Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 16:29 - Да разнищим сега старата теория за "кухата Земя".
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 16000 Коментари: 14 Гласове:
13

Последна промяна: 21.03.2011 01:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Накратко, същината и историята на твърдението, че Земята е куха, е обяснена тук. Да се концентрираме върху доказателствата, които са я разбили на пух и прах и поради които тя се счита за псевдо-наука.

- Гравитацията.

Най-силният научен аргумент срещу кухата Земя е гравитацията. В последните години масата на Земята е била изчислена с невероятна точност и, ползвайки основните закони на физиката, е била изчислена и съответстващата й сила на гравитацията. Това са едни от най-точните изчисления в съвременната наука, позволяващи прецизното боравене с ред технологии, като започнем от изстрелването на ракети, та до най-обикновени ежедневни дейности.

Масивните обекти проявяват тенденция да се скупчват гравитационно поради взаимното си привличане, като така образуват не-кухи, сферични обекти (звезди, планети и т.н.). Твърдата сферична форма е възможно най-ефикасната форма за едно тяло, която му позволява да минимизира гравитационната си потенциална енергия. Наличието на кухини е неблагоприятно от енергийна гледна точка. Освен това, обичайната материя не е достатъчно силна, за да устои на напрежението, породено от една куха (т.е. сводеста) структура, особено с размерите на планета - силите на гравитация винаги ще се опитват да я смачкат и няма причина тя да остане куха твърде дълго. Една куха обвивка с размерите на средна планета като Земята и с дебелина на кората (обвивката), каквато досега е наблюдавана у Земята, не би могла да постигне така необходимото хидростатично равновесие със собствената си маса и скоро би колабирало вътре в себе си.

Съществува и една модифицирана версия на теорията за "кухата Земя", според която хората и всичко, което наблюдаваме върху повърхността на Земята, всъщност е разположено от вътрешната страна на "кухата" сфера, а Слънцето, планетите и звездите, които наблюдаваме, са вътре (не е ясно какво има от външната страна на тази обвивка, тази теория мълчи по въпроса). В общи линии, тази версия е била категорично оборена още през 16-17 в. с напредване на астрономическите наблюдения.

Освен това, някой, стоящ върху вътрешността на тази повърхност, не би могъл да изпита достатъчно центробежно привличане навън към стените и надали би се задържал изправен на повърхността (Земята може и да се върти, но не чак толкова бързо). По-скоро, както сочат наблюденията при подобни експерименти, той би бил в състояние, близко до безтегловност. Това за пръв път е било демонстрирано от самия Нютон, чиято "теорема на черупката" първо математически предсказва (а по-късно и на практика демонстрира), че гравитационната сила, породена при такива условия (вътре в черупката) би била равна на нула във всяка една точка от съответната повърхност - стига кухото тяло да има сравнително равномерна сферична форма, като в такъв случай дебелината и масата на обвивката е без значение.

Все пак би се породила миниатюрна гравитационна сила поради това, че Земята няма напълно симетрична сферична форма, както и поради различни влияния от страна на Луната и други тела. Но тези влияния са пренебрежимо малки, както е видно от силата на въздействие от страна на Луната върху световните океани. Също така, центробежната сила от въртенето на Земята би притеглила човек, стоящ върху вътрешната повърхност към нея, ако човекът се движи със същата скорост като вътрешността на Земята и е в непрестанен контакт с повърхността. Но дори максималната постижима центробежна сила при такива условия (при Екватора) би била само 1/300 от реално наблюдаваната в момента сила на земната гравитация.

Масата на нашата планета също ясно сочи към несъстоятелност на хипотезата за "кухата Земя". Ако Земята бе предимно куха както се твърди в тази теория, то нейната маса също би била значително по-ниска от реалната и съответно гравитацията върху повърхността й щеше да е много по-слаба.

- Визуални доказателства.

Към момента най-дълбоката дупка, прокопавана в земната кора, е прокопаното отверстие от SG-3, което е 12.3 км дълбоко и е част от Колския проект на СССР. Това е засега най-дълбокото визуално свидетелство за вътрешната структура на Земята. Освен това, многобройни фотографии, направени от орбитални сателити, предоставят нагледни свидетелства, че няма никакви големи отвори или кухини във вътрешността на Земята, особено при полюсите, където най-често ги разполагат различните любители на теориите на конспирацията.

- Сеизмична информация.

В днешно време сеизмичните данни недвусмислено сочат в полза на общоприетата и многократно изпитана концепция за строежа на земята като плътно тяло, състоящо се от кора, мантия, външно и вътрешно ядро. Една евентуално куха Земя би дала много по-различни резултати при сеизмичните наблюдения. Р-вълните представляват вълни на компресия, пътуващи през земните недра. Поради сегашната (реална) структура на Земята (кора, мантия, ядро), ядрото има забавящ ефект върху разпространението на Р-вълните, преминаващи през мантията. Това разлага и пречупва вълните и формира т. нар. "сенчести зони". Тези зони, разположени между 103" и 142" градуса от двете страни спрямо първоначалната компресия, изпитват нулев ефект от тази компресия. Подобен "затихващ" ефект не би могъл да се наблюдава при една куха Земя.

- Вулканични изливания.

Последните изследвания на вулканичната активност в Хавай сочат, че постоянните притоци на лава, които подхранват вулканите в Хавай, идват от дълбочина около 3000 км. Изследванията доказват по недвусмислен начин, че лавата произлиза от външното ядро на Земята. За сверяване на резултатите са били използвани модерен тип спектрометри, които анализират изотопите на талий, засечени в хавайските вулканични скали.

Също така, според наблюденията на съвременната геология и сеизмика, земетресенията се предизвикват от постоянното движение на тектонските плочи, разположени непосредствено под най-горния слой на Земята и буквално "плуващи" (носещи се) върху полу-течното "море" на земната мантия. Тези плочи постоянно се движат поради постоянната циркулация на разтопени скали и лава под кората. При триенето на плочите и особено при натрупване на напрежение между две плочи и внезапното му освобождаване ("наместване"), земята се тресе и това предизвиква земетресенията. Наскорошното мощно земетресение до Япония, в един от най-активните в сеизмично отношение разломи на Земята (част от т.нар. "огнен кръг", който опасва от всички страни огромната Тихоокеанска тектонска плоча), е поредното свидетелтво за невероятната мощ на тези плочи. Там Тихоокеанската плоча се подпъхва под съседната и това предизвиква напрежение. Разтопяването на края й при потъването й навътре в мантията предизвиква изтичания на лава на хиляди километри в източна посока - а именно в Хавай и Филипините.

Всичко това и ред други сеизмични, геоложки и други изследвания показват много ясно, че Земята НЕ Е куха. Ако беше куха, нямаше да се случват земетресения, нямаше да изригват вулкани, нямаше да се образуват средноокеански хребети (като по средата на Атлантическия океан, където в резултат се е образувал остров Исландия), нямаше да съществуват вулканични острови като Хавай, а Земята щеше да има много слаба гравитация и ние щяхме да подскачаме като Нийл Армстронг върху прашната повърхност на Луната (отделна тема е защо и Луната не е "куха" Звезда на Смъртта като тази на Дарт Вейдър).

За жалост, все още има много заблудени хора, които продължават да вярват в теорията за "кухата Земя", въпреки всичките трупащи се свидетелства, които я оборват. Когато бъдат попитани дали имат поне ЕДНО доказателство в полза на вярата си, те изместват темата и предпочитат да отклонят вниманието.

Не съществува начин да се обясни как една евентуално куха структура на Земята би могла да съществува трайно; не съществува физичен закон, който би направил това възможно. Хората са създали тази теория преди много векове, когато са им липсвали познания и средства за набавянето на такива (подобно на обясняването на първоначално необясними неща с наличието на всесилни божества). Целта им е била да си обяснят необясними явления като магнитните аномалии или северното сияние. Сега обаче учените са наясно с причините за тези явления, тествали са ги и са достигнали до недвусмислени доказателства. Така че повече няма логична причина да продължаваме да надаваме ухо за подобна псевдонаука, освен ако тя не е част от научно-фантастичната литература и освен ако не е приемана като именно такава.

Една куха Земя би колабирала под собствената си тежест според основните и напълно разбираеми и проверими закони на Нютоновата физика. Всъщност тя би се срутила почти веднага в едно кръгло, твърдо и плътно тяло с нагорещено от налягането ядро, в което се концентрират по-тежките елементи като например желязото. Именно такава е структурата на Земята.

Масата на Земята може да се изчисли, като се използва уравнението F=GmM/r2, където G е гравитационната константа, равна на 6.67 х 10-11 m3/(kg sec2), изчислена през 1798 г. от Хенри Кавендиш. M и м са двете маси - главно М е масата на Земята. Ускорението "a" е известно още със стойността си 9.8 m/s. Радиусът на Земята е представен като "r" и е изчислен още от гръцкия физик Ератостен. Стойността му е 6371 km.

Всички тези константи са получени чрез наблюдения и многократни измервания както на други планети, така и на явления тук, на Земята. Като се използва горното уравнение, заедно с уравнението на Нютон F=ma (силата F е равна на масата m по ускорението a), получаваме ma = GmM/r2. След като разделим двете страни на уравнението и отстраним "m" и изчислим M, неговата стойност се получава M = ar2/G. Като заместим с константите, получаваме масата на Земята = 5.9737 х 10^24 kg. Всякаква друга стойност на масата на Земята е невъзможна, тъй като тя автоматически би променила константите, за коите вече знаем и сме проверили по различни начини, че са действителни.

А да не забравяме, че най-голямото "доказателство" за теорията за "кухата Земя" е всъщност една измислена "биография", написана през 1908 г. Ако приемете това за най-голямото историческо свидетелство, оттам нататък е доста лесно да си измислиш каквато "теория" ти дойде наум.


Допълнителна литература:

  1. Robert T. Carroll. The Skeptics Dictionary. (August 13, 2009). Retrieved from http://www.skepdic.com/hollowearth.html
  2. About.com:Paranormal Phenomena-Secrets of the Hollow Earth. (2010). Retrieved from http://paranormal.about.com/library/weekly/aa090400a.htm
Още литература:



Тагове:   астрономия,   физика,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. penchoan - Най-напред, науката, както и ти, не ...
18.03.2011 10:15
Най-напред, науката, както и ти, не сте наясно какво представлява гравитацията. И че във Вселената не съществуват сили на привличане, а само на отблъскване. Гравитацията е равновесие между две сили на отблъскване. В долната земя не е необходима центробежна сила от въртене. Там ядрото притежава мощно магнитно поле, което създава центробежна сила, действуваща като гравитация. Тази сила осигурява съосие на ядрото и черупката, за да не се сблъскат.
“Пръв споменава за това Платон. След него през XVII век
известният английски астроном Едмънд Халей твърдял, че Земята е
изградена от четири сфери, вътрешността на планетата е изпълнена
със светеща атмосфера, благодарение на което животът там е
възможен. Ученият считал, че полярните сияния - над полюсите, се
получават при излизане на светещ газ през отворите, водещи към
подземния свят. И днес някои са убедени, че полярните сияния са
отражение на светлината на вътрешното слънце, проникваща през
отворите на полюсите.
За слънцето в недрата пръв е писал Леонард Ойлер /XVIII век/
, гениален швейцарски математик, физик и астроном. Той твърдял,
че “Земята е кухо тяло, в което грее подземно слънце и дава топлина
и светлина на високо развита цивилизация”. Четирите сфери на
Халей той е заменил с една, а луминесцентната атмосфера - със
слънце с диаметър 1500 км..
И.Б.Гарнър, един от най-известните привърженици на теорията
за кухата Земя, твърди че входовете за подземния свят са точно там,
където учените считат, че са полюсите. Отворите вероятно са много
големи според него, но трудно може да се достигне до тях, тъй като
компасите буквално полудяват по тези места.“
цитирай
2. penchoan - “Британското научно списание Н...
18.03.2011 10:21
“Британското научно списание Нейчър (Nature), което се смята
за много авторитетно сред специалистите, оповести откритието на
американските сеизмолози д-р Пол Ричард и Сиъдън Сон от
лабораторията Леймънт Доърти на Колумбийския университет в
Палисадис - Ню Йорк. Те съобщиха, че ядрото на Земята се движи
свободно и по-бързо от останалата част на планетата, която се
променя на всеки 400 години. На практика това явление става “планета
в планетата”. Експертите окачествяват това като изключително
научно откритие, защото досега учените не са установили вътрешна
свобода на което и да било тяло в Слънчевата система...”
Ето какво казва Учителят Петър Дънов:
“И тъй, казвам: петната, които се явиха на Слънцето, имаха
връзка със земетресенията. Ние знаем, какво нещо е Слънцето и защо
стават известни пертурбации в него. Слънцето е един разумен център,
но и Земята представлява нещо разумно. Не само на повърхността
на Земята, но и във вътрешността и’ живеят разумни същества. Какво
ще кажете на това отгоре? Какво ще кажат съвременните учени, ако
им се каже, че като се проникне на дълбочина 1000 километра в
Земята, ще се стигне до една празнина от около 1000 километра?
След нея иде друга една топка, като малка Земя, която се върти
постоянно. Над тази топка живеят други разумни същества.
Земята е велик жив организъм, в който живее една възвишена
разумна душа, със съзнание, каквото има човек.”
“Кейп Каневерал, Флорида - НАСА получава радиосигнали с
произход от вътрешността на Земята. Експертите допускат, че са
изпратени от интелигентна форма на живот, при това много поразвита!”
Първите сигнали са получени на 30.Х.1994 г. и от тогава се
приемат периодично. Радиосигналите са съставени по много сложен
математически код, но НАСА премълчава за съдържанието на
получените послания.
Много птици, проследявани в техния полет, се отправят на север
и се връщат оттам през топлия сезон. Къде презимуват те?
цитирай
3. asthfghl - 1.
18.03.2011 11:04
Тъкмо ти очаквах да се включиш.

Преди да провеждаме какъвто и да е "научен" спор с теб, да дам няколко цитати на твои изказвания:

1. Иначе другата, неофициална наука на илюминатите знаят много добре, те си слизат често в долната земя и контактуват с живеещите там цивилизации. Има редовен транспорт със совалки, които се движат със свръхзвукова скорост и за десетина минути слизат долу. Там няма ден и нощ, винаги е светло, температурата е постоянна - около 20 градуса по целзий, има непознати за нас животни, които са изчезнали от горната земя преди хилядолетия.

2. Магнитните полюси ще се сменят, но ще има около денонощие нулево магнитно поле. По това време хората масово ще полудяват и ще се избиват, така че всички ще го усетят.

3. Другото събитие ще бъде преместване на географските полюси с 45 градуса за няколко часа, което няма как да не се усети - ще има потопи на много места по Земята.

4. И какви са тия "последни данни", че ядрото било твърдо топче. Съгласен съм че ядрото е твърдо, но официално няма такива данни. Това го знаят само хора, които са слизали в долната земя.

5. "Внезапното и непредвидимо обръщане на магнитните полюси настъпва вследствие на натрупване на магнитни аномалии" - нито е внезапно, нито е непридвидимо - ще се извърши, когато Нибиру пресече еклиптиката.

6. Слънцето под газовия слой има континенти и океани, но да не стигаме до там.

7. Вярвам на твоето откритие за летящия чайник, затова няма да се опитвам да го опровергая.

8. Между другото, Земята е куха и нейното ядро също притежава магнитно поле. То е подобно на външното поле, но няма връзка с него. То служи за поддържане на дистанция между ядрото и черупката на Земята.
цитирай
4. asthfghl - 2.
18.03.2011 11:06
9. Нибиру обикаля две слънца - нашето и “мъртвата звезда”, неговият изстинал двойник. “...99.99 на сто от орбиталното време тази планета изразходва, докато заобиколи едното слънце и се насочи към второто. В средата на пътя тя стремително като камък полита към второто слънце и за кратко време изминава втората част от разстоянието.
За 1800 години Нибиру е достигнала средата между Мъртвата звезда (Немезида) и нашето Слънце. Това е станало през 2000 г. За да измине останалата дистанция, и трябват примерно три години. С ускорението, което има Десетата планета изминава втората част от пътя за девет месеца. След като пресече орбитата на Плутон, за 90 дни ще достигне точката между Слънцето и Земята. Учените са развълнувани от това, че земното електромагнитно поле чувствително се променя, а планетата се издува в ширина и мени формата си...”

10. Проблемите на глобалното затопляне се дължат на Нибиру.

Само част от тоновете забавно четиво, което изля през последните дни.

Оставям останалите читатели сами да си правят изводи доколко си сериозен.

И като заключение, ето един поздрав напълно в унисон с разговора:

http://farm1.static.flickr.com/97/252849242_373d779ccd.jpg
цитирай
5. asthfghl - 1, 2.
18.03.2011 11:19
> Гравитацията е равновесие между две сили на отблъскване.

Хахахаха.

> ядрото притежава мощно магнитно поле,

Уж е кухо, пък имало ядро.

> магнитно поле, което създава центробежна сила,

Леле....... Ти наясно ли си какво е "центробежна сила"?

> Земята е изградена от четири сфери,

Илюминатите ли ти пошепнаха това насън? :-)

> вътрешността на планетата е изпълнена със светеща атмосфера,

Надявам се, че използват енергоспестяващи крушки ;))

> светеща атмосфера,

Уха! Въздухът свети! Яко...

> полярните сияния са отражение на светлината на вътрешното слънце,

А, имало и слънце там вътре. Става интересно :)

> Отворите вероятно са много големи според него, но трудно може да се достигне до тях, тъй като компасите буквално полудяват по тези места.

Ти чрез компас ли се движиш, или чрез крака? А безбройните сателити, които постоянно снимат повърхността, защо не са открили отвори? Нали са "големи"?

Впрочем, не каза ли току-що "вероятно"? Май не си толкова сигурен? ;)

> ядрото на Земята се движи свободно и по-бързо от останалата част на планетата,

ИМЕННО! Това и аз казах. Но ти го отрече.

> петната, които се явиха на Слънцето, имаха връзка със земетресенията

Механизмът ми убягва тука. Как точно става?

> Слънцето е един разумен център, но и Земята представлява нещо разумно.

Мда... И Илюминатите управляват мозъка му ;-)

> Какво ще кажат съвременните учени, ако им се каже, че като се проникне на дълбочина 1000 километра в Земята, ще се стигне до една празнина от около 1000 километра?

Нищо няма да кажат. Няма да са в състояние да говорят, защото в това време ще се въргалят по пода в неудържим смЕх :D

> НАСА премълчава за съдържанието на получените послания.

Тази лоша НАСА! Само гледа да ни държи в неведение, за да... за да... За... Ами ей така, за кеф. Защото може, ей затова! :)

> Много птици, проследявани в техния полет, се отправят на север и се връщат оттам през топлия сезон.

Ъхъм, тези в южното полукълбо се отправят на север. През студения сезон. През ТОПЛИЯ, тези в северното се завръщат на север, щото не им е толкова студено. :))
цитирай
6. asthfghl - 2, 1.
18.03.2011 11:21
И накрая да изброим имената, на които се позоваваш:

- Платон. Гений, живял преди 2500 год., по времето, когато Земята е била "плоска".
- Халей. Живял преди 300 год., увличал се по мистика и паранормално.
- Ойлер. Живял преди 200 год., математик, който хабер си нямал от астрофизика.
- ГарДнър. Живял преди 100 год., писател, който си изсмуквал историйки между пръстите, за да продава книжки.
- Дънов. Живял преди 80 год., мистик и мъдър духовен водач. Хабер си нямал от физика, посланията си добивал чрез самовглъбяване (медитация).

Много научен консилиум си ми събрал, няма що! :))
цитирай
7. анонимен - Pencho, Penchoooo...
18.03.2011 11:46
Tova "mo6tno" otbluskva6to magnitno pole ot kakvo se porajda? metal nqkakav? i za6to ne go use6tame i nad zemqta? magnitnite poleda deistvat vav vsi4ki posoki. za6to to da e tolkova mo6no POD zemqta no ne i NAD neq? kakvo go blokira? metal pak nqkakav? a za6to ne smego zasekli tozi metal???

Dosta fantasmagorii 4uhme dotuk, Pencho. kak uspqva6 da gi saglasuva6 vav glavata si mi e neqsno. vsa6nost mai ne uspqva6. 4esto sam si protivore4i6.

A da tvardi6 4e naukata ni6to ne razbirala puk ti si merodavnia izto4nik e ne samo nahalno ami i smehotvorno. naukata i tehnologiqta sa testvani i pokazvat rezultati vseki den. ako ne razbiraha takiva osnovni ne6ta kato kak deistva gravitaciqta i magnitnite sili dali 6tqhme da imame raketi i elektri4estvo sega, a?? a ti- ti si prosto edin blogger koito si zapulva vremeto s 6turotii. nqkav deto pi6e ne6to si dasi 4e6e prastite. kato vsi4ki nas vpro4em. samo deto nie ne se pravim na takova deto ne sme.
цитирай
8. penchoan - И накрая да изброим имената, на к...
18.03.2011 20:28
asthfghl написа:
И накрая да изброим имената, на които се позоваваш:

- Платон. Гений, живял преди 2500 год., по времето, когато Земята е била "плоска".
- Халей. Живял преди 300 год., увличал се по мистика и паранормално.
- Ойлер. Живял преди 200 год., математик, който хабер си нямал от астрофизика.
- ГарДнър. Живял преди 100 год., писател, който си изсмуквал историйки между пръстите, за да продава книжки.
- Дънов. Живял преди 80 год., мистик и мъдър духовен водач. Хабер си нямал от физика, посланията си добивал чрез самовглъбяване (медитация).

Много научен консилиум си ми събрал, няма що! :))


Много си заблуден, но не мога да ти помогна. Ще припомня мисълта на Христос:
"Не давайте бисерите на свинете, защото ще се обърнат срещу вас и ще ви разкъсат."
цитирай
9. asthfghl - 8.
19.03.2011 00:32
;-)

"Когато аргументите се изчерпат, идва ред на ad hominem*".

* ad hominem - лични нападки

Поздрави и се научи да спориш! Полезно помагало:

http://asthfghl.blog.bg/politika/2010/11/03/kak-da-vodim-normalen-debat.629081

:)
цитирай
10. анонимен - Кухата Земя вече е бита карта . Останали са само шепа привърженици на тази теория .
20.03.2011 12:26
Новата мода сега е Плоската Земя . Чудно ми е как Пенчо още не е прегърнал тази идея :-))
http://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?board=10.0
цитирай
11. анонимен - Първоначално помислих, че се майтапиш
20.03.2011 13:02
Ама то си било теория с поддържници. :-))))))))))))))))))))))))))
цитирай
12. asthfghl - 10.
20.03.2011 13:36
и не е необходимо да се консултираме с физици, астрономи и химици.


Може да си прав(а) за penchoan, но аз не мога да се съглася и с нагласа като горната. Позоваването на принципи като "така е прието" и "хората казват" и "чух отнякъде" е пагубно за рационалната мисъл.

С останалото съм съгласен.
цитирай
13. penchoan - Новата мода сега е Плоската Земя. ...
23.03.2011 16:54
sartorium написа:
Новата мода сега е Плоската Земя . Чудно ми е как Пенчо още не е прегърнал тази идея :-))
http://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?board=10.0


Научните постижения не се определят от мнозинството, нито с гласуване и слава Богу, че е така. Иначе най-големите учени щяха да ги затварят в затвори и лудници. Обратно е.
Всяко ново откритие преминава през три етапа от мнозинството:
1/ Това не може да бъде
2/ И аз твърдях същото
3/ Това е толкова очевидно
Изобщо не ме интересува какво мисли мнозинството.
цитирай
14. momchil - ездарниците разбират, че не могат ...
27.03.2011 16:26
Бездарниците разбират, че не могат да станат известни като приемат общоприетото и доказанот. В същото време не могат да открият и докажат нищо, което в момента е спорно и неясно. Затова трябва да отхвърлят напълно съвсем ясни и доказани неща с логически каламбури от рода на този, че Ахил не може да настигне костенурката. Лошото е, че когато се появи един такъв идиот нормалните започват да му обръщат внимание и да се опитват да докажат, че греши. В същност целта на идиота е не да допринесе с нещо за науката, защото той много добре знае, че не може, целта му е да стане известен. За да има множество такива идиоти са виновни медиите, които трябва да пълнят време и по-точно журналистите. Те или са неграмотни и не могат да различат идиотското твърдение или са просто гонят интерес и пълнене на времето без да си дават сметка, че така заблуждават не достатъчно образовани устойчиви психологически хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4300901
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив