Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2014 15:33 - Расистката Библия: Проклятието на Хам
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2750 Коментари: 1 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Проклятието на Хам, известно още като Проклятието на Ной, се отнася до един инцидент в Стария завет, в книгата Битие, с участието на Ной (след Потопа) и неговите синове Шем, Яфет и Хам. Ето текста от Битие, гл. 9:
20 В това време Ной почна да работи земята и насади лозе. 21 И, като пи от виното опи се и се разголи в шатрата си. 22 И Хам, Ханаановия баща, видя голотата на баща си и каза на двамата си братя отвън. 23 А Сим и Яфет взеха една дреха и, като я туриха двамата на рамената си, пристъпиха заднишком та покриха голотата на баща си; лицата им гледаха назад, та не видяха бащината си голота. 24 Като изтрезня Ной от виното си и се научи за онова, което му бе направил по-младият му син, рече: - 25 Проклет да е Ханаан; Слуга на слуги ще бъде на братята си. 26 Рече още: Благословен Господ, Симовия Бог; И Ханаан да му бъде слуга. 27 Бог да разшири Яфета. И да се засели в шатрите на Сима; И Ханаан да им бъде слуга.
Някои изследователи на Библията считат, че тази случка е била по-късно добавена към свещеното Писание като оправдание за израелитското нашествие в Ханаан и поробването на ханаанците.
ИНТЕРПРЕТАЦИИ
Расизъм
Според библейската традиция ханаанците, които според Писанието произлизат от Хам чрез сина му Ханаан, се считат за етническите предци на черните африкански народи. Макар че Битие не уточнява какъв точно е бил цветът на кожата на Хам, някои древни еврейски писания, включително и части от Талмуда споменават, че кожата на Хам и/или Ханаан е била "потъмнена" от Господ като последствие от Проклятието и като наказание за това, че Хам е съзрял голотата на баща си Ной и не го е покрил, или, според други вариации, за това, че е имал полови сношения по време на плаването с Ноевия ковчег (което Ной изрично забранил).
Впоследствие тази идея се разпространила широко из цяла Европа по време на Средновековието като един от основните аргументи в подкрепа на твърдението за по-ниския статут на черната раса, чиято тъмна кожа се считала за външен белег за древното Проклятие. Това от своя страна служело за едно от оправданията за робството. Този пасаж бил най-популярен през XVIII и XIX в. и често се цитирал като обяснение за презокеанската търговия с роби в Британската империя и американския Юг. Декретът на Ной, според който Ханаан би следвало да бъде роб на Шем, се възприемал като Божия заповед, че е редно африканците да са роби на християните.
image
Макар и да са категорично опровергани и отдавна изоставени, расовите доводи, основаващи се на Проклятието на Хам, все още продължават и до ден днешен да бъдат пламенно цитирани от различни видове религиозни фанатици с расистки убеждения, включително небезизвестните членове на неонацистката организация Стормфронт. През 2008 г., различни ултраконсервативни и расистки блогове и сайтове са употребили Проклятието на Хам като аргумент срещу кандидатирането на Обама за президент на САЩ. Явно на белите расисти им липсват достатъчно стойностни аргументи, та им се е наложило да прибегнат до предисторическите предания на хора от Бронзовата епоха, които са били записани в някаква стара книга. И определено са неспособни да осъзнаят цялата ирония в това да се позоваваш на еврейски текстове, за да намериш извинения за собствения си расизъм.
Някои рационални съображения
Един що-годе рационално мислещ човек навярно веднага би желал да зададе няколко въпроса на почитателите на Проклятието. Например:
- Защо никой от останалите синове на Хам не е бил прокълнат (а именно Куш, Мизраим и Фут), а само Ханаан? - Защо Ханаан бива наказан за "престъпленията" на Хам, след като в Девтерономията и Езекил съвсем ясно се казва, че децата не трябва да се наказват за престъпленията на родителите си? - Шем и Яфет са действали като равностойни партньори при покриването на баща си - защо тогава наградата на Яфет е много по-голяма? - Цялата идея, че всеки чернокож човек по света е завинаги прокълнат, само защото някакъв негов далечен и почти сигурно митичен предтеча е имал лошия късмет да съзре баща си пиян и гол, е не само потресаващо расистка, ами въобще е лишена от всякакъв смисъл.


Тагове:   религия,


Гласувай:
22



1. dmcat - дай го по-съвременно.
05.02.2014 16:02
днес расизмът се нарича ционизъм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4310294
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив