Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2018 13:55 - За троловете и затова кой им плаща
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 995 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 22.02.2018 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бивш руски трол пред Washington Post : "Беше като в света на Оруел"

Евгений Пригожин – „главният готвач” на Кремъл стои зад фабриката на тролове

Тролската армия на готвача на Путин

image22FEB2018  

Интeрвю на Антон Трояновски, Washington Post

Обвинението, отправено от специалния прокурор  Робърт С. Мюлер към 13-те руснаци, свързани с онлайн "фабриката на тролове" в Санкт Петербург, за която се твърди, че се е намесила в изборите в САЩ, остави по-скоро усещането, че са оправдани шепата бивши служители, които вече говореха за това, на което бяха станали свидетели.
Един от тях, 43-годишният Марат Миндияров, учител по образование, разговоря по телефона с "Вашингтон пост" в събота от село край Санкт Петербург, където живее. Миндияров работи в руския отдел за вътрешна информация. Когато той прави опит през декември 2014 г. да се премести в " Facebook“ отдела, насочен към американските потребители, трябвало да напише есе за Хилъри Клинтън, но се провалил,  защото не владее перфектно английски език.

Ето съкратен вариант на разговора с Миндияров:

- Каква беше първата ви реакция, когато чухте за обвинението на Мюлер?

- Поздравявам Америка, че постигна нещо - че американците излязоха с обвинителен акт, вместо просто да пишат за това, което се случва в Русия. Поздравявам Робърт Мюлер.

- Как стигнахте до фабриката на тролове?

- Работих там от ноември 2014 г. до февруари 2015 г. Попаднах там абсолютно случайно – бях безработен тогава, а това място се намираше до моята къща. Затова се съгласих и отидох там. Бързо обаче осъзнах, че трябва да прекарвам достатъчно време на това място, докато си получа заплатата, след което можех да си вървя у дома.

- Как се чувствахте вътре?

- Постъпвайки на работа  там веднага се почувствах като герой от книгата "1984" на Джордж Оруел - място, където трябва да казваш на бялото черно, а на черното бяло. Първото ви усещане, когато отидете там е, че сте попаднал в някаква фабрика, в която на конвейр се създават и тиражират лъжи и неверни новини. Тяхното количество беше огромно – имаше от 300 до 400 човека, които пишеха абсолютни измислици. Сякаш си попаднал в света на Оруел.

- Какви фалшиви новини сте писал вие?

- Те бяха свързани с публикуване на коментари, защото всъщност работих в отдел "Коментари". Просто трябваше да коментирам новините. Никой не ме питаше какво мисля аз. Моето мнение си оставаше само за мен, аз просто трябваше да пресъздам със свои думи това, което ми беше заповядано да напиша.

- Например?

- Когато работех там, имаше санкции (от Европейския съюз и Съединените щати в отговор на намесата на Русия в Украйна). Тогава рублата започна да пада. Аз пишех обаче точно обратното на реалонстта: колко прекрасен е животът ни, колко всичко е чудесно, че рублата започва да се стабилизира, целият този абсурд - как санкциите ще ни направят по-силни и така нататък, и така нататък.

- Къде пишехте това?

- Коментирите пишех във всякакви руски медии -  например в LiveJournal, както и във всички руски новинарски сайтове. Навсякъде, където дадена новина се появи в руски уебсайтове, веднага се появяват тролове, които тиражират постове, създавайки илюзията за правдободобност, че ги подкрепят.

- В каква среда работехте – наистина ли се чувствахте като във фабрика?

- Работеше се на две смени от 12 часа, денонощно. Беше задължително да се спазва стриктно работното време, което беше от  9 до 21 часа и съответно от 21 до 9 часа. Имаше производствени норми, например 135 коментара от по 200 знака. ...Влизаш и цял ден прекарваш затворен в една стая със спуснати щори и 20 компютъра. Имаше няколко такива стаи, разположени на четири етажа. Това беше като поточна линия, всички бяха заети, всеки пишеше нещо. Имаш чувството, че си на работа в завод, а не на някое творческо място.

- В какво се състоеше всъщност работата на един трол?

- Имаш списък с теми, за които да пишеш. За всяка новина се грижеха трима тролове, като всеки един от тях си има роля. Трябваше новината да изглежда така, сякаш не бяхме тролове, а реални читатели. Един от тримата тролове пишеше нещо негативно за новината, докато другите двама му отговоряха: "Грешиш" и публикуваха линкове, с които да я оборят. По този начин негативната информация звучеше съвсем правдоподобно.  Това са сюжетите, които най-често се разиграваха.

- И тази схема работеше?

- Едва ли наистина някой чете коментарите под новините, така или иначе? Особено когато са толкова очевидно фалшиви. Хората, които работят там, нямат никакви литературни интереси и способности,  особена езикова култура. Това бяха едни схематични текстове. Беше маймунска работа, абсолютно безсмислена. Поне за руската аудитория. Но в очите на американците, изглежда, тази схема  работи. Те не са свикнали с този вид измама. Те живеят в едно общество, в което всеки отговаря за думите си. А тук - бях изумен как всички бяха абсолютно спокойни за своята безнаказаност, дори когато пишеха невероятно обидни коментари. Те бяха сигурни, че с анонимността на интернет никой не може да ги открие.

- Колко ви плащаха за тази работа?

- Около 40 000 рубли на месец (около $ 700 по текущия валутен курс). А се работеше по 12-часа на ден, два дни, след което два дена се почива.

- Знаехте ли, че фабриката на тролове е насочена и към САЩ?

- Не посещавахме други отдели, но знаехме, че има отдел „Facebook". Не беше тайна. Всички ние работехме по едни и същи теми - те бяха фокусирани върху американските читатели, а ние - върху руснаците.

- Как разбрахте за това?

- Говоря английски и ме питаха дали не бих искал да се прехвърля в отдела „Facebook“. Възнаграждението там беше два пъти по-високо. Казах: "Е, нека да опитам." Аз не успях да издържа теста, защото трябваше да се знае перфектно английски. Читателят не трябва да има чувството, че сте чужденец. Критериите по отношение на езиците всъщност бяха много високи, изискаха преводачите да имат висока езикова подготовка.

- В какво се състоеше тестът?

- Проверка на знанията ти по английски език. Най-напред трябва да пишете по някаква тема, например "Какво мислите за вегетарианците?" Или нещо подобно. Тогава въпросът беше: "Какво мислите за Хилъри Клинтън? Какви шансове има да спечели президентските избори в САЩ? "Трябваше да пишем много подробности за това. ... Най-важното беше обаче да покажа, че  мога да мина за американец, да пише като американец... Не успях да издържа теста, защото трябваше да зная перфектно английски.

- А какви бяха хората, които работеха в американския отдел?

- Можех да ги видя в почивките за по цигара…Бяха съвременни млади хора, облечени модерно, със стилни прически и  модерни аксесоари. Те изглеждаха толкова атрактивно, че трудно можете да си представите такива хора да се занимават с подобни неща.

- Защо напуснахте?

- Напуснах по морални причини. Срамувах се да работа там.

- Наблюдавайки кампанията в САЩ, смятате ли, че са били използвани същите тактически схеми, които познавате вие, или са били далеч по-сложни?

- Нивото на сложност нарастваше, без съмнение. Бих казал, че това беше началото, когато започнаха да се прилагат много по-сложни схеми и тактика за създаването на филшиви новини. До тогава не бяха организирани събития, например.

- Чувал ли сте, че Евгений Пригожин стои реално зад „фабриката на тролове“?

- Разбира се, че съм чувал и мисля, че е вярно. Но троловете там, където работех, основно злословеха за него. Той е известен като "главния готвач" на Кремъл, но в тази огромна сграда няма кафене, кафетерия, няма нищо! ... Всеки си носеще по нещо в малко бурканче или малко шишенце.

- Какво мислите, дали ще има последици за Русия след този обвинителен акт?

- Мисля, че фабриката на тролове ще продължи да съществува и всичко ще остане така, както беше. ... Хората, които са в обвинителния списък, няма от какво да се страхуват, докато пребивават и живеят в Русия.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
6



1. starforlife - Чакай да затвърдя мнението на някои глупундери, че съм русофоб.
22.02.2018 14:38
Аз наистина ще опитам да намеря излишно време и напиша по-стегнат "анти"-рашки постинг. А го казвам така, защото няма постинг досега, който да ми е отнел повече от 15-20 мин. от времето и то, ако набързо съм сдялквал и нещо "по- така" за/в него.

И в този постинг, наред с доказателства, че Русия е изключително назад спрямо цивилизовани те западни държави... Наред с показване как самите русофили си вкарват автоголове с посредствеността и заслепеността си... Ще разкажа и за някои неща, които касаят написаното тук.
Ще ги разкажа от първо лице, от лични впечатления, а не празнословно дърдорене.
Та така...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Вие имати много информация, защото не поместите постинг за диригента на Путин,
22.02.2018 15:08
Гергиев, за челиста му Ралдугин, за пианиста му Мацуев, за готвача чу, който се оказва че е в дъното на този Частен военен ккмплекс, който трябва да завоюва за олигарсите природните богатста на Сирия и поради които разрушиха тази страна. На този ЧВК възлагат падежди и във Венецуела, в Народните републики Донбаска и Луганска, ама нещо лошо взе да става с тях. Ще вземат тия народни републики да изгубят доверието си в частниците, които се оказват собственост на един от най-първите олигарси от обкръжението на Путин и комнадвани от най-верните му офицери.
цитирай
3. kolevn38 - За мен по принцип не е ок да делим хората на русофоби и русофили, и въобще на фоби и фили.
22.02.2018 15:42
Но за съжаление много хора у нас бъркат руската култура с откровената идиотщина, която се твори в Русия от столетие насам. Подобни хора аз наричам съветофили, което е много точно определение, а те мен - русофоб, което естествено не е вярно. За мен нямат значение на националността на човек, цвета на кожата му, вероизповеданието или политически пристрастия - с еднакво удоволствие слушам и руска и американска и италианска и френска и българска музика, че и циганска. С кеф препрочитам Набоков, Булгаков, Достоевски, при това в оригинал, както и Селинджър, Азимов, Дъглас Адамс или старият мръсник Чарлз Буковски, например. Хората са или добри или лоши, безгрешен имаше само Един. Но не мога да приема за нормално и не споделям идеите на хора, в името на чиято идеология са избити милиони невинни - визирам комунисти и националсоциалисти в частност - и на всичкото отгоре да бъдат морални стожери, та дори било и в блог.бг:)
А, и още нещо - всичко, което публикувам си има надлежно приложен реален източник..
Та така - мисля, че определението "русофили" би трябвало за някои хора да бъде заменено със "съветофили" а русофоби в България дори и да има, то те едва ли са повече от една кола народ:))
От своя страна аз по никакъв начин не разпознавам в теб нито русофоб, нито американофил, нито франкофон или германофил да речем - просто обективно изказваш мнение. Което явно не се харесва на някои люде.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084731
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031