Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 15:32 - Вечно ли живеят черните дупки?
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1895 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 22.11.2010 15:34


Това е един чудесен въпрос, на когото ми беше много интересно да потърся отговор.

Според общоприетото схващане, черната дупка е обект с толкова силна гравитация, че дори светлината не може да „избяга”. Дълго време се е считало, че тези невидими чудовища са бездънни ями, които поглъщат всякаква материя, доближила се прекалено много до тях и следователно живеят вечно. През 1974 г. обаче един учен променил тази картина. Използвайки законите на квантовата механика, британският физик Стивън Хокинг доказал, че черните дупки не са съвсем „черни”. Според неговите уравнения, в зоната близо до хоризонта на събитията на черните дупки се случва нещо странно.

image
От квантовата механика знаем, че пространството никога не е абсолютно празно. Ако започнем да увеличаваме с помощта на невъобразимо мощен микроскоп част от пространството, то ще стигнем до дължини, съизмерими с Планковата дължина - там започват чудесата на микро-света. Това, което ще видим е един бушуващ океан от частици, които сякаш изникват от нищото, след което изчезват в нищото. Това е т. нар. "квантова пяна" - от чистата енергия в малкото пространство спонтанно възникват двойки частици и античастици, "живеят" кратък миг и анихилират една с друга, за да се превърнат отново в чиста енергия. И така до безкрай.

Нека сега се запознаем с черната дупка. Една от характерните особености на този мистериозен обект е хоризонтът на събитията. Това е линията, която ако бъде премината от нещо, то то неминуемо ще бъде погълнато от черната дупка. С други думи, това е линията, след която няма връщане назад.

Стивън Хокинг решил да помисли какво бихме видели, ако насочим невъобразимо мощния ни микроскоп към хоризонта на събитията. Вероятно ще видим "квантовата пяна" и как спонтанно се появяват една частица и нейната античастица. Когато те се появят, те тръгват в различни посоки - едната към черната дупка, другата в обратна посока. Ако античастицата поеме към черната дупка и премине хоризонта на събитията, то тя ще бъде погълната завинаги в черната бездна. Нейната частица обаче ще се отдалечи от хоризонта на събитията и ще остане да съществува в пространството. Това, което би видял един страничен наблюдател е как от нищото се появява частица! Наблюдателят няма да види античастицата, защото тя е погълната от черната дупка. С други думи, ще станем свидетели на "излизане" на материя от онзи обект, от който "дори светлината не може да избяга". Този процес се нарича "изпарение" и теоретично значи, че черните дупки губят част от масата си и следователно не живеят вечно.

С поглъщането на антиматерия черната дупка също губи материя, защото погълнатата антиматерия ще анихилира с материята, която вече е вътре и ще се преобразуват в чиста енергия според уравнението на Айнщайн E = mc2.

Откритието на Хокинг ни показва, че черните дупки все още таят в себе си тайни, които трябва да разгадаем. От познатите ни черни дупки няма такава, при която изпарението да е значително. Напротив, то дори е почти нулево. Учените са установили, че колкото по-масивна е черната дупка, толкова по-слабо е изпарението. Ето защо те с нетърпение чакат напредването на работата на ускорителя LHC в ЦЕРН (в който миналата седмица вече бяха създадени цели атоми антиматерия). С негова помощ те смятат, че ще могат да наблюдават образуването на микроскопични черни дупки, при които изпарението е значително и така ще узнаем вярна ли е тази теория.




Гласувай:
3



1. анонимен - Мартин
22.11.2010 15:46
Адмирации както за подбора на тема, така и за съдържанието. Много информация сбита и поднесена достъпно за очите на масовия нелюбител на астрономия/физика, но засищаща любопитството. Искренно се надявам големите надежди, който се възлагат на ускорителя в ЦЕРН, да се оправдаят. Физиката има нужда от практическа проверка на теориите си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298157
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив