Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 14:41 - Време е за шампанското! Най-сетне откриха Хигса
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4622 Коментари: 13 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
[Източник]

image
Все още има шанс 5 на 10 млн., че това може и да е фалшива тревога. Но статистика от подобен порядък дава достатъчно увереност на физиците да обявят, че именно Хигс-бозонът - най-издирваната елементарна частица в света, е вече открита. Бурни овации, подсвирквания и поздравления изпълват голямата зала в CERN, Женева.

Почти половин век, след като съществуването на Хигса бе теоретично предсказано за пръв път, днешният пробив означава, че Стандартният модел на физиката на елементарните частици, който обяснява как всички познати съставни части на Вселената си взаимодействат чрез физичните сили, най-после може да се счита за оформен.

Нов бозон с маса между 125 и 126 гигаелектронволта (GeV) бе изолиран едновременно от двата детектора CMS и ATLAS в Големия адронен колайдер (LHC), като всяко от двете открития бе означено със статистическа степен на сигурност сигма-5 (стандартно отклонение), обявиха водещите експериментални физици от CERN на вчерашна пресконференция.

Дори по извънредно стриктните стандарти на физиците, подобен резултат е достатъчно значим статистически, за да се счита за достоверно откритие на нова частица.

"Мисля, че го пипнахме", заяви Ролф Хойер, главен директор на CERN, след като дългоочакваният семинар приключи вчера на обяд. Събитието се следеше от научните среди по цял свят.

Пиер Одон, директор на Fermilab в Чикаго, където се намира вече излезлият от употреба колайдер Tevatron, изрази виждането си по въпроса по по-различен начин: "Ако нещо изглежда като пате и върви като пате, то то би трябвало да е пате!"

Джо Инкандела от екипа по експеримента CMS и Фабиола Джианоти от екипа на ATLAS докладваха за наблюдавани рояци от частици, които съвпадат с профила на Хигса, съответно с маса между 125 и 126 GeV. И двамата поставят степен на статистическа достоверност на резултата 5-сигма. Двете съобщения бяха приветствани с бурни овации.

Откритието съвпада с по-ранни, но статистически по-малко значими "подсказки" за кандидати за Хигса, които бяха наблюдавани от двата екипа през декември миналата година.

Множество хора започнаха да се тълпят пред голямата зала на CERN още от 23 ч. във вторник вечерта и прекараха нощта на бдение пред сградата. Много от онези, които пристигнаха едва тази сутрин, не успяха да влязат вътре, защото в залата нямаше достатъчно място.

След цялата буря от слухове, течовете на информация и всичкото вълнение през последните няколко дни, и предвид факта, че сега откритието по принцип може да бъде потвърдено със сигурност, благодарение на огромния обем натрупани доказателства - положителният отговор за съществуването на Хигса не е никак учудващо.

Що е то Хигс-бозон?

Най-просто казано, Хигс-бозонът дава маса на елементарните частици и така позволява съществуването на свойството маса на материята. Тя е основната единица (или квант) на т.нар. "поле на Хигс", което присъства навсякъде из Вселената и през което преминават всички частици.

Някои от тях, например фотоните, се плъзгат безпрепятствено през полето със скоростта на светлината и съответно нямат маса. Но други се омотават в него като мухи в петмез и така се забавят, като това тежко взаимодействие се изразява в придобиването им на маса. Хигсът и полето, което той образува, са предсказани от Стандартния модел, но досега не е бил засичан с такава сигурност - до днес.

Семинарът бе изпълнен с емоция и въодушевление. Възторженият Питър Хигс, който пръв постулира съществуването на бозона през 1964 г. (и на когото е кръстена тази частица), нарече откритието "Най-невероятното постижение в живота ми". Сега той е сочен за основен фаворит за Нобелова награда.

Имаше и някои майтапи: "Много хубаво, че според Стандартния модел бозонът има такава маса", каза Джианоти. "Заради тази маса успяхме да го измерим. Благодарим ти, Природо!"

Все пак физиците са доста предпазливи и доскоро не смееха да нарекат откритието "Хигс-бозон", като предпочитаха просто да го наричат "нов вид бозон".

Това е защото все още не са напълно наясно с неговите свойства - и затова не могат да потвърдят доколко точно Хигсът се напасва към Стандартния модел. "Това е началото на едно дълго пътуване в търсене на познания за свойствата на тази частица", казва Хойер.

Едно от свойствата, които трябва да се разучат по-подробно, е неговият спин (моментът му на въртене). Стандартният модел предсказва, че той трябва да е равен на нула; в една по-екзотична своя версия, той би могъл да има и стойност 2. Оливер Бухмюлер от CMS казва, че LHC би трябвало да е в състояние да определи спина на новия бозон до края на тази година.

Наясно сме, че Стандартният модел все още не е завършен - като за начало, в него липсват обяснения за "тъмната материя" и гравитацията - така че един по-нестандартен модел на Хигса би бил още по-вълнуващ.

"Всички сме развълнувани не просто заради откритието само по себе си, но и заради огромните възможности, които то разкрива пред физиката", казва Хойер.



Тагове:   физика,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. penchoan - Поредната заблуда, съшита с бели ...
05.07.2012 15:52
Поредната заблуда, съшита с бели конци. Физиците още не знаят какво са открили и дали изобщо частицата заслужава внимание, но бързат да се поздравяват с "успеха" на Голямата играчка в ЦЕРН. Не е луд който изяжда баницата, а който му я дава. Бих им препоръчал вместо шампанско да пият по една боза, най-подхожда на бозона !
цитирай
2. asthfghl - 1.
05.07.2012 16:32
Твоя воля, господине. Както е казал авторът :)

Едни избират да отричат всичко на прима виста и да си тънат в невежество. Останалите с удоволствие попиваме всяко ново откритие на науката и гледаме с достатъчна доза критичен скептицизъм, но и оптимизъм за нейния прогрес.

А циничните хейтъри така или иначе изобилстват. Не че заслужават и минутка от нашето внимание... а ти вече получи повече от минутка ;)
цитирай
3. podvodni - Остава да открият и игрека. Тогава ...
05.07.2012 18:18
Остава да открият и игрека. Тогава вече ще слагаме кебапчетата на скарата и купона започва.
Сипи, ако нема - донеси. И пусни Весна!!
цитирай
4. asthfghl - 3.
05.07.2012 18:32
Ами то като гледам на народа само чифтетътъ и чибапчитътъ му остана'а. И jедната Весна! Ръйш ли.

:)
цитирай
5. sartorium - Еуфорията този път беше в разумни граници :-))
06.07.2012 00:20
Налятите милиарди в ЦЕРН и огромните очаквания към проектите там доведоха до абсурдната ситуация "открития на всяка цена . След няколкото шумни "издънки" , хората са по-скоро скептично настроени .
От видяното (и прочетено) в интернет , аз лично останах с впечатлението , че може и да са открили хигс бозона , а може да е друг бозон дето прилича на него , пък може и да е напълно нова частица .
Важното е , че ако не сме гепили божествената частица или пък сме я гепили , а тя прави сечено на Стандартния модел , то връщаме физиката на точка Нютон и почваме отначало :-))
Не че ще е болка за умиране , де ... И без друго , обяснението : "Милиардна част след Големия взрив е имало само "супа" от безмасови частици , обикалящи със скоростта на светлината . По-късно се появява хигс бозонът и придава маса на частиците ." на практика не обяснява нищо :-))
Остава само да се заредим с оптимизъм и да изчакаме резултатите .
цитирай
6. sartorium - Хахаха ...
06.07.2012 00:30
сега прочетох коментара на Пенчо .
Ама тия в ЦЕРН за какви се мислят?! Открили някаква дребна частичка , дето даже не заслужава внимание . Чудо голямо !
Наш Пенча откри Нибиру , която е 5000 пъти по-голяма от Земята ! Единствено злощастното обстоятелство , че не се вижда , защото е невидима , лиши видния ни учен от заслужена Нобелова награда .
цитирай
7. asthfghl - 5.
06.07.2012 12:32
Хората са в правото си да са скептично настроени. Даже задължително трябва да са.

Точка Нютон - сигурен съм знаеш какво точно означава това ;)

Наистина не е болка за умирачка. Би било доста скучно, ако всичките теории винаги се потвърждаваха на 100%. По-интересното идва, когато изскочи някой неочакван заек.

Що се отнася до "милиардите" за ЦЕРН... бюджетът на ЦЕРН е 7.5 млрд. евро - което, ако се замислиш, е една нищожна част от бюджета за отбрана на повечето страни. Но никой не реве за това, нали?

То и "при сливането си, атомите освобождават енергия" може да не е означавало нищо за времето си... докато някой като Опенхаймер не се е сетил как да се възползва от това наглед безсмислено откритие. За щастие има и такива, които са в състояние да погледнат и отвъд върха на носа си. Останалите са без значение.

Ps. Язък за наш Пенчо! А такъв хубав нобелист щеше да излезе от него! Ц, ц, ц...
цитирай
8. asthfghl - ...
06.07.2012 13:15
Впрочем, жалко, че с много малко хора може да се говори по-задълбочено на такива теми, преди всичко да премине в дебелашки шегички... ама какво да се прави... имаме с колегите една теория, че към 95% от хората са прости и не ги интересува нищо друго, освен да си натъпчат търбусите и да щракат с пръсти в чалгатеката в петък вечер. Склонен съм да се съглася, но нищо не може да се направи по въпроса.
цитирай
9. kostadin - Термоядрената енергетика глътна ...
06.07.2012 20:05
Термоядрената енергетика глътна милиарди !Ще видим и това научно чудо какво ще ни донесе
цитирай
10. kostadin - Впрочем, жалко, че с много малко ...
06.07.2012 20:07
asthfghl написа:
Впрочем, жалко, че с много малко хора може да се говори по-задълбочено на такива теми, преди всичко да премине в дебелашки шегички... ама какво да се прави... имаме с колегите една теория, че към 95% от хората са прости и не ги интересува нищо друго, освен да си натъпчат търбусите и да щракат с пръсти в чалгатеката в петък вечер. Склонен съм да се съглася, но нищо не може да се направи по въпроса.


Не обвинявай хората ,а тези които не могат да обяснят това което са открили
цитирай
11. asthfghl - 10.
07.07.2012 00:02
Очакваш мигновено да разберат всички подробности за всяко нещо, което съществува навсякъде? Науката не работи по този начин. Познанията ни за света са като глава лук - трябва да я белиш люспа по люспа, за да стигнеш до сърцевината. Не можеш да очакваш просто като я погледнеш и да можеш да кажеш какво се крие най-отдолу.
цитирай
12. sartorium - Пич , сравнението с Опенхаймер не е съвсем точно , защото
07.07.2012 02:36
той се е възползвал от безспорно установен факт , докато Големият взрив си остава все още теория .
Иначе за милиардите наляти в ЦЕРН - ами и аз предпочитам тези пари да отиват за наука и прогрес на човечеството , а не за бомби .
Към коментар 9 на Костадин - термоядрената енергетика засега е напълно безплатна . Почнем ли да си плащаме и за това , че ни грее Слънцето , значи работата съвсем се е пре*бала :-))
цитирай
13. asthfghl - 12.
07.07.2012 11:52
Твоето сравнение също не е съвсем точно, защото тук не говорим за Големия взрив, а за Хигс-полето. Всяко нещо с времето си; не сме стигнали още до пряко доказуемо обяснение за Големия взрив.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301058
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив