Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 11:36 - Ръгби мелето тип "maul"
Автор: asthfghl Категория: Спорт   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 31.05.2014 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Меле тип "мол" се получава, когато трима или повече играчи, включително притежателят на топката и поне още един играч от противниковия отбор, са едновременно в контакт помежду си.
Това, което различава мелето от камарата тип "ruck" е, че топката не се намира на земята, а е в ръцете на играча. Но подобно на ruck, линията на засадата се счита от най-задно разположения крак на последно разположения съотборник, вкопчен в мелето.
image
Играчите от съответния отбор могат да се включват в мелето единствено откъм задната му част. За всяко включване отстрани се присъжда наказателен удар.
Играчите, участващи в мелето, трябва да държат глави и рамене не по-ниско от нивото на бедрата си и трябва да са свързани към съотборник поне с една от ръцете си.

image
Меле се оформя, когато:
- Групата свързани играчи се движи към някоя от двете гол-линии - Участващите играчи се стремят да се задържат на крака
Защитаващият се отбор (който не е с топката) няма право умишлено да събаря мелето на земята. Това също се наказва с наказателен удар. Съображенията са с оглед сигурността на играчите.
Наказания се дават и за опити да се издърпа противников играч извън мелето. Изключение правят случаите, когато играч отстранява противник встрани от мелето, ако последният се е оказал от погрешната му страна (т.е. в този случай той е излишен и пречи).
image

Причини за формирането на меле
Като използва уменията и качествата на челните играчи в отбора (нападателите), в ръцете на добре подготвения отбор, мелето може да бъде много ефективна тактика за печелене на територия, запазване контрола върху топката и постепенното й придвижване към противниковата гол-линия (а понякога - дори отвъд нея и така бележене на заветното есе).
Топката може да се мести от един играч към друг, докато е вътре в мелето и докато групата се движи напред, стига тя да се движи към една от двете гол-линии и участниците в мелето да останат свързани.
Мелето е като малък рояк пчели с топка, загнездена по средата. Най-важното е да има координация в бутането, постоянно коригиране на посоката и хитро местене на топката вътре между съотборниците, докато групата се придвижва напред. И най-най-важното: групата трябва да остане свързана в пакет! В момента, в който свръзките се разкъсат, мелето се разпада.
Основна роля имат челните нападатели, които постоянно търсят слаби места и пролуки в противниковата защита, докато се придвижват напред. Ако такива не бъдат открити и защитата не поддаде, мелето ще спре и ще се наложи топката да бъде освободена от него и да се подаде към някой страничен съотборник.

image
Препятстване на мелето
Едно от нарушенията, които през последните години се преследват особено строго от реферите, е възпрепятстването на формирането на мелето. То се получава, когато даден играч действа в ролята на блокада, която прегражда пътя на противници от защитаващия се отбор и не им позволява да атакуват играча с топката.
Все пак това правило може да бъде заобиколено, ако двама или повече съотборници се съединят и оформят "възглавница" около топката и така заедно я придвижат напред.
Дотогава, докато играчът, атакуващ носителя на топката, има пряка възможност да се бори за притежанието й, реферът е длъжен да позволи на мелето да продължи.

image
"Използвай или се откажи"

Ако мелето спре да се движи напред, реферът често подвиква на играчите от атакуващия отбор: "използвай или се откажи!" (use it or lose it). Това означава, че те трябва да подадат топката на свободен съотборник в следващите 5 секунди, иначе реферът ще отсъди спорна топка ("scrum"), като защитаващият се отбор ще получи правото да захрани спорната топка. (Положенията "scrum" са сред най-зрелищните ситуации в ръгбито и са се превърнали в запазена марка на този спорт).
Все пак ако даден играч улови топката, след като тя е била изритана далеч напред от противниковия отбор, и впоследствие бъде въвлечен в меле вътре в собствената си 22-метрова зона, реферът ще присъди спорна топка за неговия отбор, при положение, че междувременно топката не е напуснала мелето.
Мелето тип "maul" приключва или когато топката бъде подадена на свободен страничен играч, или ако играчите допуснат да падне на земята.

Някои страхотни примери за успешно меле:








Тагове:   ръгби,


Гласувай:
18



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281441
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив