Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 16:44 - CERN е на път да открие Хигс-бозона
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1875 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2011 16:54


image
Физиците от лабораторията по елементарни частици в CERN съобщават, че вероятно за пръв път са уловили Хигс-бозона. Откритието идва в момент, когато търсенето на неуловимата фундаментална частица, която дава маса на материята, е в много напреднала фаза.

Ако заключенията се потвърдят, това може да се окаже едно от най-епохалните открития, направени чрез Големия Адронен Колайдер (LHC). Огромният ускорител на елементарни частици, разположен под земята на френско-швейцарската граница, е бил построен отчасти именно с целта да се засече Хигс частицата. Колосалната машинария засилва снопове протони един срещу друг почти със скоростта на светлината и ги сблъсква челно, като целта е сред отломките да се открие Хигс частицата.

Досега Хигс-бозонът е бил много труден за определяне, но ако съществува, той може да е ключът към обяснението на наличието на маса във всяко късче материя. Търсенето на "Хигса" е в момента най-горещата тема във физиката, превърнала се в "Светия Граал" на науката през новия век.

За да се потвърди откритието са необходими още множество подобни експерименти. Това е второто потенциално много значимо откритие, направено от CERN през последните месеци, след внезапната бомба през септември, че са открити частици неутрино, които очевидно се движат със скорост, по-бърза от светлината. Едно разкритие, което озадачи научния свят и което може да преобърне основните ни разбирания за Вселената.

Повече по темата: BBC.



Тагове:   физика,


Гласувай:
3



1. abstrakttsionist - В отговор на Re:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Теория на относителността (ново) Ами горко им на тези физици, които са повярвали, че дадена теория се е прев
15.12.2011 17:58
не е така СТО и ОТО се крепят на втори постулат който гласи че скоростта на светлината във вакуум е постоянна и независеща от избора на отправна система ,инвариянт, това означава че никакви надстройки не могат да се правят , при условието на експеримента с неутриното ( все още го доказват категорично защото силно се съмняват от грешка ) просто със увеличаването на дори и с хилядна от скоростта на светлината във вакуум ,релативисткият член в лоренцовото уравнение изразяващ скъсяването на метриката на пространството и удължаването на времевият интервал стават имагинертни заедно с масата , тоест губят реален смисъл.
цитирай
2. asthfghl - 1.
17.12.2011 11:47
И? Какъв е изводът, изразен с по-нормални думи, за да могат повече от двама души да го разберат?
цитирай
3. abstrakttsionist - СТО е за боклука
17.12.2011 12:55
изводът е че цялата теория на Айнщайн е невярна , Трябват съвършенно нови теории и възгледи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4300968
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив