Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 16:38 - Ной, Ковчегът и Потопът (част I)
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 8133 Коментари: 14 Гласове:
21

Последна промяна: 07.04.2014 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
По повод наскорошното излизане на филма "Ной" по кината, нека разгледаме действителната библейска история за Ной. Ще се абстрахираме от холивудските ефекти и очевадните несъответствия между сценария на филма и историята в Библията (онези каменни трансформъри все пак бяха доста впечатляващи) и ще се фокусираме върху това, което ни предлага светото Писание.
Кой е Ной
Ной е бележит герой от Стария завет, който е сключил втория пакт с Бог, след като оцелял по време на големия Потоп. Ной също е известен с това, че бил хроничен пияница, че изпаднал в алкохолен ступор и заспал напълно гол, а сетне проклел собствения си син, задето го бил видял в това състояние. Въобще, Ной изглежда бил един много приятен човек.
Ной се родил по някое време някъде в Близкия изток, в "люлката на цивилизацията". Разбира се, никой освен господ Бог и самия Ной (заедно с неговото домочадие) не преживял онези събития, така че съвсем удобно не са останали други свидетели, които да потвърдят твърденията в Стария завет.
На 480-тия му рожден ден, Бог се свързал с Ной и му заявил, че скоро ще почне да вали безспирно, така че няма да е зле да вземе да си построи лодка. И то каква лодка! После Бог явно спуснал на Ной подробни инструкции за построяването на безпрецедентна по размери и сложност покрита плаваща конструкция (и същевременно възможна за построяване с простите сечива на бронзовата епоха). Въпросният Ноев ковчег трябвало да побере по два екземпляра (мъжки и женски) от всеки животински вид (да, включително и динозаврите, а навярно и еднорозите и драконите!), а също и достатъчно провизии и водосъбирателни съдове, за да може цялата тази пасмина да преживее дълго време в открито море.
На 600-годишна възраст (което значи цели 120 години след Божието предупреждение), Ной качил себе си, децата си и всичките си ръмжащи, цвъртящи, пълзящи и летящи домашни любимци (включително Т-Рекс) на голямата си Лодка и всички се отправили на околосветско плаване, което траяло точно 40 дни (това е свято число, така че е редно да си го запишем някъде).
Бидейки мъж на честта, Ной се наложило да прокълне и прокуди единия си син, когато младежът (по онова време вече на възраст няколко века) видял клетия си баща да се излежава съвсем гол с особено тежка форма на махмурлук. Случката е известна като "проклятието на Хам" и както по-рано сме споменавали тук, зад нея се крият доста по-дълбоки съображения, най-вероятно - с расистки уклон. В крайна сметка Ной починал 950 години след раждането си и несъмнено се присъединил към въображаемия си небесен началник в Рая - все пак си бил заслужил мястото там, след като бил извършил едно такова благородно дело като изоставянето на цялото човечество да се издави.
Изследователите на древните писания не се съмняват, че историята за Ной е прекопирана от по-стари предания от региона, като например месопотамския мит за Утнапищим, който също бил преживял един Потоп, носейки се на една голяма лодка, след което бил повишен до патриарх на човечеството от небесния си началник. А също и Гилгамеш. И още няколко други такива герои, общото между които е, че всички те били разговаряли насън с Бог (в различните му съответни форми и превъплъщения, в съответствие с културно-религиозните особености на съответния регион).

image
Световният Потоп
Както личи от името му, големият Потоп бил катастрофално митично събитие. В Битие се разказва за голямо наводнение, което обхванало ЦЕЛИЯ свят и при което загинали всички хора и животни, освен онези, които Ной благоволил да качи на своя плаващ Ковчег. Според Библията, потопът бил докаран като наказание за всички хора, след като Бог се разочаровал от низостта, до която се било докарало неговото творение. Един вид рестарт на цялата програма, след като Създателят й осъзнал, че цялата операционна система е безнадеждно забила.
Историята не уточнява дали дори новородените бебета (и дори още неродените)  и всички невинни животни били избити поради своите предполагаеми неизвършени грехове, или просто се превърнали в необходими и неизбежни жертви вследствие на страничните ефекти от глобалното наводнение (а именно: издавяне).
Съвременните библейски изследователни интерпретират историята за Потопа алегорично. Например, те съзират в нея пример за милостта Божия към вярващите (в случая - Ной и семейството му). От друга страна религиозните фундаменталисти, както обикновено, пропускат общата картина от взиране в детайлите, като упорито настояват за дословната достоверност на историята за Потопа. Защото, ако тя беше просто една скалъпена метафора, то излиза, че Библията съдържа недостоверни твърдения, което би разклатило нейния авторитет (поне според техните опасения). Така се е наложило създаването на псевдонауки като Креационизма, които са скалъпили цяла система от шарлатански твърдения като тези в "библейската геология", които се опитват да докажат, че Земята е не по-стара от 6000 години.
Всъщност преди библейския мит за Потопа е съществувало огромно разнообразие от по-ранни митове за потопи, възникнали и развили се отделно един от друг. Неслучайно, повечето от тях са били съчинени от общества, населявали земи в близост до големи водни басейни с променливо ниво на морето или реките.

image
Физическото измерение
Легендата за всемирния Потоп присъства в митовете на много култури по света. Счита се, че тя произхожда от реални исторически събития, вероятно случили се в Каспийския регион, който явно е бил податлив на наводнения и е в непосредствено съседство с регионите, засегнати от библейската и месопотамските легенди. Макар че митът може да се обясни с голямо регионално наводнение, световният Потоп е описван от библейските фундаменталисти като ВСЕМИРЕН потоп, който покрил ЦЯЛАТА Земя и не оставил нито късче суша. Това би могло да се случи само при наличието на екстремна ерозия, която би заравнила земната повърхност до състояние, при което биха липсвали високи планини, които да стърчат над водата. В противен случай, за да се покрият осемхилядници като Еверест, би било необходимо такова невъобразимо допълнително количество вода, което не би могло да дойде отникъде в космоса - да не говорим пък, че после то трябва отново да е изчезнало нанякъде.
Дословният прочит на фундаменталистите, при който Земята е на възраст около 6000 години, съвсем изключва подобна възможност. Така че мащабът на митичния Потоп би следвало да се разглежда в контекста на съвременната маса на Земята. Така стигаме до някои любопитни изводи, ако приемем, че събитието наистина се е случило. Ако приемем, че не е имало магическа временна трансформация на релефа между момента на Потопа и днешни дни, нивото на световния океан би трябвало изведнъж да покрие Хималаите (Библията изрично твърди, че водата е покрила най-високите планини на света). Това означава 8.84 км над обичайното ниво на световния океан. Тъй като обемът на сушата е незначителен в сравнение с допълнителния обем вода, който би бил необходим, за да се покрият всички планини (океаните заемат 71% от земната повърхност при средна надморска височина на сушата около 800 м), едно просто изчисление показва, че необходимото количество вода би било поне 4.5 млрд км3. Съвременният обем на световните океани е общо около 1.3 млрд км3. Това повдига въпроса откъде се е взела всичката тази допълнителна вода и което е още по-любопитното: къде се е дянала веднага след това?

image
Валежите
Обичайната история за Потопа твърди, че водата дошла от дъжд, който валял безспирно 40 дни и 40 нощи. Дъждовете се предизвикват, когато атмосферата повече не може да задържа водата в газообразно състояние и настъпи пренасищане. Обикновено атмосферата е на предела на насищането и вариациите в температурата и налягането, предизвикани от атмосферните фронтове, доста често изменят този праг на наситеност. Тогава колко са водните пари, които трябва да висят в газообразно състояние, за да се получат 4.5 млрд км3 вода? В момента водните пари, които са в атмосферата, са средно около 2-3%, при максимум 4% в зависимост от температурата и налягането. Промяната в атмосферните условия, необходима за задържането на 112 млн км3 вода дневно е около 120,000 пъти по-голяма спрямо дневните глобални валежи в днешни дни. Това веднага би направило атмосферата невъзможна за дишане.
В действителност атмосферата не би могла да поддържа такова огромно количество вода дори при най-екстремната температура и налягане, които планетата може да предложи. Ако приемем, че в даден момент е имало подходящи условия за съдържането на толкова вода в атмосферата, човеците и всяко друго живо същество, което диша кислород, щеше да се е удавило от самия акт на вдишване на въздуха. А Земята щеше да се превърне в тенджера под налягане, с атмосферно налягане близо 1000 пси, вместо обичайните 14.7. Като изключим удобното (и напълно безсмислено) обяснение, че "неведоми са пътищата господни" (толкова често използвано от Креационистите), това е очевидно невъзможно.
image


Хидротектоничната "теория" и други глупости
Една наскорошна теория, която Креационистите се опитват да изфабрикуват, за да заобиколят всичките тези несъответствия с реалния свят, включва хипотетичното вкарване на водата под земята и твърдението, че дебел пласт от лед или пара е съществувал над атмосферата, или пък че водата е била укрита из кухини в земята, или дори че внезапно нашествие от комети я е донесло. В случая на подземната версия, единственият метод за изпускането й на повърхността е чрез пара, което обаче би стерилизирало планетата, независимо дали една избрана част от обитателите й са плавали на гигантска спасителна лодка или не.
Друга разновидност на тази безсмислица е т.нар. "лунно изпразване", при което на Луната е имало вода, която се отделила от нея вследствие на гравитационното претегляне на Земята (нарушавайки принципа на запазване на механичния момент) - което пък на свой ред е предизвикало възникването на кратерите на Луната, а вероятно и на други каменни тела из Слънчевата система. Освен че не съществува физически възможен механизъм, по който всичко това би се случило, едно възможно покритие от лед или пара би преобърнало цялата си орбитална потенциална енергия в кинетична в момента на своето колабиране, при което би размазало Ной и всичките му домашни любимци като преварени яйца. Количеството попадения от комети пък, необходими за доставянето на толкова вода, би привнесло енергия, която многократно би надвишавала мащабите на терциерния катаклизъм (който погубил динозаврите) - което би направило последващо Божие наказание чрез удавяне на практика излишно, тъй като всичкият живот на планетата и без това би бил затрит.
Хидротектоничната теория е типичен пример за жалък псевдонаучен опит да се намери обяснение откъде се е взела всичката вода, необходима за такъв глобален потоп. Тя игнорира и също толкова съществения въпрос къде се е дянала после водата. Приложението "Отговори към Битие" се опитва да отпъди и двата въпроса чрез твърдението, че всъщност е била нужна много по-малко вода, отколкото изглежда на пръв поглед, тъй като познатата ни суша впоследствие е била (забележете!) издигната НАД океаните, което е прекратило Потопа и е накарало водите да се "отдръпнат". Което пък повдига ред геологични въпроси, като например: къде са доказателствата за подобно движение на земни маси толкова наскоро в геологично отношение?

image
Проблеми с Ковчега
Централен за мита за световния Потоп е Ноевият ковчег. Всъщност голямата лодка е толкова важна, колкото и самият Потоп. И е също толкова невъзможна, ако не и повече. В общи линии, Бог предупрежил Ной за наближаващата катастрофа и му наредил да прекара години в строенето на големия Ковчег, за да спаси животните от гибел. Ковчегът плавал из световните води по време на Потопа, докато всички останали земни обитатели се издавили - включително рибите (които иначе са си доста добри плувци)! В резултат на това Ной, семейството му и по два екземпляра от всеки животински вид (или пък четиринайсет, в зависимост от версията на библейската история, в която сте си избрали да вярвате), оцелели след Потопа и въпреки очевидното генетично заприщване, което това би причинило, продължили да живеят дълго след това и весело и щастливо наново заселили целия свят.

image
Събирането на животните
Тази част има две версии. В Битие 6:19-21, Бог нарежда на Ной да доведе по две животни от всеки вид. Но в Битие 7:2-3, Бог казва на Ной да доведе по седем двойки от всяко "неопетнено" животно и по една двойка от всяко "опетнено" животно. (Това разграничение се водело от еврейските правила за "кошер"). Най-често застъпваната версия е първата - че по две от всеки "вид" животни са присъствали на Ковчега (втората версия обикновено се пренебрегва, защото е твърде "еврейска", съответно не-универсална). Това води до един невероятен, дори непреодолим логически проблем. Ной никога не би могъл да обиколи целия свят и да събере екземпляри от всяко животно. Дори и да не се е налагало сам да отиде и Бог да е накарал животните сами да се организират и да изберат по една двойка, която да ги представлява, замисълът пак не би сработил. Някои животни е трябвало да се отправят на невероятно дълго пътешествие от места като Южна Америка и Австралия. Това трудно би се случило. Повечето животни биха загинали по пътя и никога не биха стигнали до Близкия изток. Много животни не могат да плуват, което прави пътуването от други континенти невъзможно. Други се движат толкова бавно, че биха умрели от естествена смърт, преди да са стигнали. Животни като птиците додо, които живеят в закътани поселения и никога не са се сблъсквали с хищници, биха били изядени от животни по-нагоре в хранителната пирамида като вълците и големите котки. Някои животни като коалите се нуждаят от специфична диета, която се намира само в определени ареали - ако напуснат тези ареали, те скоро биха умрели от глад. И т.н. Списъкът с парадокси е наистина доста дълъг.
image
Грижа за животните

Грижата за животните по време на престоя им на Ковчега също би била практически невъзможна. Дори простото им хранене би било непосилна задача за Ной и семейството му. Все пак лъвовете, тигрите, мечките и други биха намерили богат урожай сред (очевидно вече изчезнали) животни (дори и помежду си!), когато Ной и неговите хора се разсеят с други задачи. И въобще с какво са хранели всичките тези изгладнели месоядни, при положение, че е трябвало да опазаят всички двойки живи? Да не би Ной да е изобретил и дълбокото замразяване? Във филма този проблем хитроумно е заобиколен (но не съвсем) чрез упояване на животните с някакъв магически пушек (интересно, той не действа единствено на хората). Но дори и заспали, жизнените функции на животните не спират съвсем и те пак биха умрели от глад, ако не се хранят.
Оцеляване на водните видове
На Ковчега не е имало никакви водни обитатели, така че всички морски видове, които срещаме днес, според мита за Потопа, би трябвало да се оцелели през въпросните 376 дни на катаклизъма. Това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО малко вероятно, тъй като едно тотално наводняване на Земята би предизвикало такива драстични екологични проблеми, че повечето морски видове биха загинали. Повечето сладководни риби въобще не могат да оцелеят в солена вода, така че покачването на океаните и заливането на езерата и реките бързо би ги погубило. А след като те изрично не са присъствали на Ковчега, остава въпросът откъде са се взели днес сладководните видове. В допълнение, екстремната турбуленция от наводнението би избило всичката риба, която живее близо до морското дъно; малките риби, които живеят около рифовете, биха били премазани и лишени от кислород. Мнозина биха се задушили, погребани под тонове седименти, вдигнати от турбуленцията.
Да не говорим пък за цялото многообразие от растителни видове, които Ной не е благоволил да качи на Ковчега. Интересно те как биха оцелели след толкова дни под водата (но за това - по-надолу).

image
Здравина на Ковчега
По време на Потопа, Ноевият ковчег със сигурност се е сблъскал с всевъзможни предизвикателства заради най-бруталните атмосферни явления в световната история. "Изследването", представено в Отговорите към Битие, твърди, че Ковчегът е можел да издържа на вълни до 30 м, без да се преобърне. Вълните в днешните океански бури могат да достигат и до 31 м и повече. При положение, че целият свят е наводнен, е много вероятно да е имало и вълни с много по-голяма сила и височина. Не съществува физична пречка при липсата на препятствия (суша), вълните да се усилват, докато достигнат дори КИЛОМЕТРИ височина. И е много малко вероятно един дървен съд, дори при най-пестеливата преценка (макар и по-голям от всички кораби, строени някога) да може да оцелее твърде дълго в морето при такива условия, тъй като дъските му биха се изкривили, пропукали, изхабили, водата щеше да започне да се просмуква вътре и цялата чудесия накрая би потънала под собствената си тежест (освен ако преди това не се разпадне). Несъмнено, това би било доста голям срам за инженерните умения на Божия довереник.

image
Геоложки следи
Ако беше се случил, Потопът би унищожил множество геоложки формирования. Ако погледнем снимки на някогашното океанско дъно, ще забележим, че има твърде много скали, струпани на колони. Едно изследване на "учени" Креационисти оценява скоростта на теченията по време на Потопа между 40 и 80 м/сек. Това обаче лесно би унищожило скалните колони, които наблюдаваме днес.

Фосилни слоеве
Изправени пред геологични останки с доказана възраст милиони и дори милиарди години, много поддръжници на теорията за младата Земя настояват, че те са били отложени от големия Потоп. Как точно фосилните пластове са се наслоили така прецизно за такъв кратък период от време при такива хаотични и направо брутални условия, остава необяснено от тях. Обикновено този проблем се отпъжда с твърдението, че когато започнало да вали, животните доста бързо са се разпределили от само себе си в зависимост от способностите им да се съревновават за бързо смаляващата се суша (т.е. за няколко дни). Което е пълна глупост.
Проблемът е следният. Очевидно фосилните слоеве са имали на разположение милиони години, за да се формират чрез постоянното натрупване на тленни останки от неизброими поколения животни. Например можем да изкопаем фосили на трилобити в Африка и те биха имали същата гъстота като тези, които ще изкопаем в Сибир. Излиза, че ако се доверим дословно на историята за Потопа, то предделувиалният свят (този преди потопа) трябва да е бил гъсто застлан с трилобити. Да не говорим пък за другите животни, чиито останки продължаваме да изкопаваме днес. Всъщност излиза, че трябва да е имало много повече животни, отколкото може да се очаква от биосферата да е в състояние да поддръжа - само за да може да се обясни компресирането на фосили, за което иначе биха били необходими милиони години, само за няколко дни и седмици.
Тази теория също не взима под внимание фосилизираните растения, които показват същия порядък като животинските и които очевидно не са могли да избягат от наводнението. Закономерно повтарящите се и постепенно редуващи се слоеве във въглищните мини сочат за постепенни цикли на седиментация, а не внезапно еднократно отлагане в определен кратък момент (т.е. катастрофично събитие). Въглеродните животински обвивки и калцираните черупки, съставящи плажовете по света, се нуждаят от дълги периоди за формирането си. Един брутален потоп би ги разбъркал и смесил с тиня и пясък и би засадил всички брегове със сивкав пясък, вместо с цялото разнообразие, което наблюдаваме днес.

image
Оцеляване на животните след Потопа
След Потопа, животните от Ковчега е трябвало да се сблъскат с редица екстремни препятствия. Една популация под 20 члена със сигурност означава изчезване на вида. След Потопа е имало по 2 животни от всеки вид (14 от някои богоизбрани видове плюс 14 от всеки птичи вид, ако вярваме на втората версия). Тези животни е трябвало да оцеляват при изключително жестоки условия. Един такъв потоп би следвало да е унищожил целия растителен свят, а океанските течения със скорост 40-80 м/сек са отнесли и погребали всякаква полезна почва под дебели пластове седименти.
Тревопасните не са имали абсолютно никаква храна. Повечето трябва да се измрели от глад. Креационистите твърдят, че Потопът отложил няколко метра седимент навсякъде из Земята. Следователно семена, по-тежки от частиците тиня, не биха оцелели. Онези, заровени по-плитко, не биха дали достатъчно растителност, за да изхранят оцелелите. Много животни се хранят с листата или плодовете на големи дървета - следователно тези биха измрели първи.
Месоядните и всеядните животни от Ковчега биха имали храна за известно време, а именно другите оцелели животни. Но след привършването на тревопасните, хищниците са щели да се нахвърлят един върху друг или да измрат от глад. Обяснението на Креационистите е лишено от всякакъв смисъл: те твърдят, че месоядните ядяли мърша, гъби, дори зеленчуци! Всъщност животните рядко ядат мърша, по-стара от един месец. Твърдението, че тези животни биха се хранели с разложени трупове на възраст над година (при това погребани под метри седимент), е пълна глупост. Повечето месоядни са неспособни да ядат зеленчуци, а гъбите не са толкова често срещани в Близкия изток.
След спадането на водите, животните е трябвало да търсят и прясна вода, но предвид океанския потоп, те са щели да измрат от обезводняване. Потопът би осолил всяка почва и всякаква наземна вода би била наситена със соли. Повечето животни, освен ако не са специално адаптирани за целта, не могат да пият солена вода.
Оцелелите биха срещнали и огромни затруднения при възпроизводството си. Потопът щеше да е разрушил структурите, необходими за него. Летящите видове като орела се нуждаят от високи дървета, за да гнездят. Те не биха се появили дълги години след такъв потоп - време, през което репродуктивните навици и физиологични функции на животните биха закърняли, което би довело до изчезването на тези видове.

image
Оцеляване на растенията след Потопа

Съвсем в унисон с обичайната склонност на хората НАПЪЛНО да забравят за растителното царство, когато говорят за "живота" (да не говорим за гъбите, едноклетъчните, бактериите и т.н.), явно никой не се замисля какво би станало с растенията. Като изключим контекста на важността им за изхранване на животните, те обикновено биват игнорирани. Това би могло да се пренебрегне, ако вярваме на щастливия завършек на историята за Ной, който изпратил гълъб в търсене на суша, който се върнал с маслинова клонка (Битие 8:10). Явно някои специални растителни видове по някакво чудо са оцелели след Потопа без проблеми. Всъщност наистина има случаи растения да оцеляват след наводнения - някои заливни низини дори се облагодетелстват от този факт. Все пак при масивните турбуленции, огромните седиментни наслагвания и хилядите метри вода отгоре, която би блокирала всякакъв достъп на слънчева светлина и предвид дългото времетраене на Потопа, просто няма как това да стане. Всичко растително би загинало, ако изключим някои водорасли.
Всякакви растителни видове просто биха изчезнали след Потопа, тъй като никъде не се споменава Ной да е складирал и образци от всяко семе по света, нито да е култивирал щамове бактерии или гъбични колонии. Дори да приемем, че го е сторил, но по някаква причина Библията е пропуснала да го спомене, това само би му създало двойно повече работа от вече струпаните на плещите му нелепо непосилни задачи. Растителният свят щеше да бъде удавен също както животинския, така че единственият шанс за неговото бъдеще е било, ако някой е съхранил семена за повторното му разсяване. Проблемът е, че дори и да е имало плаващи във водата семена, те имат склонността спонтанно да покълват, когато се намокрят. А без добра почва, в която да се развият, те умират доста бързо. Водните растения показват колебливи резултати, когато се оставят във вода: макар и да се чувстват в "собствени води" в такава среда, много от тях не са жизнеспособни след 6-7-месечно пребиваване във водата, без да покълнат - а покълнат ли, те ще се нуждаят от хранителни вещества (които Потопът вече отдавна е унищожил). Така че как биха оцелели?
Но дори и да приемем, че някои семена са оцелели, условията след Потопа в никакъв случай не са били благоприятни за ново разсяване. Дебелите пластове тиня и отломки щяха да са доста равномерно разпрострени по света (все пак Потопът е бил всемирен, нали?) Днес различните растения са се пригодили към различни условия, различни почви и т.н. За да се размножат и разпространят, много от тях се нуждаят от симбиотично съжителство с животни (особено насекоми) с цел опрашване и разсяване. Много често този механизъм е изключително специфичен, като само ЕДИН точно определен растителен вид съжителства с ЕДИН животински вид. Макар и някои растения да се опрашват и разсяват чрез въздушните течения, една планета, населена само с по няколко отделни екземпляра, при тези негостоприемни условия, едва ли би била точната среда за оцеляването им.
Накратко, проблемите при ЖИВОТНИТЕ всъщност са най-малките проблеми в цялата история за Потопа. Растенията са първата брънка от хранителната верига, те директно използват слънчевата енергия и произвеждат хранителни вещества, а като страничен продукт преработват въглеродния диоксид в жизненоважен кислород. Без възможността за поддържане на основаваща се на растителния свят биосфера, задачата на Ной би била обречена на неуспех.

СЛЕДВА ЧАСТ II


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
23



1. conrad - Абсолютна гавра,
04.04.2014 19:53
невярни теории, сатанински "достоверни", ловко манипулиращи и извращаващи Божието слово.
Ако Ной беше алкохолик дали Бог щеше да го пощади от потопа - що за нелепост?!??
Бог е свят и верността и безупречноста на Ной към Него е документирана. Моля, прочетете Библията, разказваща тази история, а не копирайте луциферски нетни жълти извращения без да ги сравните с първоизточника.
Земята е научно доказано на около 6000 г.
Вижте "Младата възраст на земята" тук:
http://www.youtube.com/watch?v=mt6BcL5PKkw
цитирай
2. asthfghl - 1.
04.04.2014 20:30
А, ето го - първият дългоочакван Креационист се появи. Любопитно! :-)

> Земята е научно доказано на около 6000 г.

Доказателства някакви имаш ли? Обяснение за резултатите от радиодатирането на метеорити? За фосилните останки, пръснати из цялата планета? За динозаврите? За археологическите находки отпреди 4000 г. пр.н.е.? За астрономическите наблюдения на свръхотдалечени галактики? Да/не? така си и мислех.
Само ако обичаш не замесвай науката в брътвежите си, ок?

Относно пиенето на Ной, вземи се запознай с писанието, което самият ти толкова претендираш да познаваш. След потопа Ной започва да обработва земята и изобретява изкуството на приготвянето на вино. Веднъж, докато бил опиянен от вино, един от синовете му - Хам, влязъл в шатрата, където пияният Ной спял, и "се поругал над баща си" (т.е. видял го гол) (Битие 9:22). Впоследствие Ной го проклина и го поставя в подчинено положение на по-големите му братя - което пък от своя страна служи на евреите (а по-късно - и на християните) за извинение за расизма им спрямо африканците (Хам се счита за предтеча на африканците).

А най-забавното е, че се налага точно на теб, креациониста, да ти ги напомням всичките тези неща ;)
цитирай
3. asthfghl - 1. (2)
04.04.2014 20:32
> Ако Ной беше алкохолик дали Бог щеше да го пощади от потопа - що за нелепост?!??

Ето един нагледен пример за невнимаване в съдържанието (следствие от манталитета "кон с капаци", несъмнено). Ной развива привързаността си към виното СЛЕД Потопа. Ти въобще познаваш ли Стария завет!?
цитирай
4. conrad - Няма да чакам да "одобряваш" коментарите ми, за да ги публикуваш - страх те е от истината, затова си се барикадирал зад "модерацията"
04.04.2014 21:15
Няма да коментирам тук - ще публикувам Истината, такава, каквато е описана в Библията.
Приеми го като контраудар - нека хората разберат Божествената истина за потопа, а не луциферианската, каквато версия си лепнал в блога си.....
И седни и изгледай филма с научните доказателства за младата възраст на земята, вместо да сееш глупости, за които скоро ще отговаряш пред самия Създател!
Срам и позор!!!!
цитирай
5. asthfghl - 4.
04.04.2014 21:26
Ако беше си направил труда да поразгледаш из предните постове, щеше досега отдавна да ти е станало ясно какво е наложило модерацията - не възнамерявам да се обяснявам надълго и нашироко с поредния трол.

Публикувай (копи-пействай) си каквото искаш, щом толкова те е страх да влезеш в открита дискусия.

Ако има нещо срамно в цялата работа, то това е фактът, че първобитни останки от родовообщинния строй като теб все още имат някакво влияние в съвременното общество. Позорно наистина.
цитирай
6. mikolaj - Креационизъм и анти-еволюционизъм
05.04.2014 10:50
И аз някога бях анти-еволюционист, за едни период от 6-7 години, но никога и не съм се смятал за креационист. И знаете ли защо- защото креационизмът се уповава само на вяра, а претендира, че представлява научно познание. Креационизмът не може да бъде наука, просто защото той е догматичен и затворен в себе си, изолиран от света на фактите и доказателствата.

Това, което някога ме отблъсна от еволюционизма, беше същата тази догматична (в по-малка степен) нагласа- в училище еволюцията се учи по невероятно скучен и непрактичен начин. Ако попитате случайни минувачи на улицата за някои основни находки, принципи и т.н. на еволюцията, се съмнявам, че ще отговорят нещо. Но най-вече еволюционизмът не съответства на убеждението ми, че хората винаги са били хора, висши разумни същества. Доказателството за това е именно появата на древни цивилизации още преди 8000 години Вероятно в бъдеще ще бъдат открити още по-древни такива, което ще промени разбирането ни за човешката история. Но това е само мое убеждение, а не наука.

Най-важното е за еволюцията да се говори по начин, който да провокира интерес. А малко или много, креационистите подпомагат именно това любопитство- човек започва да се пита кой от двата лагера е прав и сам издирва информация. Смятам, че това е полезно за науката, стига насреща си учените да имат истински учени.
цитирай
7. asthfghl - 6.
05.04.2014 11:09
Да, в предходния пост "Войната срещу науката" съм споменал:

"Една от причините атаките срещу науката, особено по-прикритите, да са толкова ефикасни е, че науката в най-общия случай е сложна, трудна за разбиране, следователно плашеща за мнозина. В известен смисъл, възползвайки се от факта, че много деца по начало са изпитвали ужас от науката в училище (за което до голяма степен вина има и самата образователна система), нейните противници се стремят да развият човешката склонност да се страхуват от всичко, което не разбират. А когато погледнеш на широкия свят през очите на страха и недоверието, ти неминуемо ще започнеш да откриваш невидими заплахи навсякъде около себе си. Повечето хора малко или много са способни да се справят с тези страхове, ако те не са в особено напреднала форма - но фактът, че те присъстват в подсъзнанието им, си остава благотворно поле за изява на всякакви антинаучни тенденции и реакционни начини на мислене."
цитирай
8. asthfghl - 4.
05.04.2014 11:18
> И седни и изгледай филма с научните доказателства за младата възраст на земята, вместо да сееш глупости, за които скоро ще отговаряш пред самия Създател!

Изгледах го. Хванах се за главата. Откъде да започна...

Всъщност ето го подробният отговор:

http://rationalwiki.org/wiki/101_evidences_for_a_young_age_of_the_earth_and_the_universe

Вземи се образовай за принципите на научния процес, вместо да ми тикаш псевдонаучни шарлатании с претенции за научност.
цитирай
9. kostadin - asthfghl !
07.04.2014 18:30
Ако приказките ,понятията и думите можеха да са научно доказателство ,бих могъл да кажа че си прав.
От мене да го знаеш -науката не винаги има правилни отговори на проблемите.Примерно :
Решението на фр. акад.на науките ,че камъне не могат да падат от небето.
До сега няма митк или легенда в основата на който да не лежи историческа истина.Виж времето и календарите отдавна са объркали много събития -вероятно това е правено нарочно.
цитирай
10. asthfghl - 9.
07.04.2014 18:59
Това не дава отговор на нито един от въпросите, поставени в тази статия. Както можеше и да се очаква.
цитирай
11. kostadin - Това е само на пръв поглед Обърнах ти ...
08.04.2014 08:14
Това е само на пръв поглед Обърнах ти внимание ,защото подхода ти към опровергаване на мита не е научен.
Археологическите и геологичните артефакти говорят за високо развита цивилизация съществувала преди нашата.Нямаш и не можеш да имаш днес представа как се е случило и какво е било състоянието по времето на НОЙ.Ти просто създаваш по точно преразказваш един псевдо научен мит.
Използването на заклинателни мантри от типа ,че не съм в темата или ,че съм фундаменталист или каквото ти дойде в акъла не решава проблемите ти Още по малко ти помага възможността да избегнеш побликация на друго различно от твоето много едностранчиво мнение
цитирай
12. asthfghl - 11.
08.04.2014 09:19
Нито пък предполагаемото наличие на такава древна цивилизация обяснява твърдението на креационистите, че светът е стар 6000 години, нали?

> Ти просто създаваш по точно преразказваш един псевдо научен мит

Напълно невярно. Единственото, което правя, е да задам няколко въпроса на креационистите. На нито един от които досега не съм получил смислен отговор - само безспирни и отчаяни опити за отвличане на вниманието.

Аз нямам проблем в случая. Ти имаш.

> подхода ти към опровергаване на мита не е научен

Твърдение без покритие.

> науката не винаги има правилни отговори на проблемите

Отклоняване на вниманието от темата. Досега не съм получил отговор на нито един от въпросите в статията. Няма и да получа.

Ps. "пОбликация"!?
цитирай
13. kostadin - Оставям те да се радваш на фантаз...
09.04.2014 00:19
Оставям те да се радваш на фантазиите си.
Би се радвал да получиш хвалебствен отзив и да ти се ръкопляска .Ами започвай да си ръкопляскаш и се радвай на с нищо не доказаната си правота
цитирай
14. asthfghl - 13.
09.04.2014 00:41
Да не дръпнах чувствителна струна внезапно? Съжалявам.

Човекът, който ми говори за незъботракащи йоги, които щели да снабдят човешката цивилизация с енергия ми говори за фантазии? Същият, който си създава нови физични закони "на завъртането" ей така в движение - той на мен ми говори за фантазиране?

Смях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280783
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив