Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2014 16:00 - Не съвсем мистериозният сибирски кратер
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2088 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 21.07.2014 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image   Първата поредица снимки и видеоклипове от текущото разследване на наскоро откритата огромна дупка в Сибир вече са налице и всички те потвърждават вече доста тривиалното обяснение на един иначе толкова многообещаващо "мистериозен" феномен.
Огромният кратер и дупката под него за пръв път са заснети миналата седмица от пилот на хеликоптер, който прелитал над Тамалския полуостров - район, който с право е наричан "краят на света".
Всевъзможни псевдо-експерти и конспиративни теоретици веднага засипаха интернет и медиите с какви ли не шантави предположения за причината за появата на тайнственото геологично образувание: едни твърдяха, че е дело на метеорит, други - че е заради подземна експлозия; и разбира се извънземните също бяха бързо намесени. Някои дори предположиха, че дупката представлява бърлога на "сарлак", огромно полуразумно растение - като онези, които поглъщат Люк Скайуокър в "Междузвездни войни: Завръщането на джедаите".

А същевременно в реалния свят...

"Сега със сигурност можем да кажем, че не е метеорит. Допълнителни подробности тепърва има да се събират", заявява говорител на ямалското регионално управление към Министерството по Извънредните ситуации, в интервю за Siberian Times.
В действителност министерството е потвърдило, че екип експерти по геология са били изпратени да разследват, но дори и докато течеше първоначалният оглед, доста експерти от целия свят вече бяха почти сигурни в предположението си, че мистериозната дупка всъщност е дело на необичайно голям ледников мехур.
image
Такива образувания се оформят, когато голяма ледена маса остане впримчена под земята и започне да се издига към повърхността поради покачващите се подпочвени води. В общия случай това покачване на водите на свой ред се поражда от затоплящите се температури на околната среда, особено в арктическата област, където вечният лед в почвата започва да се топи. Веднъж след като ледената маса достигне повърхността, тя може рязко да си пробие път нагоре, като така се образува кръг от разровена почва, наподобяващ кратер. След като ледената маса се разтопи, на мястото й остава влажна и много дълбока яма.
Тази теория е на път да бъде окончателно потвърдена от изследователите, които работят по случая. Андрей Плеханов, старши изследовател към Държавния научен център по Арктически изследвания отбелязва, че последните две лета са били необичайно топли за Ямалския полуостров, което е довело до извънредно интензивно топене на вечните ледове в почвата.
"В кратера има лед, който постепенно се е разтапял на слънцето", казва той пред The Times. "Също така по стените и сега продължава да тече вода от разтопените ледове - следите от нея могат ясно да се видят на снимките. В момента кратерът е пълен с лед до около 80%".
Изследването също е установило, че езеро в полутечно състояние и сега се намира на дъното на дупката - по първоначални преценки то е дълбоко около 70 м.
image
"Засега можем със сигурност да кажем, че под въздействието на вътрешни процеси, сред вечнозамръзналата почва е настъпило изригване", допълва Плеханов. "Искам да подчертая, че не става въпрос за експлозия, а просто за изригване, така че в процеса не е отделяна топлина".
Вероятността ямата да се е образувала вследствие на подземна експлозия, първоначално представляваше сериозна грижа за изследователите, тъй като тя се намира твърде близо до магистрален газопровод. Но Министерството по Извънредните ситуации е уверено, че досега е щяло да бъде надлежно известено, ако само на няколко километра от тръбата бе регистрирана експлозия.
Изследователите предполагат, че необичайно мащабният феномен може да е подобен на явлението, някога формирало Ямалските езера. "Подобни процеси са протичали непрестанно преди 8000 години. Напълно възможно е сега да са се възобновили. Ако тази теория се потвърди, можем да заключим, че сме свидетели на уникален природен процес, който до голяма степен е оформил ландшафта на Ямалския полуостров", казва Плеханов и уверява обществеността, че причината за появата на тази яма съвсем не е свръхестествена.
"В цялата работа няма нищо мистериозно. Тук не говорим за някакви необясними явления. По време на престоя си там не сме изпитали никакви чудновати усещания. Накрая всички се завърнахме живи и здрави".


Тагове:   наука,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. turb04 - Абе, ти нищо не разбираш. . . Просто ...
21.07.2014 17:58
Абе, ти нищо не разбираш... Просто яхвето-саваот е имал газове и е дал нишан на еврейския народ да изтепат палестинците в Газа, християните, мюсюллманите, будистите, агностиците и атеистите и да си останат сами да се изхранват, да копат, да сеят, да плевят и да жънат, че да разберат колко са они велик народ и колко им е гламав господа единоначалния, лютия безкористник, кръвожадно - милостивия и с гениална параноична амнезия...
цитирай
2. minevv - da
22.07.2014 09:56
точна и изчерпателна статия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4307176
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив