Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 16:32 - $ 1 млн. за чудо! Ама не би...
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 6147 Коментари: 9 Гласове:
25

Последна промяна: 22.10.2013 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди години американският илюзионист, телеводещ и популяризатор на науката, един от основателите на Обществото за борба с псевдонауките Джеймс Ранди е предложил премия от един милион долара на всеки, който нагледно и недвусмислено демонстрира някое от т.н. парапсихологически, или екстрасенсни явления. 
image
Подробно условията на конкурса са изложени в списанието "Наука и живот" № 11, 1997 г. и на сайта на Образователния фонд на Джеймс Ранди.

Та какво представлява тази награда? Накратко казано, ако вие претендирате, че можете да предсказвате бъдещето, да познавате печеливши билети от лотарията, да левитирате, отделяйки се от пода макар и на няколко сантиметра и т.н., то можете да кандидатствате за милиончето. 
Както личи, наградата е обявена преди повече от 15 години, а все още остава неспечелена. Досега никой не е успял да прояви някакви особени способности и призът остава невръчен. 
По ред причини, сред претендентите за премията най-разпространената професия е тази на "радиестезиста" - човек, който с помощта на раздвоена пръчка или вълшебна лоза може да открива подземни води, залежи на руда, съкровища или просто някакви скрити неща. Понякога вместо клонка се използва махало или вълномери, линеали, таблици, схеми и др. Въпреки че Ранди приема заявки за всякакви необичайни способности - четене на мисли, диагностика без анализи и прибори, предсказване на бъдещето, ясновидство, телекинеза, огъване на лъжици със силата на мисълта и всичко останало - по някаква причина 80% от заяките се отнасят именно към категорията на радиестезистите.
Забавните примери са безброй. Един от претендентите, жител на щата Кентъки, написал в своята заявка, че може да намира само една категория предмети - изгубени кучета - при това по много ефективен начин. В разговора с Ранди той обяснил своя метод: трябва да се привърже към вълшебната пръчка козина от загубеното куче - и съхранената в козината ДНК те довежда до целта. Понякога стават грешки и лозата отвежда до друго куче, но това е само поради факта, че ДНК на една и съща порода кучета си прилича. "Да, и още нещо - напомня той - аз мога да намирам куршуми. И това е също благодарение на тяхната ДНК". "Аз не знаех - коментира фокусникът - че куршумите също се размножават с помощта на ДНК!"

Всъщност откъде клетият човечец да знае, че всъщност разликите в ДНК на бозайниците са минимални. Например тези между човека и приматите са от порядъка на 1%.

image
Сред претендентите преобладават хора, искрено вярващи в своята дарба. Това са жертви на самозаблуда, достойни за съчувствие.
Веднъж във Флорида при Ранди дошли две жени от Литва, занимаващи се с "екстрасенсова диагностика". Той ги помолил да приложат своите способности върху него. Движейки ръцете си около тялото на илюзиониста, те назовали всички болести, които обикновено трябва да има един възрастен човек. Но се получило така, че Ранди нямал такива заболявания, които обикновено биха могли да се очакват за хората на тази възраст, а имал някакви други. Но нито една от тези реални болести гостите от Литва не посочили. Когато той им показал медицинското заключение, направено след детайлна диспансеризация два месеца по-късно, те просто сложили диагностичния лист настрани и заявили, че приборите на лекарите не могат да открият това, което екстрасенсите виждат чрез аурата на човека.

Но тогава се получава, че обективната проверка на екстрасенсната диагностика е на практика невъзможна!!!

Оказва се, че след това една от претендентките станала личен екстрасенс на президента на Литва, което нявярно е някаква утеха за нея.
image
Един мексиканец пък дошъл с празен куфар - за да вземе милиона. Той неотдавна бил срещнал НЛО, беседвал с неговия екипаж и след това започнал ДА СВЕТИ на тъмно. За експеримента повикали първите двама преминаващи наблизо минувачи, изключили светлините в стая без прозорци, но мексиканецът така и не засветил в тъмното. Той обяснил, че не е закусвал тази сутрин (вероятно запасите му от лютиво чили се били изчерпали) и обещал да хапне и по-късно да се върне. От тогава никой повече не го е виждал дори и на дневна светлина. 
Един германец претендирал, че може да подобри вкуса на водата, обикаляйки около бутилка. Членовете на комисията на Ранди взели две еднакви бутилки с вода, купени от магазина, едната екстрасенсът "заредил" и след това излязъл от стаята. Като се върнал, му предложили две стъклени чаши (от двете бутилки). От 50 проби - 23 били удачни, т.е. резултатът бил по-лош, отколкото ако само беше отгатвал (на случаен принцип след това той направил правилен избор в 25 от случаите). Своя провал той обяснил с това, че обработваната бутилка е стояла твърде близо до чашите, а от "заредената вода" излизали "мощни вибрации", които обърквали нещата. Екипът на Ранди му предложил да проведе още един опит, като оставят бутилките на 5 до 20 м разстояние. Той обещал да се върне, но до ден днешен не се е появил. 


image
Обясненията за неудачите биват различни. Някои казват: "Днес е четвъртък, не ми е щастлив ден." Друг се оправдава с недобрата комбинация на планетите или с лошото време в деня на опита.

Понякога защитниците за съществуването на свръхестествени способности казват: "Какво толкова искате? Все пак и екстрасенсите са хора! Дори и най-добрият цигулар или пианист не може да бъде уверен на 100% преди концерт, че ще покаже висока класа!" Да, това е така, макар че досега не се е случвало музикант да излезе на сцената и изобщо да забрави как се свири!
Има и отявлени мошеници. Така например един радиестезист обещал, че ще проследи водопроводните тръби в сградата, но се изяснило, че преди екперимента той се е консултирал с проектанта на сградата. Какво ли няма да направиш заради 1 милион! Но такива са малко, повечето искрено вярват в своите способности!
Сред претендентите имало и зевзеци. Веднъж Ранди получил писмо от Дубай. Двама приятели му съобщавали, че с техните психични усилия Слънцето всяко утро изгрявало на небосклона. Ранди съвършено сериозно им отговорил, че призът е предназначен само за един човек - за лични постижения. Затова ги помолил добре да уточнят на кого именно от двамата следва да се брои този отличен резултат. Ние не знаем, отговорили арабите, ние работим заедно и Слънцето просто изгрява... В отговор Ранди предложил един от двамата (по тяхно усмотрение) да се самоубие. Тогава или Слънцето щяло да изгрее на следващото утро, оставяйки живия да получи милиона, или в противен случай парите щели да отидат при наследника на починалия. Отговор така и не получил.
Дама от Вюрцбург (Германия) твърдяла, че определя по фотография състоянието на сърцето на фотографирания човек. Дали й 38 фотографии на хора, на половината от които електрокардиограмата показвла едно или друго заболяване на сърцето. Останалите били здрави. Тя определила правилно състоянието на сърцето на 18 човека, а на 20 сбъркала. Резултатът е близък до статистическата случайност (приблизително 50/50%).
Джеймс Ранди заключава, че би бил радостен да заплати 1 милион, защото успехът на някой претендент би означавал крупен пробив, ако щете и пълна революция в науката. Но той се съмнява, че някога ще му се наложи да плати този милион. 
[ИЗТОЧНИК]

Повече за срещите на Джеймс Ранди с търсачите на вода, както и за някои от по-известните "кандидати", които са се пробвали за приза (и са се провалили): четете ТУК.
На видеото: Лекция на Джеймс Ранди за TED Talk по въпросите на шарлатанството.



Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
26



1. pvdaskalov - Дааа...
22.10.2013 18:38
Радиестезистите са голяма напаст и в България. От няколко десетки експеримента на археологически обекта, само един "г-н" успя да покаже античен водопровод в лозя край Бургас. Мръднах обаче между редовете и установих, че той предварително беше дупчил трасето с ръчна сонда, т.е. беше се подготвил. Беше установил направлението му, запомнил характерните точи на хоризонта в двете посоки и лесно вече се наместваше с чаталестия багет в ръце или два "Г"-образни телове във всяка ръка.
Поздрави за интересния постинг!
цитирай
2. podvodni - И куо праим ся? Ба маа му, и ни един ...
22.10.2013 19:08
И куо праим ся?
Ба маа му, и ни един не е грабнал милиончето?
Или пича нещо премълчава!
Ми ако за толкоз гозини се е намерил, барем един, който да е поставил в неудобно положение гусина Ранди, същият дали ще признае факта, че се е разделил с кинтите?
Мислим, дека сметам, че не! Да не е будала?
Що ми мяза, че гусина Ранди и Ал ГОРянина са от една порода? Бая кинти ще да е направил за толкоз години вдресливост.
цитирай
3. asthfghl - 2.
22.10.2013 19:16
Това ли е всичко, което успя да измъдриш? Очаквах мъъъничко повече.
цитирай
4. htpcl - na podvodnia mu bilo "miaz...
22.10.2013 19:25
na podvodnia mu bilo "miazalo". a dokazatelstva neshto, a - u? kolko lesno si pliaskat horata ei taka. a ne pomisli li che tozi shte go gledat pod lupa za nai malkoto shikalkavene? aman ot govorene naizust
цитирай
5. podvodni - Това ли е всичко, което успя да из...
22.10.2013 20:24
asthfghl написа:
Това ли е всичко, което успя да измъдриш? Очаквах мъъъничко повече.

Горе-долу това ми идва на акъл.
И още ред други нещица.
Та начи, гусина Ранди дава бил награда от има-няма 15-тина годинки! И колко? Едини милон долара! Брей че щедър чиляк! Ма що не включи инфлейшъна и обезценката та "гущерите"? Обаче за 15-на годинки коъ знае колко милиончета е скътал покрай тази наградка. Баш като Алчо Горчо дето разказваше приказки от хиляда и една нощ за лошият въгледвуокис и глобалното затопляне, дето се оказа, че не било затопляне а застудяване. Ама не баш застудяване, а некви незнайни климактерични промени.
Тато (Тодор Живков) тез фокуси ги разтягаше десетилетия преди тези двамцата лаици. Нал се сещаш за компютрите и компотите?
Но да оставим финансово-политическият аспект на нещата в страни и да се насочим към основната тема.
Пич, имаш ли си представа, що е туй странно явление в съвременната епоха именуващо се, българско село?
цитирай
6. podvodni - na podvodnia mu bilo "miaz...
22.10.2013 20:28
htpcl написа:
na podvodnia mu bilo "miazalo". a dokazatelstva neshto, a - u? kolko lesno si pliaskat horata ei taka. a ne pomisli li che tozi shte go gledat pod lupa za nai malkoto shikalkavene? aman ot govorene naizust

Аууу, я! Можем, пляскаме си!
В страната на кукумицините (неограничените възможности), шикалкавето е вид национален спорт!
цитирай
7. htpcl - shtom kazvash doveriavam ti se ti gi ...
22.10.2013 20:44
shtom kazvash doveriavam ti se ti gi razbirash tia raboti za shikalkaveneto
цитирай
8. asthfghl - 5.
22.10.2013 20:59
> Пич, имаш ли си представа, що е туй странно явление в съвременната епоха именуващо се, българско село?

Ми така като те слушам тебе, май току-що срещнах едно такоз чудо.

Пич, като си толко отворен що не вземеш да ги гепиш тия кинти, а? Или ако ти се струват малко, ти ги вземи пък после ми ги дай на мене, няма да ти се разсърдя.

А! Ко? Не ги щеш кинтите нещо? Не ти стиска? Не разбрах нещо кво ми казваш. Пич... ей, пич, къде бега бе пич...
цитирай
9. freeoldmen - Отдавна е известно странното свойство
22.10.2013 23:35
на паранормалните сили да изчезват внезапно, когато наблизо има камера, микрофон или просто любознателен тип с бележник, имащ идея за научен подход към феномена.
Ето свидетелството на уважаемият pvdaskalov. От десетки опити- кръгла нула, само опити за измама...
Това е положението. И на мен ми се иска да има свръхсили, ама ето на, крият се...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280174
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив