Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2014 11:42 - Следващите 10 млрд. години
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3260 Коментари: 4 Гласове:
21

Последна промяна: 23.05.2014 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересен поглед към възможното дългосрочно развитие на цивилизацията (или по-скоро цивилизациите) на нашата планета - от днешни дни до изключително далечното бъдеще:
http://thearchdruidreport.blogspot.com/2013/09/the-next-ten-billion-years.html
image

След 10 години
Нещата си вървят както обикновено; човечеството достига максимум население 8.5 млрд., добивът на течни горива общо взето се запазва поради изгодността на все по-нарастващото потребление на енергия, а ежегодните материални загуби вследствие на свързаните с климата природни бедствия продължават да се покачват. Политици и медии продължават гръмко да настояват, че зад ъгъла ни дебнат по-добри времена, докато нещата все повече се влошават. Сред онези, които осъзнават, че нещо не е наред, упорито се прокрадва убеждението, че ядреният синтез, изкуственият интелект и космическото разселване ще решат всичките ни проблеми и следователно не се налага да променяме нищо в начина си на живот. Друго едно, също толкова популярно виждане е, че изчезването на човешкия вид така или иначе е въпрос на няколко години и следователно няма смисъл да променяме начина си на живот. Повечето хора, на които им пука за бъдещето, възприемат или единия мироглед или другия, докато и последните шансове за някаква смислена промяна бързо гаснат.
image

След 100 години
Изминал е един доста тежък век. След повече от дузина големи войни, три ужасни световни епидемии, огромен глад и глобален срив в здравеопазването и обществения ред, човечеството е намаляло до 3 млрд. и продължава да се свива. Морското ниво се е вдигнало с 10 м и продължава бързо да се покачва, докато ледените шапки на полюсите изчезват; производството на въглеводородни горива е замряло преди десетилетия с изчерпването на последните икономически продуктивни находища, а повечето предложени алтернативи са се оказали непосилни при отсъствието на евтин, достъпен и висококалориен източник на енергия. Някои оптимисти продължават да настояват, че ядреният синтез, изкуственият интелект и междузвездното преселение всеки миг ще дойдат да ни спасят, а противниците им контрират, че изчезването на човечеството е неминуемо - но сега повечето хора са прекалено заети в опитите си да оцеляват, за да се вслушват в кой да е от двата лагера.
image

След 1000 години
Земята е останала без ледени шапки и ледници за пръв път от 20 млн. години, а морското ниво се е покачило със 100 м по света; планетата е доминирана от тропически климат, също както е било преди 50 млн. години. Населението е 100 млн., половината живеят в Тъмната епоха и потъват в забвение. Само неколцина учени си имат някаква представа какво означават думи като "ядрен синтез", "изкуствен интелект" и "космическа миграция". И макар че все още се намират такива, които да настояват, че краят на света наближава, сега те по-скоро изхождат от религиозни аргументи. В различни краища на света се появяват нови цивилизации, които съчетават завещаните им от миналото технологии със собствените си културни особености. Единственото, което имат помежду си е, че гледат на отминалото технологично общество като на творение на Дявола.
image

След 10,000 години
Повишаването на световните температури е заприщило термохалинната циркулация и е предизвикало океанско аноксично явление, което е естественият отговор на планетата на прекомерното нарастване на нивата на СО2. Нашата индустриална цивилизация е един отминал спомен за далечна древност, отдалечена от онова време, както неолитната революция е отдалечена от нашето. Вярващите в различни традиционни религии богобоязливо обявяват, че климатичните промени от последните 10 хилядолетия са резултат от човешките грехове, докато рационалистите настояват, че това е просто едно суеверие и че климатичните промени са напълно естествено явление. Докато аноксичните океани извличат въглерод от биосферата и го погребват под дебели пластове седименти на океанското дъно, климатът започва да се охлажда - процес, който постепенно повлича шестата световна цивилизация към упадък.
image

След 100,000 години
Количеството СО2 се връща към прединдустриалните нива, след като океанското аноксично явление си е свършило работата и сложните атмосферни цикли, които управляват земния климат, отново започват да се редуват: термохалинната циркулация се възобновява, предизвиквайки нов кръг от климатични промени. 79-тата човешка цивилизация разцъфтява и след това започва бавния си упадък, докато сътресенията, предизвикани от отдавна забравената индустриална епоха, се съчетават със старите климатични цикли. Учените отново са запленени от идеята за ядрен синтез, изкуствен интелект и междузвездно преселение, без да си имат и най-малката идея, че и ние сме мечтаели за същото преди тях. Но и те няма да постигнат кой знае какъв по-голям успех в това отношение.
image

След 1,000,000 години
Земята отново е в ледников период; големи ледени шапки покриват по-голямата част от Северното полукълбо и се простират из целия свят, а океанското равнище е със 150 м под днешното. Хората по онова време никога не са познавали друг климат и за тях това е съвсем нормално. Металите са рядка геологическа находка - вместо тях, човешките общества от хилядолетия са използвали възобновяеми керамично-биопластмасови материали. А самото съществуване на изкопаеми горива отдавна е забравено. 664-тата световна човешка цивилизация е в зенита си, издига въздушни градове из небето и строи огромни плаващи градове в морето. Дългият й упадък най-накрая ще приключи след безбройни поколения и когато това се случи, други цивилизации ще заемат мястото й.
image

След 10,000,000 години
Дългата ледникова епоха, започнала през плейстоцена, най-сетне приключва и Земята се връща към обичайния си вид на влажна джунгла. Тези промени се оказват последният удар за човечеството. След не по-малко от 8639 човешки цивилизации, които са се издигали и са падали в течение на 10 млн. години, всяка със своите си уникални науки, технологии, изкуства, литература, философия и начини за възприемане на космоса; най-краткотрайните са съществували по-малко от век, преди да се самоунищожат, а най-трайните са властвали до 8 хилядолетия, преди накрая да затихнат.
Но всяко нещо си има край. Все още тук-там в Антарктида и из някои острови има останали отделни групи човеци и ще минат още милион години, преди редуващите се климатични и екологични промени окончателно да тласнат и последната от тях към изчезване. Междувременно, някъде в тропичните лесове на днешен Южен Сибир, потомците на една популация миещи мечки, прекосили Беринговия сухоземен мост през последния ледников период, бясно се размножават и заемат все повече свободни ниши, опразнени от по-големите примати. След още 30 млн. години, техните наследници ще слязат от дърветата.
image

След 100,000,000 години
Дюзите на старата ракета още веднъж припламват и после затихват, докато тромавият апарат тежко се спуска върху лунната повърхност. След последна трескава проверка люкът се отваря и две фигурки стъпват върху прахта. Те са двуноги, но по нищо не напомнят за хора; вместо това, те принадлежат на третия интелигентен вид, населявал Земята. Те са далечни родственици на днешните врани, макар че наподобяват врани не повече, отколкото ние приличаме на дървесните земеровки от периода на кредата. Тъй като имаме ларинкси вместо сиринкси, едва ли можем дори да се доближим дори бегло до истинското произношение на името, с което сами се наричат, така че нека ги наречем просто корвини.
Вторият интелигентен вид на Земята, който ще наречем сиони и които произхождат от споменатите сибирски еноти, отдавна са изчезнали. Те са просъществували малко над 8 млн. години, преди ред промени в нестабилната планета да ги запратят по дългия път към изчезването; те така и не развили технологиите твърде много, макар че политическите им институции биха накарали и най-сложния им човешки еквивалент да изглежда срамно глуповат. Корвините обаче са друга работа. Някаква приумица в психичното им развитие ги е подтикнало към безспирен стремеж към височините и летенето; така че те са разработили основните принципи на балона с топъл въздух, а сетне са изобретили колелото - така че сега безброй балони, планери и транспортни хвърчила пренасят навред корвините и изпълняват ролята, която някога конете и колесниците са играели за нас.
С развиването на все по-сложни технологии, корвините отправят взор нагоре, отвъд реещите се небесни градове и поглеждат към Луната - този най-висок от всички небесни клони. Всичко, което им е нужно, за да осъществат мечтата си, е петрол. А сто милиона години са повече от достатъчни на Земята отново да попълни запасите си от петрол - особено ако този период е започнал с океанско аноксично явление, което е струпало трилиони тонове въглерод в морските седименти. И така, неминуемо, рано или късно, най-могъщите групи корвини ще вложат таланта и богатството си, за да намерят начин да кацнат на Луната.
image
Само че Вселената им е приготвила изненада. Първото им прилуняване включва и изследване на някакви странни форми по лунната повърхност, които са били твърде малки, за да се видят от Земята. И така още с кацането на първия им космически кораб в равния прашен район, наречен в днешни дни Море на Спокойствието, изумените корвински астронавти откриват недвусмислено свидетелство, че преди неизброими години тук са попаднали останките от изкуствен летателен апарат, пристигнал на Луната още в далечното минало.

И преди някои неясни следи, погребани в земните седименти, са подсказвали на корвинските учени, че и други интелигентни видове може да са населявали Земята преди тях - макар че тази теория е била отхвърляна като твърде налудничава. Но сега пръснатите останки по лунната повърхност ги потвърждават и правят още по-трудно дори и за най-големите оптимисти измежду корвините да вярват, че някакво провидение би осигурило оцеляването на интелигентния им вид. Любопитните знаци по някои от останките, за които техните учени предполагат, че може да са форма на зрителна комуникация, не подлежат на никакво дешифриране. И така те успяват да научат твърде малко за мистериозния древен вид, който е оставил своята следа на единствения естествен земен спътник.
При все това, след известно време мрачното предупреждение, което се съдържа в този отдавна изоставен апарат, ще подтикне корвинските общества да заложат на екстравагантното използване на петрол и други невъзобновяеми ресурси, макар и също да вдъхнови твърде скъпи и в крайна сметка безполезни опити за постигане на междузвездна миграция. По някаква причина корвините така и не проявяват интерес към ядрения синтез или изкуствения интелект. Но така или иначе, те се оказват най-трайният измежду земните интелигентни видове и ще минат повече от 28 млн. години, преди да дойде и техният час.
image

След 1,000,000,000 години
Земята е стара и предимно пустинна, а значителна част от кората й крие останките от минали цивилизации. Нарастващата температура на Слънцето, което преминава през свой собствен жизнен цикъл, както и загубата на летливи молекули в горните слоеве на атмосферата, са превърнали моретата в отделни солени езерца, заобиколени с безкрайна пясъчна пустош. Единствено около полюсите все още вирее зеленина, а сред нея - корбикулите, 11-ят и последен интелигентен вид на Земята. Те произхождат от агресивен вид сладководни миди (не се смейте; преди милиард години нашите предшественици все още са се мъчели да развият клетъчното делене).
Корбикулите имат прагматично изградена структура на крайниците, която е сходна с тяхната група видове: шест къси подпорки за ходене, две мускулести гръбни пипала за по-груби физически манипулации и две по-слаби странични пипала край устата за по-фино пипане. Прекарват повечето си време излегнати в подземните си градски системи, като се изкачват на повърхността, за да пасат от зеленината и да напояват подземните си гъбични градини, които им предоставят прехрана. Поради някакво съчетание от случайности и общата им склонност към развиване на мозъчните системи, която е присъща на множество еволюционни издънки, последният интелигентен вид на Земята е и най-надареният интелектуално; още от ранна възраст, малките им се забавляват с разни логически задачи като например теоремата на Фермат, а мнозина от възрастните корбикули се отдават на един или друг вид интелектуални занимания. Тъй като са търпеливи, дълголетни и не особено склонни към колективни лудости, те наистина са отишли много далеч в развитието си.
image

Преди около 8 хиляди години, един кръг от радикално настроени млади мислители на корбикулите са предложили проект за разгадаване физичните закони на Вселената, като се започне от най-простите принципи. Такова безпрецедентно предложение е предизвикало безброй дебати, публикации, церемониални танци и професионални дуели, при които корбикули на преклонна възраст ритуално са се самоубивали, за да предизвикат непоносимо чувство на срам у пламенните си опоненти. И все пак, това интелектуално предизвикателство било твърде възхитително, за да остане без отговор, така че работата по него оттогава не е спирала. В течение на изследванията си, но и без да отдават особено значение на този факт, най-добрите мозъци сред корбикулите недвусмислено са доказали, че ядреният синтез, изкуственият интелект и междузвездното разселване и бездруго никога не са представлявали практичен вариант.

Бидейки търпеливи, дълголетни и не особено склонни към колективни глупости, корбикулите отдавна са осъзнали и приели своята неминуема съдба. След около 6 млн. години Слънцето ще се раздуе и температурата на Земята ще се повиши фатално; последната наземна растителност ще загине и с това корбикулите ще изчезнат. След още 90 млн. години, последните едноклетъчни форми на живот ще изчезнат; след още 200 млн. години последните остатъци от вода ще се изпарят, а земната биосфера, вече на края на дългия си и предълъг живот, ще се завре в най-дълбоките пукнатини на този древен скалист свят и ще замре в последен смъртен сън.
image

След 10,000,000,000 години
Земята е изчезнала. Погребението й е било наистина великолепно. Тялото й се е гмурнало в звездните пламъци на Слънцето, което най-сетне е достигнало до фазата на червен гигант и се е разплуло до орбитата на Марс. Последните пепелища от овъгления труп на нашия свят са запратени в междузвездното пространство още от първите слънчеви изригвания, ознаменували началото на последния път на Слънцето към отдавна очакваната си самотна и безрадостна съдба. След още 2 млрд. години наситената с газове и космически отломки ударна вълна от това съприкосновение ще се вреже в облак междузвезден прах, разположен на десетки светлинни години от бледите тленни останки на замиращото Слънце, и ще даде началото на една от най-величествените трансформации в целия космос.
image

Още няколко милиарда години след този сблъсък, една жълто-оранжева звезда от типа К-2 жизнерадостно си гори насред система от шест планети и два астероидни пояса. Втората планета е с температура на повърхността тъкмо между точката на замръзване и кипене на водата и има достатъчно богат асортимент от химични елементи, за да започне трансформационен процес. Ето, че в една точка от повърхността на този свят, извисен сред виолетови лукоподобни неща, които въобще не изглеждат като дървета, но пък в общи линии изпълняват същата екологична функция, стърчи един зъбер от черна скала. На върха му седи някакво същество и се взира към звездите, вее си със стреловидния си гребен и замислено маха напред-назад с широката си опашка. Това е един от първите представители на първия интелигентен вид на тази планета и е първото същество на този нов свят, замислило се над въпроса дали някъде там сред звездите може да живеят и други същества.

Биохимията, структурата, физиологията и жизненият цикъл на това същество нямат нищо общо с твоите, драги ми читателю. Неговият свят, сензорните му органи, съзнанието и чувствата му са ти напълно чужди, дори и ако от него не те деляха 10 милиарда години. И все пак по някаква случайност няколко атома, които в момента са част от твоя мозък, докато четеш тези редове, ще се случи да бъдат част и от това, което минава за мозък у това същество, седнало върху скалата на онзи далечен, все още несъществуващ свят. Този факт плаши ли те или те интригува? Утешава ли те или те кара да потръпваш?
И нещо като завършек:
НАСА: Индустриалната цивилизация върви към колапс
Ново проучване, спонсорирано от „Goddard Space Flight Center” на НАСА изтъква перспективата, че глобалната индустриална цивилизация може да се разпадне в следващите десетилетия поради неустойчива експлоатация на ресурсите и все по-неравномерното разпределение на благата.
Разбира се никому не налагам подобни пророкувания, а и самият аз съм леко скептичен към всякакви прибързани апокалиптични предсказания. Но все пак - още една възможна гледна точка по проблема.


Тагове:   наука,


Гласувай:
21



1. mlad6i - В началото бе добро
28.05.2014 09:52
но постепенон се превъран в голяма глупост- Съчетгал си сериозиня жанр с пародийния и не ти се е получило - нито пародия нито сериозон есе. пъров водите на световние океан се покачват годишно с по 5-10 см. (по-скоро с 5) венеция потъва от 30 години и още не е потънала няма да потъне в следваищте 100.
2. някои видове наистина са пред измиране - тигрите, маймуните, слоновете, белите мечки, но човека в голяма степен се е осъзнал и се мъчи да създаде резервати и зоопаркове.
3 Проблемът със затоплянето е сериозен но ЕС и редица други държави се стремят да намалят парниковите емисии. рабоит се усилено по въпроса. А затоплянето съвсем не е със скоростта която ти предсказавш.
4. Основните проблеми са три - все по-осезнателнаат липса на ПИТАТЕЛНА вода, фактът че до 2050-2060 няма да остаен петрол (поради това са и вес по-продължителниет войни) и нарастващите разлики между бедин и богати. Вторият пробелм може да се реши като бензина се замести с алтернативин горива - идея по която се работи.
5. По пренаселването се рабоит моног отдавна. Датчаните направиха Гренландия независима, след време и на Антарктида ще се заселят хора, а по После - на Марс, Меркурий,Венера и Ганимед.
6. Дори НАСА не може да предсаказав каков ще се случи след повееч от 100 години. пъров защото са възможни неочкаваин изменения в климатичниет прогоноиз ако избухен вулкан, удари метеор или цунами да речем.... Второ защото никой не знае до 100 години какив политичесик събиитя ще се разиграят-.....а ти си тръгнал да правиш прогнози за 10 М години занапред - това е несериозно.Имам и други забележки, но ще се огранича с тези.
Ако правиш пародия - нека е пародия, не не почавй със сериозни неща, ако правиш сериозон есе - не го превръщайв пародия.
цитирай
2. mlad6i - едно Апокалипсис няма да настаен за ...
28.05.2014 09:55
едно Апокалипсис няма да настаен за ден или два - той ще настава поне за век и следователон ще бъдат спасени моног компютри, книги ипрочие знанията ще се съхранят....идеята че ще забравим кои сме е абусрдна. можеби- донякъде да бъде променени - да добием телепатични умения и да изгубим ушите си, но не и изцяло - ще останем двуноги и двукарки.
цитирай
3. asthfghl - 1.
28.05.2014 10:28
Младши, не се напъвай да ми правиш литературоведски разбори, някак не ти се удава. По-добре си се занимавай с разните там шамани ;)

Ако си беше направил труда да внимаваш достатъчно в картинката, даже можеше и да забележиш още от линка на третия ред, че това е превод на чужда статия. Но ти пак давай, продължавай да спориш с вятърни мелници за мое забавление :)
цитирай
4. asthfghl - 2.
28.05.2014 10:28
А, и между другото се научи да пишеш на български, че едва ти разбирам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280747
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив