Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 11:14 - Сюрреалистичен феномен: пълна дъга!
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1404 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Петното по средата на снимката се нарича пълна или "затворена дъга" и е уникално оптическо явление. Случва се много рядко, само при определени обстоятелства. Наблюдателят трябва да застане под определен ъгъл спрямо въздух с определена структура.

Това със сигурност не е отражение в стъклото на илюминатора. Всъщност изображението се проектира върху самия облак отдолу. Може да се види само от самолет, летящ над облаци с едри водни частици, или ако стоиш на ръба на водопад и гледаш надолу, докато Слънцето е сравнително ниско над хоризонта (не по-високо от 45°). Центърът на дъгата попада точно където е сянката на главата на наблюдателя (т.е. проекцията на гледната точка върху проекционната повърхност).

При земни условия пълна дъга е невъзможно да се наблюдава, защото сянката на главата ни винаги попада върху земната повърхност, т.е. хоризонтът закрива по-голямата част от дъгата.

Известен факт е, че под дъгата никога не може да се мине, защото тя е просто едно отражение на пречупената и разложена слънчева светлина, а отражението разбира се никога не можем видим зад огледалото (или проекционната повърхност), защото това противоречи на законите на оптиката. В резултат, дъгата винаги "бяга" назад, когато се движим към нея. Или ни преследва, ако се опитваме да се отдалечим.

Любопитно е и че при появата на дъга, тя всъщност винаги е двойна - над основната дъга следва празен интервал и после има и втора, по-бледа, чийто спектър винаги е обърнат наопаки. Понякога се наблюдава и трета дъга, но само с част от спектъра. Също така небето под първата дъга винаги изглежда по-светло, а това между първата и втората - по-тъмно.

image
Повече подробности: http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow#Visibility






Тагове:   физика,   любопитно,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281301
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив