Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 15:56 - Евро-ръгби 2016 на Лазур
Автор: asthfghl Категория: Спорт   
Прочетен: 1893 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 04.07.2016 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През уикенда на стадион Лазур в Бургас се състоя европейското първенство по ръгби-7, дивизия 1. В последно време ръгбито в морския град се развива с бързи темпове, като основен принос за това има председателят на БФР Атанас Зафиров. Съвсем логично бе най-накрая и на българска земя да се състои един толкова сериозен турнир.

image

Организацията бе наистина добра, макар и поради не особено високата популярност на този спорт у нас, останал в сянката на футбола, голяма публика да нямаше. Все пак и така духът, характерен за един ръгби турнир от такъв световен ранг, можеше да се усети.

image

Нашите национали попаднаха в Група Б заедно с фаворитите Хърватия, а също динамично развиващия се отбор на Люксембург, амбиционната Норвегия и аутсайдера Турция. В Група А бяха солидните отбори на Унгария и Сърбия, заедно с Швейцария, Босна и Словакия.

image

Ръгби-7 е умалената и съкратена версия на ръгбито. Тук вместо пълните отбори от по 15 играча участват само по 7, но теренът си остава същият по размери, което прави играта много динамична и резултатна. В ръгби-7 отсъстват тежките играчи от предната линия, но това не означава, че твърдите сблъсъци напълно отсъстват. В крайна сметка тук се залага на скоростните комбинации и бързите пробиви. Поради рехавите отбрани есетата следват много начесто, а поради интензивното натоварване срещите се състоят от 2 полувремена от по 7 минути (финалът е 2х10 мин). Това позволява отборите да изиграят по няколко срещи на ден и така отделните кръгове на групите да се завъртят през няколко часа.

image

В първия кръг липсваха особени изненади - фаворитите си взеха своето, като най-силно се отличи отборът на Люксембург, чиито комбинации в атака бяха близо до шедьовъра и това им помогна да ударят хърватите с минимална разлика. Унгарците също направиха впечатление с разнообразната си и креативна игра.

image
 
image

Босненците вложиха много усилия в предварителното загряване и показаха завиден отборен дух, но това не успя да компенсира напълно разликата в класите срещу Унгария.

image
 
image

Съвсем очаквано, словаците се оказаха боксовата круша и основен донор на точки за останалите отбори в своята група. Във втората им среща от Група А, която се оказа и далеч по-слабата група, те бяха разбити с 0:45 от бойкия отбор на Сърбия.

image

След драматичен обрат и извоюван с пот и кръв успех срещу коравите норвежци, който взриви малобройната, но всеотдайна публика на стадиона, българските юнаци бяха принудени да преклонят глава пред ужасяващо ефективните люксембургци. Отборът от държавицата-джудже се предвожда от професионален британски специалист и явно там се работи със замах и поглед далеч напред.

image

Председателят на БФР Атанас Зафиров бе заел място в централната ложа и държеше под око всяка изява на българските национали.

image

Не липсваха и остри сблъсъци по терена, при някои от които се наложи намесата на лекарските екипи. Разбира се, мачовете преминаха в традиционния за този спорт джентълменски дух.

image

Вторият ден започна с изиграване на последния кръг от груповата фаза, която щеше да разпредели потоците във фазата на елиминациите. В решаващия последен мач от Група Б, България бе принудена да признае превъзхождащата класа на хърватите и не успя да се вклини между двата фаворита в групата, като заеме едно от челните две места. Това отреди на нашите полуфинал в по-долния поток, където се разпределяха местата между 5-то и 8-мо.

image
 
image

Словаците затвърдиха статута си на опашкар в турнира с доста бледо представяне срещу Сърбия и така останаха на последно място в Група А.

image

Неистово подкрепяни от вярната домакинска публика, българите все пак се пребориха за третото място в Група Б след доста убедителна победа над Турция. Това запрати комшиите на последното място в нашата група и ги противопостави на Словакия във финала за оставане в дивизията.

image
 
image

След като на малкия полуфинал нашите се справиха и с Босна, те стигнаха до финала за чинията на турнира, където щяха да се борят за 5-то място със старите си познайници от груповата фаза, Норвегия.

image
 
image

Там обаче юнаците допуснаха куп сериозни грешки в защита и така и не успяха да се противопоставят на скандинавците. Това отреди на България крайното 6-то място в турнира, който нашите завършиха с баланс 3 победи и 3 поражения.

image
 
image

Събралото се на трибуните множество изпрати подобаващо българските герои.

image

В многоочаквания полуфинал между Унгария и Хърватия, "шахматистите" от западните Балкани проведоха наказателна акция срещу досега стабилно представящите се унгарци и не им оставиха никакви шансове. Въпреки слабия старт в групите, в течение на турнира хърватите видимо напипаха "ваксата" и с всеки следващ мач все повече засилваха оборотите, за да достигнат до върхова форма точно преди финала.

image
 
image

Въпреки големия залог при фаворитите, в по-второстепенните финални срещи също изобилстваше от екшън. Турците например се пребориха за утешителната купа, като грабнаха предпоследното място след пореден погром над Словакия. Постигнаха го с цената на не един контузен играч, но си заслужиха уважението на публиката с непримиримия си дух и неизчерпаемия си хъс.

image
 
image

След провала на унгарците някои очакваха и сърбите да се опитат да хвърлят бомбата на другия полуфинал, като отстранят доста професионално изглеждащия отбор на Люксембург и така да си устроят епичен сблъсък с отявлените си противници, хърватите. Това обаче не се случи - люксембургците направо размазаха сръбските си опоненти с 36:7. Превъзходството им бе толкова осезаемо, че накрая сърбите съвсем се предадоха, което е нетипично за нация с такъв непримирим характер.

image

След това сърбите очаквано бяха надиграни и на полуфинала от унгарците, които все пак се отсрамиха и взеха бронза.

image

На големия финал обаче нямаше никаква прошка - илюзиите за някакъв шанс на Люксембург бяха разбити на пух и прах от изключително грамотните в тактическо отношение и много здрави физически хървати. Те натрупаха непреодолим аванс още преди почивката, а през второто полувреме направиха достатъчно, за да държат противника на безопасно разстояние в резултата. Накрая люксембургците отпаднаха и физически, което позволи на "шахматистите" да си поиграят малко на котка и мишка. Напълно заслужена титла на Хърватия и съответно - класиране в най-високия ешелон на европейското ръгби-7.

image
 
image

И така, Хърватия спечели турнира Евро Ръгби 2016 в Бургас, следвана в класирането от Люксембург, Унгария, Сърбия, Норвегия, България, Швейцария, Босна, Турция и Словакия.

image
 
image

Очакваме дебюта на този изключително атрактивен спорт на предстоящите Олимпийски игри в Рио. Там големият фаворит несъмнено е Фиджи с извънземното си нападение, а основни техни конкуренти ще са Южна Африка, Нова Зеландия, Англия и Австралия.

Подробности за турнира: ТУК.

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]



Тагове:   ръгби,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4309673
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив