Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 15:12 - Пак тази история с края на света
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2801 Коментари: 1 Гласове:
22

Последна промяна: 16.04.2014 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кървавата луна: Феерия в червено или знак за края на света
image
В нощта срещу 15 април 2014 г. бе наблюдавано едновременно пълнолуние и пълно лунно затъмнение, или така наречената "кървава луна". Астрономическото събитие предизвика широк отзвук както сред средите на любителите астрономи, така и особено сред някои параноично настроени религиозни фанатици, които разбира се побързаха да го свържат с повторното завръщане на Христос и края на света.
В малките часове във вторник (15-ти април), Луната се скри зад сянката на Земята, което я "боядиса" в характерни червеникави оттенъци. Всяка година се случват средно по около две подобни лунни затъмнения, но този път необичайното беше, че тази година ще има четири такива събития само за година и половина. Астрономите наричат такова явление "тетрада". Любопитното е, че всичките четири лунни затъмнения ще се случат около еврейски празници.
Безброй книги са били изписани около подобни събития, като авторите неизменно се позовават на пасажи от Библията, в които се споменава обвиването на Луната в "кръв". "Слънцето ще се покрие с мрак, а Луната в кръв, преди да настъпи великият и страшен ден Господен" - твърдят както Старият, така и Новият завет.
Сред най-скорошните книги, които дължат популярността си на тези предсказания, са: "Кървави луни: разгадаване на неизбежните небесни знаци" от Марк Блиц; "Кървава луна се надига: библейските предсказания, Израел и четирите кървави луни" от Марк Хичкок, пастор от Оклахома; а също "Четирите кървави луни: нещо ще се промени" от популярния тексаски пастор Джон Хаги. Измежду тези заглавия, последното е привлякло най-голямо внимание и се е превърнало в бестселър в САЩ (доста показателно е, че в книжарниците поредицата на Хаги фигурира в секцията "Наръчници"). Книгата на противоречивия 74-годишен основател на Cornerstone Church в Сан Антонио, Тексас, е сред най-продаваните на американския пазар.

image
В своите писания Хаги твърди, че "нещо ще сполети" израелския народ поради "тетрадата". Четирите затъмнения ще се случат на 15-ти април и 8-ти октомври 2014 г. и на 4-ти април и 28-ти септември 2015 г. Двете априлски затъмнения ще съвпаднат с еврейската Пасха, а тези през септември/октомври - с еврейските пости. Всъщност това е доста логично, тъй като еврейският календар е лунен и основните събития и празници в него съвпадат със смяната на лунните фази. Така например Пасха започва при първото пълнолуние след началото на пролетта, а постите - при първото пълнолуние след началото на есента. Хаги пише, че всеки път когато тетрадата се случи да съвпадне с еврейските празници, на Израел се случва нещо травмиращо, някакво преломно за света събитие.
Например през 1492 г. евреите били изгонени от Испания, а Христофор Колумб открива Америка, с което "предоставя" на евреите място, където да се пренесат. През 1948 г. пък е основана съвременната държава Израел, а през 1967 г. Израел печели Шестдневната война и повторно завзема Йерусалим. Междувременно обаче, през 300-годишния период от 1600 г. до 1900 г. не се е случила нито една тетрада.
Хаги твърди, че този път ще настъпи самото Второ пришествие, християните ще бъдат отведени в Рая, Израел ще се впусне във велика битка, наречена Армагедон, а Христос ще се върне на земята. Пасторът дори планира специално телевизионно излъчване от събитието на конкретната дата (снощи, 15-ти април) по Глобалния Евангелистки Телевизионен Канал.
image
Само дето НАСА не счита тетрадите за особено рядко събитие и уточнява, че до 2100 г. ще има цели 8 "комплекта" от четворни лунни затъмнения. Най-интересният факт за тазгодишната тетрада е, че тя ще бъде видима от всички части на Америка. И нищо повече. А характерният кървав цвят, който Луната придобива при подобно затъмнение, е чисто и просто едно физично явлениеПри лунно затъмнение, естественият спътник на Земята не потъва изцяло в мрак, защото слънчевата светлина се разсейва, докато преминава през земната атмосфера. По-късите вълни отскачат в по-голяма степен от частиците на атмосферата (което е и причината за синия цвят на небето), а по-дългите преминават по-свободно през нея (което е причината за червените изгреви и залези). Освен това по-късите (червените) лъчи се изкривяват, докато преминават през атмосферата, също както ако преминаваха през лещи. И някои от тях падат под такъв ъгъл, че попадат върху Луната.
Това обаче не пречи на пастора да проповядва апокалиптичното си учение. "Библията ни учи, че когато се вгледаме в знаците, когато вдигнем глава и се възрадваме, ние се приближаваме към Избавлението", заявява Хаги по време на поредната си проповед. "Вярвам, че небесата са Божият билборд и че Той изпраща сигнали до планетата Земя, но повечето от нас просто не искат да ги видят".

Навярно е имал предвид подобен на следните билборди:

image image
image image
Същевременно Грег Бойд, пастор от църквата Удланд Хилс в Сейнт Пол, Минесота, нарича тези предсказания чиста загуба на време и занимание, което граничи с езичеството и астрологията. "Ето, че имаме цял сегмент от населението, който се подвежда по такива самозванци - явно никоя конгрегация не е имунизирана срещу такива заблуди", казва Бойд. "Те биха могли да предизвикат масова паника сред хората - което между другото не е задължително винаги да е вредно и грешно".
В действителност свещените еврейски празници носят доста по-малко телогическо значение в сравнение с Възкресението Христово, както пояснява Сам Стормс, пастор от църквата Бриджуей в Оклахома Сити. И всякаква връзка между двете събития следва да носи значително по-малко тежест. "Трябва да престанем да се подвеждаме по подобни сензационни спекулации", казва той. "Може би християните просто сме по-лековерни. Човек трябва доста да си поиграе с данните, за да ги нагласи така, че да изглежда, сякаш тези небесни явления са знак за осъществяването на едно или друго библейско предсказание".
image
Е, разбира се, Хаги в едно може и да излезе прав: светът все някога може и да свърши. Стига да упорствате и да продължавате да го предсказвате достатъчно често и настоятелно, все някога ще уцелите - както е при лотарията.
Така че за всеки случай нека кажем за заинтересованите какво следва да се направи в този случай: 1) приберете се у дома и целунете половинката си - дори и да сте яли чесън на обяд. 2) Прегърнете децата - дори и на тях да не им пука особено и да не искат да вдигнат глава от лаптопите и смартфоните. 3) Намачкайте кучето или котката - дори ако в отговор целия ви олигавят, одраскат или ухапят. 4) Не гледайте потворно поредния епизод от Игра на Тронове - даже и да изпитвате непреодолимо желание още веднъж да се изкефите на бруталния начин, по който омразният крал Джофри срещна заслужения си край. Вместо това излезте със семейството или приятелите и се наслаждавайте на вечерта.
Просто последвайте съвета на древния поет: Carpe diem! Сграбчете момента (или половинката си, ако сте в особено любвеобвилно настроение).
Защото, със или без кървава луна, животът е кратък.


Тагове:   религия,   псевдонаука,


Гласувай:
22



1. freeoldmen - Колко жалко, че милостивият Бог не е включил една подходяща тетрада
16.04.2014 18:39
през 30-те години на миналия век, та да предупреди избрания народ за холокоста...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301820
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив