Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 11:16 - Как и защо работи гравитацията?
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1764 Коментари: 0 Гласове:
5



Един любопитен факт - когато направиш опит с 2 тела с различна маса, то тяхното ускорение не се влияе от масата. И метално топче, и ютия, хвърлени от едно и също място (във вакуум, т.е. без съпротивление на въздуха), ще паднат абсолютно едновременно! Това е странно и анти-интуитивно, но е така.

Но ако задълбаем повече във въпроса ЗАЩО телата падат и КАК точно става това, странно, но все още физиците нямат пълно обяснение. Айнщайн е обяснил как гравитацията представлява не привличане между телата (както е твърдял Нютон), а изкривяване на самата тъкан на пространство-времето заради присъствието на масивно тяло. Следователно падането на телата едно към друго (възприемано като привличане) не е всъщност нищо друго, освен преминаването им по линията на най-малкото съпротивление (усилие) през тъканта на пространство-времето. И когато присъствието на масивно тяло е изкривило тази тъкан, следва и криво движение на по-малкото тяло към по-голямото (и едва забележимо "преместване" на по-голямото към по-малкото).

Така че всички тела с маса влияят на пространство-времето, а падането е външното изражение на тези изкривявания, както е демонстрирал Айнщайн. И това не са просто някакви хипотези - проявлението на тези свойства на пространство-времето се виждат нагледно всеки ден, например GPS-системите и относително различната бързина на течене на времето тук долу и горе при сателитите е едно от многото доказателства.

Що се отнася до това КАКВО точно предизвиква това изкривяване - КАК се получава... ето на този въпрос все още отговор няма. Но по всичко личи, че отговорът няма да дойде от изследването на големите космически структури (звезди, галактики), а от изследването на най-малките градивни частици на Вселената - атомите и субатомните частици. Т.е. от квантовата механика. Големи надежди се възлагат на Големия Адронен Колайдер в Швейцария - чрез сблъсъка на елементарни частици, физиците се надяват да задълбаят още по-дълбоко в същината на въпроса: КАКВО предизвиква гравитацията, КАК работи и от какво е изградено всичко.

Ето един интересен документален филм по темата:

What On Earth Is Wrong With Gravity?


Тагове:   физика,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298399
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив