Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 21:34 - Фалшивите "русалки" в Британския музей
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2115 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 10.04.2014 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колко лековерни са хората, направо е плашещо...
"Вижте страховитата мумия на истинска русалка"
"Русалките отново изплуваха на повърхността след появата на филма на Animal Planet, посветен на тях. В лондонския British Museum се пази обаче една прелюбопитна мумия на подобно същество, което впечатлява със своята външност, която е на нещо средно между човек и риба."
image
Само дето това са доказани измами, което дори е пространно документирано от техните съвременници.
В повечето случаи са събрани костите от различни животни и са сглобени и представени за "автентичен екземпляр" - най-често тяло на маймуна се прикрепва към опашката на голяма риба.
В други от случаите става въпрос за тленните останки от един вид морски бозайник, наречен "дугонг" в Далечния Изток, който е близък родственик с морските крави (които пък от своя страна са част от разреда сирени).
В отделни случаи става въпрос за труповете на хора, които са били засегнати от сиреномелия, или т.нар. синдром на сирената, който е рядка форма на генетична деформация, при която долните крайници се сливат и така се създава впечатлението за наличие на опашка като на русалка.
Наистина, когато се вгледаме по-отблизо, наяве излиза действителността: хората в миналото, а и в днешни дни, често прибягват до изпипани трикове и създават любопитни артефакти и измами, за да направят впечатление и да заработят някоя допълнителна пара на гърба на хорското лековерие.
Трикът работи безотказно. Истерията често добива фрапиращи мащаби. И ставаме свидетели как всякакви "капацитети" се надпреварват един през друг да се произнасят с какви ли не невероятни тълкувания на тази иначе толкова лесно проверяема небивалица.

Що се отнася до митове като например тези за русалките, в първобитните примитивни времена хората са си създавали всякакви фантазии, за да обяснят необяснимото (към онзи момент). Пример: преди да се изобретят първите телескопи, хората са вярвали, че някакво чудовище (змей, дявол и т.н.) е изяждало Слънцето по време на слънчево затъмнение. Това значи ли, че е имало змей? Не, разбира се. Просто Луната е минавала между Земята и Слънцето - просто е. Обаче ако хората тогава са записали историята за змея в една дебела книга и са я предавали от поколение на поколение, това значи ли, че сега и ние трябва да вярваме във въпросния измислен змей, само защото "древните така казват"? Е, ако някои от нас толкова държат да живеят като първобитни - кои сме ние, че да ги спираме? Но това не прави примитивните им суеверия нито капка по-валидни, отколкото са.
А що се отнася до прословутия "документален" филм на Animal Planet, не само че той с лекота бе оборен, ами последващото продължение (да, доскоро реномираният документален канал си позволи да направи и втора част) тотално срина вече и без това разклатения авторитет на Animal Planet.

Несъмнено, очаквам всевъзможните псевдоразбирачи да ме накачулят и да почнат да ми обясняват как, разбираш ли, науката нямала отговор на "всичко" (сякаш тя някога е имала подобни претенции), следователно аргументът не важи (сякаш това по някакъв магически начин ще отстрани лъжливостта на горепосочените измами); или пък, което би било още по-забавно, как "неведоми са пътищата Господни" и скептиците ще горят в Ада, понеже... I Find Your Lack Of Faith Disturbing.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitko69 - Ха
11.04.2014 04:23
И Анимал Планет ли са правили филм за русалки? Аз си мислех, че само фантасмагории като Карибски пирати 4 се занимават с такива работи...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4309709
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив