Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 11:55 - Дузина погрешни общоприети схващания
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3239 Коментари: 3 Гласове:
26

Последна промяна: 31.12.2016 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
До края на XVI в., всеки "знаел", че Слънцето и планетите обикалят около Земята. До края на XIX в., епидемии като холерата и чумата се "считали" за причинени от отровните изпарения от разлагащата се плът. До началото на XX в., повечето хирургически процедури се основавали на хилядолетни практики като кръвопускането, защото се "знаело", че източването на кръв от тялото балансирало мистериозните вещества, отговорни за здравето. И така нататък.
Колкото и нелепо да ни звучат сега всички тези неща, нашите предци истински са вярвали в истинността на тези "факти" със същата убеденост, с която сега вярваме, че Земята е кръгла и че сладоледената мелба ни прави по-дебели.
Въпреки че живеем във време на главоломно развитие на науката и технологиите, ние продължаваме твърдо да поддържаме отколешни поверия и аксиоми на "здравия разум". Дори и когато много неща, на които гледаме като на неопровержим факт, всъщност се оказват доказано погрешни.
Тук ще разгледаме някои от най-разпространените заблуди. Това са идеи, които често се пръкват като слухове, народни мъдрости или "бабини деветини", или които са последствие от сгрешен подход към дадено явление, изводите за което по-късно са се оказали неверни. Каквато и да е причината, тези факти си остават погрешни.


image
1. Ако стоим на студено с мокра глава, ще се разболеем
"Сложи си шапката, ще настинеш", нарежда всяка грижовна майка-орлица, докато скъпите й отрочета се готвят да излязат да се порадват на снега. Само дето многобройни изследвания са се занимавали с тази тема и са установили, че хората, които стоят на студено, съвсем не се разболяват по-често от онези, които стоят на топло. И няма разлика дали главата ти е студена или топла. (Все пак, има си начини да се предпазим от неприятната настинка, преди да ни е сполетяла).
image
2. Викингите са носели рогати шлемове
Има ли нещо по-викингско от боен шлем, увенчан с два огромни рога? Надали има и един портрет на някой от страховитите северни господари на моретата, на който да не присъстват характерните рога. За жалост обаче викингските воини въобще не са носели рогати шапки. Макар че въпросната мода наистина е съществувала в района на Северна Европа, тя се използвала ограничено само в ранната Средновековна епоха, при това само за церемониални цели. До появата на викингите, вече била отминала.
Няколко прочути находки, които били погрешно приписани на викингите, създали този фалшив мит. Та да се стигне до края на XIX в. и Вагнеровата опера "Пръстенът на Нибелунгите", за която сценичните декоратори и отговорниците по костюмите решили, че ще е по-убедително да захлупят по един рогат шлем върху главата на всеки от участниците. Оттогава до днес, стереотипът се е загнездил толкова дълбоко в съзнанието на публиката, че самото споменаване на думата "викинг" веднага извиква съответната асоциация.
 
3. Захарта кара децата да пощръкляват
Журналът на Американската Медицинска Асоциация е публикувал преглед на 23 изследвания, занимаващи се с темата за въздействието на захарта върху поведението на децата. Изводът: захарта не влияе на поведението по никакъв начин. Нещо повече: възможно е самата идея, че захарта въздейства на поведението, да влияе на нашето поведение.
Пример: в едно от изследванията, наблюдаваните майки били информирани, че децата им току-що са погълнали напитка с високо съдържание на захар. Макар че всъщност техните деца са били пили напитки без никаква захар, това не попречило на майките им после да докладват за значително повишени нива на хиперактивност у децата си. Все пак, някои учени предупреждават, че захарта може и да води до затъпяване.
image
4. Човекът губи по-голямата част от телесната си топлина през главата
Всеки знае, че губим около 98% от телесната си топлина през главата, което налага да носим топла шапка, когато навън е студено. Само дето това не е вярно. Както информира Ню Йорк Таймс, а и други издания, количеството отделяна от тялото топлина най-вече зависи от площта на изложената на показ повърхност. В студен ден човек губи най-много топлина през оголените части от лицето, краката или ръцете, отколкото през покритата с коса глава.
image
5. Ако си пукаме кокалчетата на ръцете, ще получим артрит
Звучи правдоподобно, но това твърдение също не е вярно. Просто няма начин да получим артрит, като си пукаме кокалчетата на ръцете. Не съществуват никакви свидетелства за подобна зависимост, а и без това малкото изследвания по темата показват, че не съществува разлика между честотата на появата на артрит при "редовните пукачи на кокалчета" и "непукачите". Вярно, няколко изследвания в медицинската литература говорят за връзка между пукането на кокалчетата и появата на наранявания на ставните сухожилия или изкълчвания (което си е съвсем логично, след като при пукането те се поставят под непривично напрежение). Но не и за артрит. image
6. Наполеон е бил много нисък
Някога височината на Наполеон била определяна като 156 см, но според много съвременни историци, всъщност той е бил доста по-висок. Проблемът е, че той наистина се водел 5 фута и 2 инча, но по тогавашните френски мерни единици. Когато се обърнат в съвременни "имперски" футове и инчове (които в днешно време се ползват в САЩ например), се получават по-скоро 5 фута и 7 инча, или 171 см. Което всъщност е малко над средната височина за мъж от Франция по онова време. image
7. Преди физически упражнения първо трябва да се разтягаме
Загрявката чрез разтягане преди упражнение е основният начин да подобрим физическите резултати и да избегнем контузиите - затова всеки спортист се разтяга, преди да пристъпи към активна физическа дейност... Само че напоследък изследователите откриват все повече потвърждения, че разтяганията всъщност ни забавят. Експертите са установили, че в резултат от разтягането на мускулите преди бягане се получава 5% намаляване на ефикасността. Италиански учени, които изследвали колоездачи, също са потвърдили, че разтягането е непродуктивно. Освен това, досега не са намерени никакви научни доказателства, че загрявката с разтягане намалява риска от контузии.
image
8. Холестеролът в яйцата е вреден за здравето
Широко приетата връзка между холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания се дължи на диетични препоръки, правени през 60-те на миналия век, които не се основавали на почти никакви научни свидетелства, освен известната ни връзка между наситените мазнини и холестерола, както и изследванията върху животни, където количествата консумиран холестерол далеч надвишавали обичайните.
Оттогава ред изследвания неизменно са установявали, че холестеролът в храната не влияе негативно върху холестерола в човешкото тяло. Консумирането на наситени мазнини е това, което причинява високия холестерол. С други думи трябва да се внимава с пържолите, а не с яйцата.

 
9. Кучетата остаряват със 7 "кучешки" години за една човешка година
Тригодишното ти куче все едно е на 21 години според човешките разбирания, нали така? Не и според експертите. Общо взето между тях има консенсус, че кучетата отначало съзряват много по-бързо от човека (дори ако вземем под внимание "фактора 7"). Обикновено те достигат еквивалента на 21-годишната човешка възраст най-късно до втората си година. След това състаряването се забавя до нещо, близко до 4 човешки години за година.
"Шепнещият с кучета" Сизър Милън препоръчва начин как да изчисляваме човешкото съответствие на възрастта на кучето си (след втория му рожден ден): изваждаме 2 от възрастта, умножаваме по 4 и после добавяме 21. Формулата е (X - 2) * 4 + 21.
 
10. Еверест е най-високият връх на света
Хималаите наистина са грамадна планина, но дали Еверест наистина е най-високият връх? Е, не е. Вярно, ние изчисляваме височината на планините според това с колко метра стърчат над морското ниво. Но абсолютно погледнато, трябва да се вземе под внимание цялата им височина - от основата до върха. А в това отношение Мауна Кеа в Хавай е шампион. Той стърчи на 4206 м над морското равнище, но когато вземем под внимание какво се крие под водата, се получават главозамайващите 10200 м. Еверест е "само" 8848 м, като всичките тези метри са над морското равнище.

Освен това, нито Еверест, нито Мауна Кеа представляват най-отдалечената точка от центъра на Земята. Формата на Земята съвсем не е толкова равномерна, колкото я представят географските глобуси. Изчисленията показват, че най-отдалечената от центъра на Земята точка от нейната повърхност е връх Чимборасо в Еквадор. Той е разположен върху една "подутина" на земната кора, която пък от своя страна е разположена върху екваториалната (и съответно най-изпъкнала) зона от земния геоид. Оказва се, че Чимборасо е почти с 2 км по-отдалечен от центъра, отколкото е Еверест.
Има и друго. Еверест е обграден от своите хималайски "събратя" - също осем- и седемхилядници. Така че, погледнат в контекста на обкръжаващата го околност, той не се откроява кой знае колко. Затова пък Килиманджаро в Източна Африка, който е 5895 м висок, е самотна планина, открояваща се доста впечатляващо над околната танзанийска равнина.
image
11. Преди Колумб хората са вярвали, че Земята е плоска
Екипажът на Христофор Колумб е имал доста грижи на главата, когато се е отправял на онова пътешествие в неизвестността. Имало голяма опасност всичките да измрат от скорбут, или да попаднат на огромен циклон насред океана (от каквито из Карибите изобилствало тъкмо в онзи момент от годината). А и да не забравяме всичките онези страховити легенди за морски чудовища.
Но да се изтърколят отвъд ръба на света? Е, да не се престараваме. Идеята, че Колумб се отправил на запад, докато останалият свят тънел в пълно неведение за формата и размера на планетата и благодарение на това, че не изпаднал в открития космос, се превърнал в знаменитост, е напълно погрешна.
Още от Античността хората са били наясно, че всъщност населяват огромна топка насред космоса. Имало е достатъчно очебийни свидетелства за това, като непример начинът, по който корабните платна изплуват първи иззад хоризонта и т.н.
Вярно е, че Колумб се е сблъскал с доста възражения срещу плана си да достигне Индия по нов маршрут, но един потенциално трагичен (и твърде нерентабилен) скок в космическата бездна не е било едно от тези съображения. Повечето пречки са били от логистическо естество. Предвид грубите преценки за размера на световното кълбо (което хич не изглеждало малко), имало твърде голям риск корабите на Колумб въобще да не достигнат крайната си дестинация (да не говорим пък за връщане). Представата, че "познанието" на древните ни предшественици за истинската форма на света е било "изгубено" през тъмните времена на Средновековието, просто не съответства на истината.

 
12. Човекът има пет сетива
Чувам какво ми казваш. Виждам гледната ти точка. Чувствам болката ти. Също така ми миришеш зле и вероятно имаш странен вкус (последното по-добре да не го пробвам лично).
Но ако мислите, че това са петте начина, по които можем да си набавим информация за окръжаващата ни среда, ей сега ще ви цапардосам по носа. Ето: прас! Веднага ще усетите удара - благодарение на способността ни да усещаме болка. Нарича се "ноцицепция".
Има и още много други сетива. Макар че крайният списък е предмет на спорове. Има няколко скучновати сетива, с които тялото ни си служи, без дори да го забелязваме. Така че тези ще си ги спестим. По-интересна е например способността ни да докоснем носа си с пръст със затворени очи. В общи линии това е сетивото, което позволява на две отделни части от тялото ни да влязат във връзка една с друга без зрително потвърждение. Нарича се "проприцепция". Ако докато четете тези редове невярващо потривате чело, значи вече сте използвали въпросното сетиво. Ако вместо да се почешете, по невнимание сте се халосали по челото или сте си одраскали бузата, значи сте претърпели грешка на проприцепцията.
Освен тези сетива, гладът и жаждата също може да се причислят към списъка. Както и усещането за топло и студено. Интересно е, че усещането за сърбене е съвсем отделно от усещането за докосване или за болка. Но това никак не го прави по-малко дразнещо!  


Тагове:   наука,


Гласувай:
27



1. asthfghl - Към zarenkow и htpcl
30.01.2014 17:42
Всякакви коментари, съдържащи лични нападки, препратки към предишни коментари (също някога съдържали лични нападки), спам или оф-топик, ще бъдат трити. Разполагам с практически неограничено време за чистене на плявата.

<kostadin> По лесно е да изключиш коментариите и да си пишеш само ти

Ти за това не се притеснявай, ще трия само тези, които са за триене - включително и този твой.
цитирай
2. saadi - Едно от най-честите погрешни схващания сред мъжете (а и сред голяма част от дамите) е , че
30.01.2014 23:36
жените не са така изобретателни в техническо отношение като мъжете .
Нежната половина на човечеството е дала на света безжичната мрежа (Wi-Fi) , циркулярния трион , пожарникарската стълба , бронежилетката , ауспуха , чистачките за кола , астролабията и още куп неща , за които почти никой мъж не би повярвал , че са дело на женски ум .
цитирай
3. asthfghl - 2.
31.01.2014 00:21
Сравнително по-малкият брой научни открития, направени от жени, не се дължи на някакви разлики в интелекта между половете, а в неравностойното им социално положение през вековете, което не е позволило на жените да разкрият целия си потенциал. Дълго време са били потискани и възприемани като втора ръка хора. Едва с индустриалната революция нещата се променят, макар че дори и тогава е било нужно много време, докато започнат да бъдат възприемани равностойно. Даже и сега това не е напълно постигнато, включително и в научните среди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280842
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив