Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 13:38 - LHC
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3044 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 07.07.2009 11:13


Големият Ускорител на Частици (LHC) ще бъде стартиран в сряда...
(en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider)
Това ще е само загрявка, първият истински сблъсък на протони ще се извърши на 21ви октомври.

Бяха изказани някои опасения относно сигурността на експериментите, които ще се извършват там. Някои организации настояваха да се предотврати използването на машината "преди да е станало твърде късно".

Въпреки това, всичко върви по план в момента:
(www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?view=DETAILS&grid=&xml=/earth/2008/09/08/hadroncollider108.xml)

Очакванията са огромни (www.boston.com/news/science/articles/2008/09/08/all_eyes_on_collider_as_it_comes_to_life/)
Ускорителя може би ще е в състояние да даде отговори на много въпроси за произхода на Вселената... след което разбира се ще възникнат двойно повече въпроси :)

Много хора сега ще се почешат по главата и ще се попитат "ама тоя защо ми говори на патагонски!?" Добре, като зарежем сложните термини на разни луди професори квантови физици, накратко тая машинария ще засилва малки частици една срещу друга, докато се сблъскат челно и след това ще се освободят чудовищни количества енергия (в сравнение с размера им) и те ще се разпарчетосат на безброй още по-малки и кое от кое по-екзотични парчетии, с които ще можем да се бъзикаме и така да разберем как се е създало всичко. Може и да се открие нов начин на добиване на енергия, пред което АЕЦ ще изглежда като някаква тъпа батерийка.

Има обаче и уловка... Всъщност никой не е сигурен какво точно ще се случи, след като 2 протона дето хвърчат с 99.9% от скоростта на светлината, изведнъж се размажат един в друг централно. Има някаква малка вероятност да се създаде микроскопична черна дупка. Ако си остане микроскопична - добре. Ама ако не си остане... очаква ни мнооооого кофти изненада :S

Иначе машинката е най-мегаломанското творение, някога правено от човек. Представлява една дебела тръба, която обикаля в кръг под земята и е с размера на цялата област Женева в Швейцария (входа към лабиринта е близо до едно село до Женева). За да го включат, ще прахосат толкова ток, колкото 1/3 от Швейцария използва за 1 седмица - и за тока плащат всичките хора от ЕС. И за какво? Да разберат на какви парчета може да се нацепи най-дребното нещо, което ни е познато. А ако нещо се обърка, да очакваме в най-скоро време да видим на хоризонта откъм запад да се задава една черна и непрогледна тъмна стена ;)

ЕТО ПО-РАЗШИРЕНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА КАКВО СЛУЖИ УСКОРИТЕЛЯТ.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. asthfghl - Всички реват за края на света, а всъщност...
08.09.2008 22:27
Въщност риск няма. За да се създаде толкова голяма черна дупка, че процесът на разширяването й да стане необратим (т.нар. active galaxy core, или всепоглъщаща черна дупка каквато има в центъра на всяка галактика, включително и нашата) е необходимо или огромно количество материя, или още по-невъобразимо голямо количество енергия (енергията преминава в материя и обратно при някои условия). На Земята няма откъде да се вземе толкова много материя или енергия. Какво на Земята - в цялата Слънчева система няма и 1% от необходимата за това енергия.

Най-много да се формира микроскопична черна дупка, която ще изчезне за трилионна част от секундата, защото няма достатъчно енергия, че да преодолее критичната маса (предела на Чандрасекар) и да започне да гълта като пияндур в магазин за ракия :)

Такива миниатюрни черни дупки постоянно бомбардират Земята и преминават през нея и още нищо не ни е станало.

Със сигурност ще се отделят гама лъчи, които са най-мощната енергия във Вселената. Обаче пак няма да са толкова силни, че да навредят (още повече, че е под земята и ще се погълнат). Такива вълни също постоянно бомбардират Земята и не сме умрели от тях.

Крайната им цел е да получат супер-елементарни частици като неутрино - то също преминава дори и в този момент през тялото ти и пак си жив. А ако успеят да засекат "частицата на Бога" (Higgs boson) и гравитона, който досега е само на теория, ще докажат, че има повече измерения от познатите ни 4 и че струнно-мембранната теория е на прав път. И оттам - произхода на Вселената, какво е станало в началото, имало ли е Голям взрив и какво всъщност е бил той - взрив на яйце от енергия в материя или допиране на мембраните на 2 съседни измерения или нещо още по-шантаво дето не сме си го представяли досега... И въобще вярно ли е, че материята не е никаква материя, ами е просто енергия и всички частици са просто мънички колелца от трептяща енергия (струни)... и т.н. и т.н.

Още по-интересно е ако се образува антиматерия. Но и тя не е опасна в такива микроскопични количества - просто ще се самоунищожи на секундата и ще се отдели енергия (искра). А какви още частици ще се пръкнат дето никой не е подозирал за тях, не се знае. Вярно ли е, че всяка частица си има "близнак" на другия край на Вселената (sparticles)? И как това може да ни помогне да влияем на другия край на Вселената и да пътуваме по-бързо от светлината? Тъмна материя има ли и тя ли е обяснението защо Вселената не се забавя, ами все повече се раздалечава... струни има ли и наистина ли те държат конструкцията на пространството цяло без да се разпада и разкъсва... и гравитацията какво е - вярно ли е, че само тя преодолява измеренията и само чрез появата и изчезването й при такива експерименти можем да засечем съществуването на такива измерения (а ядрената сила, електричеството/магнетизма и радиацията са всъщност супер-слаби сили)... и вярно ли е, че при такова ускорение и енергия всичките тези сили се сливат в една обща сила, както е било в началото... и КАКВО се е случило всъщност в НАЧАЛОТО?

И къде е Бога в цялата тая работа? Не е ли той просто още едно название на тази всеобща енергия (струни) дето преминава в материя и обратно - навсякъде и постоянно?

Ето това са въпросите. А дали тая гигантска джундурия ще им отговори и дали ще повдигне двойно повече въпроси - можем да гадаем само. Обаче най-невероятното е, че едни такива животинки като нас са в състояние да си вдигнат носа от паничката дето сърбат чорба в нея и да си зададат такива въпроси.

Не е важно дали ще им се отговори - самото търсене на отговорите е важното. Както викат джедаите: "Не е важна Целта, важен е Пътят към нея!"
цитирай
2. retsboc - Хей
10.09.2008 11:20
Страшно много ми харесва начина ти на представяне на научната информация. С радост бих прочел твой анализ след експеримента!
цитирай
3. анонимен - ...
10.09.2008 15:39
Ако сме живи де ;-)

(Fridi)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280392
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив