Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2011 21:26 - Фундаментално откритие в CERN!!! Превишиха скоростта на светлината!
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3256 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 25.09.2011 00:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Scientists: Particles appear to travel faster than light

Превод на видеото:

Енергията е равна на масата, умножена по квадрата от скоростта на светлината. Това е то - основата, на която стъпва цялата физика. Теорията на Относителността на Айнщайн. А основният й принцип:

"Нищо не може да се движи по-бързо от светлината!"

Ясно? Абсолютно нищо. Светлината властва из магистралите на време-пространството.

...Е, поне досега беше така. Работата е там, че учените изпратиха сноп частици от Швейцария до Италия. 2.4 милисекунди - толкова би трябвало да отнеме на този лъч да покрие това разстояние. Но неутриното, тази частица без маса и без електрически заряд, успяло да пристигне 60 милиардни от секундата по-бързо от светлината!

Може би сега ще кажете, че това е някаква случайност? Само че не. Това било повторено поне 15 хиляди пъти, което при нормални обстоятелства веднага би направило опита официално ново откритие. Но това е толкова разтърсващо и умопомрачително, че на учените им се наложило да потърсят помощ, за да си обяснят какво, в името на Вселената, става тук!

Дали това е просто някаква грешка в изчисленията, или всъщност неутриното е способно да пътува напред и назад във времето?

Физикът Мартин Арчър от Империъл Колидж обяснява по време на разговор в лондонския Музей на Науката:

- Ако навлезем в свят, в който някои неща могат да пътуват по-бързо от светлината, то бихме могли да си представим как някои неща могат да се случват назад във времето. Т.е. имаме ефект, който се случва преди причината. И това е мисъл, която главата ми даже не може да я побере. Как може да имаме свят, в който нещо се случва, даже преди да си го причинил!?

Разбира се, проблемът с пътуването във времето е нещо, наречено "Парадоксът на дядото". Т.е. ако например се върна назад във времето и без да искам убия дядо си, то това означава, че никога не бих могъл да се родя и следователно да съм се върнал назад във времето, за да срещна себе си.

Но по-добре не се опитвайте да пътувате напред в бъдещето, като превишите скоростта на светлината с помощта на 1.21 гигавата. Учените предупреждават, че резултатите от експеримента все още предстои да бъдат повторени в друга лаборатория, за да се потвърдят. Ето тогава вече ще може да се паникьосвате!

image
Алберт би си почесал мустака дълбокомислено...



Тагове:   физика,


Гласувай:
7



1. asthfghl - ...
25.09.2011 02:06
Най-новия виц:

- Тук не сервираме на неутрино! - казал барманът.
Едно неутрино влязло в бар.
цитирай
2. gmihov - НЯМА ЧУДЕСА ВЪВ ВСЕМИРА,
25.09.2011 07:35
В светлината на общата теирия за базовата същност на Вечността /ОТБСВ/, при относителността на движението и промените в инерцията на телата, които я обуславят, във Всемира има скорости по големи и по малки от 3.10 ^5км.
Тяхното откриване не е откриване на чудо, а на реалност, която я има във Всемира, като продукт на всеобщата базава същност на Вечността и произтичащите от нея вечни и ненарушими природни закоин.
За откриването и измерването на тези скорости е моята идея за рвеализация на директни гравитационни ,ускорители, които наред с ускоряване на частичи до скорости по големи от скоростта на светлината ще бъдът и мощни електроцентрали за производство на електическа енеригя с мощности от десетки, стотици и хиляди Гвт.
Повече информация в моя блог - gmihov.blog.bg
цитирай
3. vostroto - :)))Наистина интересно! Изглежда като начало на нещо,
26.09.2011 11:07
стига да има време за него. От нас (хората) зависи.
Вица много го бива:) Става и за банка:)
Поздрави!:)
цитирай
4. asthfghl - 2.
26.09.2011 13:20
"общата теирия за базовата същност на Вечността"

Тази "теория" някакво твое изобретение ли е, драги?
цитирай
5. asthfghl - 3.
26.09.2011 13:21
Смисъла на вица е в размяната на причина и следствие, каквото е последствието от това, че неутриното явно е вид тахион (т.е. частица, която може да пътува и назад във времето).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280535
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив