Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 19:17 - Псевдонауката нумерология
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 5881 Коментари: 8 Гласове:
22

Последна промяна: 25.01.2014 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Нумерологията представлява изучаването, или убеждението в значението на различните числа, свързани с хората и събитията от живота им. Съществуват множество специфични форми на нумерология. Някои се опитват да превърнат букви в числа и да ги събират; други пък се опитват да припишат свойства и въздействия върху околния свят на всяко число.

Важността на числата
За да разберем целия замисъл на нумерологията, ще трябва да помислим малко за числата и за концепцията на "всемирната цялостност" (кардиналност). В индоевропейските езици, числата се описват по десетичната система. Т.е., когато ни свършат пръстите на ръцете, за да представим следващото число, започваме пръстите отначало, добавяйки по едно допълнително понятие, с което да обозначим предходната десетица.
Става ясно, че цялата "теория" се основава на този сравнително произволен избор на бройна система, който явно се дължи на факта, че човекът има по пет пръста на всяка от двете си ръце. Нумерологията на насекомите например би следвало да изглежда по различен начин: хипотетично, едно интелигентно насекомо би могло да развие шестична бройна система. Компютрите пък използват двоична система, където единствените възможни цифри са 0 и 1.
Вселената обаче не борави с числата по този начин. Ако въобще "борави" е точната дума. Също както тя няма определена концепция за "животински видове". Вселената е напълно безразлична към тези неща. В нея от значение са физичните закони и математическите закономерности. В резултат на това, всяка избрана от който и да било бройна система си остава напълно произволна и зависи единствено от физиологичните особености и културните норми на броящия. И следователно може да бъде лесно манипулирана, за да означава каквото е угодно на този, който я използва.

image
Един прочут пример за това е абсурдното заключение, достигнато от една особена машина след дълго търсене на смисъла на Вселената и всичко останало в "Пътеводител на галактическия стопаджия". Там крайният отговор бил 42. И една от възможните интерпретации на възможния въпрос, довел до този странен отговор, била "колко прави 6 по 9?" - само че изчислено в тринайсетична бройна система (а 13 си е едно доста специално число, откъдето и да го погледнеш!)
Друг един абсурд в опита да се припише значение на числата произтича от много популярното заиграване с цифрите в календарните дати. Датите са друго едно произволно творение на човека. Технически погледнато, "нулевата" година по нашия календар например е една изцяло произволна точка от календара, която с годините и вековете се е наложила като централна отправна точка в нашата традиция (но тя дори не важи за всички представители на нашия биологичен вид). Друг произволен елемент в календара е добавянето на високосен ден, което има за цел да компенсира поне отчасти разминаването между дължината на астрономическата и календарната година (на практика освен високосна година, има и високосен ден, минута, секунди и т.н.).

image
В основни линии, цялото значение на нумерологията е в постигането на чувство за страхопочитание пред "мощта" на числата, когато на наивния потребител бъде демонстрирано как цифрите в рождената им дата и буквите в името им, след съответната подходяща манипулация, могат да покажат на човек колко значим е той за цялостната схема на нещата във Вселената.
Това е психологическа потребност, която в днешно време до голяма степен е последствие от все по-ясно разкриващия се факт, че човечеството населява една незначителна планета, която от своя стране е просто една прашинка в необятния безкрай на Космоса - и произтичащия от това все по-засилващ се комплекс за малоценност и копнеж за възвръщане на усещането за величие. Действително, със загубата на статута на "център на Вселената", Земята и нейните самомнителни жители са срещали все по-големи затруднения в намирането на подходящото си място в "генералната схема на нещата". Но това е по-скоро един философски и психологически въпрос, отколкото научен.
image
Нумерологията в еврейската култура
Дори и бегъл поглед върху Стария завет веднага показва, че числата са имали голямо значение за евреите. Неслучайно Сътворението траяло 7 дена, тъй като 7 е сбор от свещените числа 3 и 4 (по същия начин 12 е тяхното произведение). 40 пък е било число, с което евреите са указвали просто "много много": много дълго време (40 години), много неща (40 броя) и т.н. По същия начин днес използваме понятия като "стотици" и "хиляди". "Валяло в продължение на 40 дни и 40 нощи" означавало "леле човече, тоя дъжд валял ли, валял и не спирал". Убийството на "четирийсет и двете" деца, които се подиграли на Исай, също е повторение на свещеното неопределено множество. Макар и да не се среща толкова често, 120 също имало значение на "много" (макар и повече от "обикновеното много", тъй като 120 е три пъти по "много"). В смисъл на "неизброимо много".
Повечето изследователи на Библията са на мнение, че тези числа в библейския текст никога не са били замислени да означават конкретен брой нещо. 12 например е друго едно много свещено число, макар и произходът му далеч да предхожда Библията. Гръцката култура също е силно повлияна от него, оттам и римската, а оттам - и Средновековната. Всъщност едва ли някой от ранните християни буквално е вярвал, че "дванайсет апостоли" означавало тъкмо, че точно 12 мъже с определени имена, рождени дати и т.н. са се мъкнели след Христос. По онова време "12" се е използвало в смисъл на "неколцина". Като се спрем на конкретното (и разбира се, доста свещено) число 12, само добавяме тежест и свещеност на цялата история. А това очевидно е много важно за вярващите, за да вярват още повече.
Така стигаме до такива любопитни ситуации, където, макар и да са имали по 10 пръста на двете си ръце и 13 лунни цикъла в годината (а да не забравяме, че календарът им е лунен), евреите всъщност имат 12 месеца. Това е директно взаимствано и от страна на гърците и положението се е запазило така, когато в края на краищата в християнския свят бил наложен Григорианският календар. С което кашата станала наистина пълна.
image

Нумерологията в християнството
"За Св. Августин, числата трябвало да идват от Бог, защото те не се починяват на никакви закони, що людете биха могли да сътворят". -- Дюсатоа, "Кодът".
Св. Августин изписал доста страници по въпроса за божествеността на числата. Той вярвал, че седмицата е "толкова свещена, че тя представлява цялата Вселена" и че "обхваща всички живи неща". Според Августин, 10 представлявало свещената седмица плюс "трите аспекта на Светата Троица".
Гематрия
Гематрията е кабалистичното изследване на еврейските думи и приписването на числена стойност на всяка буква от азбуката (от 1 до 10, след това през десет от 10 до 100, а после през сто от 100 до 900). Например chai, еврейската дума за "живот", се изписва chet-yod, което й отрежда числена стойност 18. При все това, гематрията на думите често е по-скоро резултат на случайност и би могла да се използва за доказване на кое да е твърдение.

image
Нумерологията в други древни култури
Египтяните
image
Небезизвестното Око на Хор не само е изображение на бог Хор (уджат), но е и прецизна скица на съотношението между числата 1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/16 + 1/32 + 1/64. Макар и да е израз на високи познания по геометрия, освен символичното си значение за геометричната красота, то няма никакъв друг ефект.
Китайците
Бидейки една от най-суеверните култури, китайците са развили цяла система за гаданене възоснова на числата, наречена i-Дзин. Не само, че всяко число си има специфично значение в нея (например 1 символизира "началото"), но практикуващите използват сложна формула, за да сформират триади от числа (триадата е друго много важно нещо в китайската култура), с които после изчисляват най-благоприятните действия, които човек трябва да извърши.

image
Нумерологията и събитията
Някои самозвани медиуми като Ури Гелер твърдят, че нумерологията им помага да разбират и предсказват събития като терористичните атаки на 11-ти септември 2001 г.
Други като Матю Гудуин, по ирония, продукт на Масачузетския Институт по Технология, твърдят, че "науката за числата" може да ни помогне "да видим всички различни части от човешката индивидуалност и как те са свързани по уникален начин, за да се получи уникалният индивид у всеки от нас". Според него нумерологията "позволява на човек да открие силните си страни по начин, който никоя друга наука не е постигала".
По какви точно закони на природата един набор от цифри, произволно свързани с буквите от личното име или също толкова произволно дефинираната рождена дата на индивида, определят най-подходящия житейски път на въпросния индивид, остава също толкова мистерия, колкото и въпросът как точно този "експерт нумеролог" е съзрял именно тези закономерности. Единственото, което хора като г-н Гудуин очакват от притаилата дъх публика, е просто да им вярват. Те си знаят работата. Твърденията им са надлежно описани в дебели книги с много интересни схеми в тях, които датират "отпреди векове" - следователно може да им се вярва. Очевидно нумеролозите, подобно на астролозите, могат да разчитат закономерности по-добре от биолозите, медиците, химиците, физиците, астрономите и математиците, взети заедно. И техните интерпретации неизменно са в пъти по-точни! Това, че нивото на избирателната вяра на "клиента" е достигнало до връхната си точка, в случая явно няма никакво значение.

image

Избирателната интерпретация

Мнозина, когато получат нумерологичния си резултат, проявяват склонност без да се замислят да игнорират онези части, които не "пасват" на предварително изградената им представа за себе си и да се фокусират именно върху онези, които звучат достоверно. С други думи, те избират да вярват на онази част, която поддържа въображаемия им образ за себе си, който вярват, че е действителен, или за когото копнеят да бъде реалният. Подобно на астрологията, нумерологията умело борави с изявления, звучащи достатъчно обобщено, че да постигнат максимално възможно съответствие с очакванията на хората. Методът е добре познат на психолозите като confirmation bias.
Психологически ефекти
Част от привлекателността на нумерологията произтича от желанието да намерим някой, който да ни потвърди колко много скрити заложби има у нас. Някой, който да откликне на нашите съкровени нужди и емоции. Психологическият ефект от това някой друг да ти каже колко си велик и изключителен (нещо, което дълбоко в себе си отдавна си подозирал, или за което поне си се надявал), наистина не е за подценяване. Все пак тази толкова окуражителна информация идва от напълно непознат човек - значи трябва да е безпристрастна и напълно достоверна! Това, че този напълно непознат няма начин да знае каквото и да било за характера или миналото ти и няма как да подкрепи така конкретно звучащите си изводи с никакви доказателства, е факт, който някак остава на съвсем заден план.
Склонността на хората да остават пасивни и да чакат някой друг да им каже какво е добро за тях и как трябва да постъпят в живота, е една друга психологическа особеност, която не е за пренебрегване. И псевдонауки като нумерологията (а и не само тя) много умело се възползват от това, за да продават своя продукт.
Но истинската привлекателност на нумерологията и нейното предимство пред гадаенето на ръка или четенето по кристали например е, че числата придават на тази специфична форма на шарлатания аурата на "научност" и мистична достоверност, особено когато е въвлечен някакъв сложно звучащ механизъм на изчисление.

image
Криворазбраната научност
Нумеролозите често обичат да привикват науката на своя страна, като цитират Питагор като основател на тяхната псевдонаука. Последователите на Питагорейската школа със сигурност са били култ с езотерични и окултни представи за мястото на числата във Вселената, включително и прочутата идея за "хармонията на сферите". Без съмнение те са виждали нещо мистично в съотношенията между страните в триъгълника например (известно като Питагорова теорема). Но не съществува доказателство, че Питагорейците наистина са вярвали, че могат да анализират характера на когото и да било, като лепнат числа на буквите от името му, или като съберат цифрите от рождената му дата. Ако не друго, дори да бяха направили опит да го сторят, водени от собствените си научни принципи, те щяха да установят несъстоятелността на подобна идея.
Причината е много проста. Различните езици ползват различни азбуки. Различните култури имат различни календари. Достатъчно нелепо е да се вярва, че Вселената специално се е подредила така, че да пасне на цифровите изражения на човешките имена. А да се вярва, че съществуват няколко еквивалентни транскрибции на думите, имената и датите, подредени така, че да пасват на всички възможни културни различия по света, направо излиза далеч извън пределите на разумната правдоподобност. Дори и да приемем, че Вселената наистина е конструирана толкова невероятно човекоцентрично, как бихме могли да знаем кой точно нумерологичен "резултат" е верният за даден човек? По коя точно система? Самата концепция за "универсално верен резултат" въобще има ли някакъв смисъл в цялата тази така наречена "научна" дициплина?
Едно е да признаваш факта, че много неща във Вселената наистина могат да бъдат описани и обяснени чрез математически формули. Самите формули подлежат на тест, който да демонстрира дали те са верни или не. Но съвсем друго е да твърдиш, че рожденото ти име по някакъв начин е било предопределено да съвпада с датата ти на раждане и да съответства на определени числа, които да определят характеристики на човека и събития от неговия живот. При това - все закономерности, които са достъпни за разчитане само от определени "специални" хора (нумеролозите!), които единствени имат достъп до всемирната мъдрост, благодарение на боравенето с древни таблици! Те единствени от цялото човечество имат квалификацията да изчислят точно кой си, какъв си, какъв ще станеш, какво ще чувстваш и от какво ще се нуждаеш и какво трябва да сториш.

image
Наистина, доста е дълъг пътят от препоръката на Платон към новопостъпващите в неговата Академия, че трябва да научат геометрията, през съждението на Галилей, че Природата е "написана на езика на математиката" - до идеята, че числата, свързани с моето име или рождена дата, са ключът към това кой съм аз и кой ми е предначертано да бъда. И е явно изопачаване на историята да се цитират математически мистици или учени, които, наред с куп други любопитни неща, са били завладени от преклонение пред силата на математиката, като довод в полза на псевдонауката нумерология.
Във всеки случай, дори ако Питагор, Платон, Кеплер, Галилео и Айнщайн са се увличали по нумерологията, това не би я направило нито грам по-достоверна. Позоваването на авторитети в полза на даден аргумент само заради тяхната авторитетност ("appeal to authority") може и да е един от най-често срещаните трикове на софизма, но той сам по себе си не добавя никаква стойност към същината на аргумента, който се опитва да подкрепи. Това, което е необходимо, са ясни и проверуеми ДОКАЗАТЕЛСТВА. А както може да се очаква, нумерологията, подобно на ред други псевдонауки, до ден днешен не е съумяла да представи нещо, което дори бегло да напомня за доказателство.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
22



1. asthfghl - 1.
25.01.2014 21:01
И-Дзин използва осем триграми, всяка съставена от комбинации от 2 знака. Вероятно това е причината да бъркаш тази система с двоичния код.

За пореден път, това по никакъв начин не доказва абсолютно нищо.

На лични провокации няма да отговарям. Съветвам те да ги зарежеш, ако не искаш да трия коментари.
цитирай
2. htpcl - kostadine goliam spam udari tuka ...
25.01.2014 21:06
kostadine goliam spam udari tuka dai malko vazduh na choveka. v neta izobilstva ot samozvanci deto pretendirat da znaiat poveche ot uchenite ima si dostatachno takiva hahovci kato teb ne e zadaljitelno i domakina tuka da go pravi samo zaradi niakakva krivo razbrana spravedlivost
ima nujda i hahovcite da badat razkriti otvreme navreme ne mislish li
цитирай
3. pitagorid - Знаете ли че!
25.01.2014 21:22
Числовите лотарии (примерно Спорт тото 2) са "магически" и омагьосват хората именно защото човек е склонен да обожествява числата. Знаете ли че най-често играното число в спорт тото е числото 7. И това е като закон божий. Който и тираж да вземете, винаги числото 7 е абсолютно винаги на ПЪРВО МЯСТО.
цитирай
4. asthfghl - 4.
25.01.2014 21:31
Естествено. Нали 7 е "свещено" число, все пак :)
Поне за нашата култура.

Имаше репортаж за спечелилите от лотарията милионери. Оказва се, че всички до един после са профукали парите и са фалирали. Но в това няма никакво свръхестествено "проклятие". Просто преобладаващият психологически профил на играещите тото е такъв, че предразполага към неефикасно боравене с внезапно придобити големи капитали (паднали от небето, един вид). Повечето такива хора, когато се окажат с много пари, ги проиграват на хазарт или ги влагат в безумни инвестиции. И в повечето случаи резултатът е плачевен.

Това - казано най-общо, разбира се. Има и отделни изключения, които потвърждават правилото.

Силата на числата никак не е за подценяване. В смисъл, че залитането по тях може да бъде и пагубно.
цитирай
5. asthfghl - 6.
25.01.2014 21:44
> Когато попаднеш на 64-те хексаграми от китайската им таблица не можеш да разбереш по какъв начин са подредени

Глупости на търкалета.

И така. Доказателства за влиянието на числата върху човешкия характер и съдбини - отново нулеви. Във всяко едно отношение, ти си един карикатурен образ.
цитирай
6. asthfghl - ...
25.01.2014 23:44
kostadin, темата е несъстоятелността на твърдението на нумерологията, че числата могат да служат за предсказване на характера и събитията в живота на хората. Това е. Всеки твой опит умишлено да отклониш темата ще продължава да бъде трит без предупреждение.

Спри да спамиш, или ще бъдеш докладван и ще последваш съдбата на milady.
цитирай
7. saadi - asthfghl,не можеш да очакваш сериозни доводи против тезата, че
26.01.2014 01:12
нумерологията (както и астрологията) са псевдонауки, просто защото те наистина са такива. От най-дълбока древност хората са се опитвали да обяснят разума, с който сме надарени. Споровете по различни аспекти на този въпрос продължават и до днес, но все пак сме постигнали през вековете и до съгласие по някои точки. Една от тях е, че човешкият разум притежава свойството да открива съществуващите закономерности в явленията, които наблюдава. Това ни дава основание да предположим с голяма доза увереност, че ако астрологията (или нумерологията) бяха прави в твърденията си, ние с положителност
щяхме да сме установили това. И нима можеше да се скрие, ако милионите еднояйчни близнаци, родени през хилядолетията, имаха еднаква съдба и еднакви характери?! Та нали те са родени при еднакво разположение на звезди, планети и дори астероиди?! В един и същи час, ден, месец и година! Нямаше ли да забележим, че всеки Джон (например) забогатява, а всеки Джак (пак например) си седи беден, колкото и каквото и да прави?
Тук вероятно, Костадин би казал, че разсъждавам на елементарно и повърхностно ниво и не разбирам в дълбочина тайните на "науките", които защитава, но аз само се опитвам да покажа, че би трябвало да има ясно видими ефекти от тези мистериозни сили, с които боравят нумерологията и астрологията. Така както, ако разглеждаме един човек само като сбор от електрони и протони, ние не бихме могли да твърдим нищо за живота или неживота, защото не можем да наречем тези протони и електрони живи или неживи, но тяхната точно определена комбинация, на макрониво дава като ефект една система от клетки и тази система притежава характеристики, които я определят като живо същество и лесно можем да я разграничим от система, определена като нежива. Всяка сила предизвиква познаваеми ефекти , както и всеки обект има измерими параметри.
Относно китайците - императорите им са се забавлявли с играчки, задвижвани от пара, на принцип много подобен на този,
с който хилядолетие по-късно в Европа са задвижени първите парни локомотиви. Никой обаче не твърди, че китайците са измислили влаковете.
Дори те самите.
Както и да е . Без наистина сериозни и подкрепени с доказателства доводи, в полза на нумерологията, просто отиваме към изместване на темата и ще стигнем до обичайните за блог.бг спорове. Помня как бях пуснал постинг, в който се опитах да опиша някой интересни въпроси
в книгата "Великият дизайн" на Хокинг и Млодинов (която още не беше излязла на български) и блогърите в коментарите си се скараха за комунизма и кой бил по-глупав тук в сайта. Няма смисъл да правим същото и под този постинг.
Като споменах Стивън Хокинг и се сетих за две негови мисли, които ще са доста подходящ материал за размисъл за блогърите, които сляпо вярват в "науки" като нумерологията и астрологията :
"Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание." и
"Забелязал съм, че дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо,
за да го променим, да се оглеждат преди да пресекат пътя."
цитирай
8. asthfghl - 9.
26.01.2014 01:56
Като спомена Хокинг, миналия ден той направи едно фундаментално изявление, което преобръща на 180 градуса целия му досегашен труд.

Но по този въпрос ще напиша по-обстойно утре :)

Както винаги, много замислящ коментар!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301021
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив