Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 15:47 - Псевдонауката астрология
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 16307 Коментари: 32 Гласове:
30

Последна промяна: 27.04.2015 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
"Не вярвам в астрологията - ние Стрелците сме си доста скептични." -- Артър Кларк
Астрологията е масова културна заблуда, че видимото разположение на Слънцето и планетите от Слънчевата система спрямо произволно определена конфигурация от небесни ориентири към момента на раждането на даден индивид по някакъв начин предопределя характера на индивида през целия му живот.
Според Факултета по Астрологически Науки, астрологията "изследва значението на връзката между човечеството и широкия космос, както и връзката между движението на планетите с вътрешния свят на човешкото съзнание и мотивация". Някои поддръжници на астрологията обичат да наблягат на факта, че тя е сложна наука и се простира отвъд простите "слънчеви знаци", с които хората са свикнали да я свързват. Други пък имат навика да добавят всевъзможни забавни и отвлечени извинения като например, "Всяко човешко същество носи в себе си всеки зодиакален знак и всяка планета".
Като отстраним цялата тази плява от завъртяни псевдонаучни термини, отдолу лъсва простият факт, че по същество астрологията представлява убеждението, че огромни топки от скали, течности и газове и реакции на ядрен синтез, протичащи на милиони и милиарди километри от Земята, са в състояние да въздействат на финансови, сексуални, емоционални и професионални ситуации с участието на отделни въглеродни форми на живот, които живеят на една определена планета. Като поставим така ребром нещата, цялата абсурдност на астрологията веднага лъсва на показ. И въпреки това, за разлика от много практикуващи алтернативна медицина, които се стремят всячески да прикриват цялата абсурдност на своите практики зад същински потоп от сложно и научно звучаща терминология и недоказани твърдения за мистериозни енергии, дори и най-"напредналата" астрология е съвсем непреклонна по отношение на факта, че по своята същност тя се стреми да предсказва бъдещето възоснова на продължително взиране в небето.
Проблемът е там, че тази широко разпространена идея досега нито веднъж не е довела до стойностни и недвусмислени прогнози, въпреки неизменното й присъствие в ред световни култури от различни епохи. Тъй като астрологията представя прогнози, които лесно могат да бъдат манипулирани, тя не би могла да представлява нещо повече от налучкване напосоки. Тъй като всичките предполагаеми "доказателства" за истинността й са анекдотични, избирателни или направо скалъпени, тя може да се разглежда като един от най-типичните примери за псевдо-обяснение на напълно тривиални явления.
image
Дефиниция
Бидейки една от най-древните псевдонауки, древната форма на астрологията може и да се различава от нейната съвременна версия. В действителност съществуват много и разнообразни астрологични учения, които са различни в различните култури, а и много от тях са преплетени със съответните местни религии. Все пак са извеждани и по-общи дефиниции от историците и антрополозите. Патрик Къри например определя астрологията най-общо като:
"Практиката небесните тела да бъдат обвързвани с живота и събитията на Земята, както и съответната традиция, породена от нея".
Днес астрологията представлява цялостна система от препратки и изчисления, използвани от астролозите, за да обясняват типовете човешки характер и текущи и предстоящи явления чрез движението на планетите и разположението им из астрологичната координатна система. Тази практика е малко по-усложнена от използването на рождения месец (както се прави в хороскопите, с които мнозина от нас са запознати), макар че то не я прави ни най-малко по-надеждна. При все това, тя позволява на астролозите да правят персонални прогнози и да създават впечатлението, че влагат някакво допълнително усилие в цялата работа.

Научната гледна точка
От гледна точка на науката и казано възможно най-прямо, астрологията е набор от древни суеверия, които в днешни времена се разпространяват от невежи наивници или от онези, които се стремят да използват хорската доверчивост. Поради липса на по-изразителна дума, тя е една голяма глупост. Но за да не бъда голословен, нека разгледаме този въпрос в повече подробности. image
Потенциалните сили

По същността си, астрологията се основава на твърдението, че нещата, които се случват в Космоса, ни засягат тук долу на Земята. Астролозите твърдят, че космически събития, изцяло подчиняващи се на физичните закони, им позволяват да правят прогнози. Така че да видим дали такава зависимост въобще може да съществува.
Всички наблюдения показват, че в действителност не съществува нито един известен механизъм, по който даден индивид може да бъде дори бегло повлиян от кое да е небесно тяло. Психологическо обяснение, според което любопитно изглеждащи въображаеми фигури в небето могат подсъзнателно да променят настроенията, възприятията и желанията на хората, подобно на някаква форма на реклама или промиване на мозъците, е малко вероятно, тъй като звездите и небесните обекти не се виждат през деня и с изключение на извънредно драматични събития като слънчево затъмнение или избухване на свръхнова, те всички изглеждат еднакво за нетренираното човешко око. Освен това, наблюдаването на звездите (за да можеш да бъдеш психологически повлиян от тях) така или иначе не се счита за предпоставка за успеха на предсказанията на астрологията.
Други "физични" обяснения са също толкова малко вероятни - те изискват да разгледаме физиката, която би могла да подкрепи астрологията.

image
Основните сили в природата са силната ядрена, слабата ядрена, електромагнитната сила и гравитацията. Силната и слабата са ядрени сили, които не могат да влияят на взаимоотношенията между хората и на обекти като планетите и звездите - тяхната сила драматично намалява извън атомното ядро, да не говорим пък за макроскопичния свят. По подобен начин и електромагнитната сила, макар и да действа на по-големи разстояния, става напълно безполезна дори при скромни дистанции в макроскопичния свят и не играе никаква роля в астрономичен мащаб.
Така остава единствената "дългообхватна" сила, гравитацията. Само че, макар и да действа в огромни мащаби, все пак е невъзможно звезди да въздействат забележимо на Земята от такива разстояния. Гравитацията се подчинява на закона на обратния квадрат, т.е. силата на гравитацията е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието между телата. С увеличаване на разстоянието, гравитационното привличане спада много рязко; обект, който се намира два пъти по-далеч, оказва само една четвърт от първоначалното гравитационно въздействие, а обект, разположен три пъти по-далеч - една девета.

image
Законът на Нютон за гравитацията може да се използва, за да се онагледи този феномен. Например при най-близкото си преминаване край Земята, планетата Марс оказва приблизително същата гравитационна сила върху един човек, колкото и 50-тонов танк, разположен на 13.7 m от същия човек. Звездата Алфа Кентавър А има маса 1.1 слънчеви маси и е една от трите най-близки до Земята звезди. И въпреки това, гравитационното й въздействие върху един човек е сравнимо с това на 100-грамов мобилен телефон, разположен на 9 m от същия човек. Луната и Слънцето, които са по-близки, оказват неимоверно повече въздействие на Земята. Луната предизвиква приливите и отливите (макар че цялата система е малко по-сложна от това "Луната придърпва водните маси към себе си", с което всички сме свикнали). Астрологията често не се ограничава само до тези три обекта (Слънце, Земя, Луна) с най-висока степен на гравитационно влияние върху човека. И дори и да вземем само тях предвид, то не би ли следвало те да влияят еднакво на всички човеци?
image
Не само това, ами огромните разстояния между тези обекти водят и до друг един проблем. Тяхното влияние върху нас е приблизително същото както върху Земята като цяло. Това им въздействие се изразява в приливната сила и се изчислява като обратно пропорционална на куба от разстоянието. Така че не бива да ни учудва, че приливните сили са дори още по-слаби от общата гравитационна сила. Марс например причинява толкова незначителен приливен ефект върху нас, колкото и една песъчинка (с диаметър 0.1 mm), разположена на разстояние 1 m. А Алфа Кентавър - колкото един отделен вирус (диаметър 30 nm) на същото разстояние.
Същевременно се твърди, че "астрологичните сили" (каквото и да представляват) са достатъчно мощни, че да не могат да бъдат избегнати или блокирани. Макар че е възможно да се предпазим от електромагнитна радиация (радио-вълни, инфрачервена или ултравиолетова радиация, видима светлина, рентгенови лъчи) и от йонизираща радиация, посредством специални екрани или пък ако слезем под земята, астрологическите "сили" явно могат да преминават дори през дебели оловни стени или десетки метри скала и стотици метри вода - като всяка от тези прегради не изменя по никакъв начин въпросните астрологични ефекти. Дори и да влезем в някоя дълбока мина, тунел, пещера или подводница в опит да избегнем "неблагоприятните" въздействия на хороскопа си, изглежда няма да постигнем нищо (не че влизането в мини, тунели, пещери или подводници само по себе си не е свързано с редица рискове).
Каквато и да е тази мистериозна сила, която според астролозите кара разположението и движението на небесните тела да въздействат върху човешката физиология, психология и поведение, съвсем ясно е, че тя не е подкрепяна от никакви настоящи или минали свидетелства, познания или изследвания. Ако наистина имаше такава сила, то тя явно не може да бъде засечена с никой инструмент. И това разбира се много допада на ирационалните, суеверни шарлатани. Но и повдига един много важен въпрос. Ако няма никакъв начин да се засече, тогава как би могла да въздейства на каквото и да било?
И все пак, за целите на нашето разследване, нека останем отворени към така наречените "свръхестествени" обяснения и просто се фокусираме върху ефикасността на астрологията, като я разгледаме като чисто емпиричен въпрос.
image
Рождената дата и други естествени взаимовръзки
Една сила, която със сигурност оказва ефект върху хората, е рожденият им месец - макар и да няма нищо общо със Слънцето или звездните знаци. Едно изследване на Университета на Куийнсланд показва, че в Лигата по Австралийски Футбол (AFL) има с 33% повече играчи, родени през януари от средното и с 25% по-малко, родени през декември. Това знак ли е, че слънчевите цикли могат да влияят на спортните ни умения? Не съвсем! Просто е показателно... кога започва австралийската учебна година. Родените през януари са почти 12 месеца по-възрастни от своите съученици, родени през следващия декември, но те попадат в един и същи клас - а на такава ранна възраст по-възрастните имат значително предимство в спорта. Когато повторим изследването в страни с различно разпределение на учебната година, тенденцията с месеците се изменя доста забележимо.
Този пример подчертава някои (доста естествени) ефекти, които би следвало да се взимат предвид, когато оценяваме явления като астрологията. Някои тенденции са колкото лесни за предвиждане, толкова и лесни за погрешно тълкуване. В горния случай, относителният ефект на възрастовите различия има видими резултати върху културните различия на местно ниво, които обаче нямат нищо общо с астрологическите предвиждания, които се основават на звездите.
Сложните взаимовръзки, които наблюдавани в сезонните цикли на атмосферното време, в слънчевите петна и в производството на храни, означават, че времето и датата почти със сигурност ще са свързани с множество фактори, които могат да се проявят като реални и съвсем забележими тенденции. Астрологията може и да се възползва от тези наблюдения, но тя погрешно приписва ефектите от тези явления на фактори, които въобще не съществуват.
image
Оценка на силата на прогнозиране
Дори да приемем, че астрологията работи, ще се наложи да дадем разумна дефиниция какво точно означава "да работи". Тя трябва да е в състояние да представи верни прогнози и заключения, които да не са просто произволно налучкване (да не кажем нагаждане) на резултатите от въпросните прогнози. Това е важен аспект от проверката на астрологията, тъй като е твърде вероятно голяма част от астролозите да бият отбой, когато проверката се постави в такава плоскост. Американската Федерация на Астролозите твърди, че всичко в астрологията опира до "точния момент", което може да се разчете като негласно допускане, че прогноза, която се случи да бъде погрешна, е просто направена в грешния момент и следователно не се брои. Една от причините на суеверните псевдонауки се дължи на умението им да убеждават хората, че подобни пропуски са несъществени и следва да не им се обръща внимание и че дадена техника работи винаги - освен в случаите, когато не работи. Тъй като подобно отношение е присъщо за налучкването, астрологията (бидейки техника на налучкването) много удобно пасва на тези стандарти на проверка. Но не и на научните.
Хороскопите могат лесно да се тестват, като се отделят прогнозите им и се разбъркат астрологичните знаци, към които се отнасят. Или като се помолят астролозите да напаснат описанието на съответния хороскоп към съответния знак. Тъй като хората с готовност ще подберат като подходящи които изявления в иначе твърде общо звучащия хороскоп им се сторят най-достоверни, подобен подход никога не би работил в полза на астролозите. Което е и причината те така упорито да бягат от подобен вид тестове. Един тест, озаглавен "Научно изследване на валидността на астрологията" съвсем ясно демонстрира това в своето заключение:
image
"Използвайки методите на двойно-слепия експеримент, шест ескперти астролози са опитали независимо един от друг да напаснат 23 астрологически таблици към съответните профили на 4 мъже и 19 жени доброволци. Всяко досие включвало информация за житейската история на дадения доброволец, лични снимки и пълен персонален профил по методиката на Стронг-Кембъл. Астролозите не постигнали по-високи резултати от статистическата случайност или от резултатите на не-експертите астролози при опитите им да напаснат таблиците с рождените дати към личните данни. Този резултат е получен въпреки убеждението на самите астролози в собственото им ниво на успеваемост. Самите резултати на отделните астролози не постигнали никакво значимо съответствие помежду си".
Колкото и астролозите и техните почитатели да обвиняват науката в догматизъм по въпроса, всъщност астрологията е била тествана с научни методи многократно. Ако тя наистина беше толкова силно средство, колкото те твърдят, резултатите дори от ограничени по мащаб тестове щяха да бъдат недвусмислено положителни.
image
Едно от най-известните и добре контролирани изследвания е извършено от Шон Карлсън и е публикувано в сп. Nature през 1985 г. В този случай на астрологията били дадени "всички налични шансове да успее", но тя тотално се провалила. На астролозите била дадена задачата да напасне таблици с рождени дати към различни типове характер - една елементарна задача за област, която именно претендира, че астрологичната таблица на всеки от нас е "уникална колкото самия индивид" и "разкрива нашия потенциал през житейския ни път и посоката на този път". И наистина, какво ли биха могли да означават тези красиви фрази, ако един астролог не можеше да изпълни заявеното си обещание? И въпреки това, въпросните астролози никак не били очаровани от тотално отрицателния резултат, който неминуемо се получил от теста. Излизали с всевъзможни оправдания, търсели недостатъци в иначе доста простия тест. Например една статия в Astrology News Service е нагледен пример за тази глупава логика, тъй като едновременно твърди, че тестът е нечестен и изопачен и едва ли е в състояние да даде някакви ясни отговори... и че повторният анализ на данните сочи, че астролозите всъщност са били прави.
Мъглявост
Предвижданията на астролозите могат драстично да варират от общото до максимално конкретното. Макар че в повечето случаи са умишлено крайно мъгляви, или поне бегло се доближават до общоприетите схващания на хората за света около тях (но не и за небесните явления). Пример: едно предсказание гласи, че "С навлизането на Нептун в Риби през 2024 г., ще станем свидетели на политически проблеми, свързани с водата. Ще има повече наводнения от преди, неочаквани урагани, торнадо, тайфуни и бури; цели градове ще изчезнат за един миг". Повечето климатолози биха предположили, че всичко това ще се случи поради глобално затопляне или нещо подобно. Други споменати в това предсказание събития включват "повече продукти, използващи нанотехнологии" - сякаш зачестялото подхвърляне на научни термини от този тип означава, че тези явления са единствено предвидими чрез разчитане на звездите. Изявления от типа на "ще станем свидетели на огромен ръст на дигиталните информационни облаци; на даден етап ще можем да споделяме всичката музика, телевизия, филми и книги чрез абонаментни услуги; ще започнем да се свързваме помежду си по съвсем нови начини и така ще научим повече един за друг" звучат направо като самопародия.

image
Като цяло, колкото по-мъглява е една прогноза, по-голям е и шансът тя да се сбъдне. И по-точно, толкова по-висока е възможността тя да се интерпретира като вярна, едва след като събитието се е случило. Или впоследствие то да се разгледа като случило се именно по прищявка на някаква висша сила.

Това най-ясно личи от най-популярния продукт на астрологията, с която всички сме запознати: а именно хороскопът. Той е прогноза или съвет, основан единствено на датата на раждане на индивида, или по-често (според колонките във вестниците и списанията) - на техния зодиакален знак. (Знаците са 12, въпреки че зодиакалните съзвездия всъщност са 13, а и продължителността на "престоя" на Слънцето във всеки от тях не е еднаква - но това е една съвсем друга, отделна тема). Тъй като на Земята има 6 млрд. души, статистически, поне един хороскоп от всяка публикация ще е едновременно валиден за повече от 500 млн. души. Това удобно дава повече от достатъчно свободно пространство за лавиране дори на възможно най-конкретните предсказания. Но логически погледнато, едно уж "конкретно" твърдение, което има универсалност в такива мащаби, губи всякакъв смисъл.
image (Освен Плутон, астрологията въобще не отчита съществуването на редица планети-джуджета и планетоиди - тяхната гравитация има минимални отклоняващи ефекти върху орбитите на останалите планети и върху самото Слънце)...
Ефектът на Форер
Ефектът, изследван от психолога Бертрам Форер, се проявява, когато едно твърде обобщено звучащо заключение едновременно се тълкува като вярно от голям брой хора. Такива заключения могат да бъдат много ласкателни, но те често съдържат и скрита критика или несигурност, за която тълкуващите хора може и да подозират или да изпитват, но биха предпочели да игнорират. Чрез включване на съждения като "вие се опитвате да сте смели, но се страхувате какво другите могат да си мислят за вашите действия и затова се колебаете", астрологът може да създаде впечатление, че наистина е проникнал в някаква съкровена тайна.
По-рано споменатият тук Джеймс Ранди обича да повтаря един експеримент, с който нагледно демонстрира как хората могат да бъдат заблудени да си мислят, че хороскопите са верни. Той попитал група студенти каква зодия са и им дал да четат хороскопите си. След това ги помолил да поставят оценки колко верни са им се сторили те. Значителна част, да не кажем мнозинството, дали оценка 4 или максималната 5. След това били помолени да дадат персоналния си хороскоп на съседа си. Оценките се повторили. И тогава "трикът" бил разкрит. Това демонстрира ефекта на Форер и как използването на достатъчно мъгляв език в хороскопите може да се отнася за всякакви групи хора и същевременно да създава заблудата, че е достатъчно конкретен. Чрез внимателно подбиране на фрази и тон, почти е невъзможно кой да е хороскоп да НЕ бъде приложим за всекиго.
image Значение за науката
Подобно на ред други прото-науки, астрологията безспорно е положила основите на модерната наука, в това число и астрономията. С напредването на познанията на учените в опита им да проумеят какво представлявали ярките точици по небето, къде се намират, какви са отношенията помежду им, астрологията предоставяла наблюдения в помощ на хипотезите им в продължение на хилядолетия. В края на краищата, мистиците са прекарвали толкова дълго време във взиране в небето, че неминуемо някаква полезна информация се е прокраднала в масивите човешко познание.
В по-малка степен хороскопите, които са съдържали някаква що-годе прецизна астрономическа информация (поне за тогавашното ниво на технологиите), дори са дали възможност на съвременните учени да датират определени исторически събития, като ги сравнят със забележителни небесни явления. Но каквото и да правим, НЕ бива да бъркаме астрологията с астрономията. И когато говорим за астрономия с изразните средства на астрологията, рискуваме да бъдем опровергани и направени за посмешище. Което за доста хора може да се окаже обидно и още повече да ги настрои против науката.
Социални последствия от астрологическите поверия
Пример: в Китай има случаи на дискриминация срещу хора от определени зодии. Ако си Скорпион например, ще ти е доста по-трудно да си намериш работа в Китай. Ще ми се това да не беше просто някакъв смешен анекдот, но се оказва, че е истина.
В заключение...
"Колко налудничаво от страна на тези астролози - да наблюдават ефекта от огромните, бавни движения и промени в небесата и да си въобразяват, че дъждът и вятърът нямат ефект в момента на раждане!" -- Марк Тулий Цицерон, 44 г. пр.н.е.
А ето и линк към едно от най-тъпоумните творения в историята на астрологията:
image
"Книга на Световните Хороскопи" - хороскоп за всяка страна по света.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - da
24.01.2014 16:25
има астрономия
цитирай
2. saadi - Това ми хареса :
24.01.2014 18:58
"...прогноза, която се случи да бъде погрешна, е просто направена в грешния момент и следователно не се брои."
Жалко , че Еврофутбол не признават тая система и не връщат пари :-))
цитирай
3. htpcl - chestit ti parvi minus ot niakoi fen ...
24.01.2014 19:18
chestit ti parvi minus ot niakoi fen astrolog ;-)
ei niamat umora tia hora
цитирай
4. asthfghl - 4.
24.01.2014 19:49
Няма начин да знаеш с какво съм се занимавал и с какво - не. И дори и да знаеше, прибягването до лични нападки към автора, вместо да отговориш по същество на самите аргументи, които той е представил, е евтин софистичен трик, който обикновено се използва за отвличане на вниманието от същинската тема, когато ти липсват стойностни аргументи.

Като си запознат с астрологията - заповядай, представи своите доводи, вместо да ми джавкаш врели-некипели насреща. Дотук не си представил нито ЕДИН контра-аргумент, а само лични атаки без покритие. Нищо конкретно, а само общи приказки. Поздравления - ти току-що даде нагледен пример за най-типичния отговор на шарлатанина, когато неговата шарлатания бъде разкрита пред всички.

А най-голямата ирония в цялата работа е, че именно човек, който очевидно не познава най-елементарни правила на боравене със собствения си език, има безочието да проповядва за грамотност.
цитирай
5. freeoldmen - Астрологията е един от най- забавните методи за самозаблуда,
24.01.2014 19:50
измислени от хората. Изглежда безобиден, но всъщност е огромна индустрия и предпоставка за по- нататъшно манипулиране на човешкият ум.
цитирай
6. htpcl - chovek, iavno nastapa dosta ser...
24.01.2014 19:51
chovek, iavno nastapa dosta seriozno niakoi hora po mazola, shtom tolkova mnogo se vpregnaha
pliunkite i hulite ne zakasniaha
цитирай
7. asthfghl - 6.
24.01.2014 19:55
Има нещо вярно в това, че веднъж поддал се дори на наглед безобидни манипулации, човек си изгражда нещо като рефлекс и развива податливост и към по-сериозни манипулации. И тъкмо в това е опасността от каквито и да е манипулации, пък били те и уж безобидни.
цитирай
8. asthfghl - 9. (1)
24.01.2014 21:43
За съжаление, от гледна точка на принципите на стойностната дискусия, "много слаба ти е аргументацията" не означава абсолютно нищо. Докато не подкрепиш това си твърдение със съществени аргументи, от цялото ти полуграмотно написано словоизлияние остава просто едно празнословие - каквото всъщност може и да се очаква от един застъпник за псевдонаучната шарлатания. Един тон общи приказки и нищо конкретно.

> за целта се използва магията позволяваща им да получават ефекти при използването на материята

Ето тук вече изгуби аудиторията. А аз очаквах, че може и да си имам работа с поне отчасти рационален човек - пък той се оказа поредният лунатичен почитател на куку-теориите, от които за жалост изобилства из форумите. За пореден път се потвърждава по-рано изказаното заключение, че у нас 95% от хората или са елементарни невежи простаци, или отдавна са изгубили връзка с реалността и въобще не са в час.

> Винаги има начин да прецениш, кой, на какво ниво е!

Това определено вече го сторих в твоя случай. Ти сам ми предостави нужната информация за себе си. Така че, предполагам, дължа ти благодарности или нещо подобно, защото така ми спестяваш доста излишна загуба на време.
цитирай
9. asthfghl - 9. (2)
24.01.2014 21:44
И така... да разбирам, че нямаш абсолютно НИКАКВИ аргументи, с които да се противопоставиш по същество на по-горе написаното? Освен общи приказки, разбира се. Добре тогава, нека внесем малко яснота в ситуацията.

Оттук нататък положението е следното. Подобно на двама-трима спамери и отявлени и общоизвестни хаховци от предишните постове, считай се за информиран, че следващият ти коментар, който съдържа лични нападки към автора или към който и да било друг участник в дискусията, ще бъде съхранен на скрийншот, докладван на администраторите и след това надлежно изтрит. Същевременно коментар, който съдържа общи приказки и нито дума по същество по темата, ще бъде автоматично премахнат без предупреждение.

Ако в крайна сметка имаш нещо съществено и смислено да добавиш по ТЕМАТА - моля заповядай. Ако не - ще те посъветвам да се въздържаш от по-нататъшни коментари. Както вече неведнъж казах, не държа на висок трафик в моя блог. Предпочитам качеството пред количеството. И нито за минута няма да толерирам опити за дерайлиране на дискусията. Повтарям - разполагам с практически неограничено време за триене и докладване на обидни коментари или просто триене на такива, които имат за цел да рушат дискусията.
цитирай
10. milady - ре автора ...
24.01.2014 22:09
АЗ съм сравнително нова //6 месеца/ ,
отначало бях така наивна, и..как да кажа внимателна ,
учтива / към колегите/ ,ноо...това автоматично ме направи
смешна/ нищо лично / .

Имайте предвид, Че не сте попаднал ,на най доброто
мЯсто/ В БЪлгария/ с аудитория ,коЯто е подготвенА и добронамерена
към дискусиите, които провокирате .

ПОста е отлично изработен! Благодаря ви за труда!! С уважение ,Юлия
цитирай
11. asthfghl - 12.
24.01.2014 22:38
Поведението ти в последните ми няколко поста въобще не ме убеждава в искреността на този твой коментар. Съжалявам. Както казах, каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи. Естествено, оставям отворена възможността истински да ме изненадаш.

В края на краищата до това ли се свежда блог.бг? Сблъсък на лични егота, "поле за изява" (както някой преди спомена), натриване на носа, лични нападки? Досега никой не е добавил нищо съществено към същинската тема на поста. Жалко.
цитирай
12. saadi - Костадине, разбирам рязката ти реакция . На практика, написаното в постинга
24.01.2014 22:53
казва в прав текст, че си шарлатанин. Нормално е да подскочиш до небето.
Но е факт, че нито астрологията, нито нумерологията могат да предсказват събития. Те могат да предполагат, но не и да предсказват. И това няма нищо общо със злите учени, използващи магията, за да се бъзикат с теб и материята. Свързано е със следствия от основни физични закони, които имат недостатъка да не се съобразяват с мнението на блогъри от блог.бг
На практика астрологията разчита за случването на дадено събитие на Теорията на вероятностите, като просто изключва от предвижданията си несъвместимите изходи от даденото събитие.
Пример: "Козирог - днес не всичко, което сте планирали ще се развие според очакванията ви. Ще срещнете познат, на когото може да се доверите за помощ."
Това предвиждане е на базата на оня анекдот, в който се пита каква е вероятността да срещнеш динозавър на улицата . Ами 50/50 - или ще срещнеш, или няма. Така е и в случая - или плановете ви ще пропаднат, или - не. Важното е, че е сигурно едно - не може хем да ви се получат плановете, хем да пропаднат. Както е сигурно, че ако не решите да се мотаете напук на хороскопа си цял ден сред непознати, то непременно ще срещнете някой познат. Който естествено или ще ви помогне , или - не.
Но когато нещата опрат до конкретно събитие, астрологията изведнъж се предава. Тук физичните закони са неумолими и според тях ние можем да предвидим само приблизителния брой пъти, когато изходът от едно събитие ще бъде един или друг, но не можем да предскажем конкретния изход от това отделно събитие.
Пак пример: Вероятността при игра на белот да ти се паднат 4 валета е 0,0019 при всяко раздаване. Тоест, за един наблюдател на играта ще е лесно да предвиди, че играчите ще получават много повече раздавания, в които няма да им се падат 4 валет , отколото такива, в които ще им се падат. Но наблюдателят не може точно да предскаже в кое конкретно раздаване ще се паднат или не, валетата. Ако познае, това ще се дължи на случайността, а не на звездите
цитирай
13. asthfghl - 14.
24.01.2014 23:02
Ето, че трябваше да минат цяла дузина коментари, за да се появи първият наистина смислен.

Впрочем, подсети ме за нумерологията. Струва ми се, че ми даде идея за какво да е следващият пост ;)
цитирай
14. htpcl - milady. . . tochno ti puk s nishto ne ...
25.01.2014 00:29
milady... tochno ti puk s nishto ne doprinasiash za podobriavaneto na tova miasto. tochno zaradi takiva kato teb to e daleche ot nai-dobroto miasto. dosta falshivo zvuchi vnezapnia ti uchtiv ton ne mislish li
цитирай
15. asthfghl - 17.
25.01.2014 01:40
Никой не е твърдял, че използването на астрологията е считано от когото и да било за "задължително" (каквото и да означава това).

> А това че сте объркали неразбирането на казаното с общите лафове не е моя работа.

Ами да беше се фокусирал върху аргументите в поста по достатъчно директен и ясен начин, вместо да нападаш този, който ги представя, с отчаяната надежда да отклониш вниманието от същината на темата. Все пак аргументите в този пост са доста ясни и не са изсмукани между пръстите ми, а представляват систематизиран списък на част от основните доводи, които обикновено се излагат в полза на тезата, че астрологията е несъстоятелна. И тъй като ти така и не успя да приведеш нито ЕДИН контра-аргумент, следва да заключим, че просто не разполагаш с такъв. Останалото са празни ню-ейдж приказки за "Дхармата" и "чакрите", на които сме се наслушали.

Повечето от написаното в поста се характеризира не с това, че се преподава в училище, а с това, че представлява елементарно научно знание - това, че ти липсват познания по него, си е твой проблем. Намекът ти, че то по някакъв начин е манипулирано от учените, сам по себе си е явен опит за манипулация и доста плосък начин да се избегне директното обсъждане на аргументите, представени в този пост. Но това вече никого не бива да учудва.

> влияние идващо от вселената

О, уверявам те, има такова. Само че не и по начина, по който на теб и на останалите шарлатани ви се иска да вярвате.
цитирай
16. asthfghl - 19. (1)
25.01.2014 11:20
Това, че намираш смисъл в астрологията и религията, си е изцяло твоя работа. Това не прави нито едно от двете ни най-малко по-научно. А първото често претендира да е такова. В това е спорът.

Все пак невежеството и суеверията ходят по хората, не по животните.

В едно си прав - че природата си се движи и без нас. На Вселената не й пука в какво вярваш ТИ. Религията служи единствено за самоуспокоение на невежия суеверен човек. На Вселената не й пука за ничии наивни примитивни суеверия. Същото важи за псевдонауките, в това число и астрологията.

> Възпитанието на индивидите в обществото се подчинява на изискванията на социалната среда

Изискванията на социалната среда често се стремят да смачкат критическото мислене и да обезсърчат излишното задаване на въпроси, защото те застрашават установените авторитети, а никой авторитет не би желал контролът му над социалната среда да бъде разклатен.

Има безброй примери как социалната среда се опира на ред ирационални догми, които хората следват сляпо, просто защото те са "традиция" и "така е прието" - независимо колко несъстоятелни са те от природна, а често - и от морална гледна точка. Пример: дълго време се е смятало, че Земята е центърът на Космоса и че е плоска. Това, че социалната среда е изисквала да го вярваш, не го е правело ни най-малко вярно. На природата не й е пукало, че хората са толкова наивни. Друг пример: в миналото на робството се гледало като на съвсем естествено нещо. Това не го е правело ни най-малко по-етично явление от гледна точка на благото на ЦЯЛОТО човечество (защото робите също са били част от него). Това, че социалната среда е налагала една неморална институция като робството, не я е правело и грам по-състоятелна. Мога да продължавам с примерите още доста дълго време. Твоето позоваване на "изискванията на социалната среда" не е най-удачният аргумент, който може да се използва.
цитирай
17. asthfghl - 19. (2)
25.01.2014 11:21
Но все пак се радвам, че най-накрая си направил някакви плахи опити да караш по същество. Така че да разгледаме доводите ти един по един.

> зодиакалният кръг.Макар и да е символичен образ

Обща, неопределена приказка. Образ на какво? И ако е само СИМВОЛИЧЕН, тогава откъде идва претенцията на астрологията, че той въздейства по съвсем КОНКРЕТЕН и осезаем начин върху човека!?

> той е образ от едината вселена

Това въобще не ти помага да постигнеш повече конкретност. Нито пък ти помага да отговориш на основния въпрос към астрологията: КАК точно един символичен образ на "единната" (!?) Вселена може да предопределя КОНКРЕТНИ събития на Земята? По какъв механизъм? Досега няма получен отговор.

> няма как да не се отразява и във всеки човек и във всяка частица

КОЕ се отразява? Чрез коя сила, кое въздействие? Къде са ти доказателствата? Посочи ми един тест, който недвусмислено да демонстрира това въздействие? Ако наистина е толкова значимо, защо нито един от гореизброените тестове не демонстрира подобна зависимост? Кога най-сетне поне един шарлатанин-астролог ще се осмели да излезе от мъглявите общи приказки и ще демонстрира твърденията си по доказуем начин?

> Даже електроните ,които са били двойка в някой атом се помнят

Поредният опит от страна на псевдонаучните шарлатани за злоупотреба с някои съвременни научни открития (квантова суперсиметрия) за целите на тяхната псевдонаучна шарлатания. Не съм убеден, че си наясно дори бегло с начина, по който действа суперсиметрията. Но това явно не ти пречи да се опитваш да я използваш като извинение.
цитирай
18. asthfghl - 19. (3)
25.01.2014 11:23
> идеите на Нютон са преведени погрешно

Поредната налудничава глупост. Законите на Нютон дълго време са били използвани за абсолютно точни предвиждания и за технологически постижения като например изпращането на космически апарати из Слънчевата система. Теорията на Относителността внася модификация и повече точност, но законите на Нютон, които според теб били "погрешно преведени" и до ден днешен се използват безотказно в редица области на науката и технологиите. Изпращането на сонди на Марс например изцяло използва законите на Нютон и работи с огромна прецизност.

> явно не можем да разберем ученият

Виж, в твоя случай съм съвсем сигурен, че е така. Нелепите ти опити да използваш научни понятия за намиране на оправдания за ПСЕВДОнаучни концепции са меко казано забавни.

> изчезването на гравитацията около астероид

Още една конспиративна глупотевина. "Доколкото си спомням" не означава абсолютно нищо, когато се опитваш да говориш за наука. Необходими са ДОКАЗАТЕЛСТВА. Къде са ти доказателствата?

> ВСъшност никой не знае какво е това гравитация

Нов опит за злоупотреба с науката. Това, че все още не е изведена единна теория, която да обединява квантовата физика с теорията на Относителността и да обяснява по какъв точно начин действа гравитацията на микро-ниво, по НИКАКЪВ начин не подкрепя отчаяните ти опити да намериш обяснение за псевдонауката, която в момента защитаваш чрез търсене на вода от десет кладенеца.
цитирай
19. asthfghl - 19. (4)
25.01.2014 11:27
> мога да продължа със всичките ти аргументи

Грешка. Досега не си оборил нито ЕДИН от съвсем КОНКРЕТНО изложените аргументи в този пост. Дотук единствено се опитваш да ги наобикаляш от всички страни и да отклоняваш вниманието от тях чрез такива евтини трикове като "ама те другите науки..." и "ами то никой не знае...", или "всичко е свързано". И произволно нахвърляни приказки и термини, звучащи "по научному", които дълбоко ме съмнява, че самият ти разбираш.

Повтарям, в случай, че все още не си разбрал. Докато не демонстрираш недвусмислено КАК точно поведението на космическите тела въздейства върху съдбата и характера на хората тук на Земята, ще считам, че не разполагаш с нищо. Никакъв аргумент. Само празни общи приказки и загуба на време. Както може и да се очаква от един застъпник за псевдонаучната шарлатания, когато ирационалните му суеверия бъдат поставени на светло и бъде разкрита пълната им несъстоятелност. Това неизменно се случва всеки път, когато поверията му бъдат притиснати до стената по толкова конкретен и директен начин. Резултатът винаги е много забавен.

Можеш да си вярваш в каквото си искаш, ако така ще се чувстваш по-уютно в собствения си измислен свят. Но нито за миг недей да се заблуждаваш, че твоите любими суеверия имат каквото и да било общо с действителността в нашия, реалния свят. В крайна сметка невежеството ходи по хората, не по животните.
цитирай
20. asthfghl - 19. (5)
25.01.2014 11:42
И още нещо. Тъй като в последното си лично съобщение ти заяви, "Нямам нищо против открит разговор", ще цитирам част от личното ти съобщение:

"Ето сега ще трябва да прекъсна защото за понеделник трябва да напиша 3 рецензии на дипломни работи"

Предвид изобилието от правописни и граматически грешки в твоите коментари, искрено съжалявам онези студенти, чиито дипломни работи рецензираш. Ако това е нивото, до което е стигнало нашето образование, тогава въобще не виня по-будните ни младежи, че правят всичко възможно да се изнесат оттук.
цитирай
21. saadi - Костадине, наистина нямам за цел да те обидя или да се заяждам на дребно, но
25.01.2014 12:00
четейки последния ти коментар, не мога да не отбележа, колко нищожно малки са познанията ти за Космоса и силите, които го управляват.
Очаквах да напишеш конкретен аргумент в защита на научността на астрологията, а вмести това получаваме литературно произведение, което спокойно можем да наречем "Комедия от грешки".
цитирай
22. htpcl - abe zashto vaobshte si gubite vr...
25.01.2014 12:15
abe zashto vaobshte si gubite vremeto s niakakav polu-gramoten kukundrel? v tazi tema ima kade-kade po-interesni neshta za obsajdane ot praznite mu bratveji
tozi bil prepodavatel??? na kakvo li gi uchi decata v universiteta!
цитирай
23. blondinkas4uk09 - :)
25.01.2014 12:20
Who knows? :)
цитирай
24. asthfghl - 26.
25.01.2014 12:32
Казах, че няма да позволя лични обиди в този блог - били те и срещу участник, с когото не съм съгласен по дадена тема. Не ме принуждавай да трия коментари.
цитирай
25. balar - всеки е свободен
25.01.2014 15:51
да вярва в каквото си иска. само ще отбележа че във древността астрология и астрономия са били една и съща наука. едва в елада и рим тази наука за космоса е разделена на астрономия и астрология. астрологията е производно на астрономията и е свързана със политеизма в езическият свят. с боговете на древните езически народи, с обичаите и празниците им. " Дела и дни" на Хезиод е добър пример за астрология в древността.
Познатата ни днес астрология няма нищо общо със древната. Възниква във Франция през т.н. ренесанс. Най-вероятно зад популяризирането й стои сен-жермен. от тук става ясно че единствената й цел е да забавлява отегчените аристократи.

п.п. близнаци съм
цитирай
26. asthfghl - 29. (1)
25.01.2014 18:03
> комплекса да не те помислят другите за малоценен

Недей да претендираш, че знаеш каквото и да било за мен. Евтините ти психологически анализи не вървят тук. Няма да успееш да отклониш темата. Къде са ти доказателствата в полза на астрологията? Имаш ли ЕДНО доказателство?

> деградацията в областта на образованието ... не се дължи на лош правопис

Не, но той е един от признаците за нея. Твоят случай е нагледен пример.

> псевдонауката за икономическите отношения в условията на паричното ни стопанство

Глупости на търкалета. Не отклонявай темата.

> до сега на теориите не им е оставало времеда го докажат

Астрологията е имала хилядолетия на разположение. И все още - никакви доказателства.

> Ами аз съм ти посочил няколко произведения

"Вземи прочети тази и тази книга" не може да е никакъв довод. Имаш си глава на раменете - напълно способен си да синтезираш довода, ако въобще има такъв. Какъв ти е доводът? Къде са ти доказателствата?

> пълнолунието силно влияе върху човешката мозъчна дейност

Къде са ти доказателствата?

> съответното заболяване преследвано в миналото и от църквата

Каква е тази малоумщина? В това изказване няма никакъв смисъл.

> измененията ,които настъпват при радиоактивните разпади

Какви изменения? На кое? Къде са ти доказателствата? След като говориш за наука, ще следваш научния процес. Къде са резултатите от научни тестове на твоето твърдение?

Въобще наясно ли си за какво иде реч? Просто пляскаш някакви празни термини без никаква връзка и покритие.

> Зачекнал си се с астрологията

Да, това е именно темата на този пост специално. А ти ми говориш за всякакви други неща, само не и по темата. Колко предсказуемо.
цитирай
27. asthfghl - 29. (2)
25.01.2014 18:07
> постоянно менящите се конфигурации на планетите ... и си се произнесъл с неминуемо достойнство ,че те са празна работа

Конфигурациите на планетите били "празна работа"? Каква е тази безсмислица? АЗ съм се произнесъл така? Ти чуваш ли се? Цитирай ме! Къде ти е доказателството за това твърдение?

> не си се занимавал с радиотехника

Каква връзка има радиотехниката с "конфигурацията на планетите"!?

> техните приемо-предавателни антени

ЧИИ антени!? На планетите ли?

> Електромагнитните вълни си взаимодействуват точно така, както се описват въздействията при различните основни аспекти

Цялото това изречение беше една голяма безсмислица. Какъв преподавател в университет си ти? Определено си много далеч от всяка естествена наука.

> само поради желанието им да печелят от хорското незнание

Именно от това печелят шарлатаните-астролози, да.

> да мислят в линейно програмираната еволюция

Нова безсмислица.

> в безкрайната вселена има място за реализиране на всичко помислено

Тъпоумна, безполезна безсмислица. Ако се опитваш да говориш за Мултивселената, то логиката ти е изначално сгрешена.

> да не приемаш казаното от мене, като начин да ти се противопоставям на теб

О, не се притеснявай. Вече е съвсем очевидно, че ти си единственият слушател, който има значение за теб самия.

> удоволствието да си мисля за някакво съвършенство ,което имам само аз

Не се съмнявам, че в твоя измислен свят ти си единственият съвършен.

> науката астрология ... не се нуждае от пропагандиране

Тогава не го прави.

> и наеката и религията са вид вярване!

Грешка. Научният процес коренно се различава от религиозното вярване:
http://www.andrewkicksass.com/images/faith_science_flow_chart.jpg

Мисля, че достатъчно ми изгуби времето с малоумщини. Не те знам кой си и какъв си, но явно говорим на различни езици и за различни неща.

Последващи коментари, които не са изрично по същество и ПО ТЕМАТА, ще бъдат моментално премахвани.
цитирай
28. asthfghl - 30.
25.01.2014 18:14
> всеки е свободен да вярва в каквото си иска

Вярата няма нищо общо с научния процес и проверката на факти. След като една дисциплина като астрологията има претенцията да е "наука", то тя подлежи на научен анализ. И след като този научен анализ разкрива колко несъстоятелна е тя, тя следва да се счита за псевдонаука. Много е просто.

Вярата е нещо съвсем различно. В съседния пост за хомеопатията вече я обсъдихме тази тема - ефектът на плацебото е едно; претенцията за научност на въпросните практики е нещо съвсем друго. След като има такава претенция, то тези практики подлежат на научна проверка. И след като не издържат на нея, те заслужават да бъдат изобличени като не-научни. Логиката е ясна и елементарна за разбиране.

> във древността астрология и астрономия са били една и съща наука

Този момент вече го разгледахме в поста. Виж точката "Значение за науката".

> Познатата ни днес астрология няма нищо общо със древната

Този момент също вече го разгледахме. Добре е първо да се прочете това, което се коментира, в неговата ЦЯЛОСТ, преди въобще да се коментира. Иначе просто се повтаряме.

Ps. Аз съм Везни.
цитирай
29. htpcl - eh kostadine kostadine. . . izka...
25.01.2014 20:47
eh kostadine kostadine...izkazvaniata ti sa naludnichavi paranoichni zabludeni da ne kaja granicheshti s psihopatiata. ot koia planeta padash kostadine. zvuchish po izkukurigalo i ot lubimeca ni penchoan ebasi
цитирай
30. asthfghl - ...
25.01.2014 23:13
> От направенитеопити с насочените под определен ъгъл антени на два предавателя се получават характерни взаимодействия и те за твое съжаление съвпадат с изводите на астролозите,а тези фигури за които говориш в астрологията се наричатконфигурации между планетите и основните конфигурации са при 0,90,180 -нехармонични аспекти и 30 60 120 -град ,които са хармонични аспекти

Куп избръщолевени глупотевини. Нула доказателства. Загуба на време. Повече твои безумни коментари няма да видят бял свят тук. Довиждане.
цитирай
31. troika - Интересно
30.01.2014 16:50
Мине не мине време и някой се опитва да се сбори и обори астрологията. Всичко може да изглежда логично, но все пак логиката е крайна. Науката не е достигнала до кой знае къде, че да може да приведе доказателства дали астрологията е реална или не. Все едно преди 200г. някой да говори неща, които днес вече са ясни и би могло да бъде отговорено по подобаващ начин. Това е моето заключение и затова не се впечатлявам от подобни разсъждения за или против каквото и да е. За мен астрологията работи, използвал съм я практически и съм доволен, без да разбирам от нея. Това, че не разбирам как работи колата ми на 100% също не ми пречи да я използвам всеки ден. Важното е да ме закара до точка Б. А ако някой дивак седи отстрани и вика "Те такова животно нема, защото нашия вожд така ни каза" си е негова работа.
цитирай
32. asthfghl - 36.
30.01.2014 19:57
> Науката не е достигнала до кой знае къде, че да може да приведе доказателства дали астрологията е реална или не

Първо, това не е работа на науката, а на самата астрология. Когато твърдиш нещо, следва ТИ да го докажеш, а не някой друг да ти върши домашната работа.

Настояването за доказване на отрицание на едно твърдение е логически софизъм, т.е. е умишлено абсурден подход, който има за цел да доведе даден спор до задънена улица. Пример: "Не можеш да докажеш, че в момента в орбита около Земята НЕ кръжи един малък чайник". Естествено, че НЕ можеш. Но това не може да е никакъв повод да заключиш, че въпросният чайник е действителен.

И второ, тук достатъчно ясно и подробно съм обяснил при какви обстоятелства претенцията на астрологията за научност би следвало да се разглежда като състоятелна. Дотогава, тя по всички критерии на научния подход ще си продължава да е псевдонаука.

> За мен астрологията работи, използвал съм я практически и съм доволен, без да разбирам от нея

Това е ОК, но няма абсолютно нищо общо с науката. Никой не оспорва правото ти да си вярваш в каквито си искаш дивотии, без да разбираш за какво става въпрос и без да имаш каквито и да било доказателства, че те са нещо повече от дивотия. Целта на науката е коренно противоположна на този подход и това, че си предпочел сляпата вяра и упованието на някакви ирационални самовнушения, си е лично твой проблем.

> защото нашия вожд така ни каза

Това са глупости. Ако имаш нещо по същество да предложиш като аргумент - заповядай, ще го обсъдим. Не ми се четат безсмислени тъпотии.

> някой се опитва да се сбори и обори астрологията

Най-любопитното в цялата работа е, че дори не се налага някой да се напъва кой знае колко да оборва астрологията. Тя и бездруго сама си се справя доста добре със собственото си компрометиране.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281043
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив