Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2014 21:32 - Срещата с марсианците се отлага
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НАСА: Светлината на Марс не е от марсианци
"На хилядите снимки, които ни изпраща "Кюриосити", на практика всяка седмица се забелязват светещи точки", обясняват от НАСА
image
Светлината, която се вижда на снимките, направени от марсохода "Кюриосити" на 2 и 3 април, изобщо не е мистериозна и  не е свързана с присъствие на марсианци, оповести НАСА, цитирана от Франс прес.
"Този феномен, който предизвика много спекулации в интернет и според някои може да е свързан с присъствие на извънземни, всъщност е следствие от отблясъка на слънчеви лъчи от скали или от косото падане на космически лъчи върху детектор на камера".
Това заяви изследователят от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Джъстин Маки, който отговаря за камерите на "Кюриосити".
"Това са най-вероятните обяснения. На хилядите снимки, които ни изпраща "Кюриосити", на практика всяка седмица се забелязват светещи точки.", добави той.
"Кюриосити" е направил въпросните загадъчни снимки, след като стигнал до точка от маршрута си, известна като Кимбърли.  Светлината се появява в същата северозападна посока на хоризонта, в която се намират марсоходът и Слънцето в следобедните часове.
Ако става въпрос за отблясък на слънчеви  лъчи от скала, тя би трябвало да е на разстояние около 160 метра от "Кюриосити". Светлината се вижда на снимките, направени с дясната камера на марсохода, но не и на тези, направени една секунда по-късно с лявата му камера.
"Обикновено можем бързо да определим източника на светлина в зависимост от това дали тя се появява на направените от двете камери снимки или не", поясни Маки.
"В дадения случай обаче това е по-трудно заради т.нар. мъртъв ъгъл на втората камера в деня, когато са направени снимките.", обяснява Маки.
Учените предвиждат нови изследвания с помощта на инструменти на "Кюриосити" в точката Кимбърли, както и във вътрешността на кратера Гейл, за да се съберат повече данни за марсианската среда в миналото.
Източник: БТА


Тагове:   наука,   псевдонаука,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280863
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив