Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 15:28 - Обрат в дупкологията
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
1



Черните дупки били по-стари от галактиките

Ако откритието се окаже вярно, то ще преобърне представите за това как и кога са се формирали галактиките и най-вече каква роля са играли черните дупки в развитието на вселе
ната.

image
Черните дупки - огромни невидими космически обекти, които поради мощната си гравитация поглъщат всичко наоколо, са по-стари от галактиките, твърдят учени астрономи.

Колко точно по-възрастни са те засега е неизвестно, но според най-новите изследвания подобна хипотеза определено заслужава внимание, пишат агенциите.

Ако откритието се окаже вярно, то ще преобърне представите за това как и кога са се формирали галактиките и най-вече каква роля са играли черните дупки в развитието на вселената.

Смята се, че центърът на повечето от галактиките е именно черна дупка. Миналия месец астрономите потвърдиха същото и за нашия роден Млечен път.

До този момент мистериозните черни дупки са сравнително слабо проучени и дори би могло да се каже, че се знае твърде малко за тях. Във всеки случай това са космически образувания, чиято чудовищна гравитация е способна да привлече и погълне цели звезди. Какво обаче точно се случва с погълнатите обекти и в какво се трансформира енергията им засега не е съвсем ясно.

Сега изследователите са открили постоянно съотношение между размера на черната дупка, измерен по отношение на масата й, и галактиката, в чийто център тя се намира.

Масата на дупката е около 1/1000 от тази на обкръжаващата го галактическа "издатина". Това съотношение показва, че двете взаимно влияят върху растежа си, според учените.

Досега големият въпрос е бил дали първа се образува черната дупка, засмуквайки материя към себе си и така формирайки галактика, или тя се появява по-късно във вече съществуващата галактика.

Сега учените дават отговор на въпроса за яйцето и кокошката - според последните изследвания първи са черните дупки.

Чрез радио телескопи те са "надникнали" съвсем близо до създаването на Вселената - Големия взрив, случил се преди около 13,7 млрд. години, когато са се оформили и първите галактики.

Учените са успели да "измерят" тях и черните дупки, каквито са били през първите милиард години от този момент. Данните сочат, че това постоянно съотношение не е съществувало в ранната вселена, т.е. черните дупки са възникнали първи.

Мощни нови радио телескопи вече се строят, за да могат изследователите да надникнат още по-дълбоки в тази вселенска тайна.


Тагове:   астрофизика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4308988
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив