Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2015 11:32 - Мдааа, некво камикадзе е бил този
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Велосипедист загина в центъра на София

По думите на очевидци колоездачът се е движил в насрещното и се е блъснал в задната врата на колата


Чудя се дали ще доживея да видя адекватни глоби за нарушителите пешеходци, велосипедисти и водачи на скутери, а не просто всички да се фиксират върху шофьорите на автомобили...

Самият аз се придвижвам и с колело, и пеша, и не си позволявам нито едно нарушение на правилата, най-вече поради инстинкта ми за самосъхранение. Може би защото зная какво е усещането изневиделица да ти изскочи някой пешеходец или велосипедист пред колата или да направи рязка маневра без предупреждение. Да не говорим за абсолютните самоубийци, които в тъмната част на денонощието, облечени в тъмни дрехи, притичват набързо зад паркираща на заден ход кола, възрастните хора с внучета, пресичащи по диагонал с гръб към движението, масово движещите се по улицата пешеходци при наличието на свободен тротоар и т.н...

Напоследък се движа предимно с колело. Наистина е потресаващо у колко голям брой пешеходци липсва какъвто и да е инстинкт за самосъхранение. Да не говорим пък за елементарни навици на поведение на улицата. Имам чувството, че някои си живеят в свой собствен свят, на границата на шизофренията.

Много ми беше харесал законът, който са приели в Сърбия, да се удвоява размерът на глобите за нарушения на правилата за движение по пътищата, извършени в присъствието на деца. Това е много добро решение, за да не се учат децата от малка възраст на вредни и животозастрашаващи навици.

От друга страна, в България каквито и да бъдат глобите, няма резултат. Напоследък се забелязва още по-голямо своеволие при някои шофьори. Карат без книжка, коли без технически преглед с множество наказания и държавата е безсилна да направи нещо по въпроса или не иска. Слушаме след всеки случай на отнет живот как ще има нови драконовски мерки, но това е само на приказки. Реалността е друга. Убийците на пътя или ги оправдават, или лежат прекалено малко и после пак излизат и карат по същия начин както преди.

Може и да не сме чак толкова зле като Третия свят (както наскоро писах), но това не означава, че няма какво да се желае по отношение на културата ни на поведение на пътя - независимо дали сме водачи на автомобили, колоездачи или пешеходци.


Тагове:   политика,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281245
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив