Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 00:30 - Истерията 2012
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.09.2009 00:31


Гледах документалния филм "Нострадамус - 2012". За поредните разгадани "предсказания" за края на света (поредния).

Цялата тази истерия е налудничава и малоумна.

Уф, не разбраха ли вече, че календара на маите НЕ завършва на 21.12.2012 защото щял да свърши света. Това е просто превъртане на часовника им и започване на ново броене. Нищо особено няма да се случи през 2012, освен поредната смешна истерия.

Някои "учени" се опитват да интерпретират предстоящото събитие като поредното циклично преминаване на еклиптиката на Слънчевата система през екваториалната плоскост на нашата галактика. Страничните ефекти от това преминаване през най-наситената от гравитационно и радиационно отношение област на Млечния път, остават непредсказуеми. Може и нищо да не усетим.

От друга страна... има определена цикличност на световните катаклизми (последния - рязкото преминаване към ледникова епоха) и тя е точно на 26000 години и нещо, колкото е и цикъла на маите, пълната слънчева прецесия (преминаването на проекцията на Слънцето през пълен кръговрат, докато се върне в изходна позиция) и ритмичното колебание на позицията на Сл.система спрямо екватора на нашата галактика. Значи нищо случайно няма.

Всичко това не е астрология. Това си е астрономия. И физика. Но вероятността подобно подреждане на системата ни спрямо останалата част от Млечния път да доведе до "изпържването" ни със завишени количества висока радиация, или пък да има приливни гравитационни ефекти поради рязко повишената концентрация на материя на една плоскост с нас... всичко това изглежда твърде малко вероятно.

И каквото и да стане, човечеството вече е преминало онзи преломен момент, след който вече е станало глобален вид. Сега сме достатъчно адаптивни, за да можем да формираме сами околната си среда и следователно и най-екстремните климатични промени не биха могли да ни затрият. Единственото, което може да унищожи човечеството, е самото човечество. Или някоя комета. Но такава не е забелязана да се приближава в скоро време ;)



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280207
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив