративните теоретици. Основен източник за тези опровержителни материали е изследване на PopularMechanics, агрегат на публикации от експерти в областта, предизвикано от гореспоменатия репортаж на Глен Бек, с който той се измята от първоначалните си конспиративни твърдения и дори този път си свършва работата, като предоставя данни, недвусмислено оборващи всеки отделен елемент от конспиративната теория за концлагерите.
image
1) Концлагер - но в Уайоминг или в Северна Корея?
Твърдение: Съществува поне един концлагер на американска земя и той е разположен в селските райони на Уайоминг. Департаментът по Национална Сигурност случайно е допуснал публикуването на горните снимки на част от сайта си, която е свободно достъпна за обществеността, но само след час са се усетили и са ги махнали оттам. Все пак снимките не са изцяло изтрити.
Фактите: Това са действителни снимки на затворнически лагери за принудителен труд... но в Северна Корея! Заснети са за репортажа "Скритият ГУЛаг, разкриване на севернокорейските затворнически лагери", изготвен от Комитета по Човешки права в Северна Корея, базиран във Вашингтон.
След това някой с елементарни умения в боравенето с Photoshop е пооправил надписите, датата и анотациите върху снимките. Оригиналните пет снимки показват затворническо общежитие, лавки за закуски и кули на пазачите. "Когато за пръв път видяхме снимките, не подозирахме, че става въпрос за затворнически лагери", споделя Матю МакКинзи - един от фотографите, направили снимките. "Концлагерите в Северна Корея са работнически затвори; затворниците са принуждавани да работят и живеят в затворени селища, които наподобяват обикновени села. Докато не започнахме да разпитваме някои от самите затворници, не бяхме съвсем сигурни, че това са именно концлагери". При фалшифицирането на оригиналите, картите и географските координати са скрити със зле скалъпени логота на DHS. Измисленото наименование на съоръжението гласи "Swift Luck Greens", което е анаграма на "Left Wing Suckers" - очевидна препратка към "социалистическото" правителство на САЩ и е още един нагледен пример, че веднъж след като нещо започне да се разпространява в интернет, то скоро бива извадено от оригиналния си контекст и в резултат крайният победител са най-налудничавите митове и легенди, които с времето започват да се третират като самата истина.
image
2) Тренировъчен център на Националната гвардия в Кемп Грейлинг
Твърдение: Това е още едно доказателство за концлагерите, предназначени за американци. Да, те съществуват. Треперете пред фотографските свидетелства! Вижте и се шокирайте! Те идват!
ФактитеКемп Грейлинг, разположен в централен Северен Мичиган, е най-големият тренировъчен център на американската Национална гвардия и е мястото, където сухопътните войски, ВВС, морските пехотинци, бреговата охрана и други подразделения на редовните въоръжени сили на САЩ тренират и се упражняват във всякакви военни дейности - от стрелба от хеликоптер до грижата за военнопленници. ""Лагерите", за които говорите, се използват от нашата армия и полиция за тренировки и обучение", заявява майор Доун Дансър от връзки с обществеността на Националната гвардия в Мичиган. "Всъщност едно от подразделенията на Военна полиция току-що се завърна от едногодишно назначение, което имаше за задача надзираването на операциите в един затвор за военнопленници в Ирак. Късметлии сме да имаме на разположение толкова голямо тренировъчно съоръжение на наша територия". Това е и нагледен пример за продължителността на живота на подобни конспиративни теории: още далеч преди 11-ти септември или подготовката за войната в Ирак, Дансър за пръв път започва да разказва открито пред обществеността за дейностите, провеждани в този лагер - всъщност още през 1999 г.: "Не мога да повярвам, че този неоснователен слух за Кемп Грейлинг продължава да е жив и днес", казва сега той.
image
3) Съоръжението на Амтрак в Бийч Гроув
Твърдение: Железопътното ремонтно съоръжение на Амтрак в Бийч Гроув, Индиана, съдържа строгосекретни турникети пропускателни за затворници и високоинтензивни охранителни прожектори за 24-часов надзор. Тези помещения са херметически запечатани така, че да позволят вътре да се впръсква газ през съвсем наскоро инсталирани двуетажни огнени пещи. Работните места на американците, които ще бъдат елиминирани там, ще бъдат заети от чуждоземци, които от своя страна няма да имат никакви задръжки в обгазяването до смърт на хиляди американски граждани в тези реновирани газови камери. Това е американският еквивалент на Дахау и Аушвиц!
Фактите: Тези снимки, които непрекъснато се появяват из всевъзможни видеоклипове в Youtube, са от един "документален" филм, заснет преди повече от 15 години - и все пак и до ден днешен продължават да се гледат от хиляди потребители. Жената, която е заснела видеото, Линда Томпсън, е била сред пионерите на доброволческото движение за самозащита в САЩ - само дето тя е била толкова екстремистки настроена, че Южният Център срещу Бедността е излязъл със становище, че тя е засрамила дори нейните братя по оръжие от движението. В екстремния си шовинизъм, тя дори е стигнала дотам, че е пропагандиралавъоръжен поход срещу Вашингтон, "за да хвърлим зад решетките всички сенатори и конгресмени, да ги изправим под съд и ако се наложи - да ги екзекутираме".
Всъщност Бийч Гроув няма нищо общо с концлагерите, а е едно от основните места за складиране, поправка и реновиране на влаковете от системата Амтрак, където всяка година се ремонтират около 700 пътнически вагона. Представители на ж.п. мрежата, които от години са се наслушали на всичките тези теории, с готовност са приели снимачния екип на PopularMechanics, а Джон Грей, началникът на съоръжението, е развел журналистите до всяко кътче, което са пожелали да посетят.
Турникетите и "затворническите решетки" са система за електронно отчитане на влизащите и излизащи работници (около 500 на брой), каквито има в много заводи по света. Много са подобни на пропускателната система в кое да е метро. С развиване на технологиите, Амтрак също е осъвременявал инфраструктурата си. Сега не се използват решетки или релси за направляване на потока от работници през входовете, а се използват електронни будки, разположени на различни ключови места из завода, през които работниците сами могат да преминават, след като се чекират на влизане или излизане. "Старата система не просъществува задълго", признава Грей. "Скоро инсталирахме електронните будки и сега те са навсякъде".
Що се отнася до "газовите пещи", през 1993 г. е взето решение, че местната ТЕЦ, която е захранвала завода, е твърде скъпа и неефективна. Съответно компанията започнала подобрение на локалните газови нагреватели под налягане - оттам са и "новите" тръби от 1994 г. "Обемът на използваната газ се увеличи, така че се наложи да пренасочим основната тръба от предния вход към задната част на сградата, както би сторил и всеки разумен газопотребител в собствения си дом".
image
4) Стотици хиляди пластмасови ковчези
Твърдение: Половин милион херметически пластмасови ковчези се складират в центъра на Атланта, Джорджия. Очевидно, правителството очаква половин милион хора да умрат сравнително скоро, а летището на Атланта е сред основните транспортни възли в страната - което означава, че Джорджия ще бъде главната база за провеждане и координация на военната операция на тайното правителство. В Атланта също е щабът на Центъра по Контрол на Заболяванията. Не че искаме да паникьосваме някого, но обикновено не се купуват половин милион пластмасови ковчега, "просто за всеки случай" - купуват се, защото знаш, че нещо ще се случи! Тези херметически контейнери са идеални за погребване на жертвите от някоя умишлено разпространена чума или биологична атака, нали?
Фактите: Черните (или бели, в зависимост от партидата) полипропиленови продукти, за които се твърди, че са ковчези, или облицовки на гробове, или гробни камери, всъщност са производство на Конвингтън, подразделение на Vantage Products от Джорджия, и са сред стандартните продукти на компанията от рода Air Seal Model. Използването на погребална камера, която предпазва от свличане на надгробна почва и затрупването на ковчега, е стандартно изискване при погребения.
Заснетият склад в Медисън, Джорджия, е собственост на същата компания Vantage. От всичките около 900 хиляди ежегодни погребения в САЩ, един доста малък процент се уреждат с предварително поръчани собствени ковчези или погребални камери - и фирмата Vanguard ги държи на склад, докато влязат в употреба. Според вицепрезидента по търговията Майкъл Лейси, в Медисън във всеки момент са складирани приблизително 50 хиляди погребални камери. "Първо на първо, това дори бегло не се доближава до изумителната бройка, която се тиражира из интернет", казва той пред местния вестник Morgan County Citizen. Освен това Лейси добавя, че фирмата поддържа подробен регистър на бройката ежегодно произведени продукти, както и колко от тях са закупени и от кого - за да е сигурна, че за всяка бройка си има съответната отчетност.
image
5) Укази на изпълнителната власт
Твърдение: FEMA е изпълнителното крило на надигащата се полицейска държава и ще води цялата операция. Досега издадените укази на Президента също са част от законовата рамка на този план. (Следва списък от 14 указа).
Фактите: През 1962 г., докато са траяли конфликтите в Куба и Виетнам и при надвисналата заплаха за ядрена война със СССР, президентът Кенеди е подписалпоредица от укази, които оформят основната рамка на отговорностите на агенцията в случай на възникване на извънредна ситуация в национални мащаби. Днес повечето от тях отдавна вече са отменени или обобщени в един-единствен, по-сбит указ, подписан от президента Рейгън. В сегашната законова рамка има вписани предпазни клаузи, които ограничават правомощията на съответните органи, спазвайки присъщия за американското законодателство принцип за "серия от взаимобалансиращи се лостове" - основният принцип, заложен в тези постановления е, че всякакви подготвителни и изпълнителни действия, свързани с извънредни ситуации, следва "да бъдат в съответствие с Конституцията и съществуващите закони на САЩ".
Според Брус Акерман, професор по право и политически науки в Йейл, "Въпросът дали с изпълнителната власт може да се злоупотреби и да се действа в разрез с основния закон на страната, съществува отдавна сред юридическите среди. Но в този случай въпросът е дали е коректно да се гледа на президентски укази, датиращи отпреди 47 години, като се извадят вън от контекста на тяхното време и се игнорира всякакво последващо законодателство, което ги е отменило. Отговорът очевидно е - не, не е коректно".
Идеята, че правителството масово отнема частни поземлени имоти, за да натъпче в тях хиляди американци с цел принудителен труд без някаква основателна причина, не почива на никаква логика, прецедент или някакви други рационални основания - освен може би в някоя евтина холивудска кинопродукция. В първия филм от поредицата "Досиетата Х", героят д-р Алвин Курцвайл среща агент Мълдър в една тъмна алея. "Известно ли ти е какви са реалните правомощия на FEMA?", пита той. "FEMA ще позволи на Белия дом да разпусне конституционното правителство под претекста на национална извънредна ситуация. Само си помисли какво ще последва!"
image

Спекулациите по адрес на агенцията и до ден днешен се вихрят като харпии из интернет пространството, особено след излизането на този филм. Това дори е накарало говорителя на FEMA да заяви пред Washington Post в едно интервю през 1998 г.: "Бих искал съвсем категорично да заявя, че FEMA не разполага, никога не е разполагала и никога не се е опитвала да се сдобие с правомощия, които биха й позволили да анулира Конституцията". Всъщност това е довело и до официален меморандум на FEMA, в който се казва: "Макар и тези твърдения да са развлекателни и донякъде забавни за служителите на FEMA, някои почитатели на теориите на конспирациите вероятно не разбират напълно, че се подвеждат по едно фиктивно описание на агенцията. Повечето хора ни познават като институцията, която е отговорна за реакция при природни бедствия; други вярват, че изпълняваме по-зловеща роля. Що се отнася до вторите - наясно сме, че не е реалистично да очакваме, че бихме могли някога да ги убедим в неправотата им, следователно е за предпочитане изобщо да не се опитваме да влизаме в дебат с тях по темата".

Действително, практиката показва, че всякакви опити за рационално дискутиране на наличните факти, свидетелства и документи по един що-годе логичен, конструктивен начин, с хора, които по начало са избрали да изключат всякаква възможност за критическо, трезвено мислене по въпроса, се оказват повече от безпредметни.
За втората част от статията са използвани материали от PopularMechanics.

- - - - - ЗАБЕЛЕЖКА - - - - -
И накрая един полезен съвет за всевъзможните тролове, хейтъри, фотьойлни бойци или просто обичайни простаци: изобщо не се напъвайте! Всякакви коментари, съдържащи нецензурен език, псувни, лични нападки, обидни квалификации и умишлени опити за отклоняване на темата, ще бъдат моментално трити без предупреждение, а имената на съответните простаци и тролове ще бъдат изваждани на показ в секцията с коментарите.
Можете да се чувствате предупредени! На който това не му отърва е свободен да бяга да реве в собствения си блог, където да получи дружеска утеха и потупване по рамото 
от обичайните си клакьори, почесване по егото или каквато друга форма на душевна мастурбация го устройва.
В крайна сметка, чистотата е здраве.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
23



1. asthfghl - Списък на досега изявилите се тролове:
15.08.2014 18:09
- Изтрити 2 коментара на podvodni: за просташко поведение и обидна квалификация.

- Изтрит коментар на minevv: за лични нападки и умишлено тролене.

- Изтрит коментар на ok3223: за обидни квалификации и лични нападки тип ad hominem.

...
цитирай
2. asthfghl - ...
16.08.2014 09:39
Една дискусия по същата тема на друго място веднага изведе на показ някои типични черти на тази група хора. Очевидно, параноичните конспиративни теоретици се разпознават именно по това, че първо не четат, а после гръмогласно претендират да имат мнение по това, което иначе така и не са си направили труда да прочетат - включително материали като настоящия ;)

Основен довод, който ми беше приведен, гласи следното:

> Имало ли е в историята на евро-американската история концлагери?

Както споменахме тук, това, че нещо го е имало преди, не може да представлява конкретно доказателство, че го има сега. То може да се счита за логическа предпоставка, но в никакъв случай за доказателство. Все едно да твърдим, че фактът, че преди е имало клади за вещици, прави Burning Man фестивала таен обред за изгаряне на друговерци в XXI в. Доста малоумна логика.

Но това можеше да се очаква. Като нямат истински доказателства, конспиративните теоретици обичат да прибягват до такива логически скокове като крайна мярка за отвличане на вниманието. Но да им е простено - практиката показва, че те толкова си и могат.

Ако някой разполагаше с конкретни доказателства за въпросните предполагаеми концлагери, досега отдавна да ги е представил, вместо да ми плещи общи приказки в поредния опит за измъкване. Това им е проблемът на конспиративните теоретици: когато нещата се доведат до конкретика и когато им се представят неопровержими отсрещни свидетелства, веднага гледат да сменят плочата и почват да шикалкавят.
цитирай
3. platttonnn - Странно защо тези психопати,
16.08.2014 14:30
не се интересуват от истинските концлагери в диктаторски страни,както и лудниците в Русия където се задържат политически неудобните.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281422
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив